Mihai Goțiu

De ce merg azi la protestul cu ”Jos Ponta!”. Și de ce avem nevoie de alegeri anticipate

Unul dintre lucrurile esențiale pe care le-am învățat în sfertul de veac de democrație autohtonă (așa cum a fost ea) e să nu fac vreo vină cuiva că a votat cu alt partid sau politician decât cel pe care am pus eu ștampila. De aceea, vă rog să-mi spuneți – nu e nicio supărare – cine a votat cu UNPR. La modul cel mai cinstit vreau să știu dacă există persoane care, în 2012, au ales candidații USL pentru că în alianță se afla și partidul lui Gabriel Oprea. Că ăsta a fost motivul determinant. Repet, nu vreau să aflu asta pentru a-i pune la stâlpul infamiei pe cei care au făcut-o, ci pentru a ști care e legitimitatea acestui partid în conducerea țării. Pe cine reprezintă. UDMR obține, în mod constant scoruri de 5-7% (la nivel național), care mai cresc cu câteva procente prin redistribuire. Drept pentru care primeau, în medie, câte două posturi de miniștri în alianțele de guvernare. În ultimele guvernări în care au fost implicați au avut Mediul și Cultura. Când n-a fost Cultura au avut Sănătatea. Respectând proporția, pentru a avea doi miniștri în Guvern, UNPR ar fi trebuit să aducă, prin forțe proprii, cam 5-7% procente la scorul USL din toamna lui 2012. Nu s-ar putea lăuda cu asta nici PC-ul lui Voiculescu, care avea un ditamai trustul de presă în spate. Și, totuși, UNPR s-a ales cu portofoliul Afacerilor Interne, iar acum își transferă și Ministerul Justiției. Adică cele mai importante ministere cu atribuții în consolidarea și apărarea statului de drept (a celui real, nu a celui folosit demagogic în discursurile politicianiste).

Și ăsta e principalul motiv, principial, pentru care trebuie organizate alegeri anticipate: Guvernul actual nu are decât o legătură colaterală cu ceea ce au votat cetățenii în 2012. Cu tot grupulețul lui de sinecuriști, liberalii lui Tăriceanu nu au nici ei legitimitatea de a spune că sunt liberalii care au semnat protocolul de constituire al USL. Pur și simplu, pe actul de constituire, nu este semnătura lui Tăriceanu. Și vă rog nu veniți cu argumentul că s-au mai constituit majorități parlamentare de susținere a guvernelor în același mod. O mizerie nu e un motiv de a continua în același mod. Nodul gordian trebuie tăiat până la urmă. Și de ar fi să avem alegeri parlamentare în fiecare an sau de două ori pe an, tot ar fi mai bine decât să avem o majoritate parlamentară mincinoasă și un Guvern nereprezentativ. Pentru că asta înseamnă să avem lipsă de răspundere politică (de ce le-ar păsa lui Oprea și lui Tăriceanu de ceea ce vor cetățenii în condițiile în care ei oricum nu au fost votați sau nu au fost votați în măsura în care să aibă puterea pe care o dețin acum? cine sunt cetățenii care, la o adică, i-ar sancționa prin vot pentru ceea ce fac: cei care oricum nu i-au votat!?).

Dincolo însă de evidenta încălcare a regulilor reprezentativității democratice, mai sunt și motive morale și pragmatice. Transferul Justiției în curtea lui Gabriel Oprea miroase de la distanță a șantaj. Și a garanție de protecție oferită baronilor care se simt vizați de DNA și/sau ANI. Să nu ignorăm factorul uman și nici pe cel penal. Chiar și doar pentru câteva zile, Oprea s-ar fi putut trezi premier interimar. Poziție din care, constituțional, n-ar putea face prea multe. Dar până când ajungi să contești constituționalitatea unor eventuale decizii și ordonanțe de urgență, răul poate fi făcut. În materie penală, e suficientă și o zi în care un act normativ să fie în vigoare pentru a se aplica legea mai favorabilă (și sute de penali, mai mari și mai mici, să scape astfel). În cazul unui partid și premier dependent de voturi, asemenea decizii sunt, totuși, sancționabile. Nu și în cazul unei formațiuni parazitare precum cea a lui Oprea care ajunge și se menține la putere nu prin vot, ci tocmai pentru faptul că e dispusă să-și asume să facă mizeriile pe care alții nu le riscă de frica votului. Și ăsta e un motiv pentru a ieși în stradă: pentru că nu mă pot accepta ideea că un personaj ca și Gabriel Oprea (și oricine altcineva, mai mult sau puțin penal și/ori imoral), ajuns la Putere fără ca partidul lui să fi trecut în mod real testul votului, decide în numele meu (e cam mult ca un partid de 1-2% să dețină 15-20% din Guvern).

Din punct de vedere civic, mai am un motiv pentru a ieși în stradă. Nu mai e un secret că agenda publică e mult diferită de cea a actualelor partide politice. Varianta ideală ar fi apariția unui partid care să-și asume agenda publică (mai exact acea parte a agendei publice care nu e reprezentată acum), nu pentru că asta i-ar aduce voturi, ci pentru că crede în ea. Nu insist acum de ce suntem (încă) departe (chiar dacă nu foarte departe – depinde și de cât de lungi ni se par fiecăruia cei câțiva ani de care mai avem nevoie) de apariția și coagularea unei formațiuni politice care să rezoneze cu o parte importantă a agendei publice. În aceste condiții, ne rămâne varianta pragmatică. Cea prin care impunem agenda publică pas cu pas, cauză cu cauză, astfel încât oricine ajunge la putere să nu o poată ignora. Necesită mai mult efort, mai multă energie, dar există și o compensare importantă: efectele sunt mai durabile. Sisteme de educație, de sănătate, de încurajare a culturii și cercetării înțelese, acceptate și sprijinite larg de cetățeni se vor regăsi, în cele din urmă, și în legislație, indiferent de cine va fi la putere. La fel cum înțelegerea reală, pe scară largă, a problemelor cauzate de distrugerea mediului va pune presiune pe orice formațiune politică (priviți declinul aparent al partidelor ecologiste din Vest – nu e cauzat de faptul că temele de mediu ar fi mai puțin importante, ci dimpotrivă, pentru că au ajuns să fie atât de importante și presiunea civică atât de mare încât au fost preluate și de celelalte partide – programul Germaniei de a renunța la energia nucleară până în 2050 și principiul conform căruia industria – care obține profit din energie – e cea care plătește costurile trecerii la energie verde, nu consumatorul casnic, a fost impus civic – detalii aici).

Așadar, sumarizând, ies azi în stradă la ”Jos Ponta!” pentru că: 1) Guvernul și actuala majoritate parlamentară care îl susține nu mai are legitimitate (nu mai are legătură cu ceea ce au votat oamenii în 2012); 2) Trecerea Justiției la UNPR-ul lui Gabriel Oprea (care se adaugă portofoliului Afacerilor Interne și a postului de vicepremier) nu doar că sfidează voința populară, exprimată prin vot, ci lasă mână liberă la măsuri discreționare, tocmai pentru că UNPR-ul nu are cum să piardă ceva ce n-a avut vreodată (voturi); 3) Atunci când agenda civică e ignorată în cea mai mare parte de toate partidele, ultima soluție rămâne strada.

Nota-bene: în iarna lui 2012, pe când era în Opoziție, Victor Ponta și-a asumat Carta Albă a Bunei Guvernări – citiți aici câte dintre punctele asumate le-a îndeplinit după ce a ajuns la Putere. Credeți că va îndeplini mai multe în următorul an?

***

Mai multe detalii despre protestele de la Cluj și București de azi, aici.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “De ce merg azi la protestul cu ”Jos Ponta!”. Și de ce avem nevoie de alegeri anticipate

 1. titi

  UNPR ca si PC si partidul tariceanu ( da, cu t mic ) , sunt de fapt anexe ale pdsr-ului ! Sunt create doar ca sa fie mai multi observatori in salile de vot din circumscriptii ! Tii minte cum reprezentantul PDL era singur de nu putea merge nici la „buda „! Din pacate asa-zisul mare PNL a cazut in capcana. Alegerile anticipate s-ar organiza de catre pdsr , in folosul pdsr , dupa legea veche a „celebrului ” parvulescu ( da , cu p mic ) si ar baga in Parlament chiar mai multi decat sunt acum. Ma tot gandesc la o solutie, dar tare mi-e ca va trebui sa asteptam toamna lui 2016. Dupa cum se vede , orice ar „respecta ” politicienii , numai rezultatul referdumului validat , nu ! Nicio sansa sa schimbe constitutia , sa autodizolve Parlamentul si sa se organizeze alegeri dupa o noua lege ! (…) Din pacate trebuie sa fiu de accord ( ptiu , ptiu …puie ) cu pacalici-din-carti , DA , latrina 3 si rumanikaTV pot mobiliza inzecit … dar MERITA INCERCAT ! O „plimbare ” nu strica … !

  Reply
 2. Nelu Stiuca

  AVEM MARE NEVOIE DE ALEGERI ANTICIPATE deoarece s-a ajuns dupa 25 de ani de ,,democratie originala‘‘ ca mediul politic (societatea politica) din România sa aiba un grad maxim de autointoxicare si autopoluare. Datorita nerespectarii si nepromovarii principiilor moralitatii si competentei sistemul politic nu mai poate sa dezvolte activitati si programe(proiecte) laborioase de interes public general, acesta s-a mafiotizat si transformat in gupari infractionale de crima organizata, transformand ilegalul in legal pentru a se evita sanctionarea incalcarii legii. Comisiile de specialitate ale Parlamentului ca de alfel si majoritatea structurilor Guvernamentale NU au in componenta experti din vreun domeniu (ba din contra), dar nici nu consulta oameni de stiinta sau cu experienta (consilierii fiind recrutati pe alte criterii neortodoxe decat cele de competenta si integritate morala) din aceasta cauza legislatia romaneasca elaborata in ultimii 25 de ani este dezlanata, in unele situatii fiind aberanta si inaplicabila. S – a dovedit in cele mai multe situatii ca legiuitorii au ca tinta sau obiect de reglementare interese de grup sau individuale nelegitime ori imorale.
  Majoritatea alesilor din Romania, cu cv mult discutabil si neonorabil, (unii nu au ce trece in cv) pe linga faptul ca nu au vocatie , virtuti umane, pentru administrarea destinelor umane si nici maiestria politica necesara, poseda un spirit intreprinzator pentru afacerile private (de tip fraudist) mult mai dezvoltat comparativ cu cel al afacerile publice (la unii lipseste cu desavirsire). Drept urmare discursurile si disputele lor politice publice au ca subiect, de cele mai multe ori, acuzatii reciproce despre fapte de necinste si dosare penale care nu pot fi solutionate in mod obiectiv de o justitie, conceputa tot de ei si in care, in posturile cheie activeaza doar oamenii lor.
  Ocupantii functiilor publice de rang inalt, inclusiv acolitii lor, sustin si dovedesc prin exemple personale, atit poporului roman cit si europenilor, ca cel mai bun model de viata este, sa ai raspunderi de comunist si drepturi de capitalist, ignorind pur si simplu faptul ca interesul public trebuie sa primeze si ca acesta reprezinta bunastarea generala in capitalism. Dilemele de acest tip, existente in societatea romaneasca aflata in proces de tranzitie fara limita sau orizont si de prabusire totala, nu pot fi rezolvate decit de catre Societatea Civila.

  Reply
  • Pantilie Raluca

   Sunt de acord cu faptul ca nu se respecta principiile morale si cele ale competentei DAR nu cred ca alegerile anticipate vor rezolva asta. Eu nu stiu niciun partid care sa nu fi dovedit deja ca nu schimba nimic. Din cate stiu eu legea partidelor politice a fost trecuta relativ recent. Eu cred ca ar trebui sa mai asteptam formarea a noi partide care sa reflecte mai bine democratia adevarata. De exemplu, partidul pirat a pornit discutia despre modificarea legii partidelor cand a contestat-o la CCR, deci probabil ca o sa fie primii care se infiinteaza. Dar mai sunt si alte initiative cum ar fi Democratie Directa Romania.

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *