Daniel BefuMihai Goțiu

EXCLUSIV: Ce legături de afaceri au avut atacatorii de pe Râul Alb cu lumea interlopă din Arad. Și de ce e cercetat penal patronul care a condus atacul

Atacul asupra unor activiști și jurnaliști pe Râul Alb, în Geoparcul Dinozaurilor din Țara Hațegului, a șocat întreaga țară. Agresiunea a fost condusă de patronul firmei Abi Automotion, Mihalache Bocea, cel care a fost grav accidentat în timp ce tinerii atacați încercau să fugă de ploaia de bolovani care s-a abătut asupra lor. România Curată a investigat istoricul acestei firme, care a obținut într-un mod mai mult decât discutabil dreptul de a construi o microhidrocentrală pe unul dintre ultimele râuri virgine ale Europei. Astfel, am aflat că trecutul societății este la fel de controversat. Afacerile familiei Bocea au început în Nădlac, alături de unul dintre cei mai cunoscuți afaceriști ai Aradului, Emil Siegmeth, condamnat pentru diferite infracțiuni, la 13 ani, respectiv 5 ani de închisoare în 2010 și 2012. De asemenea, România Curată a luat legătura și cu Maria Iancu, autoarea plângerii în urma căruia Mihalache Bocea este cercetat penal pentru șantaj.

Persoana de încredere, în Nădlac, a lui Emil Siegmeth

Pe Ana Bocea o găsim în lumea afacerilor la începutul anilor 2000, mai exact în 2002, ca asociată într-o firmă de schimb valutar în Nădlac (localitate de frontieră în județul Arad). În același an, 2002, Ana Bocea îl înlocuiește ca administrator în firma BELSRIM pe milionarul arădean Emil Siegmeth. BELSIRIM este una dintre firmele acționare ale ARAL Energy, care deținea două benzinării în Nădlac, la intrarea, respectiv ieșirea din țară, unde funcționau și casele de schimb valutar. De altfel, pe Ana Bocea o regăsim ca administrator și la ARAL Energy (controlată de Emil Siegmeth) până în 2010, când societatea a intrat în insolvență. Ca încrengătura să fie completă, din aprilie 2004, în societatea de schimb valutar BA-MI Exchange, unde era asociată Ana Bocea, intră ca asociat și Emil Siegmeth (în 2009, Siegmeth avea 20% din societate, iar familia Bocea 65%).

Emil Siegmeth este unul dintre afaceriștii notorii ai Aradului, reținut în 2006 de DIICOT pentru înșelăciune cu consecințe deosebit de periculoase, spălare de bani (1,3 milioane de euro), constituire de grup infracțional organizat și evaziune fiscală, într-un dosar în care a fost condamnat în 2010 la 13 ani de închisoare. Eliberat în vara lui 2011 (în contul arestului preventiv), Siegmeth s-a întors în pușcărie în 2012 în urma unei altei sentințe definitive (5 ani) pentru evaziune fiscală (vezi aici, aici, aici) . Numele lui Siegmeth a fost vehiculat și alături de apropiații lui Sorin Blejnar, care făceau controale fiscale la comandă, acesta vânzând o vilă cumnatei comisarului șef al Gărzii Financiare Arad, Dan Cancel (aici). Potrivit presei locale, Siegmeth a avut un ziar, fabrică de termopane, societate de piese auto pentru camioane, investiții imobiliare și multe alte afaceri. Printre acuzațiile care i-au fost aduse s-a numărat și cea de torturare a unor angajați (aici).

L-a țepuit Ana Bocea pe Siegmeth? Și din ce afacere s-a născut Abi Automotion

Cele două benzinării ARAL au intrat în insolvență și apoi în faliment după arestarea lui Siegmeth. Lichidatorul judiciar, Activ Grup scrie în raportul asupra cauzelor și împrejurărilor care au dus la apariția stării de insolvență a companiei ARAl Energy că administratoarea Ana Bocea a prejudiciat în mod repetat firma pentru care lucra. Pe numele Anei Bocea figurează că a restituit către miliardarul arădean Emil Siegmeth 1,74 milioane lei, fără însă ca o parte din documentele ce stau la baza sumelor restituite să poarte semnătura beneficiarului, Siegmeth negând că ar fi primit sumele cu pricina.

De asemenea, Ana Bocea ar fi fost implicată și în vânzarea-cumpărarea celor două benzinării ARAL amplasate strategic la ieșirea din țară. Benzinăriile au fost cumpărate cu 4 milioane de lei de firma SPEEDY DRIVER, la care era asociat Ana Bocea. Benzinăriile și-au continuat activitatea tot sub brandul ARAL, care a suportat toate cheltuielile precum plată utilităţi sau plată angajaţi şi altele asemenea, în timp ce noua firmă încasa beneficiile au fost revândute către Rompetrol cu 2,2 milioane de euro, conform Energy Report. Mai mult, conform uneia dintre părțile în proces, se pare că ARAL erau căpușate în mod sistematic de firmele familiei Bocea, “combustibilul care era aprovizionat mergea prin firma ei care aplica un adaos, după care îl băga pe ARAL”, ceea ce a și atras atenția Poliției (sursa aici).

SPEEDY DRIVER (firma care a cumpărat cele două benzinării ARAL cu 4 milioane de lei și le-a vândut șase luni mai târziu cu 2,2 milioane de euro) și-a schimbat denumirea, pe 12 decembrie 2012, în SPEEDY DRIVER ENERGY SRL, iar din ianuarie 2013 în ABI AUTOMOTION, adică firma mamă (care, între timp, a mai făcut ”puiuți” și la Deva) care intenționează să construiască microhidrocentrala din Geoparcul Dinozaurilor.

În prezent Ana Bocea este trimisă în judecată atât de lichidatorul judiciar (vezi aici), cât și de lanțul de benzinării ARAL (aici).

Acuzațiile de șantaj

În unul din procese, Ana Bocea, fosta administratoare acuzată de căpușarea ARAL, se află pe poziții contradictorii cu o altă angajată a patronului benzinăriilor ARAL din Nădlac, Maria Iancu, care are rol de martor în proces, depoziția celei din urmă afectând-o în mod direct pe Ana Bocea (aici).

Conform declarațiilor martorei Maria Iancu, Mihalache Bocea, soțul Anei Bocea, a încercat să o mituiască încă dinainte de intrarea cazului în atenția anchetatorilor, în toamna anului 2009, când a vizitat-o acasă și i-a pus pe masă un teanc de euro, estimat de aceasta la 100-200.000 euro. Din spusele Mariei Iancu, mita venea fix după ce Ana Bocea se ocupase de vânzarea către o firmă unde era acționară a celor două benzinării ARAL, în perioada când patronul acestora era în arest. Ulterior, conform Mariei Iancu, PFA-ul de instructaj de zbor al fiului ei s-ar fi trezit cu inspecție fiscală din partea autorităților statului la ora 21.00.

Maria Iancu mai susține că după declanșarea procesului, Mihalache Bocea ar fi contactat-o, cerându-i să-și schimbe depoziția în fața magistraților referitor la soția sa, pentru că ar fi o investiție înțeleaptă în… propria siguranță (aici).

Maria Iancu spune că a anunțat autoritățile judiciare, cerând prin avocata sa inclusiv să fie ajutată cu aparatură tehnică capabilă să-l înregistreze pe Bocea, care-i solicitase femeii o întrevedere. Procurorii au ignorant solicitarea martorei din proces, așa că Maria Iancu, la sugestia avocatului său, a înregistrat de una singură. cu ajutorul telefonului mobil, dialogul său cu Mihalache Bocea, pe care ulterior l-a depus ca probă în fața instanței. Inițial, procurorii au dat NUP (neînceperea urmăririi penale) pentru plângerile penale de amenințare și șantaj. Avocatul său a contestat soluția procurorilor și martora Maria Iancu a acceptat proba poligrafului, pentru a demonstra că actul de șantaj chiar s-a petrecut în realitate. Martora a trecut testul poligraf și la rândul său, Maria Iancu a cerut ca și afaceristul Mihalache Bocea să fie supus aceluiași test, pe care l-a picat. Astfel, Mihalache Bocea a rămas cu dosarul penal pentru șantaj.

Ana Bocea a fost și consilier local în Nădlac, din partea Partidului Forța Democrată, între 2004 și 2006 (de unde a demisionat pe 18 decembrie 2006 – aici).  De asemenea, Ana Bocea a fost asociată în societatea de schimb valutar BA-MI Exchange și cu actualul consilier local PDL (PNL) Kiszel Dușan. Casele de schimb valutar își aveau sediul chiar în benzinăriile ARAL administrate de Bocea, iar Kiszel Dușan era și directorul benzinăriilor. De altfel, Ana Bocea este și președinta Camerei de Comerț și Industrie Româno-Slovace, iar Dușan e secretar general (aici). Ulterior preluării de către Rompetrol a benzinăriilor ARAL, fostul director al acestora, Kiszel Dușan, a apărut pe statele de plată ale Rompetrol Downstream (aici).

Din 2009, Bocea Ana a fost și coasociat în SPEEDY EXCHANGE, care a avut puncte de lucru și în apropierea zonelor de trecere a frontierei din Borș, Giurgiu și Nădlac.

***

În timpul atacului de duminică, Mihalache Bocea a suferit o fractură cervicală, fiind operat și internat la Cluj. Din analizarea înregistrărilor VIDEO (aici) de la fața locului se vede cum Mihalache Bocea aleargă după una dintre mașinile cu activiști și jurnaliști, după ce mașina trecuse de el, și se aruncă pe capota acesteia. Un membru al unui ONG din Deva a relatat pentru România Curată că, pe 19 aprilie, pe același drum forestier, același Mihalache Bocea s-a aruncat în fața mașinii lui. De asemenea, săptămâna trecută, doi tineri localnici au reclamat faptul că ar fi fost agresați în timp ce vroiau să documenteze situația de pe Râul Alb (vezi aici). De fiecare dată, patronul a invocat faptul că s-ar fi intrat pe proprietatea lui (ca și cum asta ar justifica acțiunile lui!). După cum se poate vedea însă și din imaginea de mai jos, accesul către Râul Alb se face pe un drum forestier.

drum forestier

În timpul atacului de duminică, au fost loviți dur și doi tineri. Gabriel Păun, de la Agent Green, atacat de mai multe ori în zone vitale, în timp ce se afla la pământ, a suferit lovituri puternice la cap, torace și la mâna stângă, în urma cărora acesta s-a ales cu fractură la coaste, leziuni în părțile laterale și din spate ale capului, precum și cu un deget rupt. Prin avocatul său, Gabriel Păun a depus plângere penală pentru tentativă de omor.

***

Citește și:

Domnilor Ponta și Iohannis, trebuie să moară oameni pentru a se lua măsuri? Cine răspunde pentru victimele de pe Râul Alb


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

14 thoughts on “EXCLUSIV: Ce legături de afaceri au avut atacatorii de pe Râul Alb cu lumea interlopă din Arad. Și de ce e cercetat penal patronul care a condus atacul

 1. Marcel

  Pe mine ma socheaza stilul tendentios si manipulator in care prezentati acest incident: 1. din imagini se vede cum pumnii si pietrele incep sa curga DUPA ce activistii il calca pe ala cu masina si incearca sa fuga de la locul faptei; 2. din ce inteleg eu, tipul avea actele in regula; daca actele alea au fost emise ilegal, atunci vinovate sint institutiile statului, care le-au emis; 3. daca zona respectiva e proprietate privata, atunci „activistii” se aflau in culpa. Poti invoca dreptul de uzufruct atunci cind folosesti un drum de acces, nu atunci cind filmezi pe proprietatea altuia.

  Mi se pare foarte grav ce s-a intimplat, dar si mai grav mi se pare modul in care incercati sa intoarceti faptele pe dos si sa prezentati agresorii drept victime si invers. Chiar daca aparati o cauza nobila, prin minciuna si dezinformare nu faceti decit sa o subminati.

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ Marcel: nu știu la ce înregistrări v-ați uitat: la cele prezentate pe România Curată (și nu știu să existe altele) se vede extrem de clar: 1) cum grupul condus de Bocea sare la bătaie chiar cum se dă jos din mașină, cu îndemnuri ”Dă-i!, Dă-i!, Nu contează cine e! Dă-i”; 2) când o mașină vrea să plece, unii atacatori se iau după ea, iar alții îi sar în față; 3) drumul e drum forestier, nu există nicio delimitare a proprietății private, există doar două panouri care anunță lucrările care se vor face, panourile cu lucrările de șantier se instalează la marginea șantierului/viitorului șantier tocmai pentru a putea fi văzute/fotografiate/filmate la o adică – adică acele informații trebuie să fie publice, că ăsta e rostul lor ca oricine să aibă acces la ele – grupul se afla în fața panourilor, nu în spatele lor 4) și dacă s-ar fi aflat pe proprietate privată, posesorul/proprietarul trebuie să sune la 112, să anunțe Poliția că i-a fost încălcat un drept, nu să sară cu bolovani la oameni, cu atât mai mult cu cât nu e prima agresiune

   Reply
  • marius skolka

   Da, ia apararea infractorilor frate! Mai uita-te la inregistrarile alea, n-ar strica…..

   Reply
   • Dora

    Cei care iau apararea interlopilor care ataca salbatic si din senin niste cetateni ar trebui sa se gandeasca la faptul ca si lor le se poate intampla intr-o zi si daca nu luam atitudine, sau, mai grav, sarim in apararea interlopilor, astfel de cazuri vor deveni frecvente.

    Reply
 2. Madalin C.

  @Marcel … ca rezumat pt. tine … in incercarea de-a te trezi !
  – un grup de activisti incearca sa documenteze necesitatea si impactul asupra mediului privind constructia unei microhidrocentrale pe unul dintre raurile PATRIEI … pana aici ceva neclar? …
  – accesul spre locatie este public pe un drum forestier … ok?!
  – activistii sunt bruscati/atacati intr-o zona nedelimitata ca fiind privata … ok?!
  – viata le este pusa in pericol !!!
  … iti propun un joc de imaginatie … in care te afli inconjurat de acele primate gata sa te linseasca.
  INTELEGI CEVA ?!!! oameni de aici incearca sa redea cat mai obiectiv (inclusiv foto/video) despre ce s-a intamplat acolo! Pentru tine este greu sa iti imaginezi dar cu atat mai mult sa intelegi !

  Apreciez, in mod deosebit, pozitia jurnalistilor privind regretul asupra situatiei medicale acelui agresorului desi instinctul de auoconservare imi dicteaza ca astfel de monstri nu au ce cauta printre noi !!!

  Reply
 3. Alex

  Domnilor, nu bagati in aceiasi oala si nu mai exagerati. Patronul, o fi avand afaceri, tepe, smenarii cu Aradul dar localnicii aia ce afaceri sa aiba ei cu interlopii din Arad? Si activistii de mediu si localnicii aia sunt victime ale unui sistem infect, de ce DNA cerceteaza doar acu acest caz, dupa ce.si rup oamenii capul, de ce nu sa sesizat imediat dupa ce s.au dat avizele de demarare a lucrarilor?

  Reply
  • Dora

   Localnicii aia nu sunt nici ei niste mielusei. Doar niste brute incalficabile plesnesc o fata pentru ca a avut tupeul sa vina sa vada o vale (cum a facut baiatul consilierului local duminica precedenta) si sar la linsaj pentru ca le da un patron niste sume, probabil derizorii. Iar daca sunt localnici care nu au participat la atac dar cred ca distrugerea raului de munte este un lucru bun, ca li s-au promis locuri de munca, sunt victimele propriei ignorante. Si le sugerez sa mearga pe Barusor, in apropiere, unde o astfel de hidrocentrala ilegala functioneaza de anul trecut, si sa vada ca ofera locuri de munca ZERO. Si nu este niciun dubiu ca localnicii atacatori, in frunte cu seful composesoratului (consilierul local), fac parte din mai vechea mafie a lemnului. Cine se-aseamana se-aduna! Si ei nu doar la santierul MHC-ului vor sa blocheze accesul spre informare, ci si la taierile la ras pe care le pactica ceva mai sus, tot in ariile naturale ”protejate”.

   Reply
 4. Alec

  Cine a dat aviz de mediu ? Dece DNA nu a demarat cercetarile pana acum ? Asteptam lamuriri dela institutiile statului.

  Reply
 5. Anca

  Drumurile forestiere, in Romania, conform legii, nu sunt drumuri publice. E regretabil, dar asa e, uitati-va in Codul Silvic. Accesul motorizat, sau chiar si pe jos, pe ele, e permis doar cu acceptul administratorului drumului care poate fi sau nu si al padurii adiacente. Daca e si un traseu turistic marcat omologat legal atunci e permis accesul dar nu cu masini. A nu se intelege ca simpatizez cu agresorii, dimpotriva. Mai consider ca legalizarea restrictionarii accesului publicului in padure este un abuz si o incalcare a drepturilor omului. Sper ca treaba asta sa nu fie folosita impotriva lor.

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ Anca: drumul respectiv (forestier) este grevat și de un drept de servitute (pentru că e singurul drum care asigură accesul către Râul Alb); oricum, aspectul nu are relevanță: și dacă ar fi fost proprietate privată, cum susținea patronul care vrea să construiască micro-hidrocentrala (dar nu e), asta nu-i dădea niciun drept să-i atace pe oameni: avea obligația să sune la 112 și să reclame tulburarea de posesie

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *