Mihai Goțiu

”DNA-ul vă iubește/ În celulă vă unește!”. Etapa necesară, dar nu și suficientă

În noiembrie anul trecut, când am ieșit în stradă cu pancarta ”DNA-ul vă iubește/ În celulă vă unește!”, prietenii au zâmbit, dar m-au întrebat neîncrezători: ”chiar crezi?”. Îmi sunt acum martori că, la modul cel mai serios le-am spus că ”da”, iar în fruntea listei am pus-o pe Elena Udrea. Și mărturie sunt și textele din toamna trecută, precum și altele mai vechi, în care îmi exprimam convingerea că, mai devreme sau mai târziu, le va veni rândul tuturor.

Sunt lucruri care, la un moment dat, devin inevitabile, intră pe un făgaș de pe care e aproape imposibil să mai fie deturnate. Când, în 2007, scriam că Roșia Montană va deveni cea mai importantă mișcare civică din România, când, în primăvara și vara lui 2013 anunțam că toamna va începe cu mari proteste de stradă pentru Roșia Montană, când, în primăvara, vara și toamna anului trecut scriam despre mobilizarea fără precedent a diasporei române (pentru a da doar câteva exemple), nu citeam în stele. De fiecare dată, previziunile se bazau pe semne pe care, un jurnalist de teren, preocupat de dinamica socială, nu avea cum să nu le observe. Deschiderea Dosarului Microsoft arăta, dincolo de orice dubii, că procurorii DNA au intrat pe un drum care nu putea duce decât spre mare corupție sistemică și transpartinică. Și nu era singurul semn (disperarea ”la pachet”, cu care colaborau Ponta și Udrea).

dna ul va iubeste 2

Acum, când intangibili precum Udrea, Vanghelie, Mazăre, Hrebenciuc, Sârbu, Ștefan, Șova, Videanu, Ghiță cu neamurile lor și toate încrengăturile fac coadă la DNA și supra-aglomerează arestul, rămâne, totuși o întrebare. Are curajul DNA să meargă până la capăt? Pentru că acum au ajuns nu doar la niște personaje care se considerau (și erau considerate) de neatins, ci au ajuns chiar la fundamentele întregului sistem. Din declarațiile făcute în fața anchetatorilor și a instanțelor de judecată începe să iasă la lumină întreaga încrengătură.

Practic, anchetele scot la iveală schemele. Modul prin care contractele publice erau condiționate de comisioane. Comisioane care nu ajungeau doar la cei care le facilitau, ci și către partide și campaniile electorale ale acestora. Aflăm, chiar de la Elena Udrea, că existau bani care nu se contabilizau și din care erau plătite serviciile ”postacilor” (printre altele). O spune cu subiect și predicat Elena Udrea, în fața procurorilor: „Erau situaţii în care partidul deţinea fonduri care nu erau înregistrate în contabilitate şi care proveneau, de exemplu, din contribuţiile de la sectoare, din donaţiile membrilor şi au fost şi cazuri în care candidaţii au contribuit cu sume de bani. Au fost situaţii în care aceşti bani nu se înregistrau”. Din dosarul lui Vanghelie aflăm cum din comisioane se plăteau servicii de publicitate la televiziuni. Alina Bica povestește cum adjunctul SRI, Coldea, îl proteja pe Ovidiu Tender (confirmând ce am scris ani la rând, că serviciile secrete le țineau spatele unor personaje ca Tender, Timiș și alții ca ei). Pe la DNA ajung să dea declarații (deocamdată în calitate de martori) șefii unor mari agenții de publicitate (o altă curea importantă în finanțarea partidelor). Și tot din anchete vedem condiționările la care sunt supuși funcționarii publici.

Dosar după dosar, declarație după declarație, se construiește imaginea de ansamblu. O imagine hidoasă a concurenței aproape neverosimile (și, totuși, din păcate, atât de adevărată) între partide și grupurile de interese din jurul lor pentru a fura și a corupe mai mult decât adversarul. Și să furi mai mult decât adversarul pentru a rămâne sau pentru a reveni la butoane ca să furi și mai mult. O spirală halucinantă care a sufocat economia și societatea autohtonă și a cărei ”justificare”, dar și supraviețuire, se baza pe faptul că ”și ceilalți fură”. Și tocmai pentru faptul că ”și ceilalți fură” se accepta ideea că unul sau altul, din fiecare tabără, ar mai putea cădea, dar nu și sistemul. Pentru că dacă pică sistemul, pică toți. O hoție spală o altă hoție, și amândouă îngroapă România.

De aici, toate efectele colaterale. Contracte și licitații trucate, care au omorât aproape toate firmele care încercau să-și dezvolte o afacere cinstită (că nu mai găsești, acum când le-a intrat frica de procurori în oase, vreo firmă care să aplice la o licitație pe bune). Facilități imorale pentru tot felul de firme (ca exemplu: cum să nu dai facilități celui mai mare deținător de abatoare de lemn din România, când ai zeci și sute de mii de hectare de pădure retrocedate ilegal, că unde ar mai putea valorifica împroprietăriții peste noapte pădurile primite moca?). O protecție socială minimală sau chiar inexistentă (că așa ajunge funcționarul public să fie dependent de locul de muncă de la stat – mult mai protejat decât locul de muncă din privat -, implicit, așa e predispus funcționarul public să-și cumpere locul și/sau să facă jocurile șefului corupt, că altfel se trezește pe piața liberă, unde e vai de mama lui). Prețuri privilegiate la energie (că din marile industrii vin și marile ”returnări” către partide, nu din zecile de mii de firme mici și mijlocii, îngropate de facturi de utilități imposibil de achitat). Promovări în funcții publice (cum să lași universități, instituții publice, firme de stat pe mâna unor profesioniști din afara sistemului, când, de fapt, în astfel de funcții ai nevoie de personaje vulnerabile și șantajabile, gen Toni Greblă?). Și lista poate continua, esențial fiind însă să se înțeleagă că efectele nu se reduc doar la cele oricum dramatice cauzate de furtul din bani publici (adică bugete reduse drastic la sănătate, educație, cercetare, cultură), ci la absolut tot ce înseamnă dezvoltare economică și socială.

Da, DNA-ul a ajuns să-i unească în celule pe cei care acaparaseră în devălmășie România. Dar asta nu e suficient, dacă nu merg până la capăt pe firul care poate descâlci povestea: finanțarea partidelor politice. Și dacă vor merge până la bază, nici asta încă nu e suficient, pentru că sarcina procurorilor s-ar opri aici. O altă lege a finanțării partidelor politice nu intră în atribuțiile lor. Însă cum poți să crezi că o comisie condusă de Zgonea, cu o opoziție care, la rândul ei, s-a înfruptat din ciolanul public are vreun interes să o schimbe? Nici măcar nu radical, ci în acele mici punctulețe și paragrafe în care se ascund marile hoții? Cum să te aștepți de la parlamentarii care au ajuns unde au ajuns grație acestui sistem, să nască o lege care să asigure un control democratic asupra serviciilor secrete? Cum să te aștepți să fie stopate toate facilitățile acordate ”investitorilor strategici” (externi sau autohtoni, mai mari sau mai mici) de către cei care au umplut pungile cu făină și ulei ori și-au plătit ”postacii” care au inundat internetul cu banii virați taman de acești ”investitori”? Misiune aparent imposibilă. Că dacă te uiți, la stânga și la dreapta spectrului politic (și nu din punct de vedere ideologic, că ideologia e ultima problemă a partidelor autohtone), e aceeași mizerie. Iar legile electorale, care să permită apariția unor mișcări politice noi depind tot de Zgonea și ceilalți pe aceeași lungime de undă? Iar instituțiile media, care ar mai putea mișca una, alta sunt parte și ele, în proporție covârșitoare, din sistem.

Și atunci? Și atunci nu ne rămâne decât să scrâșnim din dinți și să mergem mai departe. Că schimbările majore nu vin peste noapte. Și nici soluțiile nu pot veni într-o dimineață însorită. Poate suntem câțiva (câteva zeci, câteva sute, hai să zicem câteva mii sau zeci de mii) care urmărind îndeaproape sistemul l-am înțeles, l-am atacat, ne-am zbătut și, pe ici pe colo, l-am încurcat. Uneori, chiar serios. Dar mai avem ceva ani de tras până când va fi înțeles la nivelul societății și va exista suficientă presiune publică pentru a schimba fundamental starea de fapt. Acum, avem o șansă: pentru că dincolo de zdrăngănitul cătușelor se vede și schema (da, au dreptate cei de la CSM, justiția nu trebuie să fie un show, și dincolo de argumentele legate de drepturile oricărei persoane prezumat nevinovate până la decizia definitivă, există și riscurile de a distrage atenția de la mizele reale, respectiv de a genera o reacție de satisfacție și de demobilizare văzând căderea câtorva capete). Practic, la modul real, am trecut de la faza conștientizării și acceptării problemei la cea a înțelegerii ei. Să nu fie cu supărare și nici să nu se lase cu demobilizare, că nu e deloc lucru puțin. Dar nici suficient. La fel cum succesul DNA e doar o etapă de parcurs, nu schimbarea. Că dacă vreți un indicator, am mai spus asta, cu adevărat victorie va fi când procurorii anti-corupție vor sta mai mult în șomaj tehnic, din lipsă de lucru.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

10 thoughts on “”DNA-ul vă iubește/ În celulă vă unește!”. Etapa necesară, dar nu și suficientă

 1. mocoteo

  Am o mica mentiune de facut:sumele pe care le primesc politrucii conditionand contractele publice nu sunt comisioane ci doar niste spagi ordinare ,comision primeste un agent comercial care munceste pentru banii respectivi.
  Revenind la subiectul articolului,aka DNA-ul,io ma cam indoiesc ca ‘va merge pana la capat’ atata vreme cat conducerea acestei institutii este numita politic.Avem chiar si un exemplu prea mult mediatizat,al ‘doamneiudrea’,unde urmarirea penala a ‘fost activata’ doar dupa plecarea basescului de la Cotroceni!Si exemplele pot continua cu nenumarate dosare care au zacut ani si ani prin sertarele DNA-ului fara a se justifica logic intarzierea punerii lor pe rol!
  A nu se intelege ca neg rolul DNA si al SRI in atacul impotriva coruptiei care a ajuns la niste cote insuportabile unui stat de drept ,ci doar sunt cinic si usor ironic… :D !

  Reply
 2. Ioan Petrescu

  O descriere foarte exacta a situatiei actuale,dle Gotiu !S-a ajuns intr-o etapa din care ,probabil ca nu se mai poate continua pentru ca practic statul se dezintegreaza,nu mai poate functiona de loc,fiind in mana unor grupari de tip mafiot,protejate ani buni de toate regimurile!Marea majoritate dintre noi ne-am obisnuit (si datorita unei propagande eficiente) sa consideram PSD-ul si primii ani de dupa revolutie ca fiind principalii vinovati;cred ca este incorect;pe atunci inca se faceau lucrurile de mai mica amploare existand inca teama de o pedeapsa,mai apoi aceasta teama a fost inlaturata,mafiile transpartinice si-au dat mana pentru ca acum ,dupa 10 ani de „lupta anticoruptie” patronata de matrozul justitiar sa realizam ca,de fapt,sub patronajul sau jaful national a depasit orice limita!Si eu sant tare curios daca acest DNA cu tot circul mediatic care il face ,va ajunge pana la capat sau se va opri cand va primi semnalul extern (la fel cum a si inceput).Nu cred nici o clipa in sintagama justitiei „independente” atata vreme cat procurorii sant numiti cum sant numiti,judecatorii si CSM „primesc indicatii” si politicul dicteaza si in justitie!Pe de alta parte sant de acord ca acest DNA asa cum e el trebuie sa -si faca treaba pana la capat,nu sant de acord insa cu modalitatea aleasa care lasa loc la interpretari;daca vrei sa faci un lucru eficient il poti face si discret,daca insa vrei neaparat mai mult sa demonstrezi ca faci decat sa faci si asta doar la presiuni externe risti ca efectul sa fie invers si sa devii penibil si deloc credibil pe termen lung !Unde a fost acest „mare justitiar „DNA in ultimii 10 ani de a permis sa se fure ca in codru pana acum?A facut cumva parte din acea justitie „independenta” a lui Basescu?Important mi se pare nu ca acesti ordinari care au condus o tara sa fie pedepsiti ,mai important este ca sa recuperam pagubele desi e cam greu si mai ales, sistemul de pana acum sa nu mai continuie cu altii „proaspeti”

  Reply
 3. Daniel

  Nu cred ca finalul va fi cel asteptat pentru niste cetateni care ne-au jefuit de mama focului.Totul e un spectacol de prostire a alegatorilor,Pacat ca nu se face si la noi ca in SUA unde procurorii sint alesi de catatni!

  Reply
 4. Tempor

  Multele mizerii obscure cu care a fost imbacsita societatea civila de insasi aceia pe care societatea i-a „ales” (mai bine spus s-au ales intre ei) sunt demoralizante. Nu mai este vorba de fisuri ci de o ruptura completa care a divizat societatea in doua.
  O parte formata din (politicieni, afaceristi, diversi analisti si apropae majoritatea mass-media) care improasca si infunda in permanenta cealalta parte considerata a fi mizera, fara studii si viziuni care sa se potriveasca cu hotia si silnicia legalizata de care dau dovada primii.
  Fiind in Postul Pastelui, si in acea perioada, Iisus facea lucruri simple esentiale unei vieti echilibrate (fapte contrare legilor, create de ei si nu de Dumnezeu) care insa, erau de neconceput pentru afaceristii vremurilor, farisei, carturari, conducatori, acestia gasind necesara manipularea maselor impotriva Lui.
  Actualii puternici, continua un pic diferit, minciuna ramanand tot vorba, dar lansand tot felul de gandiri „pozitive”, insa directionate pe ascuns strict catre bunastarea lor materiala si, au invatat ca da bine si prinde la populatie cand fac anumite gesturi crestine in public, insa nu sunt decat dovezi de fatarnicie cu care se incearca invaluirea Adevarului Cuvantului lui Dumnezeu cu intunericul mintilor lor.
  Pe langa hotia nestavilita, DNA-ul se confrunta si cu problema legilor care lasa de dorit (dar sa ne uitam cine sunt actualii care fac legile!) iar postacii platiti au pus intr-un fel calus in „gura” opiniei societatii civile care intr-un final va amuti, un obiectiv pare-se de mult urmarit.

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ Tempor: postacii au încercat să pună căluș opiniei societății civile; sunt însă suficiente exemple din ultimii 3-4 ani că nu au reușit, dimpotrivă, vocea societății civile se aude din ce în ce mai puternic

   Reply
   • Tempor

    Televiziunile raman in continuare principala forma de manipulare rapida (incluzand si destrabalarea).
    Internetul este un ocean de informatii divizate si contradictorii. Sa fim sinceri cu noi insine, cati cauta adevarul?
    Multi sunt cei care se limiteaza numai la anumite informatii (unele inventate, SF-uri, practici oculte …) care sunt pentru ei, chipurile, adevarate. Capacitatea de discernamant in analizarea informatiilor este influentata de crezul daca exista sau nu altceva mai bun (dar care poate contrazice ceea ce citim) prin faptul ca ne raportam la un viitor necunoscut sau omitem un viitor prezis si-l ignoram!
    Cand Dumnezeu a creat cerurile si pamantul a reglat si separat mai intai lumina de intuneric: spectrul lungimilor undelor ROGVAIV -lumina de spectrul celorlalte unde, frecvente – intunericul care, cel chiar generat si amplificat de noi domina si v-a mai domina o perioada de timp, nu v-a putea cuprinde Cuvantul care este lumina si viata, si strabate intunericul.

    Reply
 5. Milutzu

  Corect, etapa este necesara, dar nu suficienta. Din pacate clasa politica nu inceteaza a-si demonstra impotenta, lipsa de viziune si inconstienta, pentru a nu spune reaua-credinta, ori tocmai aceasta clasa politica alcatuieste atat legislativul, cat si executivul. Se pare ca tot societatii civile i-ar reveni sa forteze un jump-start al acesteia. Cum? Nu stiu, dar raman la parerea mea ca n-ar strica o „declaratie a valorilor romanesti” – in Decembrie 1989, faceam armata intr-o mare scoala de ofiteri rezerva, in naivitatea mea am avut un moment de luciditate cand mi-am pus intrebarea „ok, perfect, jos comunismul, dar acum ce punem in loc?”. Am pus in loc, si acestea sunt valori manifeste, active, lipsa de respect, minciuna, hotia, intoleranta, dezinteresul pentru viitor, you name it, lista e lunga. Poate ca o simpla „declaratie” nu-i mare lucru, dar cred ca fara niste valori explicite nu vom ajunge prea departe si ne vom cauta orbecaind un oarece drum. In definitiv, atat articolele initiale ale Constitutiei americate, cat si Decalogul au tot un caracter de lista de valori, nu?, sau ma insel?

  Reply
 6. Bogdan Burileanu

  aşa este, aveţi îngrozitor de multă dreptate.
  Dar, atenţie! Acum se pregătesc de contra-atac: modificarea codului Penal, imunităţi, amnistieri…
  Trebuie pregătită contra-reacţia populaţiei lucide (de asta le este mai frică). Altfel, răstoarnă totul.

  Reply
 7. Stefana Bianu

  Fulminanta radiografie a starii de fapt din tara domnule Gotiu!

  Tara si populatia au fost jefuite transpartinic, cum spuneti!
  DAR s-a spart cercul vicios prima data dupa 25 de ani!

  Trebuie sa fim cu ochii pe ei-pe jefuitori!

  cu pretuire,
  Stefana Bianu

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *