Mihai Goțiu

Nu s-au lăsat, l-au votat! Noul șef al Institutului Cultural Român este un susținător al demolării Halei Matache și al proiectului minier de la Roșia Montană! Citește declarațiile care l-au făcut ”celebru”

Radu Boroianu este noul șef al Institutului Cultural Român (ICR). Favoritul lui Călin Popescu Tăriceanu, a primit 64 de voturi „pentru” şi 49 „împotrivă”, la votul de astăzi (marți) din Senat.

Radu Boroianu a fost secretar de stat în Ministerul Culturii între 1991 și 1992 și între 2013 și 2014, și ambasador al României în Elveția, între 1997 și 2001. Fost liberal, Boroianu este acum vicepreședinte al Partidului Liberal Reformator al lui Călin Popescu Tăriceanu. În timpul celui de-al doilea mandat de secretar de stat la Cultură, Radu Boroianu s-a remarcat prin pozițiile sale favorabile demolării Halei Matache și proiectului minier de la Roșia Montană.

„Sunt conştient de faptul că s-a dărâmat o „păduchelniţă” socială, o crescătorie de şobolani în mijlocul oraşului, unde tot felul de indivizi drogaţi îşi făceau veacul.”, afirma Boroianu într-un interviu (aici) despre demolarea Halei Matache din Bucureşti.

Pe 21 iunie 2013, în calitate de secretar de stat, Radu Boroianu a efectuat o vizită la Roșia Montană, în perioada în care se pregătea depunerea legii speciale în Parlament. La Roșia Montană, Boroianu s-a întâlnit doar cu reprezentanții companiei miniere RMGC și cu consilieri acesteia. La finalul vizitei, acesta a declarat că “Trebuie  făcută o listă corectă a monumentelor de grupa A, grupa B şi eliminate de pe liste obiective care n-au ce căuta acolo”. Declarația este în concordanță cu strategia RMGC, care încearcă să elimine de pe lista monumentelor istorice a unei părți importante a patrimoniului de la Roșia Montană, pentru a putea face posibil proiectul minier (mai multe detalii despre această strategia a avocaților și susținătorilor RMGC, aici).


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

10 thoughts on “Nu s-au lăsat, l-au votat! Noul șef al Institutului Cultural Român este un susținător al demolării Halei Matache și al proiectului minier de la Roșia Montană! Citește declarațiile care l-au făcut ”celebru”

 1. sevar

  Cum a fost, așa rămâne. Cine are va avea mai mult, cine nare va avea și mai puțin. Vivat marțafoii și ciocoflenderii! Bietul Tănase, care a plătit cu viața pentru curajul de a-i înfrunta pe barbarii năvălitori, se adeverește și azi: „Pleacă ai noștri, vin ai noștri. Noi murim ca proștii”. Așa a fost, așa este și așa va fi – lucru bine făcut!

  Reply
 2. COSTIN

  Acum evident ca nu se poate pune semnul egal intre Rosia Montana si Hala Matache, dar sa-mi fie cu iertare, Hala Matache este ACUM altceva decat „o paduchelnita sociala”? Cu toata antipatia care o am pt d-nul Boroianu, dar are dreptate. Nu discut de ce si cum a ajuns hala in stadiul in care este, dar stadiul in care este o face irecuperabila. Si la mine in oras sunt cateva vechituri oribile cu pancarta „atentie cade tencuiala”, nu ai curaj sa mergi pe acolo, dar nu se poate demola ca de… e monument istoric. Hai sa fim seriosi: una e monment istoric alta e vechitura ordinara. Nu stiu sincer care sunt criteriile de desemnare a unui monument istoric, dar dupa mine de ex. o vila a unui bogatas din 1940 nu poate fi monument istoric in veci; Ateneul, Luvru, Notre-Dame, astea da.

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ COSTIN: un monument istoric poate fi și o colibă de lut (de altfel, asemenea locuințe din Africa se și află pe lista UNESCO), nu e vorba doar de patrimoniul material (construcția în sine), ci și de cel imaterial (tot ce e legat de construcția respectivă); dacă un monument ajunge într-o fază avansată de degradare, autoritățile publice (de la cele locale la cele naționale) nu pot invoca propria incompetență (pt. a nu mai vorbi de rea-credință) pentru faptul că un monument a ajuns într-o astfel de stare

   Reply
  • catalin

   Ba da domnule Costin ,chiar si vila unui bogatas din anii 40 poate fi declarata monument istoric,daca are un stil arhitectural bine definit ,se remarca prin anumite particularitati, etc .

   Va place la PARIS sau la LONDRA nu-i asa ? Au daramat cumva parizienii vreo cladire din centrul sau din cartierele vechi ale orasului?

   Nu,cartierul lor cu zgarie-nori este la margine in zona LA DEFENSE ,restul orasului fiind pastrat ca in trecut,fireste prin grija autoritatilor.

   Va plac probabil mai mult blocurile infecte si deprimante construite de comunisti,cu scari intunecoase,apartamente cu pereti atat de subtiri incat auzi si sforaitul vecinului ,etc..

   Reply
 3. DRAGULANESCU NICOLAE

  TOATA ZONA DIN JURUL PIETEI MATACHE A DEVENIT DUPA ZECILE DE DEMOLARI DIN ANII 2010-2011 (UNELE NETERMINATE NICI PANA AZI !!!), INCLUSIV A HALEI MATACHE SI AUNOR IMOBILE IN PERFECTA STARE (DOAR PENTRU A ELIBERA TERENUL DE PE PLANSETELE PROIECTANTILOR) SI DUPA PATRU ANI DE SANTIER (MIZERABIL PROIECTAT, ORGANIZAT SI REALIZAT) ADEVARATA „PADUCHELNITA SOCIALA” DESPRE CARE SE FACE VORBIRE AICI!….Deci de abia acum s-a realizat ceea ce declara odinioara noul director al ICR !!!!!!!!…
  Proverbul „CAINII LATRA – CARAVANA TRECE” se dovedeste inca odata realist…

  Reply
 4. George Petrineanu

  La fel de grav este că politicul trebuie să controleze numirea unor amariti de directori.

  Iese mai bine așa, e o alegere mai bună? Nu.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *