Claudia Postelnicescu

Corupția anticorupției?!

O serie de dosare anticorupție, cu impact politic și mediatic, nu au trecut filtrul instanței de judecată, probele administrate și analiza judecătorilor de cauză conducând la soluții de achitare pentru judecătorul Toni Greblă și politicienii Victor Ponta și Dan Șova.  Anterior, la fel s-a întâmplat în dosarul lui Ludovic Orban, chemat la DNA pentru deschiderea unui dosar ca inculpat, cu doar două luni înainte de alegerile locale. În cazul lui Victor Ponta și a lui Dan Șova dosarele DNA au dus la compromiterea acestora ca oameni politici. La fel s-a întâmplat și cu reputația judecătorului CCR, Toni Greblă, atacat pentru o vreme, în fiecare zi, de jurnaliști ultrași, mari luptători anti-corupție, incapabili să înțeleagă domnia legii și funcționarea legii și a justiției, dar pătrunși de mistica justițiarului-erou, al imortalizării în istoria vremurilor ca fiind primul/prima care a făcut ceva nemaivăzut. Rămâne nescrisă irelevanța juridică și practică a unor astfel de demersuri, ci doar scandalul mediatic.

Acum, dacă ar fi să tragem o linie, s-ar putea ridica câteva întrebări:

1) au greșit procurorii?

2) au greșit judecătorii?

3) este justiția independentă sau manipulată din umbră? Dacă da, de către cine?! De către SRI și alte servicii secrete nenumite sau dă către acești luptători-eroi ai anticorupției care viciază spațiul public cu jumătăți de adevăr și jumătăți de minciuni și manipulări?!

4) cum s-a luat decizia deschiderii acestor dosare, desi alte dosare zac prin sertarele procurorilor de aproape un deceniu?

5) sunt doar coincidențe în alegerea momentului? În toate cazurile, momentul ales a fost întotdeauna cu puternic impact mediatic și emoțional pentru oamenii care așteaptă să se facă dreptate și pe aici și să se termine o dată cu corupția rampantă care ne distruge viețile și viitorul. S-a atins acest scop? În mod cert, nu. Sunt dosarele de anticorupție suficient de solide, încât să fim siguri că baroni locali și globali vor ajunge acolo unde le este locul? Nu.

Putem să ridicăm o a 6-a întrebare: dorința de impact mediatic, cu orice preț, în favoarea DNA, este o formă de corupție morală și de fraudare a așteptărilor legitime ale populației? Ajută show-urile mediatice și numele grele de politicieni cu impact la eradicarea corupției sau ajută doar la promovarea unui model nesănătos, toxic, corupt moral, în care imaginea și forma sunt mai importante decât fondul, adică soliditatea probelor din dosar? Cred că suntem în situația unui mix nefast de intenții bune, cauze bune, demersuri firești și o serie de psedo-dosare, constituite mai mult politic decât juridic, o serie de pseudo-experți în anticorupție și justiție, o serie de pseudo-experți în raportări pe MCV și pe bună guvernare, o serie de pseudo-experți capabili să înțeleagă faimoasa sintagmă „domnia legii”. Astfel de persoane, care domină spațiul public și lista de invitați de la ambasadele străine, s-au specializat în a dezinforma – cu sau fără voie, din pură prostie – înțeleg „domnia legii” prin justiția populară a aruncatului cu piatra în piața publică în capul oricui suspectat că ar fi făcut ceva sau doar detestat a priori. Sunt genul de oameni care pe vremuri urlau extaziați la execuțiile publice cu tăieri de capete și voiau mereu mai multe capete tăiate, să le satisfacă apetitul ego-ului insațiabil. În mod ciudat, există astfel de oameni.

În acest context isterico-paranoid, cu servicii și justițiari, săraca lege rămâne ruda cea săraca a împăratului, nebăgată de nimeni în seamă. Nu mai contează nici ce fac europenii, nici ce fac jurnaliștii de investigație, nimic, doar statuile publice ridicate în timpul vieții și trompetele care le anunță pre-mortem. De exemplu, se vorbește prea puțin la noi, în pofida numeroaselor investigații făcute de Rise Project și trusturile de presă internaționale care investighează crima organizată și spălarea de bani, despre cum se ajunge și cât de greu se identifică adevărații beneficiari (the beneficial owner) ai unor firme-fantomă cu sedii fictive prin off-shore-uri. Ține tot de anticorupție. La noi, lupta anticorupție pare doar lupta împotriva unor politicieni indezirabili, prin brațul DNA. Atât reiese din presă.

Ar fi mult mai puternic impactul mediatic, dar s-ar arată cum funcționează aceste tranzacționări, cât de multe conturi fictive sunt implicate și cât de multe firme-fantomă, deținute de câte un nigerian în papuci care habar nu are că le deține, sau de vreun anguillean semi-analfabet din insulele britanice Anguilla din Caraibe. Cred că atunci oamenii ar înțelege mai bine ce înseamnă anticorupția și cum funcționează lupta aceasta globală, dincolo de meschinăriile locale, cu jurnaliști-impostori și politicieni la fel de impostori.

Problema nu sunt doar politicienii, ci întreg aparatul de funcționari și mass-media care îi ajută. Sistemul aleargă după micii întreprinzători copleșiți de taxe, dar așa-zisa confiscare extinsă despre care tot vorbeau unii pseudo-specialiști nu funcționează în practică, cel puțin nu avem dovezi în acest sens până acum, sumele ascunse prin off-shore-uri nu au fost recuperate sau măcar confiscate, schema de tranzacții financiare fictive, care ascund alte tranzacții prin care se spală bani funcționează în continuare. Tipul acesta de tranzacții circulă global, iar dacă astăzi pot fi identificate conturi în Cipru, până mâine sumele au fost transferate deja în conturi fantomă din Dubai, Nigeria sau alte paradisuri fiscale și trecute pe numele altor terți, astfel încât adevăratul beneficiar să rămână ascuns.

Recent (chiar astăzi, conform POLITICO), comisarii europeni Frans Timmermans, Valdis Dombrovskis și Věra Jourová au cerut ca autoritățile naționale să fie supervizate pe aspectele de țin de dreptul European (faimoasa directive împotriva spălării banilor din 2015, cea în care există obligații și criterii pentru identificarea adevăraților beneficiari, preluată în dreptul intern de România în februarie/martie 2016 și a fost deja reflectată în Codul Fiscal și alte acte normative) pentru o mai bună aplicare a legii europene și convergență între statele membre. Evident, ce vor să spună europenii, în traducere informală, este exact faptul că statele nu cooperează, există interese ce țin de corupția internă, în care sunt implicate chiar unele bănci și politicieni de rang înalt. Conform Biroului ONU împotriva Drogurilor și Crimei sunt între 800 de miliarde și 2 trilioane de dolari spălați global într-un singur an, China și Rusia fiind în topul țărilor care se ocupă de tranzacții financiare ilicite.

Pe scurt, anticorupția nu este doar o problemă românească, însă modul în care ne raportăm la anticorupție este profund românesc. Este totodată o problemă de bună guvernare, cu specificități locale în multe țări, astfel cum arată foarte buna analiză din În căutarea bunei guvernări. Cum au scăpat alte țări de corupție?

 

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Corupția anticorupției?!

 1. gabriel radeanu

  S-ar parea,ca jurnalismul nealiniat,s-au ma rog,jurnalismul circumspect,deconectat de la zone de influenta,a inceput sa vehiculeze partial, retorica obsesiva a antenelor,situatie care ar fi fost de apreciat,daca s-ar fi manifestat cu ocazia marilor derapaje,de exemplu in cazul Ordonantei 13 de anul trecut.Multe din argumentele acestei atitudini,s-au acumulat ca reactie naturala a politicului,feedback,exagerat si acesta la randul lui,de rectificare a acestor abuzuri.Doamna AMP a avut atunci, o pozitie exceptional de echilibrata,lucru cu atat mai onorabil,cu cat,principalul afectat de aceasta conjunctura,este inamicul dinsei de-o viata…PSD-ul.Pentru mine personal,singurul loc unde se parea ca mai poti invoca rezonabilul,a fost aici la Romania Curata,pentru ca in rest peste tot,extremismul ideilor facea dialogul imposibil.Cum s-a ajuns aici?Parerea mea, este ca personaje importante,din afara politicului sau politic aseptizate de Constitutie(Presedentia de ex.)au rasucit simbolistica puterilor in stat,pana la a contesta autoritatea Parlamentului(sau Guvernului) de a legifera.O alta aberatie extrema,de o gravitate incomensurabila din punct de vedere national si nu politic,a fost „dezertarea”,pentru ca altfel nu o pot numi,lui Victor Ponta si anomalia apolitica ce a urmat prin guvernul tehnocrat.Atunci s-a deschis cutia Pandorei si s-a creat iluzia ca politicul este inutil,ca exista scurtaturi legitime spre guvernare,un context psihologic de emergenta reusita,a oricarui gen de contestatari.Tot ca nota strict personala:exact ca la Revolutie,am facut atatea prostii,incat ma mir ca am scapat intregi…nepusi la punct de altii,din exterior.La final impartasesc raspunsurile mele la intrebarile de mai sus:
  1.Cine poate sa stabileasca daca au gresit procurorii,cu o legislatie privind raspunderea magistratilor la nivel de principii,deoarece aplicarea cica le-ar afecta independenta?;
  2.Idem ca mai sus,numai ca de fapt aici e adevarata raspundere morala,locul unde se pot corecta derapajele acuzarii;
  3.Intrebare gresita.Nu trebuie sa aiba nici una din cele doua caracteristici,trebuie sa fie justitie pur si simplu.Independenta o face de necontrolat si supusa,asa la un mod teoretic,legii(de parca cetatenii obisnuiti ar fi nesupusi legii) iar manipularea este deja problema grava – politie politica.
  4.Discretionar.
  5.La salariile mari pe care le au,mediatizarea justifica prelungirea privilegiilor.Scandalul acesta este intretinut de niste interese dezgustator de meschine,plus blocarea initiativelor legislative,care in mod sigur le-ar cenzura.
  6.Intrebarea asta,este una capcana,pentru ca este a doua legata direct de DNA,si se refera la principii,spre deosebire de intrebarea nr.5,unde este loc de interpretari si justificare.De aceea o sa raspund retoric.DNA-ul este sau nu,Kovesi?Daca nu este Kovesi,atunci se poate lipsi de aportul luminat al personajului.Unii,printre care si AMP, considera ca nu trebuie tulburata simbolistica din jurul eminentei personalitati.Dumneavoastra incercati sa minimalizati,iesirile neconstitutionale ale sefei DNA,si emantiile sulfuroase ale protocoalelor,blamand reactiile exagerate sau rau-inentionate ale unor pseudo-lideri sau pseudo-experti,adica show-ul era valoros si educativ,atunci cand sustinea institutiile de forta,doar criticii artistici nu l-au evaluat corespunzator.
  Oricum rezistentii sunt in extaz.Romania este o tara in care coruptia este asa de mare,incat si anticoruptia este corupta.La final nu pot decat sa va urez,sa aveti parte de buna guvernare!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *