România Curată, platformă a societății civile care adresează, investighează, monitorizează și raportează strategic problemele de mediu, a transmis amendamente comisiilor de raport pe legea noului Cod Silvic de la Camera Deputaților.
Un prim amendament urmărește adoptarea unei forme fără echivoc a articolului prin care se prevede confiscarea camioanelor și a altor utilaje folosite la transportul ilegal de material lemnos, astfel încât să nu mai fie posibilă returnarea lor de către procurori. Cel de-al doilea amendament propune revenirea la sancționarea penală, cu închisoare, a persoanelor care taie sau distrug în orice mod, fără drept, copaci din parcuri și alte spații verzi (cum se întâmplă, în mod repetat, în cazul Parcul IOR din București).
Ce victorii am obținut la Senat
Cele două amendamente vin în completarea celor transmise și/sau susținute pe parcursul ultimului an, care au fost preluate deja în forma care a ajuns la Camera Deputaților, fie în faza consultării publice organizate de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP), în septembrie 2023, fie în faza dezbaterilor din comisiile de raport și adoptarea legii noului Cod Silvic de către Senat, în luna aprilie a acestui an.
În forma adoptată de Senat au fost incluse solicitările civice legate de accesul liber în pădure, în scop de relaxare, al tuturor cetățenilor, accesul în scop profesional al jurnaliștilor și activiștilor de mediu, confiscarea camioanelor folosite la transportul ilegal (într-o formă care necesită, totuși, îmbunătățire), trecerea mai rapidă la vânzarea de lemn din rampă, nu de pe picior (ceea ce ar elimina ”marjele de eroare” în spatele cărora se ascund tăieri ilegale), incriminarea falsului informatic în SUMAL 2.0, protecția pădurilor din jurul orașelor (centuri verzi) și a arborilor remarcabili, obligativitatea studiilor de mediu, precum și o responsabilizare mai mare și incompatibilități pentru personalul silvic care administrează pădurile. În același timp, se creează cadrul legal pentru sprijinirea comunităților locale dependente de păduri. Mai mult, despre forma adoptată de Senat:
Cine se opune și de ce e esențială votarea noului Cod Silvic înainte de alegeri
Toate aceste modificări au întâmpinat o opoziție puternică din partea lobbyștilor marii industrii a lemnului și administratorilor privați de păduri, a unor reprezentanți ai Romsilva și a unei părți a personalului silvic (în special cel afiliat sindicatului Silva). După cum, din păcate, am anticipat, opoziția majoră era de așteptat să vină la Camera Deputaților, unde în comisiile de raport pe noul Cod Silvic (în special cea de Agricultură și Silvicultură, respectiv cea Juridică) sunt deputați favorabili marii industrii de exploatare a lemnului. Inclusiv o deputată, Cristina Trăilă, care este, în același timp, și avocată a Schweighofer Holzindustrie (rebotezată, mai nou, HS Timber Group), care ne-a și dat în judecată după ce am prezentat public modul în care influențează modificările legislative cu impact silvic.
Astfel, de jumătate de an, adoptarea noului Cod Silvic este blocată la Camera Deputaților și intenția de a amâna adoptarea lui până după terminarea alegerilor a devenit evidentă. Motivul este simplu: fără presiunea publică generată de votul cetățenilor, măsurile anti hoție din noul Cod Silvic, adoptate de Senat, ar putea să fi eliminate de Camera Deputaților.
Susține și lupta pentru păduri
România Curată a lansat o campanie de conștientizare publică și mobilizare civică pentru a pune noul Cod Silvic pe ordinea de zi a Camerei Deputaților și adoptarea lui înainte de alegerile prezidențiale și parlamentare. Acum este momentul în care voturile noastre contează și sunt mai puternice decât influența lobby-știlor, consultanților și avocaților industriei lemnului.
Mai jos, în format .pdf, solicitarea cu forma exactă a amendamentelor transmise de România Curată comisiilor de raport pe noul Cod Silvic din Camera Deputaților și motivarea lor:
Anchete România Curată și Asociația Valori Superioare, legate de tăierile ilegale de păduri: