Lucian Davidescu

Felicitări, România, ai votat grozav!

Multă lume supărată! Mvaaai, ce-i asta? E foarte bine, este talentul poporului de-a spune „băi, ia gata cu prostiile!, găsiți o formulă să negociați, că până acum cât ați făcut ce v-a tăiat capul numai belele ați comis. Aaa, e greu? Asta și era ideea!”

Plus că ar fi plictisitor un rând de alegeri la care nu intră și nu iese măcar câte un partid din Parlament, iar de data asta avem bifate ambele puncte.

Nu văd care-i problema cu participarea mică. Dacă voia lumea să-i dea lui Klaus mai și multă putere decât are deja, venea la vot și rezolva. N-a avut chef, ghinion!

PSD a primit atâtea voturi cât să nu poată fi ignorat, dar nu destule cât să poată pretinde vreodată puterea în nume propriu. Mult mai decent ca în 2016 când primise singur aproape jumătate dintre mandate.

Vor putea să ridice pretenții doar în măsura în care demonstrează, cu fiecare ocazie, că au ceva de oferit. Dacă nu, „ciocu mic” și spălați-vă bine pe mânuțe, că poate n-o să mai fie COVID-ul așa indulgent cu voi și în 2024!

PNL a luat locul doi la un pic de distanță, cât să fie clar că distanță, cât să fie clar că nu este acceptabil comportamentul de până acum. De-aia ați făcut toate boacănele posibile și imposibile, că aveți prea puțină putere? Poate prea multă!

Oportunitatea acolo este ca puterea în partid să fie preluată de cei care chiar au meritele creșterii de până la preluarea guvernării, adică aleșii locali. Echipa de la centru a adus zero valoare adăugată și e firesc să plătească pentru asta.

USR a luat fix pe măsura performanței și a reprezentativității de până acum – un scor de partid populist dar totuși nișat la o categorie socială îngustă și fără ofertă concretă credibilă. „Fără hoție…” strigă toți mai devreme sau mai târziu, dintre ei tot va trebui ales cineva.

Dacă vor înțelege că butaforia de democrație internă de până acum n-are cum funcționa, e bine, dacă nu – poate vor înțelege alții.

AUR îi sperie pe mulți, nu prea văd de ce, am tot avut așa ceva în Parlament și iată că n-am pățit nimic. Este sănătos ca cei care l-au votat, de vreme ce sunt atât de mulți, să aibă reprezentare politică. Asta înseamnă democrația, că altfel problemele care nu ajung să se rezolve în Parlament se rezolvă în stradă.

Plus că este o contrapondere necesară la USR, că prea alerga singur pe culoarul radical-populist. Nici USR nici restul partidelor nu trebuie să uite că oricând poate apărea altcineva care să le „fure” din voturi. Chiar, AUR are un sfert din voturi în diaspora, puțin sub USR și puțin peste PNL – în bună parte publicul cu „plăcuța suedeză”, care parcă erau modele de civism la vremea lor. De la PMP, oricât de puțin a ciupit, a fost de ajuns ca să-i trimită afară din Parlament – chiar și numai ăsta tot e un merit. De la Pro România nu e cert dacă ciupeala a fost decisivă, dar nici exclus.

UDMR, la cum vor fi împărțite mandatele, în măsură mult mai mare ca până acum va guverna țara. Probabil că nu direct (și-ar permite însă ironia măcar de-a veni cu propria propunere de prim-ministru) – doar va alege cu cine și cum să guverneze. Poate că-i o veste bună, ei n-au nimic de învățat, sunt singurii care chiar știu să facă politică, și cu ocazia asta poate le bagă și celorlalți mințile în cap.

Asta desigur în lipsa unei destul de probabile chiar dacă „surprinzătoare” coaliții PNL-PSD, sub umbrela vreunei pretinse „uniuni naționale” pe care salvatorii și unificatorii o vor refuza „din principiu”.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Felicitări, România, ai votat grozav!

 1. Adrian

  Concluzia finală trebuia argumentată [din nou] un pic mai mult [fie chiar copiind paragrafe din text de mai sus] . De pildă, a se vedea așa-ziși revoluționari din orășele fără revoluție, imediat feseniști în cuget și-n simțiri, apoi mari șefi useliști județeni | zonali și liberali pur-sânge, mă-nțelegi.

  Reply
 2. G

  De dragul reducționismului ați inserat schema în articol. Nu văd, spre exemplu, în ce-au fost moderați PNL-iștii. În discursul lui KWI? În ce sunt radicali USR-iștii? Afară de refrenul cu hoția eradicată din țara hoției, mai au ceva în repertoriu? Impresia pe care mi-a lăsat-o Dan Barna aseară, un tip calm, care începe să facă puțină bărbiță, cu preocupări de punere a socatei, cu mulțumirea unui scor „istoric”, este aceea că am văzut o scenă din viața unui Oblomov contemporan. Cioloș mi-a lăsat impresia grădinarului Juan care își face de lucru prin grădină și se chinuie să adopte o mină sobră în timp ce doamna dă un interviu monden despre viața ei de cuplu reușită și satisfăcătoare peste poate. De-aia ieri m-am dus la pescuit. Că n-am știut: USR atacă PNL sau se preface?

  Reply
 3. Cristi C

  Exact parerea mea despre UDMR. Am votat cu ei pentru prima oara. Sunt din Bucuresti si roman. Nu am nicio legatura de familie cu un etnic maghiar, dar civilizatia politica a UDMR este ceva de la care toate celelalte partide ar trebui sa invete.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *