Cristian Ghingheș

O insuliță de bună practică la UB: un student reprezentant votează rectorul în funcție de părerea colegilor

Mâine, Universitatea din București își alege noul rector, care va avea mandat până în 2023, inclusiv. În turul doi concurează Laurențiu Vlad și Marian Preda, după ce în prima etapă a alegerilor au primit 488, respectiv 477 de voturi. Așadar, diferența este foarte mică, deci competiția este strânsă.

Nu votează toți studenții și apoi toate cadrele didactice și de cercetare, cum deja se întâmplă în multe dintre universitățile din țară, ci doar 118 studenți reprezentanți și cei 1191 de profesori. Astfel, ponderea studenților în alegerea rectorului Universității din București este de doar 9%, sub media națională de 12,18% dacă e să ne uităm în cel mai recent raport al ANOSR privind participarea studenților la alegerea rectorului.

Chiar și așa, la această diferență de 11 voturi (plus 42 ale celui de-al treilea candidat din turul I, plus cele 20 nule), studenții pot face diferența.

În timp ce pe culoarele facultăților din UB există deja zvonuri cum că se încearcă momirea și chiar cumpărarea unor studenți reprezentanți prin diverse posturi sau burse (încă nu avem cum dovedi asta, dar am auzit-o din mai multe surse studențești și profesorale), la polul opus există și studenți reprezentanți care își iau rolul în serios, făcând cel mai democratic lucru cu putință: să se întoarcă la cei pe care îi reprezintă, consultându-i și votând în funcție de poziția acestora.

Un exemplu în acest sens este Anne Marie Arcidiacono, recent aleasă student reprezentant în Consiliul Facultății de Drept, unde este student în anul I.

Totuși, am întrebat-o ce o face să își consulte colegii, chiar dacă are deja un mandat acordat prin vot, dar mai ales de ce alți reprezentanți ca ea nu fac același lucru.

În primul rând, mi se pare esențial ca reprezentanții studenților să se afle într-o continuă comunicare cu colegii pe care îi reprezintă, în ciuda faptului că în urma votului te-au mandatat să iei decizii în numele lor. Această părere este foarte împărțită atât în rândul studenților reprezentanți, cât și în rândul elevilor reprezentanți pentru că o parte dintre aceștia consideră că odată ce au fost votați și investiți în funcție, ei pot lua decizii in numele colegilor deoarece au acces la mult mai multe informații, nefiind necesară consultarea colegilor cu privire la majoritatea alegerilor. Cam acesta este statusul qvo în reprezentare. Personal, consider că în luarea decizilor ce vizează un numar mare de persoane este foarte important să consulți persoanele ce vor fi afectate/ce vor beneficia de decizia luată de către tine.

În al doilea rând, ținând cont de diferența extrem de mică de voturi din primul tur de alegeri, chiar ne aflăm în situația în care studenții reprezentanți pot decide viitorul rector, lucru care m-a determinat să mă consult încă o data cu colegii mei. Iar ca o notă de final, poți reprezenta eficient studenții doar dacă le cunoști atât interesele, cât și problemele.

Frumos, nu? Chiar mi-ar plăcea ca alți studenți reprezentanți să îi urmeze gestul.

Anterior, în liceu, Anne Marie Arcidiacono a fondat Asociația Elevilor din București și Ilfov (AEBI) și pentru mine e chiar îmbucurător că duce mai departe principiile unei reprezentări curate în zona de tineret. Sper să o țină tot așa și să devină o inspirație și pentru alții de prin UB… și nu numai.

Dacă mă întrebați pe mine, știți ce făceam în situația asta? Ok, nu vrea universitatea (condusă până acum în Senat de Marian Preda și de Laurențiu Vlad ca prorector, ca să fim înțeleși) ca proporția studenților în alegerea rectorului să fie 25%? Facem altfel: organizăm noi alegeri primare cu toți studenții și ne punem de acord, ăștia care am fost aleși ca reprezentanți, să dăm toate voturile noastre câștigătorului alegerilor preliminiare.

Uite așa, ambii candidați s-ar fi întrecut apoi în promisiuni referitoare la modificarea ponderii studenților la vot pentru viitoarele alegeri. 20%? 25%? 30%? Cine dă mai mult? Dar na, așa-i când n-ai curaj, iar interesele personale (un postuleț, ceva, un asistent, doi de la asociația studențească) sunt mai presus de cele ale celor pe care îi reprezinți…


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “O insuliță de bună practică la UB: un student reprezentant votează rectorul în funcție de părerea colegilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *