Mihai Goțiu

IREAL. Furtuna a inundat, ieri, Cluj-Napoca (foto). Ia ghiciți ce se votează, mâine, în Consiliul Local Cluj-Napoca, pe mâna primarului Boc? O derogare care va amplifica problema!

UPDATE: Joi, Consiliul Local Cluj-Napoca a adoptat, cu susținerea primarului Emil Boc, PUZ-ul pentru Iulius Carbochim, cu 17 voturi ”pentru” (PNL + UDMR) și 4 ”împotrivă” (3 USR și 1 PSD). Potrivit ANMH, precipitațiile de marți (ale căror efecte sunt cuprinse în imaginile din articol) au însumat între 25 și 40 de litri/metru pătrat. În noaptea de vineri spre sâmbătă, furtunile din Constanța au ajuns, în cazul localității Mangalia, la 200 de litri/metru pătrat (imagini aici). Legat de hotărârea Consiliului Local Cluj-Napoca, voi reveni.

Există o vorbă din bătrâni, potrivit căreia Dumnezeu nu bate cu parul. A cărei semnificație deplină o putem vedea ilustrată, în aceste zile, în cel mai propriu mod cu putință, la Cluj-Napoca. Ieri (27 august), o furtună a făcut ravagii în municipiu. Imaginile cu mașinile blocate de apele de străzi și cu pavaje rupte de canalizările care au explodat (inclusiv pe Moților, la câteva zeci de metri de Primărie!) au fost difuzate masiv de televiziuni, ziare online și pe rețelele sociale.

Nu, nu a fost, ieri, taifun ori uragan la Cluj-Napoca. Doar o furtună mai puternică decât media. Că efectele unor asemenea furtuni sunt din ce în ce mai ”spectaculoase” în orașul de cinci stele are o cauză directă în dezvoltarea urbanistică haotică a ultimelor aproximativ două decenii.

Cluj-Napoca e un oraș care s-a născut pe malurile Someșului, a cărui vale nu e prea largă. Inevitabil, mai ales în ultima perioadă, municipiul s-a extins pe dealuri. Infrastructura ”din vale” (mai ales canalizarea) a rămas cam aceeași. Suplimentar, betonarea dealurilor, cu străzi, case și blocuri a redus mai mult decât semnificativ suprafața de sol natural, capabil să absoarbă apa de ploaie. Așa că, inevitabil, apa de ploaie face ce știe: curge la vale. Adică în centrul orașului, care se transformă în canal venețian mai la fiecare furtună mai puternică. Cauză și efect. Simplu.

Ei, dar ce e mâine pe ordinea de zi a Consiliului Local Cluj-Napoca? Rezolvarea problemei? Ei, bine, nu. De fapt, aprobarea PUZ-ului pentru mega-mall-ul Iulius Carbochim (cică cel mai mare mall din țară) vine cu o derogare: reducerea spațiului verde pe sol natural de la 30% (cât e prevăzut în PUG) la 20% (de fapt și mai puțin, în jur de 15%, dacă ținem cont că „amenajările” respectivului spațiu verde rămas se va face tot cu betoane).

Ah… și ne mirăm că apa nu e absorbită de sol și mașinile ajung să înoate? (nota bene: Iulius Carbochim va fi ”în vale”, deci o să se ”bucure” și de apa care va veni de pe dealurile betonate și/sau în curs de betonare în zonă).

Nu, nu e aceasta singura mare problemă a derogării pe care primarul Emil Boc vrea să i-o dăruiască multi-milionarului Iulian Dascălu. Dar, în contextul inundațiilor de ieri din Cluj-Napoca, mi se pare absolut halucinant că o asemenea derogare, care va agrava problema, se ia în discuție în Consiliul Local. Unde mai pui să se și voteze!

***

Pe același subiect:

Proiectul mega-mall-ului Iulius Carbochim nu e unul verde, ci o crimă de mediu, cu derogare de la Primărie!

8 din 10 clujeni își iau țeapă ca la Roșia Montană. Câte asemănări există între proiectului celui mai mare mall din țară și ”celebrul” proiect din Apuseni. Etapa pe sondaje

Ucigaș în serie, în libertate, pe străzile orașelor din România. Cu sute și mii de victime în fiecare an! Emil Boc, printre complicii lui!

Citește pe România Curată:

Am găsit (iar) arbori fabuloși tăiați ilegal din prima pădure care are certificat că din ea ”nu se fură”! De ce Mafia Pădurilor se simte protejată de Minister!

”Astăzi, sărbătorim! Mașinile părăsesc Una”. Imaginile bucuriei de la o victorie memorabilă pentru râurile din Balcani (VIDEO)

Burduja recunoaște: ”Și în al treilea rând abia, un aer mai curat”! Mai importanți sunt banii, decât aerul, pentru ministrul Energiei


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *