Nici măcar de Ziua Europeană a Parcurilor batjocorirea primului nostru parc național nu a încetat. Nu mai puțin de 5 camioane cu lemne au coborât din parcul național ieri, 4 dintre ele chiar de pe atât de prețioasa vale a Râului Alb. Este deja clar că este o acțiune premeditată, că vor să ne distrugă ultima vale relativ nealterată din Carpații Românești. Vor să o transforme într-o vale antropizată, ca oricare alta, pentru ca apoi impostorii din Administrația Parcului Național Retezat să aibă justificare pentru plasarea ei în zona de conservare durabilă (în draftul planului de management), nu în cea cu protecție strictă, cum cere legea.
Ziua Europeană a Parcurilor celebrează înființarea primelor parcuri naționale din Europa. În 24 mai 1909 în Suedia au fost înființate nouă parcuri naționale.
La noi nu este nimic de celebrat, în România parcurile naționale sunt declarate doar pe hârtie, realitatea de pe teren sub nicio formă nu este conformă statutului de parc național, în niciunul dintre cele 13 parcuri naționale declarate. Dar cea mai revoltătoare este exploatarea pădurii din Parcul Național Retezat, pentru că este primul nostru parc național, un parc emblematic, premiat de Consiliul Europei cu Diploma Europeană a Ariilor Protejate.
Și este grav că se taie de pe valea Râului Alb, o vale extrem de importantă pentru patrinomiul nostru natural, vale care, ținând cont de natura de aici, intactă până în 2013, trebuia desemnată ca ”Outstanding Universal Value”. Unde mai găseai în 2013, în centrul Europei, o vale fără drum forestier, cu păduri virgine, neatinse, cum era valea Râului Alb până să taie bandiții drumul de tractor?
Aveți mai jos imaginile cu cele 5 avize.
Crima de mediu este clar că este girată de la cel mai înalt nivel, din moment ce Ministerul Mediului a refuzat chiar și să înregistreze petiția prin care se cere stoparea tăierilor ilegale din parcul național.
Doar după insistențe mi-au dat un număr de înregistrare, cu 41 de zile întârziere! Petiția trimisă în 8 aprilie a fost înregistrată cu numărul R/14180/19.05.2021.
După ce că au tupeul să ne mutileze pădurea din parcul național, indivizii certați cu legea mai și declară cantități false. La avizul cu codul AP21002411000403008505241358 vedeți în imagine că au declarat doar 4,4744 metri cubi. Am întrebat pe cineva care a lucrat în domeniu și a spus că, după pozele transportului, estimează cantitatea la 10-12 metri cubi.
Garda Națională de Mediu, cu toată imaginea lui Octavian Berceanu, a înghițit imediat minciuna de la Romsilva și a refuzat să sisteze tăierile din parcul național. Romsilva minte că acolo ar fi zonă de conservare durabilă, și se poate aplica o ”derogare” din OUG 57.
În realitate acea zonă de conservare durabilă nu există, pentru că ordinul de ministru pe care îl invocă, prin care susțin ei că a fost aprobat planul de management (implicit zonarea), ordinul nr. 372/19.06.2003 al Ministrului apelor şi protecţiei mediului, nu a fost niciodată publicat în Monitorul Oficial. Deci nu a intrat în vigoare, așadar nu există nicio zonă de conservare durabilă, delimitată legal.
Am trimis o plângere la Secretariatul Convenției de la Berna, și mi s-a răspuns că plângerea este considerată admisibilă și va fi discutată la următoarea întâlnire a Biroului Comitetului Permanent.
Între romsilva și secretariatul Convenției există o relație reciprocă de durere dorsala. E adevărat, asimetrica, romsilva fiind mai pătimașa din fire.