Călin Dejeu

Mafia lemnului continuă cu falsul în acte

În articolul despre Ziua Europeană a Parcurilor am scris deja că firma care ne mutilează pădurea din Parcul Național Retezat, pe lângă faptul că taie într-un parc național, ceea ce este absolut de neconceput, mai și falsifică grosolan cantitățile pe care le declară la transport. La un transport de 10-12 metri cubi au declarat 4,47 metri cubi (în 24 mai).

Ulterior falsificarea s-a amplificat. În 27 mai au declarat, la un camion plin cu lemne, doar 1,68983 metri cubi!

Am sunat în 13 mai la 112, ca să reclam transporturile ilegale de lemne care pleacă tot din bazinul Râului Alb, din zona de conservare specială a Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului, zonă în care Garda Națională de Mediu a dispus sistarea totală a oricărei exploatări, după controlul din 27-30 aprilie. Deși Garda a dispus sistarea exploatării, camioanele continuă să curgă… Când am sunat la 112 am fost redirecționat către Ministerul Mediului. Era deja clar că am sunat degeba, ce să facă lupul paznic la oi … Un funcționar plictisit mi-a spus să fac sesizare la Garda Forestieră, și atât.

Garda Forestieră nu doar că a justificat tăierile din parcul național propagând minciuna cu zonarea, dar a și mușamalizat deja alte falsificări grosolane în cazul exploatărilor de pe Râul Alb. În martie, când era iarnă în toată regula până la poalele muntelui, apărea pe Inspectorul Pădurii că se exploatează de sus de pe munte, de la cca. 1520 de metri altitudine. Ceea ce era complet neverosimil, din moment ce drumul forestier urcă pe Valea Râului Alb doar până la 800 de metri, iar la 1520 era zăpadă cu o grosime de ordinul metrilor. Sesizată fiind, Garda Forestieră Timișoara s-a făcut că nu a citit ce scrie în sesizare … Și când am trimis petiția privind defrișarea ilegală din lunca Streiului, aceeași Garda Forestieră Timișoara mi-a răspuns cu minciuni nu privind situația de pe teren, ci chiar privind conținutul unei legi, ceva banal, ceva ce oricine poate să verifice.

Deci Garda Forestieră nu este o opțiune ”viabilă”. De fapt, în România nu avem nicio opțiune reală când vrem să sesizăm infracțiunile de mediu. La nivel guvernamental, pedepsirea infracționalității de mediu rămâne la ”stadiul de proiect”.

Dar de ce cantitățile transportate sunt raportate fals?

Pentru că APV-ul de la acea locație nu permite să se taie decât 27,11 metri cubi, în total. Iar ei vor să taie mult mai mult. Lăcomia eclipsează total conștiința (în caz că există vreo urmă din cea din urmă).

Mutilarea pădurii din Parcul Național Retezat trebuie mediatizată cât mai mult și pe plan internațional, așa că am scris un prim articol în cadrul știrilor de pe site-ul Grupului de Specialiști în Conservarea Conectivității al IUCN.

Justiția pare a fi singura opțiune pentru a opri tăierile ilegale din parcul național. Dar nici aceasta nu mai asigură garanții, într-o țară cu statul de drept ”în cădere liberă”. Am aflat cu stupoare zilele trecute că Romsilva refuză să respecte decizia instanței privind tăierile din situl Natura 2000 Barnova-Repedea.

Evident că nu vor merge judecătorii să se pună în fața drujbelor. Atâta vreme cât polițiștii și procurorii sunt sau complici sau consideră că infracțiunile de mediu sunt niște mizilicuri, ”infracțiuni de mâna a doua” (de parcă nu ar fi și ei afectați de distrugerea mediului înconjurător), infracțiunile de mediu se vor tot amplifica.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Mafia lemnului continuă cu falsul în acte

  1. Dumitru

    Cand presedintele Romaniei este Iohannis, fost pretenar cu Schweighofer, ce va asteptati? Nici macar USR-ul nu mai e ecologist, cu toate ca si-a construit imaginea cu ajutorul unora ca Gotiu.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *