Mihai Goțiu

Război total al imobiliarilor cu Nicușor Dan și organizațiile civice. Corporația One a deschis proces în răspundere delictuală împotriva primarului Capitalei și a mai multor activiști civici

Grupul imobiliar One United Proprieties, dezvoltator al proiectelor controversate One Floreasca și One Peninsula din București, nu s-a limitat la procesele de dizolvare a organizațiilor civice, ci a deschis și proces de răspundere delictuală împotriva primarului municipiului București, Nicușor Dan, precum și a membrilor unor organizații non-guvernamentale și grupuri de acțiune civică.

Acțiunea a fost înregistrată pe portalul instanțelor în data de 17.10.2023, cea mai recentă modificare fiind din data de 14.12.2023. Până la data publicării prezentului articol nu a fost stabilită, încă, o primă ședință (vezi aici).

Spre deosebire de acțiunile de dizolvare a ONG-urilor, care au la bază insolvența rezultată din cheltuielile de judecată (în special onorariile exorbitante cu avocații) solicitate de One, în cadrul acțiunii de răspundere delictuală, compania se îndreaptă nu doar împotriva asociațiilor, ci și a membrilor acestora și a altor cetățeni care au criticat public proiectele, fiind de așteptat să solicite sume chiar mai mari decât onorariile nesimțite plătite unor avocați.

Acțiunea este una tipică de SLAPPs (strategic lawsuits against public participation/ proteste strategice împotriva participării publice), prin care, de obicei, mari companii, cu resurse financiare considerabile (mai ales în raport cu cetățenii), dau în judecată jurnaliști și/sau asociații civice și cetățeni activi, în civil și/sau penal. Scopul unor astfel de procese nu este, neapărat, câștigarea lor, ci intimidarea jurnaliștilor și a cetățenilor implicați civic, pentru a-i descuraja și a împiedica exercitarea unor drepturi esențiale (de la participarea/consultarea lor la luarea deciziilor care privesc comunități largi până la accesul liber la Justiție).

Pentru a înțelege disproporția uriașă de resurse, un mic ”detaliu”. Potrivit ZF, o singură vilă din proiectul One Peninsula (”plantat” taman pe marginea lacului Floreasca, cu distrugerea unui spațiu verde considerabil) a fost vândută cu aproape 10 milioane de euro).

Lista celor chemați în judecată de One Propieties este deschisă de actualul primar al Bucureștiului, Nicușor Dan și de partenera lui de viață, Mirabela Grădinaru (ca reprezentantă a Asociației SOS Orașul). Pe listă se mai află Mihail Bumbeș (de la Miliția Spirituală, asociație pe care One a reușit să o desființeze), Ștefania Simion (de la Asociația pentru Conservare Integrală a Patrimoniului Natural și Cultural, cunoscută în special pentru implicarea în campania Salvați Roșia Montană și la Asociația Salvați Bucureștiul, în prezent, directoare a Administrației Parcului Natural Văcărești), Oana Poenaru (consilier juridic în cauze de mediu și de urbanism), Cristina Vanea (de la Grupul de Inițiativă Floreasca Civică), Ortansa Cartianu și Sever Artemon Cartianu.

Pe lângă aceștia, pârâți mai sunt și Asociația Salvați Bucureștiul, Asociația SOS Orașul și Asociația pentru Conservare Integrală a Patrimoniului Natural și Cultural.

Miliția Spirituală nu figurează în condițiile în care One a reușit dizolvarea asociației conduse de Mihail Bumbeș. În primă instanță, One a obținut și o hotărâre de dizolvare a Asociației Salvați Bucureștiul, care are, însă, mici șanse să rămână definitivă după ce cetățenii au strâns, din donații, suma necesară plății cheltuielilor de judecată, și, mai ales, după ce Tribunalul Cluj a stabilit un precedent, săptămâna trecută, dând câștig de cauză, în mod definitiv, Asociației SOS Orașul, în procesul în care One a încercat dizolvarea acesteia.

Pentru a opri acțiunile de dizolvare de genul celor inițiate de One, Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului (APADOR-CH) a transmis, tot săptămâna trecută, o scrisoare ministrului Justiției, Alina Gorghiu, prin care îi solicită inițierea unei modificări legislative (care este soluția propusă de APADOR-CH și motivarea ei, în detaliu, la link-ul de mai jos).

Citește, pe aceeași temă:

”În România încă se aplică pedeapsa cu moartea”. Ce a solicitat Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului, ministrului Justiției Alina Gorghiu

VICTORIE uriașă și răsturnare de situație în lupta cu presiunile și abuzurile imobiliare! Tribunalul Cluj a anulat dizolvarea asociației care contestă proiectele marilor dezvoltatori din București

Foto: captură de ecran Portalul Justiției/ Foto main: pagina de Facebook One Floreasca City


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Război total al imobiliarilor cu Nicușor Dan și organizațiile civice. Corporația One a deschis proces în răspundere delictuală împotriva primarului Capitalei și a mai multor activiști civici

  1. emil

    Nicusor Dan poate afla de la puscariasul Sorin Oprescu cate expertize MLPAT false a emis expertul Bogdan Guleac pentru a construi, camufla si vinde scump cladirile cu risc seismic.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *