Alina Mungiu-Pippidi

ȘOCUL ȘI GROAZA PE ÎNȚELESUL TUTUROR. Două întrebări și cinci mistere

România are în finala prezidențială doi candidați populiști: o populistă moderată, pe Elena Lasconi, și un populist radical, pe misteriosul domn Călin Georgescu.

Disclaimer: cu doamna Lasconi am schimbat exact zece cuvinte într-o emisiune TV, în rest nu o cunosc, cu domnul Georgescu am împărțit onoarea de a fi co-vorbitori într-un eveniment al Comisiei Europene la Torino, acum vreo zece ani, unde el a fost prezentat ca fiind de la Clubul de la Roma, eu eram profesor la Berlin. Nu ne-am strâns mâna și nu am schimbat niciun cuvînt. Domnul Georgescu a vorbit despre cum tehnologia se poate inspira din lumea animală și a dat exemplu rechinii, care nu știu ce performanțe au. Pe urmă am auzit că ar fi legionar și pro-putinist, dar nu sunt pe Tik-tok, așa cum că nu am idee ce spune sau ce face el.

Românii se pregăteau de o finală între Diana Șoșoacă și Marcel Ciolacu când doamna Șoșoacă a fost contestată la CCR, între altele pentru pozițiile ei prolegionare, antisemite și suveraniste.

Știm acum unde s-au dus voturile ei, despre asta am scris că urmau să fie spectaculoase. În Sinaia, peste vară ,mai toți oamenii se pregăteau să voteze cu ea – populația modestă, dar cumsecade, de bucătari, paznici, grădinari și tăietori de lemne cu care vorbesc eu despre politică și viață ca să compensez că în restul anului nu sunt acasă.

Sunt deci două lucruri de explicat.

  1. De ce domnul Georgescu a luat fața lui George Simion, care a fost în mare formă în campanie, și a Dianei Șoșoacă, deși nu a fost ajutat de nicio televiziune și nu are un partid; și cum a strâns el peste două milioane de voturi.
  2. De ce a subperformat Ciolacu (secundar și Ciucă, Geoană).

Întrebarea unu

Domnul Georgescu a venit cu un discurs similar doamnei Șoșoacă și lui Simion, dar cu un ștaif de om educat și cu o biografie de președinte plauzibil – educat, limbi străine, slujbe afară. Nu sunt slujbe autonome afară (cum sunt ale mele, câștigate după concursuri publicate în The Economist, sau ale miilor de români are lucrează în firme, bănci, universități), ci slujbe în general investite de state, fie prin ministere de externe sau servicii secrete. Dar care e diferența față de cele ale lui Geoană, de exemplu, nici una, decât că Georgescu nu a avut legături cu partidele. Deci iată un candidat suveranist, dar cu profil prezidențial, mult peste George Simion.

Misterul unu. De ce nu a fost contestat Georgescu alături de Geoană, Diana Iovanovici-Șoșoacă, Nicolae Ciucă la CCR. Doamna Șoșoacă a fost eliminată de CCR. De ce el nu? Eu nu l-am urmărit, dacă a făcut declarații legionare trebuia și el contestat. Unde au fost Institutul Wiesel, CNCD, plus cei plătiți de stat să urmărească antisemitismul etc. Probabil s-au gândit că nu avea șanse, că omul mai încercase, dar eșuase. Eșec instituțional al celor care trebuiau să elimine extremiștii din alegeri pe cale legală.

Misterul doi. Cum se poate clădi o audiență de peste un million și jumătate pe Tik-tok fără să observe nimeni. Unde au fost supra-bugetații de la STS și SRI, care se presupune că iau bani de la buget ca să urmărească și să combată pe influencerii ruși și care s-au trezit cu două zile înainte de alegeri să ceară BEC să îl interzică. Eșec al serviciilor secrete. Nu mai spun că și campaniile adversarilor puteau totuși să bage de seamă.

Misterul trei. Cum de Simion nu a profitat el de conjunctura cu Șoșoacă? Răspuns: ar fi putut, dacă nu se coalizau liberalii și useriștii să spună că totul a fost făcut pentru el, că justiția subordonată politic a eliminat-o pe Șoșoacă – nu li se părea în neregulă că ea e tolerată într-o cursă unde era clar descalificabilă – în avantajul lui, care ar fi avut o înțelegere ocultă cu PSD. A fost o enormă manipulare, grosieră, dar uriașă ca volum. Simion însuși a promovat un discurs bunicel, dar și l-a anulat singur, că nu poți fi contra corupție și contra servicii și să te anturezi cu penali, corupți și foști securiști. Ideea de a umbla cu Becali peste tot a fost un dezastru.

Misterul patru. Cum de sunt populare opiniile despre războiul din Ucraina și Rusia ale lui Georgescu? Aceste opinii au primit două milioane de voturi pentru că au fost suprimate sistematic din spațiul public. Ca și la Trump, votanții se răzbună dacă li se interzice să gândească, dacă în loc să fie convinși sunt constrânși, dacă o opinie legitimă, care există și în ziare de calitate – destul revista Foreign Affairs – la noi e cenzurată din spațiul public. Ideea că războiul din Rusia e o consecință a extinderii NATO și UE este o idee dominantă în literatura realistă de politică externă, nu e narativ rusesc, și e probabil întemeiată, lucrurile au și cauze, nu doar vinovății. Putin e vinovat că a invadat Ucraina, dar pierderea Rusiei de către Occident, ca țară care a sărit să îi ajute pe americani după 11 septembrie și care a permis Poloniei să intre în NATO are niște cauze. E un truism că de război profită fabricanții de arme și nu Ucraina sau că nu există soluție militară.

Lumea a fost iritată de propaganda noastră continuă de război, că să nu ne oprim până nu batem Rusia. Unii tineri s-au și văzut chemați la armată. Eu am tot avertizat că suntem pe o cale greșită, că o situație complicată trebuie înțeleasă mai nuanțat ca să o rezolvăm, văd că nu doar pe mine m-au călcat pe nervi ofițerii din studiouri care se luptau cu Putin la TV în loc să se ducă voluntari. Propaganda care e flagrant contrazisă de realitate totdeauna are efecte contrarii. Lumea nu vrea al treilea război mondial pentru Crimeea, iar la noi spațiul public a fost dominat de cei care încercau să ni-l bage pe gât, asta a fost opinia oficială. Iată contra reacția.

Întrebarea doi și misterul cinci

De ce Ciolacu a luat mai puțin decât se aștepta? Răspuns: numai proștii cred în propriile lor minciuni. Sondajele și televiziunile plătite au ascuns în mare măsură ce le spuneau toți analiștii serioși de un an, Ciolacu și Ciucă nu erau candidați plauzibili și SRI nu avea capacitatea să îi facă președinți cum îi făcuse parteneri. PSD și PNL ar fi putut câștiga cu Geoană candidat unic susținut de ambii. Odată ce asta a căzut, au căzut și ei, și el, că în câteva săptămâni Geoană nu putea construi partid sau audiențe pe social media cu un discurs civilizat. Civilizația nu a ieșit bine alegerile astea, dar ce să mai vorbim de victime colaterale.

O fi vreo parte bună din toate astea? Au pierdut serviciile secrete alegerile? Să nu ne grăbim – au pierdut SRI, SIE, STS și cartelul lor de guvernare, coaliția nano-intelectuală PSD-PNL. Au rămas în cursă alde SPP, Armata, Doi și un sfert, care sunt tari pe Tik-Tok, și cine știe mai cine? Rușii? Posibil, dar cum de plătim servicii care nu sunt în stare să publice deja rețeaua să vedem ce influenceri au sprijinit pe cine? Există ziariști care știu să facă asta, nu trebuie mari competențe, doar un soft de social network analysis.

Și iată așa, cu două întrebări și cinci mistere, ne mutarăm în spațiul post sovietic și subiectul principal alegerilor e dacă suntem cu Vestul sau cu Restul. Merită!

***

”PSD și PNL, plătiți pentru IOR”. Esența celor 2.740 de voturi care au salvat democrația în România

Hei, Ciolacu și Ciucă, vă dați seama de ce vă meritați extincția politică? Ce mai aveți de făcut, pe lângă demisie

Mai mult pe România Curată:

Pelicanul și lopata de zăpadă a Uriașului. Urmele verzi ale unei Capitale europene (III)

Cultura la ceaun. Urmele verzi ale unei Capitale europene (II)

Pepiniera. Urmele verzi ale unei Capitale europene (I)

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

13 thoughts on “ȘOCUL ȘI GROAZA PE ÎNȚELESUL TUTUROR. Două întrebări și cinci mistere

  1. ZORO

    Romania dupa 1989 a parasit drumurile si spre est si spre vest.
    SE PRABUSESTE CONTINUU PANA VA DISPARE DE PE HARTA LUMII.

    Reply
  2. tempor1k

    Mass-media tradițională s-a axat și pu reflectoarele pe promovarea propagandei a TOP 5 rele de care toti suntem convinși: PSD, PNL, AUR, USL cu mici variații de estompare a realității crunte a esecului evident a celor 4 prin prezentarea ceva mai des a șanselor lui Geoană și UDMR.

    Despre ceilalți candidați doar niște foarte vagi interviuri pentru a fi puși la colț.
    Despre ANA BIRCHAL s-a pomenit și mai vag doar pentru faptul că avea un potențial fantastic și net superior cerintelor actuale de JUSTITIE ale acestei țări și in plus nu avea prea mulți adepți influenți care să promoveze ideea că fără o justiție și legi funcționale, corupția este in floare și orice alte minciuni trâmbitațe de propaganda in marea masă că va exista prosperitate și atunci când tot mai putini fură tot mai mult va fi trecută cu vederea.

    In lipsa cunoașterii acestei opțiuni benefice esențiale cei scârbiți și hotărâți de o schimbare a actualului sistem (de valori (in buzunare) pentru unii făcute pe cârca sărăcirii altora) a mai rămas o singură optiune: Georgescu

    În momentul de față de de optat intre două potențiale foarte mari rele:
    – o Lasconi care de una singură nu are nici o capacitate de a înțelege oamenii și inclusiv indatoririle ei pentru a sluji o țară cu locuitorii ei (un fel de Johannis în versiunea feminină) , și
    – un presupus și ultradenigrat „legionar” Georgescu care se presupune că face jocuri tiktok ale Rusiei & co

    Reply
    • Mihai Goțiu

      nu ”se presupune”, cu un mic efort, găsiți mai multe articole jurnalistice documentate (unele la nivel de cercetare științifică, cum au fost cele ale Adinei Marincea, de acum vreo doi ani, în Libertatea) despre acțiunile, manifestările și rețeaua de grupuri care se revendică explicit de la ideologia legionară, la care a participat Georgescu și care l-au promovat de niște ani buni; la fel cum nu e complicat să verificați suprapunerea de discurs a lui Georgescu cu cel promovat de Kremlin pe teme legate de UE, NATO, valori etc.; astea nu sunt ”presupuneri”, ci fapte

      Reply
    • tempor1k

      # Mihai
      Despre cum si-a vopsit gardul PSD – s-a prezentat cu un nou Ponta, deloc străin de afacerea Roșia Montană și alte cele și, cu cireașa de pe tort, FIREA, cea din azilele groazei.
      Despre enigmaticul AUR de care mă feresc?!!! Azi citeam cea mai pertinentă analiză a situației din prezent, a domnului dr. Paul Purea care ar fi trebuit auzită de la toate celelalte partide și mass media care acum se zvârcolesc:

      https://reper24.ro/paul-purea-romanii-s-au-saturat-de-stabilitatea-traita-timp-de-35-de-ani/

      Reply
  3. pawn

    Timpul e mult prea scurt pentru a merge cu altceva decat cu mesaje de-o brutalitate totala, gen: “Vreti sa mergeti la munca in Spania sau in vacante in Grecia dupa ce-o sa stati ore intregi in fata ambasadelor pentru viza pe pasaport? Votati Georgescu!” Numai o campanie ultra-tiktok (si pe instagram, Youtube, Facebook etc) , axata pe inspaimantarea tinerilor, mai poate (desi cu sanse mici de tot) sa mai salveze ceva. Inchiderea granitelor, incorporarea obligatorie in armata a tinerilor, toate astea trebuie aruncate in spinarea lui nea tiktok si nu balarii cu “salvarea democratiei”. El nu va avea niciun fel de scrupule, sa nu ne facem iluzii.

    Reply
  4. Gabriel Radeanu

    Vinovată a fost oferta…pur și simplu oferta electorală, combinată cu lipsa de exigență prezumată pentru ocuparea postului…e foarte ușor să te instalezi într-un post in care nu trebuie să faci nimic.
    Nimeni nu mai știe cum arată un prezidențiabil,România nu mai are de zece ani președinte.
    Concursul “Dumb and Dumbest” a avut loc și acum cinci ani și a perpetuat “nimic”-ul la putere.
    Eu cred că cei doi candidați din finală sunt de fapt amândoi “independenți” pentru că Lasconi are probleme grele chiar cu organizația pe care o conduce.
    E primul vot împotriva oricărui tip de întreprindere politică și de fapt asta e adevărata catastrofă pentru că democrația nu se poate manifesta constructiv decât prin Parlament…
    “Parlamentul” de pe Tik-Tok există deoarece parlamentul plătit de noi in mod oficial a fost o prelungire a tăcerii și aroganței prezidențiale și o anexă a serviciilor secrete.
    Iar la nivel de principii “pendulul” democrației funcționează obligatoriu,e un fenomen inconturnabil…nu poți susține la infinit și fără “contrapondere” rezonabilă orientarea spre o singură direcție spre Vest…acum revine pendulul brusc și cică “surprinzător” și va face ravagii într-o democrație care abia respiră…
    Pentru mine personal a venit vremea lui “v-am spus eu…”și pot vota fără regrete cu oricare dintre candidați,dar voi vota cu Lasconi pentru că e femeie…

    Reply
  5. Mihai

    Bine, doamna Pippidi, îi eliminăm prin intermediul CCR pe toți cei care nu ne convin? Ce fel de democrație mai e și asta?

    Reply
    • jean valjean

      o democratie cu un cadru legal validat constitutional este un must. daca legea e constitutionala,ea trebuie aplicata, indiferent ca te cheama Ciolacu, Ciuca sau Sosoaca…

      Reply
  6. George

    Dupa ce am asteptat americanii 50 de ani, acum nu ii mai vrem…
    Daca doamna Lasconi vrea sa castige trebuie sa renunte la agresivitate, sa nu mai critice defectele celuilalt, sa propuna programe concrete, sa fie mai empatica, sa asculte cetatenul de pe strada, sa fie prezenta in online. Adica sa se comporte normal, fara aroganta si agresivitatea (de care lumea s-a saturat) specifica partidului sau si, de fapt, a tuturor partidelor folosite in loc de programe economico-sociale concrete. Si, da, trebuie acordata o sansa pacii. Si China sprijina Rusia, dar declara constant ca este pentru pace si negocieri. E greu sa recunosti ca nu vrei razboi, dar pentru ca esti intr-o coalitie trebuie sa te comporti conform tratatelor semnate?
    Dar e greu ca doamna Lasconi (are formatie PRO TV) sa se schimbe in cateva zile asa ca va continua sa atace gratuit si va fi sanctionata la vot. Simplu.

    Reply
    • tempor1k

      Lasconi si echipa ei și-au dat arama pe față iar acum sunt intr-o situație in care nu o mai pot da la întors căci oricum ar face tot rău va ieși.
      Vorba „înțeleaptă” a lui Bolojan votați USR v.2.0, „VARIANTA pro europeană” :)))

      Reply
    • jean valjean

      programul UMxxx2xx5xxxx care e? stie cineva programul dementului scos din joben de umxxx2xx5xxxx? poate ne luminati dumneavoastra cu ce program s-a prezentat :)) votantii lui nu ii stiu nici numele…e caz clasic de psihoza colectiva antrenata cu algoritmul tiktok,acum votantii lui sunt in vrie, indiferent ce li se prezinta, ei se pot si sinucide cu el daca le-ar cere, deci sunt sanse mari ca psihoza sa se accentueze…de la manele, vanzari de haine, bancuri, masini si scenete, feed-ul le-a fost umplut agresiv si obsesiv incepand de joi cu acest individ de pe mii de conturi cu clipuri in care era prezentat in format mesianic antisistem…un adevara mesia salvator in ultimul moment, caz scoala de manipulare a maselor care nu s-au mai confrunat cu asa ceva pana acum in cadrul mai larg al unei oferte slabe…fara radio, hitler n-ar fi existat, a fost printre primii utilizator al noii tehnologii a timpului sau pentru diseminarea mesajului…nici atunci oamenii nu au fost pregatiti, era primul care utiliza sistemul in asa fel!

      Reply
  7. Daniel Georgescu

    Trebuie sa recunosc ca nu am votat duminica (si nici in ultimii 28 de ani de cand m-am mutat in Canada) pentru ca eu cred ca “locatarii din Romania” trebuie sa-si aleaga Presedintele de scara (ca la bloc) , ei sunt cei care vor trai cu consecintele alegerii lor, bune sau rele !
    Pe de alta parte Romania mi-este totusi draga, macar pentru faptul ca acolo m-am nascut si m-am format ca adult, mi-am intalint nevasta si mi s-au nascut copiii , si pentru ca ma simt Roman (cu toate ca am cetatenia Canadiana).
    Cred ca de fapt rezultatul alegerilor de duminica demonstreaza ca in sfarsit Romania a invins blestemul lui Silviu Brucan, romanii care au votat au confirmat de fapt ca sunt Europeni si cetateni ai lumii, democratia a invins in Romania ca si in America, cei multi au spus un rasunator F..YOU tuturor elitelor care au uitat ca democratia inseamna puterea majoritatii (exprimate).
    Panica instalata in randul partidelor care s-au perindat pe la conducerea Romaniei in ultimii 35 de ani este confirmarea faptului ca sefii lor au ignorat vointa majoritatii tacute pentru prea multa vreme.
    Este foarte usor sa vorbesti despre razboi si sa trimiti copiii altora sa moara cand stii ca nu copiii tai vor muri pe front pentru ca sunt deja plecati din tara !

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *