Mihai Goțiu

Inculpat Ponta Victor, recunoști? Ai semnat sau nu asta? Noi ținem minte că DA

Spune premierul Victor Ponta că renunțarea la funcția de premier ar fi o trădare a celor care au votat USL și a promisiunilor făcute de USL. Știu, nu sunt singurul care a obosit să numere minciunile (încă) premierului Ponta. Și, totuși, pentru că știu și cum funcționează memoria oamenilor (în general, nu doar a românilor), reiau o parte a acestora, referindu-mă însă doar la promisiunile și angajamentele luate în fața societății civile, în februarie 2012, atunci când, alături de Crin Antonescu, Ponta și USL și-au asumat Carta Albă a Bunei Guvernări.

În toamna anului trecut, am numărat câte din cele 35 de puncte asumate fuseseră îndeplinite. 9 au fost realizate parțial (unele dintre ele în foarte mică măsură), iar 26 au fost ignorate sau chiar încălcate flagrant (vezi detalii și aici). Situația e departe de a se fi îmbunătățit în ultima jumătate de an.

În mod constant, societatea civilă a fost evitată în luarea deciziilor politice majore ori s-a încercat mimarea consultării opiniei publice. Legiferarea prin ordonanțe de urgență a fost dusă la extrem, inclusiv în domenii de maximă importanță pentru societate. Actualizarea listelor electorale a fost un eșec ale cărui efecte s-au resimțit și la alegerile din toamna trecută și, cel mai probabil, le vom simți și la cele de anul viitor. În această primăvară s-a simplificat parțial procedura de formare de noi partide politice, dar șansele acestor noi formațiuni de a accede în Parlament s-au păstrat la fel de mici. Mai mult, a fost menținută prevederea alegerilor primarilor dintr-un singur tur de scrutin (în condițiile în care revenirea la varianta cu două tururi reprezenta o cerință imperativă a societății civile), iar în cazul președinților de consilii județene s-a trecut la votul indirect.

Nu doar că nu a fost respins proiectul de lege privind exproprierea în interes privat, pentru a permite realizarea proiectului distructiv de la Roșia Montană (proiectul Greblă-Rușeț, din 2010, așteaptă un eventual moment de neatenție pentru a intra la votul final în Camera Deputaților), ci au fost inițiate alte proiecte și mai ”speciale”, care au căzut doar în urma protestelor civice de amploare din toamna lui 2013. Între timp, sub aripa oblăduitoare a Guvernelor Ponta, proiectul de la Certej a avansat și a fost pus pe tapet și un alt proiect, la Rovina. Identificarea și sancționarea cu celeritate a celor care au favorizat abuzurile asupra mediului înconjurător e un eșec total: doar în domeniul pădurilor, în 2014 s-au tăiat ilegal 9 milioane de metri cubi de lemn, reprezentând o treime din lemnul tăiat în România. În ciuda responsabilităților majore pe care Romsilva le are în domeniu, șeful acesteia, Adam Crăciunescu, este menținut în continuare în funcție, chiar și în condițiile în care este urmărit penal în dosarul retorcedărilor!

Nu s-a interzis (așa cum s-a promis) finanțarea partidelor politice de către persoane juridice și nu s-a introdus nici obligativitatea declarării colaborării cu serviciile de informații pentru candidații în alegeri, funcționari publici și magistrați. La fel au fost ignorate criteriile de integritate solicitate de societatea civilă pentru desemnarea candidaților la alegeri și pentru numirea funcționarilor publici. Legea manifestațiilor publice nu a fost schimbată în sensul eliminării restricțiilor actuale excesive, iar abuzurile forțelor de ordine împotriva drepturilor la liberă exprimare și adunare publică au continuat.

Lista revendicărilor civice s-a extins de la momentul ianuarie-februarie 2012. Le-am enumerat pe cele de mai sus pentru simplul motiv că, în februarie 2012, USL (pe când era încă în Opoziție) și le-a asumat public în mod expres. ”Carta Albă a Bunei Guvernări oferă un excelent suport pentru salvarea şi consolidarea democraţiei româneşti, pentru refacerea relaţiei dintre guvernanţi şi guvernanţi, pentru reclădirea încrederii populaţiei în partidele politice şi în instituţiile democratice. Principiile care stau la baza acestui document, precum şi măsurile pe care le conţine trebuiau de mult implementate.”, se arată în scrisoarea publică a liderilor USL din februarie 2012 (vezi aici).

Așadar, domnule Victor Ponta, pe cine nu doriți să trădați prin depunerea demisiei? Aaa… pe cei care v-au promovat și cocoțat peste rând în diferite posturi și funcții publice până la nivelul de premier? Da, probabil că aceștia s-ar simți trădați dacă renunțați la scaunul de prim-ministru înainte să le îndepliniți cerințele pentru care v-au promovat și susținut. Dar asta e, deja, o altă poveste.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

7 thoughts on “Inculpat Ponta Victor, recunoști? Ai semnat sau nu asta? Noi ținem minte că DA

 1. alinaMP

  Foarte corect, multumesc celor care amintesc asta in absenta mea…Si mai reamintesc ceva – documentul a fost semnat de Victor Ponta pt PSD si Crin Antonescu pentru PNL. PNL si-a asumat in egala masura. Sa nu creada cineva azi ca in vreun program PNL figureaza

  – sistemul de urmarire online a cheltuielilor bugetare (supervizor.ro)
  – anularea finantarii partidelor de catre persoane juridice (nici nu s-a pus problema in negocieri)
  – orice sistem de prevenire a cheltuielilor clientelare

  de fapt, Ponta a facut doar sistemul de resurse online si ceva la RAAPPS. Si tot el plus liberalii au facut chestia cu trei persoane inscriu un partid politic

  Asa ca mai avem de treaba, orice s-ar intampla cu dl Ponta, sa nu ne facem iluzii.

  Reply
 2. Daniel

  Si totusi, peste toate astea, cum de a fost votat Ponta de 46% ?!!? Oare s-au timpit la cap romanii in asa hal ?? Nu era evident cine e asta si cu ce se ocupa ?

  Reply
 3. Ștefan Brăgărea

  Din păcate dna Alina MP are încă odată dreptate…
  Toată clasa politică (indiferent de partid; PSD/PNL) a devenit pur și simplu iresponsabilă și opacă la interesele votanților. Partea îngrijorătoare este că – deocamdată cel puțin – nu întrevăd soluții.
  Este adevărat că va fi nevoie de timp, răbdare și (puțină) constrângere pentru a se realiza schimbări de substanță.

  Reply
 4. Laura

  Urmarind link-ul din articol, am gasit comentariul meu de atunci (Feb 2012) ….

  „Au zis ca semneaza, asa, fara sa negocieze o virgula ? Nu mi se pare ca au luat carta foarte in serios atunci …”

  Reply
 5. danyela

  ponta esti un mare porc ne faci pe toti handicapati dupa handicapul tau de hot si mincinos
  hoti din guvern vor sa se asigure,si vor promisiuni

  Reply
 6. cd

  Ref la articolul d-nei Alina MP, da e bine daca pleaca Ponta sub orice motiv legal (as zice motiv corect dar hai sa ma incadrez in tipare). :)
  E bine daca pleaca si pt 3000 sau 300 de lei, pt ca un prim-ministru nu are cum sa fie corupt si sa ramina in functie.
  Intr-un stat civilizat.
  Doar asta vrem, un stat corect, in care sa se aplice legile etc.
  Dincolo de faptul ca e bine sa plece in general, din n spe mii de alte motive.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *