Alina Mungiu-Pippidi

Homosexualii BOR sunt deasupra legii. Restul, în iad și la pușcărie

După ce și-a adunat probabil tot curajul, Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia a interzis părintelui Cristian Pomohaci să oficieze vreo slujbă bisericească timp de 30 de zile. Poliția  sesizase organele judiciare după apariția unui fișierul audio pe Net  în care preotul încearcă să seducă un minor căruia îi spune cît e de frumos, ce relație specială e între ei, recunoaște că are relații cu bărbați (ar putea aduce remorci pline cu ei), dar celelalte nu sunt dragoste adevărată, acceptă senin declarația tînărului că e virgin, nu a umblat cu alți bărbați și se apără viguros de acuzația că ar fi ceva ”trivial” în îndemnul său de a-I arăta ”ciocanul”. Iată o mostră candidă, cu citate despre Isus:

”Victima abuzului: Păi, eu nu am mai fost cu mașina asta.

Pomohaci: Audi nu e al nostru, ți-am spus că nu e al nostru, e al cuiva, e al unui prieten care ne-a dat-o… Ce faci, frumusețe, ui ce lumină s-a făcut, să văd și eu un copil frumos, du-te, măăă!

Victima abuzului: Și asta e a dumneavoastră, personală?

Pomohaci: Doar domnul Iisus mi-a dat-o, să mă folosesc de ea! …

Victima abuzului: Iisus?

Pomohaci: … Le-am găsit în Cluj, am fost la spital și le-am luat ca să… Știi că mi-ești drag!

Victima abuzului: Știu!

Pomohaci: Nu, că eu trebuie să zic, nu tu trebuie să zici! Că te iubesc!

Victima abuzului: E bine dacă mă iubiți!

Pomohaci: Fugi! Fugi! Când mi-o arăți? Amu e spălată, nu mi-o arăți!?

Victima abuzului: Păi, eu știu…

Pomohaci: Când?

Victima abuzului: Depinde, ce vreți să vă arăt?

Pomohaci: Ce să îmi arăți? Păi, ciocanul…

Victima abuzului: Ciocanul? Eu știu când să vi-l arăt? Vi-l arăt într-o zi!

Pomohaci: Când?

Victima abuzului: Într-o zi. Când?

Pomohaci: Când? Uite-te ce speriat e… Gândești că e o căprioară… Vai… Așa ești, da!

Victima abuzului: Dar nu-s speriat, nu îs…

Pomohaci: Nici nu vreau să fii!

Victima abuzului: Nu îs comod cu treburile astea!

Pomohaci: Nici nu vreau să fii, că dacă ai fi, nu erai lângă mine!

Victima abuzului: Nu, nu că-s speriat, nu-s obișnuit cu chestiile astea!

Pomohaci: În timp, o să fii obișnuit!

Victima abuzului: În timp, e ok…

Pomohaci: Așa, nu îmi dă un confort…

Victima abuzului: Nu, poate dumneavoastră sunteți obișnuit, eu nu pot folosi cuvinte din-astea triviale…

Pomohaci: Triviale, ce înseamnă?”.

Într-o acțiune paralelă,  trei preoţi au fost acuzaţi de şantaj de procuratură, Mihail Răzvan Bumbu, Cristian Sebastian Jitaru şi Gheorghe Damian. Ei l-au șantajat pe episcopul Corneliu Bârlădeanu cu o filmare de 15 minute, alături de un fost elev al Seminarului Teologic Huşi, în prezent preot într-o comună din Vaslui. Episcopul Huşilor, Preasfinţitul Corneliu Bârlădeanu, a depus luni, 12 iunie, o plângere la DNA Iași.. Surse judiciare au precizat pentru ”Adevărul” că pe data de 30 mai 2017 consilierii Episcopiei Huşilor au fost abordaţi de preotul Jitaru. Acesta le-ar fi spus că deţine un material compromiţător cu Episcopul Corneliu şi le-ar fi spus că, în cazul în care acesta nu va interveni pentru a-l propune pentru funcţia de vicar, va oferi presei materialul compromiţător şi-l va folosi în cadrul Sfântului Sinod din data de 15 iunie pentru a-l denigra. Și ceilalţi doi preoţi, Gheorghe Damian şi Răzvan Mihail Bumbu  ar fi pretins episcopului 50.000 euro, între altele ca să-și recupereze banii plătiți cînd au căpătat parohia. Episcopul a purtat tehnica de ascultare furnizată de procurori și astfel i-a băgat pe șantajiști la arest preventiv.

Din cîte se vede, și fețele bisericești recurg la poliție și la DNA cînd e ceva de rezolvat, pentru că biserica nu pare capabilă să își facă ordine în casă. Cu cine fac sex preoții e strict treaba lor, cel puțin în biserica ortodoxă, numai că aici se recrutează minori chiar din parohie, din turma care se presupune că e în grija preotului, sau din seminar, nu dintr-un bar, parcare sau de pe Internet. În timp ce biserica se dă de ceasul morții să scoată din Constituție și posibilitatea teoretică pentru doi bărbați adulți să fondeze o uniune civilă în care să se prezinte în fața legii cu aceleași drepturi ca un cuplu heterosexual căsătorit, homosexualii în sutană sunt lăsați să abuzeze de influența lor asupra tinerilor din propria lor ogradă, de a căror bunăstare sufletească ar trebui să aibă grijă. Ba li se mai cere, superfluu, după ce înregistrările sunt postate de victime pe Internet, și să aducă probe ca să fie făcuți scăpați. Poliția și DNA fac ordine – sau încearcă- în timp ce BOR le lasă pe mai departe accesul la situația în care pot abuza și de alți minori, în școlile unde predau religie, în seminare sau în parohii. Despre corupție, faptul că parohiile se cumpără și că reglarea de conturi se face prin șantaj nici nu mai face să discutăm.

BOR nu doar că nu practică virtutea pe care o predică, dar promovează ipocrizia pe o scară incredibilă.

Cele trei milioane care au semnat să se schimbe Constituția așa cum pe vremuri semnau orice le cerea Ceaușescu, ca și milioanele care nu au semnat ar trebui să își retragă copiii de la orele de religie, pentru că riscul e mult mai mare să fie victimele celor care predau acolo, cu autoritate și acces legal la ei, decît să fie recrutați pe stradă de vreun homosexual oarecare. În homosexualitatea masculină vîrsta consensuală e considerată mult mai mică decît cea stabilită legal sau la fete, astfel că un băiat de 14-15 ani riscă să fie inițiat în viață chiar de un părinte spiritual sub acoperișul școlii.

Să ne înțelegem: sunt printre primii activiști, ca fost medic, care au cerut dezincriminarea homosexualității în anii nouăzeci, pe motivul că statul nu trebuie să se amestece în viața privată a oamenilor. Abuzul de autoritate morală sau de orice fel pentru a recruta minori de către preoți cu înclinații homosexuale, și asta în plină campanie a BOR pentru a legaliza un statut de cetățeni de gradul doi pentru homosexualii adulți e însă de neacceptat. Ce fel de biserică e asta, care așteaptă de la DNA și de la poliție să îi facă ordine, și între timp lasă pe mai departe pe cei prinși în flagrant delict să aibă acces la minori, împărțind critici blînde și suspendări pe 30 de zile, și astea la presiunea presei și a poliției?


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

44 thoughts on “Homosexualii BOR sunt deasupra legii. Restul, în iad și la pușcărie

 1. Monica Banita

  In titlul dvs s-a strecurat , sau poate nu, o greșeală care pretează la imense confuzii. Cred că nu despre homosexualitate este vorba aici, ci despre pedofilie. Diferența este de la cer la pământ iar corectura este mai mult decât necesară. Vă multumesc !

  Reply
  • Rocky's Dad

   Corect. In plus, articolul se refera de fapt la ipocrizia BOR & CpF si dublul standard practicat de acestea fata de homosexuali, i.e. sa-i arda focul Gheenei vs. daca sunt de-ai nostri, in sutana, e ok, inchidem ochii. Nu ati inteles subiectul. Corectura nu este deloc necesara.

   Reply
 2. Dumitru

  „Cele trei milioane care au semnat să se schimbe Constituția așa cum pe vremuri semnau orice le cerea Ceaușescu”. Si eu am semnat. Si vreau sa-l vad si pe acest Pomohaci la caterisit si la puscarie (ordinea nu-i foarte importanta). Poate ar fi interesant sa aflam cine-l tine in brate pe acest popa, pentru ca nu-mi inchipui ca orice preot de parohie poate face acelasi lucru si sa scape.

  Reply
 3. taunul77

  Poate ca parintii ar trebui sa-si retraga copiii de la liceele teologice. Intr-o scoala sau intr-un liceu normal nu am auzit sa se intample cazuri de corupere de minori de catre profesori de religie. Parca profesorii de sport se delectau cu asa ceva. Si erau heterosexuali, nu homosexuali.
  BOR-ul isi face ordine in propria ograda, selectiv. In timp ce Pomohaci e suspendat pentru ca e simplu preot, episcopul de Husi isi vede de treaba neabatut. Ca asta e sistemul medieval bor-ist …

  Reply
  • Rocky's Dad

   Nu doar pentru ca e simplu preot. Se pare ca BOR era deranjata si de cariera muzicala a lui Pomohaci, si de-abia au asteptat un motiv…

   Reply
 4. Laura G

  Eu cred ca chiar ar fi timpul sa avem in Romania o dezbatere onesta asupra relatiilor intre persone de acelasi sex (si atat a drepturilor legale pe care trebuie sa le acordam acestor relatii, cat si asupra unei ipocrizii a societatii cand e vorba de aceste relatii). Pentru ca, sincera sa fiu, chiar nu inteleg. Societatea de bine de rau a evoluat, pe multe aspecte, dar pe acest topic de drepturi individuale parca inca suntem in 1852….

  In plus, nu prea putem sa sustinem sus si tare ca vrem sa fim alaturi de core-ul Europei, dar la capitolul asta care tine de libertati individuale, suntem mult mai aproape de Rusia si Ungaria decat de Franta sau Olanda ….

  In plus, Rusia a decrimializat homosexualitatea in 1993. Romania, in 1997…..

  Reply
  • Mircea T.

   O mică corectură pentru Laura: Ungaria se numără printre țările est-europene cu cea mai liberală legislație referitoare la cuplurile de același sex (vezi Ilga-Europe.org). Că este condusă momentan de un guvern anti-liberal și pro-Putin este altceva.

   Pentru autoarea articolului:

   1. Nu era neapărată nevoie de citate. Sunt vulgare, iar faptul că au fost așa de mult-citate în presă se datorează exclusiv faptului că este vorba de doi bărbați. Big deal, ciocan. Credeți că dialogurile de acest fel… heterosexuale sunt mai puțin interesante?
   2. Povestea cu „recrutatul” gay-ilor tineri și „inițierea” lor este o rămășiță de stereotipie homofobă în gândirea dvs. Nu te „faci” gay la 15 ani fiindcă așa vrea popa sau oricine altcineva. Așa te naști sau – în funcție de ce teorie accepți, așa devii la o vârstă extrem de fragedă. Iar dacă nu au aflat asta formatorii de opinie din România, și încă cei pro-occidentali, vai de capul persoanelor LGBT de acolo.

   Reply
 5. Mihai Paul

  De la mine de pe deal se vede altfel. E foarte limpede că între atâtea mii de popi sunt și din cei ce calcă strâmb.De aici până la a generaliza și a acuza biserica de ipocrizie e cale lungă.Mi se pare mai mult decât dubios că înregistrări video/audio cu popi în călduri (care n-au nici o scuză de altfel) apar după ani de zile de la înregistrarea lor și tocmai înainte de faimosul referendum.Nu vreau să iau apărarea nimănui.Cei vinovați să plătească. Mă întreb doar dacă nu e o chestiune cusută bine, menită a decredibiliza BOR și a manipula masele împotriva ei. P.S. Cunosc cazuri destule de preoți aparținând altor confesiuni care se fac vinovați de trebușoare din astea. Deosebirea e că la ceilalți nu se bate toba și nu se dă în presă. Nu ar avea probabil același efect

  Reply
  • flesh

   Adevărul e bun, oricând îl afli. Biserica îndeamnă la ură, îi aduce mai mulți enoriași decât îndemnul la dragoste.

   Reply
  • AVE

   Se pare ca nu ai inteles exact – e vb. de dubla masura – ceilalti pedespsiti – ai nostrii imbratisati.
   Cred ca e si o pilda pe undeva in biblie legata de dubla masura.
   Dar ca sa ii rapund si d-nei Pipidi – realtatea este ca oamenii trebuie sa faca ce zice popa nu si ce face popa….. sau asa precizeaza biserica.

   Religia da foc lumii si oamenii cu cap se chinuie sa o stinga (valabil pt. majoritatea religiilor – in afara poate de budism).

   Reply
   • alexandra

    BOR a luat-o rău pe arătură. Au fost prezentate de-a lungul anilor multe cazuri de pedofilie, homosexualitate, violuri, hoții, etc.făcute de preoți sau înalți prelați.Oare ce încredere să mai ai în slujitorii bisericii ? Eu una, nu am nici un fel de încredere.

    Reply
  • Miha

   Pai bor e tot o institutie securistica. Se stia cand a calcat strimb si pac atunci cand a suparat prea tare s-a iesit cu inregistrarea. chestiunea cu manipularea maselor nu e noua, suntem manipulati intr-un fel sau altul de cand ne nastem.

   Reply
 6. nae girimea

  Trebuie sa recunosc fatul ca sinteti consecventa : intre piesa cu Hristosul raspopit si articolul de azi exista coerenta

  Reply
 7. adi

  Aș fi apreciat mai mult de la dvs. – chiar și cu poziția anti-BOR pe care v-o cunosc și pe care v-o asumați – un articol mai rațional și mai puțin emoțional. Decât să fi dat citate din înregistrări pe care le putem citi și în Click sau Can-Can ar fi fost mai util să prezentați o propunere / viziuine despre reducerea corupției în BOR. Aveți categoric în această zonă a anticorupției o expertiză solidă. Pe de altă parte, pe mine personal mă întristează ori de câte ori văd oameni foarte educați și cultivați care tratează disprețuitor și cu ignoranță o instituție extrem de complexă și de semnificativă precum BOR. Poate ca BOR să nu vă placă, dar ea o parte importantă din societate. În afară de cazul în care nu vă doriți direct dispariția ei (sper că nu, fiindcă, vorba lui Dan Diaconescu, nici nu știți ce pierdeți) , mai bine puneți umărul – ca intelectual critic – la schimbarea ei. Nu că Sinodoul BOR o să vă invite vreodată la consultări, dar voci ca ale dvs. pot oferi propuneri utile care, cine știe, se vor și implementa într-o zi.

  Reply
 8. Daniel Brudar

  Vesnic aceiasi manipulare. Se ia un caz critic dintr-o categorie numeroasa normala pentru a arunca blamul nu pe cazul critic ci pe categoria numeroasa normala. Adevarata tinta/scop a „criticii” vizeaza categoria numeroasa normala pe care vrea sa o culpabilizeze si distruga. Nu va mai lasati manipulati de ONG-uri finantate de afara (Soros, Marxism Cultural made in
  USA ). Pippidi e un produs al scolilor Soros, e otrava, nu o mai cititi !

  Reply
  • Romania Curata

   Dle Brudar, e optiunea dvs pe cine cititi. Lasati-ne cititorii sa decida singuri pe cine si ce doresc sa citeasca. Iar marota asta cu Soros, amestecat culmea cu marxism, etc, e rasuflata si nu prinde aici. Va rugam sa ne lasati in pace, si pe noi si pe cititori, si sa va deplasati catre site-urile care va plac, banuiesc ca romania tv si antena 3. Ne rezervam dreptul sa nu mai publicam postarile dvs in cazul in care veti continua sa ne insultati inteligenta cu asemenea prostioare.

   Reply
  • Dumitru

   Pana acum, AMP a dat dovada de cinste in luarile ei de pozitie. Si, pentru a-l parafraza pe Onfray (in sens invers), prefer un autor de stanga (liberala) cinstit si destept unui conservator necinstit si prost… In cazul de fata, faptele sunt clar impotriva Bisericii Ortodoxe Romane, care ar fi trebuit sa-l zboare pe acest Pomohaci instantaneu si definitiv, pentru exact aceleasi motive pentru care promoveaza referendumul asupra familiei. Faptul ca individul e protejat ridica mari semne de intrebare asupra moralei anumitor ierarhi. Pe de alta parte, ce e amuzant la cei de stanga (liberala) este ca incearca sa foloseasca aces eveniment pentru a decredibiliza campania pentru referendum, cand de fapt acest exemplu va intari campania pro-referendum.

   Reply
   • nae

    Referendumul se va face și va avea succes,Biserica nu este răspunzătoare pentru faptele unor indivizi,fie ei preoți.

    Reply
  • Sorin

   Mie mi se pare o si mai mare manipulare modul in care era bagat tot timpl pe gatul altora filmuletul acela de pe youtube cu cei 2 australieni care, cica, ar fi adoptat un baietel pentru a-l „folosi” impreuna cu alti „prieteni”. Acolo manipularea era si mai grosolana, pe de o parte pentru ca sublinia asocierea intre homosexualitate si pedofilie (asociere care nu exista in realitate, pentru ca pedofilii sunt mult mai frecvent heterosexuali), pe de alta parte incerca sa generalizeze un caz singular si sa arunce anatema asupra tuturor persoanelor cu inclinatii LGBT.
   Punctul de vedere al autoarei e unul personal, dar sa nu uitam de la ce a plecat. Din punctul meu de vedere, actiunea determina reactiune. Primii care au actionat, fara a avea vreo motivatie foarte clara, au fost cei din CPF care au cerut schimbarea Constitutiei, intr-un moment in care acesta schimbare nu aduce in mod concret nicio schimbare in viata de zi cu zi sau in legislatie. Nici macar nu se pusese in mod clar si inechivoc problema recunoasterii casatoriilor gay (exista la nivel de discutii doar proiectul privind parteneriatul civial, iar modificarea Constitutiei nu-l va afecta, pentru ca ea se refera strict la casatorie). Cu atat mai putin se pusese problema adoptiilor, cu care foarte multi au sarit sa argumenteze. Dar in momentul in care a fost pornit un demers, care nici macar nu avea vreo logica directa si imediata, era firesc sa apara reactii diferite, inclusiv contrare, si sa fie scoase la lumina lucruri care ar fi putut ramane ascunse inca multa vreme. Spre deliciul iubitorilor de scandal si derizoriu. Sau, cum spunea un personaj al lui Galsworthy in Forsyte Saga: „smantana pentru toate pisicile societatii”.
   Pe de alta parte, BOR si toate celelalte entitati implicate, in momentul in care pornesc un astfel de demers, ar trebui sa si-l asume integral, cu tot ce vine la pachet, inclusiv cu riscul de a se cauta gunoaie in curtea ei/lor. Si cum BOR nu a fost niciodata imaculata, in decursul istoriei fiind greu de spus daca a facut mai mult bine sau mai mult rau, e de presupus ca nu trebuie cautat mult pana cand sunt gasite. Fiecare e liber sa-si asume aderenta sau aversiunea in relatia cu ea, in functie de ce alege: spiritul ei sau gunoaiele nenumarate de care e plina de sus pana jos.

   Reply
 9. Cezar007

  1. In cazul episcopului de la Vaslui inca nu se stie daca faptele cu care a fost santajat respectivul episcop sunt reale sau nu. Prin lege, santajul este pedepsit indiferent daca sunt adevarate sau nu faptele ptr care a fost santajat cineva.
  2. In cazul preotului Pomohaci inca se cerceteaza daca inregistrarea respectiva este reala sau este fabricata, adica o compunere de mai multe inregistrari , cu scopul de a-l incrimina pe preotul respectiv.
  Asadar , doamna Mungiu, evitati sa judecati situatii care nu sunt clare. Apropo, pentru dumneavoastra nu exista prezumtia de nevinovatie? Sau asta nu functioneaza in cazul popilor?…
  Inca o chestie: in acea coalitie pe care o condamnati nu doar BOR este implicata, sunt implicae TOATE CULTELE recunoscute de stat din Romania!

  Reply
 10. PAFI

  Sunt de acord ca biserica trebuie sa dea raspunsuri clare la ceea ce se petrece acolo, la abuzul asupra unor adolescenti minori. Sunt de acord ca religia nu are ce cauta ca si obiect de studiu in scolile unui stat laic. Pe de alta parte, nu cred ca trebuie facute generalizari. Ca 3 milioane de oameni au semnat „ca popa” pe o petitie (intr-o societate libera, unde nu i-a constrans nimeni sa semneze), asta ar fi extrem de grav, daca ar fi asa. Eu pur si simplu nu cred. Ca Romania are o societate mai conservatoare, e adevarat. Nici macar nu pot spune ca e rau. Schimbarea cu orice pret si in graba aduce mult mai mult rau decat bine. Problemele Europei de astazi (dintre care unele, dupa parerea mea, nu au rezolvare) se datoreaza, in cea mai mare masura, unora dintre schimbarile din ultimii 50 de ani. Nu orice schimbare inseamna progres! Schimbarea are sens si va rezista timpului daca oamenii o accepta. Daca nu o accepta, sa fortezi lucrurile e gresit!

  Reply
 11. Dante 69

  Doamna ce ați ajuns să comentați și pe ce ton ! Oare e etic sa jigniți 3 milioane de oameni doar pentru că au cred in altceva decât dumneavoastră. Din cauza unui individ biserica întreaga și credința sunt bune de aruncat la gunoi? Militantismul dumneavoastră este cel al noilor elite liberal progresiste sau mai pe șleau socialist marxiste. Chiar mă întreb dacă dumneavoastră credeți sincer în ceea ce spuneți.

  Reply
  • Florin

   Da lista cu cele 3 milioane de vii si de morti ,si de cei culesi fae la tabela din casa scarii de la blocuri care au semnat prin aceeasi persoana ..o sa iasa un scandal din cele 3 milioane care de fapt nu s atatia!

   Reply
 12. Cinicul

  Tot mai astept o propunere legislativa din partea doamnei AMP pentru legalizarea bigamiei si chiar a poligamiei. Nu pricep de ce intelectuali cu spirit liberal vor sa extinda definitia casatoriei doar la doi indivizi de acelasi sex. Argumentul ca daca doi oameni se iubesc ar trebuie sa poata sa se casatoreasca poate fi extins mia departe.
  In fond daca niste oameni se iubesc, fie ei homosexuali sau nu, de ce n-ar fi legal sa se casatoreasca, indiferent de numarul lor. The more the merrier.
  Dintr-o data insa elitele liberale se dovedesc insa foarte conservatoare. Poate si pentru ca inca nu s-a patentat modelul in Occident ca sea fie exportat fara prea multa gandire si la noi.

  Reply
 13. N.D.T.

  Banchetul lui Platon (un domn de ale cărui scrieri Biserica s-a servit copios!) nu e în principal despre iubirea dintre flăcăi voinici și lați în umeri și sânzâiene cu iile pleznind la bust. Dacă nu credeți, citiți.
  Așa cum unii se îdrăgostesc de proaste, unele de toxici manipulatori – situații amplu acceptate -, de ce nu s-ar putea îndrăgosti unul de altul și unele între ele?
  Nu cred că suntem prima nație heterosexuală 100%. Nu asta ne caracterizează acum, ci propensiunea spre furt și haosul, dovadă că religia nu are capacitatea organizatoare necesară pentru a crea oarece coerență în societate, precum nici un alt set de valori. Cu părere de rău.
  Ne putem împăca totuși: cei mai cucernici să nu atingă invențiile și creațiile homosexualilor, iar homosexualii să-și trăiască pornirile afective și trupești pe ascuns. De aceea suntem o societate liberă, democrată, europeană. Putem fi proști, pentru că trăim infinit. Putem fi și analfabeți funcțional, peste jumătate dintre noi, și să ne delegăm judecata ProTV-ului și popilor. Posibilitate împlinită.

  Reply
  • Dumitru

   Chiar daca Platon ii „arata ciocanul” lui Socrate, tot nu cred ca o OK ca pederastia e acceptabila in Romania, asa cum nu e OK nicaieri in lume. Pentru ca despre asta e vorba aici. Nu despre relatii homosexuale, care sunt cat se poate de legale.

   Reply
   • N.D.T.

    Scuze, a fost o considerare abuzivă a sensului (și titlul articolului ar trebui ajustat). Chiar și dexonline.ro ne induce în eroare, prin extensie.

    Reply
 14. Gelu

  Daca cele trei milioane de oameni nu au semnat ca sub Ceasescu si sunt o veritabila societate civila crestina de ce nu se manifesta sa avem o BOR necorupta, unde nu se cumpara parohii, unde nu se avanseaza pe baza de santaj si nu iti cauti partenerii sexuali printre minori de acelasi sex in vreme de la amvon infierezi homosexualitatea. Cred ca au destul de facut cele 3 milioane de crestini, daca nu sunt pur nominali, ii asteptam sa si faca ceva, nu doar sa semneze la indemnul unor ipocriti.

  Reply
 15. Cinicul

  Din cate inteleg persoana careia i se solicitau relatii sexuale avea 17 ani. In majoritatea tarilor europene „age of sexual consent” este intre 14 si 16 ani. In Germania unde profeseaza domana Mungiu aceasta varsta este 14 ani.
  Atunci de unde „varsta abuzului” Sa mai adauga ca „abuzatul” pretinde o remunerare pentru serviciile solicitate? Acest pasaj din inregistrare a fost deliberat omis in articolul de mai sus.
  In alte tari un astfel de articol nu s-ar putea publica cu usurinta, pentru ca justitia n-a stabilit inca daca vocea din inregistrare este cea a preotului cu pricina. In Romania (curata) merge.

  Reply
  • Cinicul

   Erata. In comentariul de mai sus corect era .
   Din comentariile mele anterioare am demonstrat ca nu-i apar pe homosexuali si nici nu sunt un mare partizan la ierarhiei BOR. Pur si simplu nu-mi plac pozitiile elitelor romnesti care s-au rupt de realitatea din tara.
   Cand pasoptistii se intorceau de la studii in Franta nu veneau decat cu haine noi (de exemplu pantaloni) si nu cu modificarea traditiilor tarii. Acum avem o elita care ne vand tot felul de importuri neverificate de istorie.

   Reply
 16. Veniamin

  Să nu se înţeleagă cumna că aprob cazurile Pomohaci, corneliu şi care vor mai fi fost!. Dosarul lui Pomohaci stă în consistoriu de patru ani, Arhiepiscopia Albei fiind presată de către politicieni să-l pună pe ordinea de zi. Cazul Corneliu al Huşilor a mai fost discutat în comisia canonică a Sf. Sinod. Aceleaşi presiuni! Însă, dacă voţi fi atenţi la felul în care unele posturi de TV promovează astfel de ştiri, sigur vă veţi da seama că este vorba despre o comandă din exterior. Singurele instituţii care promovează valorile româneşti – Biserica şi Şcoala – trebuie lovite!
  Şcoala au nenorocit-o, le-a reuşit! Acum este rândul Bisericii ortodoxe. Punctul culminant va fi vizita episcopului Romei care va încuraja refacerea Coroanei Sf. Ştefan pentru care, la vremea potrivită, Vaticanul a încasat destul. Vă anunţ – pentru a o informa pe D-na Pippidi – că se iniţiază o petiţie pentru declararea episcopului Francisc al Romei, persoană non grata în România! Puteţi să începeţi să înjuraţi!

  Reply
 17. Spânu

  BOR nu are nevoie de o campanie, s-a compromis de la Justinian Marina si o tine pe aceeasi linie. Astea-s glume nevinovate, pe langa hartagul cu care merge Teodosie la audieri si spune ca judecata lui Hristos il intereseaza, iar BOR nu l-a suspendat o zi.
  E trist deadreptul sa vezi zeci, poate sute de naivi ridicand osanale lui Pomohaci langa biserica, intrun miting spontan. Daca intrebai un asemenea bizon ce ar fi simtit daca odrasla lui/ei ar fi fost in locul tanarului, tot asa de „sustinator” era?

  Reply
 18. AlinaMP

  Oare are importanta ce era baiatul de 17 ani la care va referiti? era un baiat de 17 ani, impresionat ca se urca intr-un Audi si care voia o suta de euro fara sa faca nimic. Mi se pare ca orice baiat sarac ar putea fi in situatia asta. Ce e odios e ce a facut popa, adica sa ii spuna ca la suma asta trebuie sa stii sa faci chestii pro, sa se ofere sa ii prezinte pe unii sa il intruiasca, si ii promita ca se va ocupa de el material daca cedeaza- asta nu e acceptabil. Nu avea de a face cu o prostituata, fie si sub 18 ani, nu reiese de nicaieri. Nu am vrut sa redau toata inregistrarea, mi-a plact bucata asta cand popa zice Isus i-a dat Audiul si baiatul intreaba- Isus?

  Reply
 19. Florin

  Pedofil = sex al unui adult :barbat sau femeie!!, cu un copil-fata sau baiat , homosexual = sex intre doi barbati ,peste 18 ani amandoi, si care sunt de acord sa formeze un cuplu pt un act sexual intre cei doi..

  Reply
 20. Dan_Bruma

  Ati spus „și fețele bisericești recurg la poliție și la DNA cînd e ceva de rezolvat”? Iata un argument solid pentru ce BOR-ul trebuie sa plateasca impozite. Banuiesc ca recurg si la spitale si la infrastructura rutiera, etc. Politia este platita din impozitele noastre, ale cetatenilor obisnuiti. La fel spitalele si drumurile. Daca BOR are nevoie de Politie pentru mentinerea ordinii, de spitale pentru sanatate, de drumuri si „autostrazi” pentru a-si rula Mertzanele date de Domnul Isus, atunci este obligatoriu sa fie supusa la taxe si impozite.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *