Daniel Befu

De ce nu pleacă Grindeanu

Sorin Grindeanu e un premier dârz. Nu se lasă dus de pe jilțul de premier. Nu îi țin partea lui Liviu Dragnea, cel care nu mai știe cum să scape de premier, dar nu pricep ce îi justifică prezența lui Grindeanu, acolo, la Palatul Victoria, în contextul în care omul ăsta nu e acolo nici din voință populară, a fost ales de cel mult 6000 de cetățeni, dar nici din voință politică (cel puțin oficial). În plus, în șase luni la guvernare nu a realizat mai nimic din programul lui Dragnea sau al PSD. Adică nici nu l-a scăpat definitiv pe Dragnea din ghearele Justiției, impunând pragul pentru abuzul în serviciu, și nici nu a eliminat din legislație interdicția pentru condamnații penali de a fi șefi de guverne.

M-am uitat și eu pe cifrele de la ultimele alegeri, unde, oricum, Grindeanu n-a fost ales direct. Însă ne putem face o idee despre câți l-au votat, dacă ținem cont că PSD a obținut la alegerile pentru CJ Timiș 89.166 de voturi, cu care și-a plasat în CJ 16 consilieri. Unul din ei era Grindeanu. Dacă îl considerăm pe Grindeanu egal în popularitate cu oricare din cei 16 semi-anonimi din grupul care-l includea și pe el, atunci rezultă că Primul Ministru al României a fost ales de 5573 cetățeni, toți din județul Timiș. Asta înseamnă că Grindeanu e ales de 0,0295% din totalul celor 18.881.604 de cetățeni care aveau drept de vot la alegerile din iarnă (cele menite să dea Guvernul). Dacă considerăm că toată lista de consilieri PSD a fost aleasă doar datorită alurii „cu appeal” a lui Grindeanu (pe atunci purtător de alunite), atunci, înseamnă că Primul Ministru al României a fost ales de 89.166 cetățeni, toți din județul Timiș și ceilalți 15 consilieri județeni sunt doar „coada lui”. În această din urmă variantă, înseamnă că Grindeanu a fost ales de 0,472% din totalul românilor cu drept de vot.  Omul care copilotează România a fost ales de doar 0,03-0,5% dintre români (valoare asemănătoare indicelui de alcoolemie) și știe foarte bine că motivul pentru care e premier, e fiindcă partidul din care face parte a obținut majoritatea la alegeri și a putut ridica suficiente mâini în Parlament ca să pună Guvernul.

Omul ăsta nu ar fi fost pus premier dacă Liviu Dragnea (în momentul de offsaid generat de controversele din jurul soțului dnei Sevil și de condamnarea cu suspendare care-l împiedică pe șeful PSD să ajungă el însuși premier) n-ar fi deținut (sau ar fi crezut că deține) un „buton” prin care să-l demisioneze pe Grindeanu la nevoie și un „hăț” prin care să-l strunească dacă deviază de la cărarea impusă. „Butonul” în politică înseamnă cel mai adesea șantaj și arareori asigurări „de onoare” ce ar fi putut fi primite de Dragnea din partea celuilalt grup din PSD din care face parte Grindeanu. Poate nu întâmplător Victor Ponta, care n-are nevoie de publicitate în perioada asta fiindcă i-o oferă oricum fugarul Ghiță în mod gratuit) a simțit nevoia să se declare preocupat de treburile țării și a comentat pe Facebook, așa, într-o doară, demisia lui Grindeanu ca pe o falsă problemă.

Se pare că „demisia în alb” de la partid depusă de Grindeanu și de toți miniștrii Cabinetului, așa cum susține Dragnea, nu e suficientă pentru debarcarea premierului. Un refuz „în spatele ușilor închise” al lui Grindeanu de a demisiona, dublat de o atitudine relaxată în spațiul public, unde susține ideea „stabilității”, îl pune pe Dragnea în situația delicată de a se eroda public și mai mult, dacă ar depune moțiune de cenzură împotriva propriului Guvern fără motiv. Asta în contextul în care subiectul demiterii a răsărit „din neant” pe agenda publică, fără vreo greșeală vizibilă gravă a lui Grindeanu. Oricum, fără vreo greșeală care măcar să se apropie ca gravitate de cel mai bun motiv de demisie „ever” pentru Guvernul Grindeanu și anume tupeul nocturn de a adopta OUG 13, sfidând românii.

În același timp, obiectiv vorbind, Grindeanu nu a făcut mai nimic pentru țară ca premier. În afară poate de faptul că a reușit să mobilizeze, ca nici un altul înaintea sa, 600.000 de români să iasă în stradă și să protesteze împotriva planurilor de legalizare a hoțiilor politicienilor. În mandatul de 5 luni al Guvernului Grindeanu aflăm totuși că în paralel cu devalorizarea leului, România a ajuns să aibă cea mai mare creștere economică din UE, chiar peste estimările specialiștilor. Însă e firesc să ne întrebăm ce a făcut efectiv acest Guvern (și cât se datorează vizionarelor decizii grindeniene), ca să își poată aroga această lăudată creștere. Specialiștii avertizează că de fapt mărirea salariului minim, care era necesară, nu stimulează economia productivă, ci preponderent consumul, românii de rând având un pic mai mult disponibil în portofel de cheltuit la supermarket. În rest, pachetul de legi pe Justiție e unul care stârnește mari controverse, politicienii încercând la foc continuu să modeleze și remodeleze articolele de lege după chipul lor, iar Legii Salarizării i s-au adus numeroase critici ca fiind nesustenabilă. Mai mult, Cabinetul Grindeanu va rămâne în anale ca primul care a ales să transmită via purtătorul de cuvânt, că premierul și-a extirpat niște alunite. Practic nu există vreun „mare merit” al lui Sorin Grindeanu care să-l recomande mai departe pentru funcția de prim ministru. El totuși zice că nu se gândește la demisie, ci la „stabilitate și predictibilitate”. De parcă țara n-ar fi funcționat înainte și fără el și n-ar putea funcționa și după.

Lupta în PSD din aceste zile se dă doar aparent pe „programul de guvernare” neîmplinit întru totul. Ca și cum ar exista vreun Guvern care și-ar fi îndeplinit la literă programul electoral. Același fals motiv a fost invocat și în iarnă, când celor 600.000 din piață li s-a explicat didactic că OUG 13 trebuia neapărat adoptată noaptea ca hoții, pentru împlinirea aceluiași „program de guvernare”.

Sentimentul e că lațul în jurul încheieturilor mâinilor lui Liviu Dragnea se strange tot mai tare. E de așteptat ca DNA să-i bată la ușă și să-l întrebe cel puțin de proprietățile și afacerile de milioane publicate de Rise Project. Probabil că pe knock-out-ul așteptat să fie dat de DNA lui Dragnea mizează și grupul din jurul lui Grindeanu, caz în care raportul de forte din PSD s-ar coagula firesc în jurul premierului, el fiind figura cocoțată cel mai sus pe vârful grămezii.

Grindeanu joacă „cartea vieții lui”. Dacă pleacă, orice poziție din CV-ul său viitor va fi un diminutiv la ce e acum, ca faimă și ca pârghii de putere. De ce e atât de greu de debarcat, deși Dragnea ține la sertar „demisia în alb” a premierului? Îl are la mână pe șeful PSD? Dacă da, cu ce, de își permite să-l sfideze atât de relaxat pe Dragnea? Ori poate o fi fost informat că lui Dragnea îi ticăie ceasul? Sau mai degrabă în umbra lui sunt oameni grei? Numai aceștia i-ar putea asigura suficientă susținere în partid și ar putea coagula o masa critică de parlamentari de la alte grupări, care să sprijine Cabinetul cu el în frunte.

Cum ar fi putut însă politicianul de provincie Sorin Grindeanu să câștige în mai puțin de jumătate de an, fără a juca în prima ligă pe linie de partid, suportul unei majorități din PSD, ca să nu pice la o eventuală moțiune? Promovat puternic de la Timișoara, e considerat omul aripii Ponta-Sârbu. Tata socru stă în umbra și nu i-am mai auzit glasul, dar e încă influent, din biroul lui de vice din Primăverii. Ilie Sârbu a mai dat un președinte de partid și un premier, așa că e de temut. Și, important, trebuie să cercetăm din ce găoace de ou a scos capul domnul Grindeanu. Fiindcă acolo e una din posibilele  explicații ale benzii dublu adezive care i-a fost lipită de pantaloni atunci când s-a așezat pe fotoliul de premier.

Va reuși Dragnea eliminarea  lui Grindeanu? Dacă da, cel mai probabil, succesorul lui va purta prenumele Gabi.  Dacă nu, Dragnea e istorie. Va avea fix soarta lui Crin Antonescu. Așa cum pe când era președintele interimar al României, Crin și-a jucat cartea cu prilejul referendumului, dar a ratat la mustață. Dragnea și-a jucat cartea lui cu Sevil, apoi cu OUG 13 și acum cu debarcarea premierului. Are deja 3 rateuri strategice la activ, ceea ce e oricum o performanță, dat fiind că în politica mare dacă ratezi o șansă, nu ai niciodată certitudinea că mai vine o a doua. Iar Sorin Grindeanu nu vrea să piardă șansa vieții lui. Noi, românii, suntem doar décor în această intrigă fratricidă.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

30 thoughts on “De ce nu pleacă Grindeanu

 1. CMC

  Ce fel de individ pus de partid intr-o functie politica refuza sa demisioneze cand partidul care l- a pus acolo i-o cere prin comitetul executiv. Ce individ intr-o asemenea situatie ameninta ca va cauta sprijin la alte partide din opozitie?
  Nu suna ca o poveste cu securisti?
  Ce distractiv e sa-i vezi pe aia care ii cereau demisia in strada sa ii spuna sa #reziste?
  Observati ca nu dau nume….cum place la multi pe aici…

  Reply
  • Contra

   Iar te bagi ca musca in lapte sau ca IOBAGUL in ………
   Ai primit noua directiva PSD cu servicii? Si securistii?
   Cel fel de individ poate face exact acelasi lucru si acum ca presedinte de senat se (pre)face ca nici usturoi nu a mancat si nici gura nu-i miroase? Vezi ca nici eu nu am dat nume.
   Dar sa nu uitam Sfatul Zilei pentru IOBAG:
   MAI RASFIRAT TOVARASI !

   Reply
 2. Ron

  Exact: multe se vor lămuri dacă se identifică găoacea din care a scos capul dl. Grindeanu! Și mai de mirare este cum de Dragnea nu a investigat această problemă. Sau vom vedea zilele astea. Nu e lipsit de importanță că Timișoara e poarta de intrare dinspre vest (Aradul e pentru mers la gagici sau aderat la PDL, eventual). La o adică se pot descoperi și ceva capilare fine prin care lupii tineri din Timișoara (y compris Grindeanu), din toate partidele, sunt bine legați între ei.
  Și se mai pune întrebarea: Dragnea e chiar așa tâmpit încât riscă alunecarea de la putere a partidului doar pentru a ocoli cătușele? Sau e o unealtă? Noi am mai pățit-o: imediat după revoluție am avut (cel puțin) un ministru al armatei care era KGB-ist.
  O altă observație amară: de-aia se numește DEMOCRAȚIE, pentru că are ca decor poporul. Avem publicul ca decor, la scenă ne uităm și nu pricepem mare lucru din ce fac figuranții, mașiniștii transpiră din greu pentru efectele speciale mass-media, niște domni cu monoclu privesc din penumbra lojelor în timp ce vorbesc la telefon cu străinătatea, dar nu ne putem da prea bine seama cine-s, nici dacă vorbesc engleză, rusă sau italiană…
  Ciudate vremuri!
  O schemă cu fotografii de personalități legate între ele prin linii și săgeți ne-ar prinde bine :)

  Reply
 3. cineva

  Ce ar mai putea justifica prezenta lui Grindeanu la Palatul Victoria – un premier fara guvern si fara sustinerea partidului care l-a propus? Tupeul? Lipsa de demnitate, decenta si cultura democratica a personajului?
  Democratia cu epoleti, adica asa a primit ordin? Dosarele din Timisoara?
  Rezistenta pe baricade pana la arestarea lui Dragnea?
  I-a zis cineva stai acolo ca Dragnea nu mai tine mult si pe urma de la guvern preiei si PSD (pentru noi)?
  Totul e posibil, la modul in care functioneaza „democratia” romaneasca, tot mai sinistru de originala pe zi ce trece, datorita fetisizarii maretelor „institutii” in realitate profund corupte, abuzive si despotice.
  Putea pleca in mod demn, aureolat cu statutul de victima a lui Dragnea. Insa prefera balacareala si tentativa de a-l tranforma pe Dragnea in victima.
  Premierul „avem toate avizele” – o pierdere ireparabila pentru patrie!
  Si inca ceva – papusarii care trag sforile politicii romanesti tot n-au inteles se pare, dupa ce au dat chix cu revolutia Colectiv, ca victimizarea unei forte politice ii aduce un capital electoral enorm. Inlaturand printr-o lovitura de catifea guvernul Ponta, au saltat PSD cu minim 10% fata de cat lua el in mod obisnuit, adica in jur de 33%.
  Acum ce vor sa faca cu PSD? Poate reusesc sa-l rupa, dar daca dau iar chix? Unde ajung la alegerile viitoare, la 60% singuri?

  Reply
 4. Taxe MICI

  „…cel mai probabil, succesorul lui va purta prenumele Gabi.” – asta ne-ar mai lipsi, obraznicatura aia d’alde udrea.
  E drept ca nu meritam altceva dar pt a „multumi” feministele, premier ar fi bune n. nicolai sau m. radulescu – altele mai pupeze si ahtiate dupa bani nu cred s-avem….

  Reply
 5. Hegedus veronica

  De acord,dar trebuiesc respectete regulile.
  Sa invatam odata sa respectam cuvantul scris!
  Daca in statut scrie ca numirea si demiterea se face de congresul partidului,ce mai discutam?

  Reply
 6. N. C.

  O avea și omu’ ambiția lui: să îl demită forul care l-a numit, adică Parlamentul. N-ar fi amuzant? Poate își încropește și un cabinet nou și se prezintă cu el în fața Parlamentului.

  Reply
 7. Adrian

  Foștii conducători feseniști au fost trimiși la judecată pentru fapte penale grave, imprescriptibile. Un membru cu vechime de mai mult de douăzeci de ani al unuia dintre partidele continuatoare trebuia să demisioneze imediat din orice funcție importantă a statului. În schimb, susține că tot partidul său ar trebui să conducă țara. Către ce?

  Reply
 8. CMC

  In afara de servicii cine il mai tine pe Grindeanu la Palatul Victoria?
  Cine are interesul sa propage in lume ideea ca Romania e condusa de o coalitie prorusa?
  Actioneaza acestia in interesul Romaniei, sau in baza propriilor interese (pe bani publici)?

  Reply
  • Mario

   Esti chiar asa de fraier sa crezi ca Rusia exista … TREZESTE-TE … este o conspiratie a lui Soros, ca si vaccinurile si apa calda … NU TE ATINGE DE APA CALDA …

   Reply
  • Contra

   Pai la mintea ta de IOBAG nici nu trebuie multa manipulare: Servicii!!! Servicii!!! Servicii!!!…Medicamente!!! Medicamente!!!
   P.S. Vezi ca ai uitat de Soros…

   Reply
 9. Nelu Stiuca

  CAZUL DRAC-NEA SI PROSTARICEANU ESTE EMBLEMATIC PENTRU SISTEMUL MAFIOT DIN RO. ACESTI POLTRUCI FAC PARTE DIN ORGANIZTII INFRACTIONALE DE CRIMA ORGANIZATA CU PERICOL SOCIA DEOSEBIT DE GRAV , ORGANIZATII CARE OFICIAL SE NUMESC PARTIDE SAU FORMATIUNI POLITICE. ACESTE ORGANIZATII AU DISTRUS RO , AU SARACIT-O DEOARECE TOATE COMPONENTELE, STRUCTURILE , RESURSELE SI BOGATIILE STATULUI SUNT CONTROLATE DIRECT DE EI MASONII MAFIOTI SAU DE CATRE SLUGILE LOR IN NUMELE ASA ZISEI DEMOCRATII SAU AL INTERESULUI NATIONAL. OARE PT REZOLVARE E CAZUL SA INTERVINA ARMATA NATO..???>

  Reply
  • Dumitru

   Nu stiu cum se mai face moderarea pe-aici. Cum se poate sa lasi sa treaca post-uri complet ne-factuale cu jocuri de cuvinte de doi bani ?

   Reply
   • Nelu Stiuca

    Mititica…..ATAT POTI ” STII” CAND TE BAGI SINGUR IN SEAMA……………………..

    Reply
   • CMC

    E metoda tipica de securisti. Aia care sunau noaptea si injurau. Acum insulta pe unde pot. Genul de oameni pe care ii descria Paul Goma in Gherla si Patimele dupa Pitesti.
    Singurul lor merit e ca au facut-o pe Herta Muller sa ia Premiul Nobel.
    Asta au invatat la „Academia de Informatii” asta fac, doar doar ajuns si ei „academicieni” – cu bani pe viata. Nu trebuie sa ne suparam decat ca o fac pe banii nostri. Poate au bugetul muuult prea mare acolo unde sunt.

    Reply
    • Contra

     Mare minune…iata un IOBAG cu aere de intelectual insultat de servicii!
     Uite unde se gasea injuratul si insultatul!
     Tu insulti inteligenta oamenilor cu „habarnismul” tau burdusit cu cifre si citate.
     Of ce mila ( inutila cei drept) imi este de tine si de Dragnea ….doi oameni minunati urmariti si „oprimati” de servicii!!!
     Sa fie un pic de paranoia? Am uitat tu esti un iobag, deci de unde paranoia la tine…este doar prostie!
     Dar ti-am spus mai sus care este solutia :
     Medicamente! Medicamente! Medicamente!

     P.S. Asteptam cartea pentru NOBEL!!!

     Reply
   • MIB

    Unii sunt experti in a striga ca din gura de sarpe ca nu se respecta reguli. Cand nu le respecta altii. Cand le incalca ei se recurge la fumigene – „nu discutam acum de asta, ca sunt probleme mai presante”.

    Reply
 10. Dumitru

  Pe mine circul asta Dragnea-Grindeanu nu prea ma intereseaza. In schimb, opozantii profesionisti de la USR s-au gasit sa ceara alegeri anticipate. Eu sper ca nu urmeaza nimeni exemplul de stupiditate al primei ministre engleze.

  Reply
 11. Nelu Stiuca

  RAZBOIUL DECLANSAT DE MAFIA POLITICA (PSD+ALDE ) PRIN UCIDERE A INTRE EI , TREBUIE SA SE EXITINDA SI SA CONTINUIE IN RO CU SPRIJINUL SOCIETATII CIVILE ELITISTE ORGANIZATE, PENTRU A CURATI SOCIETATEA ROMANEASCA POST COMUNISM CONTAMINATA DE ; POLITRUCI, IMPOSTORI, MAFIOTI, DE EXCROCI, DE MASONI TRADATORI, DE BANDITI , DE DEMAGOGI, DE PATRIOTI TRADATORI , DE OAMENI DREPTI CU POFTE STRAMBE, ETC. TREBUIE ORGANIZATE URGENT ALEGERI ANTICIATE DAR NU CU SI PENTRU FOSTI PUPINCURISTI, DEMAGOGI SAU POLITRUCI DEVENITI VEDETE PUBLICE DUPA 1989.

  Reply
 12. CMC

  Acusi o sa apara sustinatorii lui Ponta, care subit nu va mai fi nici penal, nici plagiator. Cam ca Busoi, de altfel. Cel reclamat la CNATDCU pentru plagiat si despre care nu s-a mai auzit nimic, nimic, nimic…
  Se prefigureaza si un guvern de tip „biroul lui Oprea”, cu Dancu in rol de primadona.

  Reply
 13. laur22

  Daca se intzleg, bine.
  Daca nu, faca borsh.

  Dragnea l-a pus Dragnea il da jos
  Iaca hentz, iaca ticalosia.

  Dac vretzi sa datzi voi jos guvernul poate ca n-ar strica mai inatai sa avetzi forzta sa il punetzi

  Altninteri is mai aminteste cineva de ca picat Traian Razvan Ungureanu si a venit Ponta la putere , Ponta si nu PSD-ul ?
  Din exact acelasi motiv.
  S-au certat securistii intre ei.

  Reply
 14. Vlad

  Incredibil cat de multe comentarii pe articolul asta comparat cu cele anterioare :). Oare au intrat postacii in actiune??? PSD-ul ii reactiveaza de fiecare data cand simt un pericol, ar fi logic s-o faca si acum :))

  Reply
  • Dumitru

   Pai cine altcineva sa posteze, decat aia de la servicii ? Nimeni altcineva nu intelege nimic din tot circul asta, si deci se abtine sa comenteze pe fond (eu am comentat numai forma unor comentarii si faptul ca USR s-a gasit ca proasta-n papusoi sa vrea alegeri anticipate, astfel impingand spre o criza adevarata).

   Reply
 15. A. Marin

  Stimate dl Befu,
  Primul Ministru al Romaniei NU este ALES, ci NUMIT. Nu are nicio importanta si nicio relevanta cati l-au votat vreodata in vreo functie. Nu inteleg insistenta dvs.pe acest punct. In rest, ce vedem zilele astea este doar un circ intre niste oameni de o calitate cel putin indoielnica, din pacate reprezentanti adevarati ai poporului.

  Reply
 16. gladiola progresista

  Drak… nea a anuntat CEX al PSD la numirea primului ministru cu 15 minute inainte si ministrii si premierul…un om ce foloseste puterea discretionar folosindu-se de legitimitatea votului…i vor taia aripile SISTEMUL modulat de interese externe cat si interne……. drak nea NU POATE RAMANE IN POILITICA CAZIERIST LA MAREA DECIZIE….el doar a vulnerabilizat si tras inapoi procentual partidul oligarhic camarila de colonie.

  Reply
 17. Munteanu

  Cauza crizei este Iohannis si Grindeanu prea slugarnic cu Iohannis. Cele 6 000 000 000 de dolari donate de Iohannis lui Trump pentru a se construi zidul la granita cu Mexicul au cauzat un deficit in bugetul Romaniei care acum nu mai permite majorarile de salarii promise de PSD. O parte dintre acesti bani se va intorce in contul lui Iohannis din Elvetia ca mita. Problema este veche inca din guvernarea Ponta care a acceptat cheltuielile extravagante ale lui Iohannis ( triplare de salariu, avione, palate, Mertzane, etc ) S-a sperat ca noul premier va fi ferm cu Iohannis si nu-i va mai permite cheltuieli extravagante care fac irealizabil orice program de guvernare dar Grindenu nu e acel premier.

  Reply
 18. Fratzii Gracchi

  Dar PSD, ajuns la guvernare cu votul „pentru” a doar 18% din corpul electoral… ce legitimitate are ? Hai sa vorbim discutzii !

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *