”Femeile din Una Superioară au jucat un rol crucial în apărarea râului. Ele au fost primele care au stat în fața excavatoarelor, primele care au dat declarații jurnaliștilor și primele care au organizat apărarea în curs. Curajul și determinarea lor sunt neprețuite în această luptă.” – mesaj de pe grupurile online de mobilizare pentru salvarea izvoarelor râului Una.
Pe noi românii se pare că ceaușismul ne-a intoxicat propagandistic și ne-a amorțit pe veci. La noi localnicii, cu mici excepții, mai degrabă se manifestă pentru distrugerea râurilor, chiar și șocant de agresiv, decât pentru salvarea lor.
Mi-a rămas în minte, din cartea ”Monitorizarea calității apei în baza macronevertebratelor acvatice”, o frază care din păcate ne sună mai ales nouă, românilor: ”Schimbările mult prea rapide au condus la înrăutăţirea lucrurilor și au transformat adoratorii de altădată ai apei în trădători, în duşmani porniţi să pângărească tot ceea ce fusese sacru până atunci pentru ei.”
Dar în Balcani este încă altfel, râurile nu sunt abandonate fără luptă. Acum ”linia frontului” împotriva imposturii secolului, hidroenergia cea ”verde”, este pe Una.
După primul mare protest, urmat de concertul de protest din 2 august, în 6 august a avut loc un nou protest pe Una.
Apoi, la protestul din 7 august au fost alături de localnici Darko Rundek și Ulrich Eichelmann. Un nou protest a urmat în 8 august:
Au fost momente în care bandiții au profitat de lipsa localnicilor și a presei și au încercat să reia distrugerea. Nu le pasă nici că ecocidul lor a ajuns în presa internațională. A ajuns acum chiar și la noi, la TVR.
Ar trebui întâi să înțelegem cât de greu este să aduni acolo oameni la protest. Locația este în adâncul Dalmației Interioare, o zonă foarte slab populată. Gândiți-vă că satul de acolo, Donja Suvaja, are doar 53 de locuitori.
La noi, comuna Răstolița are 1729 de locuitori. Și totuși se betonează ilegal, în arie protejată, drumul de contur care ține de proiectul ”barajului zombi” care amenință râul Răstolița, chiar în timp ce A.P.M. Mureș mimează o evaluare de mediu, și nu are cine să oprească agresorii mediului.
Localnicilor le va părea sigur rău, când se vor trezi cu râul Răstolița secat, dar atunci va fi prea târziu.
Pe Una vin protestatari și de dincolo de graniță, graniță care este la doar câțiva kilometri. Este imbucurător faptul că tinerii din Bosnia înțeleg că râul Una înseamnă și identitatea lor. Mai nou, la proiecte distructive de mediu, toată atenția este orientată doar spre impactul asupra biodiversității. Dar râurile înseamnă mult mai mult decât biodiversitate, râurile au și valoare culturală și înseamnă identitate pentru localnici.
Iată ce spune Ismet Bešić, președintele Consiliului Tinerilor din Bosanska Krupa: ”Când vorbim de Una, pot sublinia mai ales că Una este identitatea noastră. Am venit cu acest motto, că Una este identitatea noastră. Suntem copii Unei. Cred că este foarte important să oferim sprijin, în același mod, cum oferă oamenii din acest loc, pentru că Una este o parte din noi toți și de aceea suntem aici.”
O altă perspectivă o aduce neobositul Ulrich Eichelmann: ”Frumusețea este ascunsă în apă, ascunsă pentru cei mai mulți dintre noi. Este o varietate uimitoare de pești și adevărata frumusețe este în micile insecte, sunt mii și mii de mici frigane, rusalii, plecoptere și … melci. Aceasta este o lume de dedesubt care cred că este în mare parte necunoscută, cel puțin oamenilor. Oamenii vin aici și văd frumusețea care este deasupra suprafeței apei, dar frumusețea reală este dedesubt și aceasta trebuie noi să o protejăm, nu le putem permite să distrugă această frumusețe.”
Acum pe Una localnicii păzesc râul în ture.
Inspectoratul de Stat din Croația a depus o plângere penală împotriva unui oficial implicat în emiterea autorizației de construire.
Dar o plângere penală nu înseamnă mare lucru. Nu sistează lucrările. Așa că localnicii sunt hotărâți să apere Una în fiecare zi. Mesajul lor din 9 august este următorul: ”Mâine ne continuăm protestele și veghea de dimineața devreme pentru a ne apăra râul. Astăzi, la întâlnirea noastră, s-a auzit un mesaj puternic: „Dacă va fi nevoie, vom apăra Una timp de 505 zile!”. Femeile curajoase din Kruščica din Bosnia și Herțegovina au dovedit că este posibil să se ridice împotriva corupției. Timp de 500 de zile au blocat podul cu trupurile și au oprit construcția hidrocentralelor. Lupta și curajul lor ne inspiră pe toți. Continuăm lupta cu aceeași pasiune și hotărâre pentru că râul nostru merită!”
Sâmbătă 10 august s-a anunțat un protest care va avea loc luni, 12 august, la consiliul județean al județului Zadar.
Cum microhidrocentralele nu au cum să nu fie conectate cu corupția, aflăm din Forbes Croația că primărița din Gračac de la momentul emiterii autorizației de construire a primit o pedeapsă cu închisoarea de un an și jumătate. Ea a recunoscut că a primit o mită de 5.500 de euro pentru aranjarea unei licitații pentru închirierea unei pajiști carstice.
Barajul ilegal de la Răstolița înseamnă mutilarea totală a Călimanilor
Citește pe România Curată: