Alina Mungiu-Pippidi

AMP: Sloganul de bază al mitingului de vineri era ”M..e PSD!” Ce se putea dialoga?

Extrase din discuția cu Vartan Arachelian de la interviurile Gândul

Lucrurile s-au degradat în ultimii ani în România. Au involuat.

Demonstraţiile au ajuns să fie folosite de grupuri bine organizate, de partide politice cu agendă.

Asta perverteşte bunele intenţii ale grupului de oameni cu conştiiinţă civică, cei care ies să protesteze când ceva e în neregulă.

Demonstraţia de vineri a fost un caz particular de nefericit.

A fost pregătită ca o demonstraţie violentă, despre care – de săptămâni întregi – se spunea că singura ei agenda este să răstoarne guvernul.

Deci nu a fost o demonstraţie din care să poată ieşi ceva bun. Adică un dialog. Să spunem: Uite, oamenii ăştia au nişte revendicări întemeiate. Să vorbim cu ei şi să vedem ce facem.

Aşa se întâmplă la fiecare alegeri americane. De fiecare dată, cei care pierd acuză că pe câştigător nu l-au votat decât 20%. Şi Obama, şi Trump, au câştigat cu câte 20% din alegători, dar aşa e când la vot se prezintă doar 40% din populaţie

Toate societăţile în care nimeni nu fură alegerile sunt normale. Iar PSD nu a furat aceste alegeri. Alegerile au fost organizate de Guvernul Cioloş, care le-a pierdut cu brio, fără drept de apel, nu de PSD.

Dar şi cei care câştigă alegerile pot să-şi piardă legitimitatea, dacă fac ceva nepotrivit şi se se ajunge la alegeri anticipate. Este chiar e o supapă de siguranţă foarte bună. Pentru că nu vrei să ai violenţe în stradă, nu vrei să ai demonstraţii de protest în fiecare zi.

Contrar a ceea ce crede lumea, demonstraţiile de protest nu sunt un lucru bunpentru o ţară ca a noastră. E foarte rău că în Europa se spune despre noi că suntem la fel ca Ungaria şi Polonia, că e o ţară neguvernabilă, că e o ţară instabilă.

Lucrurile astea afectează imediat dobânda la care se imprumută ţara şi este o consecinţă negativă pe care o suportă toţi românii, fără să câştige nimic în schimb. Niciodată nu câştigi nimic dacă – singur şi în mod deliberat –  îţi prezinţi ţara în exterior ca o ţară neguvernabilă şi care merge spre o catastrofă. Lucruri integral neadevărate în acest moment.

De un an şi jumătate încoace, oamenii care au pierdut alegerile nu se pot împăca cu ideea că le-au pierdut. Dintre ei, cel mai mare interes îl are preşedintele României, dl Klaus Iohannis, pe care eu l-am susţinut cât am putut în anul 2014, de teamă să nu ajungă serviciile secrete, la un loc cu Justiţia, în mâna PSD.

Actorii politici din toate părţile nu înţeleg domnia legii. Ei sunt democraţi, pentru că pleacă de la guvernare când pierd alegerile. Asta este o mare realizare. Şi s-au mai civilizat.

Lunile astea, multă lume care a încercat să spună că se ridică şi pune mâna pe bâtă şi trece la vulgarităţi din cauză că eu şi cei care mi s-au alăturat în diversele coaliţii ale societăţii civile am fost nişte blegi şi am încercat să civilizăm PSD. Iar calea asta civilizată n-a mers.

Campania #Fără Penali a USR nu e o continuare a Campaniei Pentru un parlament curat, pe care societatea civilă a făcut-o începând cu anul 2004. Aceasta de azi e o acţiune oportunistă politic, care a apărut pe seama unor acţiuni ale societăţii civile vechi, de 10 ani.

Societatea civilă poate că şi-ar dori să dirijeze acţiunile poitice ale partidelor sau măcar să le canalizeze într-o direcţie pozitivă. Numai că – istoric vorbind –  nu s-a întâmplat deloc aşa.

În 2004, Coaliţia pentru un parlament curat a făcut ca PSD să piardă alegerile, deşi conducea cu peste 20% în sondaje la începutul campaniei şi a impus corupţia ca o temă în spatiul public românesc. Au ieşit nişte lucruri bune din asta. De exemplu, Monica Macovei a ajuns ministrul Justiţiei şi l-a numit pe Daniel Morar, care a creat o DNA independentă.

Dar au exista şi lucruri rele. Au fost inevitabile într-o asemenea campanie. Unii au proftat (cei care au câştigat prin înfrângerea PSD). Şi cine au fost aceştia? Decebal Traian Remeş, care a ajuns ministru. Elena Udrea, care a ajuns ministru şi mai mult decât atât, şi încă o pletoră de oameni, zeci de oameni, dintre care – între timp – unii au făcut, ei înşişi, puşcărie pentru corupţie.

Noi am reuşit atunci să pornim un cerc virtuos al justiţiei independente. Dar tot la fel, am avut de la început plantat în cercul nostru virtuos acest vierme care au fost OPORTUNIŞTII INTEGRITĂŢII – începând cu cei care au câştigat alegerile şi sfârşind cu Klaus Iohannis din ziua de azi – adică oameni care n-au făcut şi n-au riscat niciodată ei înşişi nimic pentru integritate şi pentru a promova integritatea printr-o reformă profundă în ţara asta.

Şi mai mult. De vreo 2-3 ani încoace, au descoperit că anticorupţia este o armă redutabilă ca să scapi de adversarii politici şi să câştigi prin nişte metode nepolitice. Adică fără să te aleagă lumea.

Lucrul acesta ajunge să fie în acest moment pentru Româania o problemă MAI MARE decât corupţia.

În acest moment, la noi sunt două forţe mari. Una este PSD, unicul partid reprezentativ, care controlează Jandarmeria, serviciile Ministerului de Interne, tot ce este sub conducerea guvernului, pentru că ei au guvernul şi majoritatea parlamentară. Şi pe de altă parte, avem celelalte servicii, care sunt controlate de preşedinte, că aşa e constituţuional şi care au devenit, cum se zice în engleză ROGUE – adică au devenit nişte servicii secrete necivile, după cum ne-a spus Traian Băsescu. Că el le-a instrumentat astfel, ca să poată să răzbească în lupta cu oligarhii, dar după aceea tot el ne-a spus că n-a putut să le mai pună la locul lor şi că ne lasă nouă misiunea să ne descurcăm cu ce a creat.

Colaborarea dintre Justiţie şi serviciile secrete are o limită. Dacă legea a spus că este normal ca SRI să asculte lumea cu mandate de la judecător, acest lucru e legal şi nu trebuie pus în discuţie. Da această situaţie a construit o relaţie asimetrică între Justiţie şi serviciile secrete. Adică Justiţia nici nu ştia ce îi ascund serviciile secrete. Asta a făcut ca, în România, SRI să decidă cine este arestat şi cine nu.

Într-o presă în majoritatea sponzorizată, lumea are interesul să ascundă ce e clar. Nu toate protocoalele sunt în neregulă. O mare parte dintre ele sunt banale. În neregulă este protocolul dintre DNA şi SRI, în care – practic – vezi că SRI nici nu avea obligaţia să-i spună DNA că îi dă SELECTIV anumite informaţii. Asta este în neregulă. SRI nu trebuie să fie un arbitru al cui este arestat.

Nu se poate ca SRI să hotărască că pe Ghiţă nu îl iau, după ce i-au dat sute de milioane prin contracte, să ne facă circul cu Ghiţă la Belgrad… Cum au făcut pe vremuri cu Omar Hayssam

Să fim cinstiţi: noi ne-am luptat cu oligrahii, dar nu prea i-am învins. Voiculescu a fost la puşcărie, dar televiziunile lui funcţionează ca şi când nu s-a întâmplat nimic. Televiziunile lui Ghiţă funcţionează ca şi cand nu s-a întâmplat nimic. Deci nu consider că ăsta e un mare succes. Nu i-a înfrânt nimeni. Şi – până la un puncrt – au plătit cât era legal. Nici eu nu cred că trebuie închise televiziuni numai pentru că aparţin cuiva.

Deci cu oligarhii n-am reuşit nimic, dar am construit această zonă obscură. Lumea râde că i-a zis Dragnea ”statul paralel”. Din păcate, aşa este. Dragnea a încercat să facă parte din Statul paralel. N-a reuşit. Statul paralel s-a întors contra lui şi aşa a ajuns Dragnea să lupte contra Statului paralel.

Iar în lupta asta între un partid de patronaj şi clientelar ca PSD şi nişte servicii secrete care au construit Imperiul Hexi Pharma, Imperiul Ghiţă şi toate celelalte imperii şi care nu dau socoteală nimănui, că nici nu ştiu unde sunt, eu nu pot să fiu niciodată de partea acestei zone obscure a serviciilor. Aici este toată chestiunea, în fond.

Manifestaţia de vineri nu a avut nici un fel de organizator legal. Noi ne asumam manifestaţiile pe care le făceam. La manifestaţiile noastre, cu Roşia Montană şi altele, băieţii ăştia, Bumbeş, Claudiu Crăciun… Şi manifestaţiile contra lui Vadim Tudor… Totdeauna şi le asuma cineva. Totdeauna existau oameni care asigurau ordinea si aveau grijă sa nu fim infiltraţi. Recrutam studenţi, care îşi puneau banderole şi aveau grijă ca la protest să participe numai manifestanţii.

Lumea s-a schimbat datorită faptului că există Facebook. Într-o ţară civilizată, e altfel. Atenţie, ţările au ajuns civilizate pentru că au făcut o Poliţie foarte bună a presei, nu au permis oamenilor să scrie vulgarităţi, să scrie insulte, s-au făcut procese civile care i-au dus de râpă pe cei care trăiau în presă din şantaj şi alte lucruri

Noi nu am făcut niciodată asta. Există directive de la Comisia Europeană. În Germania se dau zilnic legi noi contra Facebook, în care li se pune în vedere că sunt responsabili de insulte, de manipulări şi – mai ales – de limbajul suburban şi la apelurile la violenţă. Pentru că există dovezi în lectura academică: chemarea la violenţă va duce la violenţă, până la urmă. Deci, este o legătură între violenţa verbal şi violenţa fizică. Ce s-a văzut vineri a fost construit pe o violenţă extraordinară, pentru că Facebook ajută anonimitatea.

Asta păţeşti dacă dai drumul Facebook-ului într-o zonă ca la noi, în care sunt operatori necontrolaţi, care sunt nişte huligani ai Internetului şi unde există firme fără scrupule care îi angajează…

Eu reamintesc tuturor ce a apărut cu ocazia anchetelor din America: au fost sate din România, Republica Moldova şi Serbia, ţări amărâte şi nenorocite, sate întregi care au scris înjurături la adresa lui Hillary Clinton pentru banii pe care îi ia o femeie de serviciu pentru o săptămână de muncă în America. A stat un sat întreg şi a scris ”M…e Hillary!

Noi suntem o ţară foarte săracă şi necivilizată şi stăm la mâna acestor manipulatori care din asta trăiesc.

Vineri, manifestanţii au venit să ceară demisia Givernului. Care era dialogul? Despre ce puteam dialoga? Sloganul de bază al mitingului de vineri era ”M..e PSD!” Ce se putea dialoga? Eventual, cum s-o facem. Cine, unde se aşează?

Dreptul constituţional de a cere căderea guvernului nu este ceva care să conducă la dialog. Ai dreptul să ceri căderea guvernului. Perfect. Fă-o nonviolent şi s-a consemnat că ai cerut căderea guvernului. Nu înseamnă că trebuie să cadă guvernul la fiecare demonstraţie în care cineva cere asta. N-ar mai fi stabilitate nicăieri.

”M..e PSD” este sloganul anului. Moise Guran a dat un titlu în care a spus că este Vara lui ”M..e PSD”. Într-adevăr, aşa a fost.

Partidul M..ePSD este partidul care s-a creat contra PSD. Cu asta n-ai cum să dialoghezi. Decât să faci ce vor ei. Ce dialog poate să aibă loc? Cine s-a dus acolo vineri, nu s-a dus pentru dialog. Că n-avea ce dialoga. S-au dus partidele de opozitie, care s-au asezat în primul rând, dealtfel, ca să spună că ei sunt mai buni decât PSD. OK. Trebuie s-o dovedească la alegeri.

Eu, să fiu în locul PSD, de mult convocam alegeri anticipate. Dar noi am fost în situaţii mult mai grave, când Băsescu şi Tăriceanu au ajuns împreună la guvernare şi când majoritatea guvernamentală s-a rupt imediat.

Povestea bileţelului roz are acum o altă interpretare. Atunci, spuneam ca Tăriceanu să-şi dea demisia imediat şi să plece. Dar, de fapt, bileţelul spunea ”Dragă Traian, DACĂ poţi să intervii…” Iar noi credeam atunci că Traian nu putea să intervină. dar în decursul vremii s-a dovedit că Traian PUTEA să intervină. Asta este toată diferenţa.

Şi în timpul lui Băsescu au fost oameni deasupra legii, iar Tăriceanu ştia, spre deosebire de noi, că Băsescu putea interveni la procuratură. Fiindcă TOŢI preşedinţii putea să intervină la procuratură. Eu nu-l scuz pe Tăriceanu, dar vina lui e mult mai mica, judecând acum, după ani de zile. Pentru că trista realitate e că întotdeauna s-a putut interveni la Procuratură. De aceea, speranţa mea a fost, nu în procuratură, ci în judecători, care nu sunt numiţi de oamenii politici.

Un motiv pentru care nu sunt impresionată de oamenii care spun că se duc în piaţă ca să susţină campania pro-Justiţie şi cred că ei sunt prizonierii unei bucle pe Facebook, create de nişte oameni fără scrupule, pe care eu îi cunosc şi îi cunoaşte oricine, este că, dacă îi cauţi cu trei clicuri, vei vedea că marii moderatori care luptă în televiziuni pentru justitie sunt cei care au fost pe banii companiei Gold Corporation în Noua Zeelandă. Sau cei care au pus botul la cele mai infecte campanii. Mălin Bot, care înţeleg că este şeful forţelor revoluţionare din Piaţa Victoriei, e cel care ne demasca pe noi că suntem plătiţi de Soros, era vârful de lance al luptei anti-ong-urilor lui Soros acum 5 ani.

Cine este – într-adevăr – de partea Justiţiei e un pic mai informat. Pentru că lucrul cel mai grav care s-a întâmplat în justiţie nu este revocarea Laurei Codruţa Kovesi. Asta a fost cel mai spectaculos. Dar să nu uităm că Laura Codruţa Kovesi era numită politic, a făcut greşeli, nu şi-a curăţat singură casa la Ploieşti şi s-a ajuns să i-o cureţe alţii, chiar dintre duşmanii ei ş.a.m.d. Fusese numită fără aviz pozitiv de la CSM. Pe scurt, a fost politic revocată şi a fost – foarte rău politic – retrasă.

Printre primii şi cei mai curajoşi judecători care au dat condamnări, care nu fuseseră politic numiţi şi sunt complet independenţi este Camelia Bogdan. Nu aveau vreo legătură cu noi, cu ONG-urile care o susţineau la un moment dat pe Monica Macovei. Camelia Bogdan, care a câştigat trei ani la rând premiul pentru cel mai curajos magistrat de la Coaliţia România curată, premiu care se dă numai pe vot. I-a dat 10 ani lui Voiculescu, a confiscat averea lui Tender, un om legat de serviciile secrete. E un mare lurcru !

Problema care este? Ea, fiind complet independent, luptând singură, în mai multe instanţe, contra avocaţilor lui Voiculescu, care are alte resurse decât ea, dar – în acelaşi timp – a făcut greşeala să meargă şi împotriva acestor firme paravan ale SRI şi SIE. Ea s-a specializat în spălarea banilor în zonele astea obscure şi a ajuns să fie data afară din magistratuiră DE DOUĂ ORI. Ceea ce este un exemplu îngrozitor pentru alţi judecători care ar mai judeca astfel de cazuri. N-a dat-o afară Tudorel Toader, că el n-are nici o competenţă să dea afară judecători. A dat-o afară CSM Secţia pentru judecători ÎN UNANIMITATEDe două ori. Prima oară, Înalta Curte a admis o oarecare sancţiune şi a pus-o la loc în funcţie. Iar a doua oară, se judecă acum. Nu a ajuns la faza finală.

Ei bine, nu văd nici unul din ziarele astea pro-Justiţie să ia partea Cameliei Bogdan. Niciun rând despre ea. Vă spun eu de ce: cele care luptă pentru justiţie – aşa-zis pro-justiţie – sunt serviciile secrete. Care luptă să controieze justiţia, cum o controlau acum 2-3 ani, prin protocoalele lor. Şi nu au nici un interes să promoveze o persoană cu adevărat independentă. Nu e promovată nici de tabăra lui Voiculescu, din motive la fel de evidente. Dar judecătorii ştiu de asta. Şi nu ştiu câţi judecători independenţi vor mai exista, dacă vor vedea cum corpul judecătorilor îi elimină pe cei care au o astfel de atitudine. Despre asta ar trebui să vorbim. Nu scrie nicăieri nimic.

Nu există o singură diaspora. Or fi fost câteva mii de oameni în Piaţa Victoriei, dar eu nu cunosc pe nimeni din Diaspora care să se fi dus la mitingul ăsta. Şi eu fac parte din diaspora. Mă irită că unii pretind că au făcut demonstraţie în numele meu. Diaspora nu e reprezentată de nici o organizaţie. Oricum, nu de băiatul ăsta, care înţeleg că e un fost şef din PSD. Ăla care a chemat la miting. Nu e un paradox. E unul din cei mulţi din piaţă care lucrează şi cu unii şi cu alţii. Sunt nişte organizaţii oportuniste, care au vrut să călărească valul ăsta, iar în spate sunt adevăraţii organizatori: firmele de comunicare care au televiziuni şi fac tot circul.

Ca să înţelegem ceva, trebuie să ne selectăm informaţia. Chiar dacă pare că se potriveşte, chiar dacă nu, informaţia trebuie integrată, că de aia suntem nişte oameni educaţi şi raţionali şi de aia suntem noi tabăra Educaţiei şi a Meritocraţiei şi zicem că PSD nu e. Dar chiar noi, am venit vara asta cu ideea că reprezentantul nostru cel mai de seamă este un şofer – mă rog, nu se ştie cui e afiliat – al cărui slogan care s-a impus este ”M..e PSD!”. Noi fiind tabăra Meritocraţiei. A Educaţiei şi a Civilizaţiei. Ceilalţi sunt nişte mizerabili. Guvernul e needucat şi doamna Dăncilă nu are un IQ rezonabil şi trebuie să pice, să-l dăm jos prin violenţă.

Vă reamintesc că George W.Bush, când a fost ales, se spunea că are un IQ de 90, că vorbea cam bâlbâit. N-a intrat nimeni în Casa Albă să-l dea jos cu violenţă, fiindcă s-au depăşit asemenea lucruri.

Şoferul suedez este un băiat din mahalaua politică românească, iar în aceste zile, aceasta a ajuns mult mai puternică decât societatea civilă educată. Şi care, dimpotrivă! Ne ceartă că de ce am fost civilizaţi.

Să fie reclamat la DNA oricine nu se alătură la ”M..e PSD”. Şi, eventual, arestat.

Să le spun ceva tuturor oamenilor aceştia: noi am civilizat, totuşi, PSD. Acum 15 ani, PSD m-a dat în judecată de peste 20 de ori, iar pe voi nu vă dă! Pe nici unul dintre voi nu vă dă! Nu e nimeni din ţara asta să aibă măcar un proces civil cu Dragnea, că l-a făcut mafiot şi penal şi criminal. Nimeni nu are nici un proces civil cu Tăriceanu. Eu am avut procese cu toţi oamenii aceştia.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

17 thoughts on “AMP: Sloganul de bază al mitingului de vineri era ”M..e PSD!” Ce se putea dialoga?

 1. CMC

  Cu saptamani inaite se facea apologia violentei la protestul diasporei, cu vectorul principal de propagare – USR. Eu tot nu pot sa inteleg cum intelectiali romani pot sa defileze zi de zi cu M…A in gura, in fata parintilor, vecinilor, profesorilor, copiilor samd. Cum pot sa ridice insulta celor care sunt de alta parere la nivel de merit intelectual. Ca isi gasesc scuzepentru ceea ce fac e si mai deprimant pentru intectualitate. Poate un intelectual sa nu inteleaga ca un protocol intre serviciile secrete si magistrai este gresit? Ca nu este normal ca procurorii care ancheteaza cazuri de coruptie sa fie si cei care ii ancheteaza pe judecatorii din cazurile lor?
  De fapt USR-istii, care se considera niste intectuali superiori, propaga ura, dezbinarea si insulta in spatiul public, fara sa isi dea seama cine ii manipuleaza de fapt si ce consecinte au actiunile lor asupra natiunii.
  E atat de usor sa dezbini o tara ca a noastra si atat de greu sa construiesti o unitate. Ce s-a distrus in ultimii 3 ani nu se va reface in urmatorii 50.
  Consecintele? Simplu: ne vom da resursele nationale pe gratis (cine va lupta pentru Romania va fi catalogat drept filorus), vom avea o coruptie galopanta (dar vom fi mangaiati pe crestet daca ii punem la puterea corupta pe cei pe care ii vor strainii – ceva gen tarile din America Centrala si de Sud, unde coruptii erau laudati doar pentru faptul ca nu erau de stanga – chiar nu s-a ofuscat nimeni in UE cand EBA a ajuns europarlamentar?), vom continua distrugerea educatiei si mai ales a liderilor. Liderii adevarati sunt cei mai periculosi pentru subordonarea neconditionata a tarii. AMP vede pe pielea ei ce insemna o campanie de distrugere (insulte, amenintari samd) a unui lider care nu merge in directia pe care ne-au stabilit-o strainii.
  Cine e platit sa previna toate astea? Simplu: serviciile si Presedintele.
  Asta, desigur, daca nu s-au vandut deja. La oferta…

  Reply
  • Dumitru

   „nu pot sa inteleg cum intelectiali romani pot sa defileze zi de zi cu M…A in gura” Pai toate regimurile politice au colaborationistii lor. De exemplu, in Franta exista celebrul Bernard-Henri Lévy, capabil sa justifice orice in functie de interese. Romania ii are pe Tismaneanu (comunist, anti-comunist, iliescian, basist, si acum iohannist, e chiar amuzant, il va sustine poate pe Burduja la urmatoarele alegeri…), pe Plesu, pe Liiceanu, si pe Sora…

   Reply
   • CMC

    Nu ma refer la intelectualii inregimentati politic. Ci la masa de intelectuali, majoritatea crescuti in familii de bun simt, si care inca se cred de o morala ridicata.
    Sa nu-si dea seama ca li se sadeste ura de catre indivizi si structuri care au tehnica manipularii in sange?

    Reply
 2. Red

  Vă e viața săracă, de intrați în clinciuri din astea de doi lei? Planificați o intrare în politică, de stați atât în centrul atenției ca oaie neagră? I-ați deranjat atât pe degustătorii de țuică și viață bună din SRI și jadarmerie cât și pe oblomovii din opoziție.
  Mai bine treceți pe alte subiecte, închideți comment-urile – rubrică deja hiperparazitată de trolli.
  Și nu uitați, din incapacitate de a da M*** PSD, acest lucru se invocă. E un enunț performativ. Dac-ar fi într-adevăr M*** PSD, PSD-ul ar geme, și nu de plăcere, iar ceilalți n-ar mai avea nevoie să strige. Iar colonelul ficior-vișinesc de la Jandarmerie și-ar căuta de lucru-n civilie.
  Le bateți obrazul că se duelează pe hartă, iar nu-n teritoriu, și lucrul ăsta supără teribil. Pentru că unii doar fură-n teritoriu, iar alții nu au capacitatea să-l viziteze. Harta e călduță – teritoriul pute.

  Reply
 3. Marian Androne

  „Nu e nimeni din ţara asta să aibă măcar un proces civil cu Dragnea, că l-a făcut mafiot şi penal…”

  Finalul este apoteotic si fals: Dragnea ar pierde orice proces ar intenta cuiva, va reamintesc ca el este condamnat, nu suspect! De-aia nici nu se oboseste…

  Reply
  • Fane_1

   Bre, eu nu tin nici cu dragnea, nici cu johanis. Ce vreau sa-ti zic este ca anticoruptia este defapt folosita ca arma politica, mai grava decat coruptia, folosita de cei care te incita la ura. O societate normala nu se construieste cu M**e. Nici nu cred ca constientizezi ce traiesti.

   Reply
 4. Trupele de secu in postceausism

  O atitudine din ce in ce mai cu dată, madam, nu empatizeaza deloc cu niciun protestatar ori protestatara gazata si bătută de infractori îmbrăcați in haina militara ca sa si bata joc de Romania!

  Reply
 5. Emil Stoica

  Se poate dialoga cu PSD? Unde și la ce ora poate avea acest dialog?

  Vorbesc extrem de serios, cine poate dialoga cu PSD, pe ce teme, când, unde?

  PS. Încă nimic despre domnul in alb…

  Reply
 6. marius

  SRI + PSD = 69 varianta sado

  SRI in loc sa declanseze gazarea din piata victoriei ca sa blocheze functia de sef al jandarmeriei (caci asta e motivul real pt ruperea de oase din zece august) putea sa adopte pozitia 69 cu PSD ul si poate cine stie le placea la amindoi fara a mai fi nevoie sa bage nevinovatii in mijlocul gazarii ca sa-si rezolve problemele…

  Reply
 7. CMC

  Divide et impera.

  Cand veti analiza modul in care tara este divizata ca sa poata fi spoliata?
  Stiati de firma Unaoil?
  https://oilprice.com/Energy/Energy-General/Unfolding-The-Worlds-Biggest-Oil-Bribery-Scandal.html

  Dar desopre faptul ca se permite ascunderea mitei in tarile exploatate:
  https://www.independent.co.uk/news/world/americas/us-politics/donald-trump-oil-gas-anti-corruption-remove-rules-deregulation-energy-industry-companies-a7581691.html

  O fi si asta legat de campaniile de dezbinare din tara.
  Adica implementarea unui nou model:
  Coruperea folosind anticoruptia ca vector manipulator

  Reply
 8. CURIOSUL

  ATATA TIP CAT PUNEREA IN APLICARE A UNUI ACT JURIDIC SUPREM PRIVIND ALCATUIREA PARLAMENTULUI DIN 300 DE PARLAMENTARI IN LOC DE 600 SE AMANA DE ANI DE ZILE unde si ce se mai poate dialoga decat INJURA in societatea roamaneasca ori in viata publica de cacao din RO….????

  Reply
  • Munteanu

   Basescu a incercat si din fericire nu a reushit sa introduca si in Romania sistemul nedemocratic din SUA unde Trump a fost „ales” cu 3 000 000 de voturi mai putin. Planul era ca cei 300 de parlamentari sa fie toti din PMP dar cum au ieshit alegerile ar fi trebuit ca cei 300 sa fie toti PSD singurii care au cashtigat peste 50%. Ambele situatii erau inacceptabile si PSD a reushit chiar in opozitie sa impuna sistemul proportional, democratic inventat de Karl Marx si utilizat si azi in Germania.

   Reply
 9. Cinicul

  Un text cam lung și cu prea multe cuvinte subliniate, ca in filmele usurele de la Hollywood in care se marchează cand trebuie sa râzi. Sunt totusi multe adevăruri in acest articol dar și două lucruri deosebit de tendențioase.
  1. Cam multa îngăduință pentru domnul T cu biletul roz. Intr-un stat normal doamna AMP ar fi trebuit să militeze pentru aducerea în justiție a lui T pentru corupție. Din pacate tot ce auzim mai sus este ca biletul roz a fost OK din moment ce asa se lucrase pans atunci. Ma mir ca nu ati scris asta si in cartea despre buna guvernare.
  2. Tratarea in derizoriu a miscarii #Fara Penali și acuzarea celor care promovează ideea de oportunism. Aici chiar ca nu mai inteleg nimic. O oportunitate de a curați clasă politică din R este desființată fara o logica solidă.
  Trist.

  Reply
 10. Munteanu

  Ma dezamageshte atitudinea dumneavoastra, doamna Mungiu, complice cu nazistul German Trump membru in NSDAP. Alegerile din SUA din 2016 au fost falsificate, ca si cele din 2000, si acest adevar trebue spus clar si raspicat fara eufemisme. Clinton a cashtigat 3 000 000 de voturi in plus. Alegerile au fost falsificate in 21 de state dintre cele 50. Cum s-a votat pe state chestia cu prezenta de 40% trebue discutata pentru fiecare stat. In Oregon de exemplu prezenta la vot a fost 99% si nimeni nu contesta alegerile acolo nici in California sau New York si ele cu prezenta la vot peste 75%. Prezenta redusa la vot in cele 21 de state, uneori chiar si sub 30% a fost cea care a tras in jos media. Oamenii nu au votat acolo terorizati de Ku Klux Klan, KGB si Cambridge Analytica folosindu-se internetul. S-a stiut exact cum vor vota locuitorii celor 21 de state si au fost terorizati doar cei care planuiau sa voteze cu democratii. S-a stiut exact inca innainte de alegeri ca nu pot fi falsificate alegerile din New York si California si alte 27 de state deci votul popular va fi pierdut caci el nu poate fi falsificat. Recent s-a descoperit ca voturile au fost numarate greshit de calculatore virusate de KGB cel putin in Florida si foarte probabil si in Minnesota si Wisconsin dar evident cine vrea sa verifice alegerile din SUA este invitat politicos in New York sau California si sfatuit sa nu se duca si in Mississipi caci nu se va intorce viu de acolo.

  Reply
 11. Ghita Bizonu'

  O observatie strict personala – cadn „m@@e” este argument orice discutie inceteaza.

  Nu ma gandesc la politica .. ci la mai multe „intyreractiuni umane” cu psrsonaje care foloseau acest „argument” . Indiferent ca este vorna despre fotbal, mecamnica auto, reparatii sanitare sau inmultirea cainilor „m@@e” termina orice discutie … continuare disputei impune folisrea unor insanitato de limbaj si mijloacelele de comunicare ….. contondenta.

  Ca aplicvatie a se observa cum fgolsirea deja celebrei expresii a dus la o invoilutie mintala a multira care acuzas acum pe dna Pippidi ca e „pesedista” si „vanduta”. Regresie catre nivelul aluia care a furat pistolul … carele sigur nu este citotor de 22, Dilema sau Contributors ….

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *