Mihai Goțiu

Domnule Cioloș, oare aveți habar cât de slab e domnul Dragnea?

Premierul Dacian Cioloș a anunțat pentru astăzi (luni) consultări cu partidele pe tema alegerii primarilor din două tururi de scrutin. Operațiunea pare a fi, însă, mai degrabă, doar o testare a limitelor până la care partidele sunt dispuse să întindă coarda, că altfel opțiunile fiecărei formațiuni sunt cât se poate de clar exprimate. Iar din acest punct de vedere, îmi permit să afirm că Liviu Dragnea și PSD a blufează ordinar atunci când amenință cu un eventual boicot în cazul revenirii la două tururi.

Mai întâi trebuie precizat că nu ordonanța de urgență, ci asumarea răspunderii politice este arma pe care Dacian Cioloș o are la îndemână dacă într-adevăr dorește să schimbe legislația electorală. De o ordonanță de urgență Dragnea se poate dezice, și chiar dacă PSD nu va ajunge nici în această situație la boicot, poate face din schimbarea legii o temă electorală convenabilă (prin victimizare). Pe asumarea răspunderii, Dragnea și PSD vor fi obligați să ia o decizie înaintea alegerilor, situație în care există doar două variante: fie votează legea asumată de Guvern, fie o resping. Dacă o votează, ce mai boicotează Dragnea și ai lui? Legea pe care au votat-o? Desigur, PSD poate vota împotriva legii, dar căderea acesteia ar însemna, automat, și căderea Guvernului Cioloș, care și-a asumat răspunderea politică pe lege.

Chiar credeți că Liviu Dragnea și PSD vor avea curajul să cadă Guvernul Cioloș cu doar două-trei luni înainte de alegerile locale și încă pe o asemnea lege? E drept, Liviu Dragnea a făcut până acum dovada, cu vârf și îndesat, a unei nesimțiri și impertinențe fără limite (dacă ar fi să ne reamintim doar de Ordonanța Dragnea a traseismului, menită, alături de alte decizii la fel de imorale, să-i asigure lui Ponta Cotroceniul, iar lui Dragnea partidul și Victoria). Modul în care a pierdut alegeri mai mult ca sigur câștigate poate fi considerată, de asemenea, și o dovadă de prostie politică nemărginită. Dar chiar dovezi de manifestări politice suicidale n-am avut parte dinspre Dragnea. Că a trânti guvernul dacă acesta își asumă răspunderea politică pe legislația electorală – în care principala modificare ar fi alegerea primarului din două tururi de scrutin – ar fi sinucidere politică pentru Dragnea și PSD.

Oarecum în paranteză, încrâncenarea cu care Dragnea încearcă să blocheze revenirea la două tururi are o singură explicație: bătălia pentru București. Dacă ar fi să analizăm oraș cu oraș, e greu de estimat că în restul țării PSD ar fi în avantaj sau dezavantaj în cazulul a două tururi de scrutin. În Capitală e destul de limpede însă că PSD ar putea câștiga (nici așa nu e sigur) DOAR în cazul unui singur tur, un eventual al doilea tur aducând o coalizare și mobilizare anti-PSD indiferent de numele celor care vor trece de primul scrutin (la ora actuală, o asemenea capacitate de mobilizare anti doar Băsescu ar mai putea fi capabil să antreneze). E dispus însă Dragnea să riște totul de dragul unei victorii (oricum incertă) în București?

Desigur, asumarea răspunderii politice pe modificarea legislației electorale de către Guvernul Cioloș ridică anumite semne de întrebare legate de moralitatea/legitimitatea utilizării acestei proceduri. Dar și în acest caz, nuanțarea prinde bine. Procedurii asumării răspunderii politice i se reproșează că reprezintă o măsură de forță a partidului (sau coaliției) de la Putere; cum, în mod normal, partidul sau coaliția de la Putere au și majoritatea în Parlament, asumarea răspunderii politice ar reprezenta doar o cale de eludare a procesului legislativ (dezbateri publice, discuții în comisii etc.). În speță, Guvernul Cioloș nu are acea susținere parlamentară care să-i asigure votarea asumării răspunderii pe o lege aberantă. Deficitul de democrație legat de faptul că prin asumarea răspunderii se sare peste fazele de consultare și dezbatere publică nu se aplică, din nou, în acest caz. În fapt, sunt cel puțin 4-5 ani de când legislația electorală (și reformarea acesteia) se află în dialog și dezbatere publică, iar opinia necesității a două tururi de scrutin pentru primari a fost mai mult decât majoritar exprimată și susținută. În fine, au arătat deja și alți comentatori, că nici principiile Comisiei de la Veneția n-ar fi încălcate – că ține, de asemenea, de evidență, că o astfel de modificare n-ar fi în profitul/beneficiul celui care o votează (Guvernul sau partidul).

Tocmai situațiile de acest gen sunt cele care justifică existența instituției asumării răspunderii guvernamentale și ar fi o prostie să nu se apeleze la ea din cauza folosirii ei în mod abuziv cu alte ocazii. Cât despre Liviu Dragnea, cel puțin în cazul de față, e în poziție de afară din joc.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

19 thoughts on “Domnule Cioloș, oare aveți habar cât de slab e domnul Dragnea?

 1. Monica

  Din pacate, Dragnea nu este chiar atit de slab.
  Iata, se vor implini in curind patru ani de cind este tergiversat procesul sau privind organizarea si coordonarea fraudarii masive a referendumului, cu milioane de voturi. Aminari peste aminari, din cele mai aberante motive. Audieri peste audieri de martori, cu toate ca probele prezentate de procurori sunt beton. Daca la fraudare au participat citeva mii de persoane, trebuie sa fie audiate chiar toate ? Nu a fost de ajuns ca s-au admis aminari pentru ca fiecare inculapat s-a imbolnavit, fiecare martor s-a imbolnavit, fiecare avocat s-a imbolnavit, dar acum si judecatorii se imbolnavesc pentru a amina la nesfirsit procesul. Nimeni nu ia atitudine impotriva tergiversarilor inventate de judecatori. Nici presa nu a mai consemnat nimic la ultima aminare aberanta de inca o luna de zile.
  Iata ca procurorul general, plantat acolo de psd pentu a inchide dosarele infractorilor din usl si pentru a-l hartui pe fostul Presedinte, nu poate poate fi revocat.
  Iata ca ministrul educatiei nu gaseste o cale de a-i indeparta pe plagiatori din functii.
  Iata ca ministrul justitiei nu reuseste sa blocheze eliberarea infractorilor din puscarii sub pretextul ca au scris lucrari stiintifice. Trebuie sa mai iasa un lot de pseudo scriitori. De asemenea, ministrul justitiei nu reuseste sa-i incarcereze pe infractorii eliberati anticipat ,care au prezentat lucrari deloc stiintifice si scrise de alte persoane.
  Iata ca CNA-ul, aservit total psd-ului, nu poate fi revocat.
  Iata ca Avocatul Poporului, plantat acolo de psd, care nu face decit sa acopere infractiunile psd, nu poate fi revocat.
  Iata ca infractorilor din usl, condamnati definitiv, nu le pot fi confiscate averile.

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ Monica: amânările nu sunt vreun semn al puterii lui, ci doar că are niște avocați pricepuți – nimic mai mult; cât e de slab s-a văzut însă exact în toamnă, când nu-l împiedica nimic să preia Guvernul după demisia lui Ponta, dar i-a fost prea frică să facă un asemenea pas

   Reply
  • Paul

   Stimata Monica, Puterea lui Liviu Dragnea sta in slabiciunea „sistemului”.Justitia este o sluga ponosita,macinata de propria-i coruptie.Ce mai putem spune,cand vedem magistrati incatusati ? Legile sunt facute si aprobate,dupa chipul si asemanarea legiuitorului.

   Reply
 2. Petru Rares

  D le Gotiu,
  Titlul articolului mi-a creat o intrebare in legatura cu evaluarea dvs asupra guvernului actual si a lui Dacian Ciolos..
  Continutul articolului este pertinent, sun scarbit de baronul Dragnea & Zgonea&Co. dar titlul sugereaza ca Dacian ar fi mare priceput in functia de prim ministru!..hai sa fim seriosi, ar trebui sa analizam FAPTELE din functiile ocupate de Ciolos(ministrul agriculturii si comisar) …vezi problemele legate de batjocura marilor retaileri asupra producatorilor de produse agricole, subventiile romanilor comparate cu cele ale fermierilor francezi, echipa sa de ministri incapabili, naivi si corupti….
  Va amintiti ce categorie de elevi urmau liceul agricol pe vremea lui Ceasca? Marele nostru pimi ministru a fost in acea categorie!..

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ Petru Rareș: aderarea Ro la UE, în domeniul agriculturii, a fost negociată de Sârbu, nu de Cioloș; în mandatul lui Cioloș la CE s-a obținut ca țăranii români să ajungă la nivelul de susținere al celor anterior în UE până în 2021; la nivelul politicilor UE Cioloș a susținut în mare măsură interesul fermierilor medii și a țăranilor în raport cu marii latifundiari (asta în timp ce ministrul nostru al Agriculturii, reprezentant al unui latifundiar, vota impotriva propunerilor lui Cioloș în Consiliul Europei); ia legătură cu asociațiile de țărani și fermieri din Ro să vezi care e și opinia lor legată de activitatea lui Cioloș la agricultură – că nu a reușit tot ce și-a propus și a susținut e una, dar că ar fi susținut interesul marilor corporații în timpul negocierilor și votării PAC e un neadevăr

   Reply
   • Spânu

    Subscriu! Ciolos a lasat o impresie f buna in majoritatea cercurilor (unanimitate e doar in comunism) si mi-as dori foarte mult sa fie la fel si acum- nu atat pt el, cat pt mine si pt noi.

    Reply
 3. Radu Negrut

  Sunt obligat să vă contrazic : PSD are probabile în cazul alegerilor într-un singur tur cel puțin 10 orașe mari (ex. Craiova , Pitești , Iași , Constanța , Buzău , Brăila , Iași , Galați , Bacău , etc.) . PNL are probabile , indiferent de tururi : Cluj , Timișoara , Arad , Brașov , Baia-Mare . În funcție de numărul de tururi , situația este schimbătoare la : București , Ploiești , Oradea , Tg.Mureș , Satu-Mare , Sibiu . In această listă mai apare un partid : UDMR , aliatul de circumstanță al PSD . Astăzi . Ieri a fost altceva , mîine e la fel de incert .
  Istoric : în 2011 PDL de atunci ( jumătate din PNL de azi + PMP + Monica Macovei ) + UDMR (dintotdeauna) vin cu găselnita asta pe motiv de constrîngeri bugetare .
  În 2012 , USL ( PSD + cealaltă jumătate din PNL de azi ) mătură tot în cale .
  UDMR rămîne cu buza umflată . Chiar credeți că se vor lăsa acum ? Nu prea cred … Iar la capitolul jurisdicție au fost și sunt partidul cu cei mai valoroși juriști din Parlament . O să-i învîrtă pe ceilalți de o să-i facă titirez .
  Dar ce ar fi dacă am adopta o soluție de tip capra și varza . Candidatul care adună un procentaj mare de voturi ( 35 – 40 % ) și are dublu față de al doilea , este ales din primul tur . În rest se fac 2 tururi . Poate se înțeleg ca oamenii …

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ Radu Negrut: doar la prima vedere, jumătate din orașele acreditate d-voastră ca ”sigure” într-un singur tur pt. PSD NU au primar; așadar avantajul pe care îl are primarul în funcție nu poate fi concretizat, pt. că primarul ”în funcție” e, de fapt, suspendat sau demisionar și/sau nu mai poate candida

   Reply
   • Radu Negrut

    Am folosit cuvîntul „probabile” . La fel și pt. PNL .
    Am scris doar pentru a vă atrage atenția că decizia e în 3 ( trei ) . Iar UDMR poate dovedi fără ezitare că asumarea răspunderii pe această temă este neconstituțională . Motivul : are juriști mai buni . Să nu vă mirați dacă îl comută și pe președinte .

    Reply
 4. Spânu

  Intrutotul de acord! Acum se va vedea cat tine (sau nu) sa ramana Ciolos premier pana la toamna, atfel nu are nimic de pierdut.

  Reply
 5. taunul77

  Dar are curaj Ciolos sa adopte o atare pozitie de forta? Pana acum a incercat doar sa se puna bine cu toata lumea. In special cu PSD-ul. Cand a acceptat toate maririle de salarii si taierile de taxe electoral-populiste adoptate de Ponta.

  Reply
  • Avram Iancu

   Avram Iancu din Cimpeni.Domnule Gotiu ,ati fost la Campeni la Marea Adunare , acolo am fost si eu si am vazut ca o megalomanie de genul Gold Corrporation poate fi rapusa de o mana de oameni .Credeti ca actualul primar de Campeni ,PSD- ist acum, PNL- ist pana nu demult are vreo sansa de castig atunci cand alegerile locale se vor desfasura in doua tururi ?
   Nu ca ar fi mai bun candidatul PNL , care este un mare afacerist si un individualist cunoscut ,dar chiar un candidat onest , serios , cu o reputatie ok , nu ar avea nici o sansa? Ce trebuie sa faca un astfel de om ca sa ajunga acolo unde merita ?
   Multumesc, cu consideratie un om al Campeniului .

   Reply
 6. brod

  să înțeleg, oare, că Traian Băsescu (alt susținător fervent al răspunderii ministeriale) nu este chiar singur pe lume, în șmecheria lui de a scăpa de un guvern pe care-l antipatizează?

  Reply
 7. AA

  Interesant. Daca e vorba doar de Bucuresti, atunci e cazul sa ne mobilizam si sa iesim cu totii la vot din PRIMUL TUR si sa votam pe cel/cea cu sansa „a doua” dupa PSD, chiar daca avem o alta optiune personala.

  Reply
 8. Ionas

  Lui Ciolos ii este putin frica de o OUG- masura radicala.
  Dragnea daca tot va avea aminata sentinta in procesul penal, ceea ce inseamna pentru domnia sa cu o stringere a altora cu usa de mana ( sau o alta parte anatomica), poate o sa cedeze si sa devina mai rational – mai bine liber.

  Reply
 9. Spânu

  Din pacate, semnul meu de intrebare s-a adeverit- Ciolos nu a avut curajul sa rupa pisica, ascunzandu-se elegant dupa motivatii legaliste.

  Reply
 10. paul

  Dacian Ciolos pe FB:
  „Nu vreau să dau lecții nimănui. Îi rog doar, cu respect și incredere, pe cei care învinuiesc guvernul de teamă sau lipsă de responsabilitate, să pună în practică ceea ce cer altora să facă. Schimbarea poate veni și din dezordine, dar cred că e mai solidă dacă ea vine din ordinea firească a lucrurilor.”

  L-ati girat pe Ciolos anul trecut la investire?! Nu de alta dar poate ca e cazul sa incepeti o delimitare fata de acest cabinet care a luat-o irecuperabil pe urmele predecesorilor sai din ultmii 26 de ani!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *