Romania Curată

”Dovezile” că Zelensky ar fi ”blestemat”. De ce nu vrea președintele Chinei să se vadă cu el

”Supranaturalul joacă un rol special pe ecranele televiziunilor din Rusia. Potrivit unui talk-show politic (”The Big Game”), motivul pentru care președintele chinez Xi nu ar vorbi niciodată cu președintele ucrainean Volodymyr Zelensky este că acesta din urmă este blestemat. Fiecare lider global cu care se întâlnește are parte de o nenorocire politică sau de sănătate”, arată Anastasia Edel, sociolog de origine rusă de la Universitatea Berkeley, într-o analiză a televiziunilor controlate de mașina de propagandă a lui Vladimir Puțin, publicată, pe larg, în Foreign Policy.

Exemplele invocate de propagandă: fostul premier britanic Boris Johnson sau prim-ministrul finlandez Sanna Marin au fost destituiți din funcții după ce s-au întâlnit cu Zelensky. Mai rău, sultanul din Oman, Qaboos bin Said, a murit la doar câteva zile după ce președintele ucrainean a vizitat tara lui.

Anastasia Edel s-a născut în URSS și a avut ocazia să prindă și zilele propagandei televizate din perioada sovietică, astfel că face și comparații avizate: ”Creșterea fricii a fost întotdeauna un obiectiv al propagandei, dar în zilele KGB-ului lui Putin, atitudinea antireligioasă și pro-științifică a Uniunii Sovietice a impus anumite constrângeri traficului de obscurantism. Aceste constrângeri au fost acum ridicate, iar superstițiile de orice tip servesc agenda ideologică. Trăim vremuri de sfârșit, televiziunea spune: Pregătiți-vă pentru confruntarea finală dintre bine și rău”.

Putin nu a inventat propaganda. Ca cetățean al acum dispărutei Uniuni Sovietice, m-am născut într-un tărâm de simulare creat pentru mine și pentru milioane de alți sovietici de către biroul de propagandă al Comitetului Central al Partidului Comunist. Potrivit televizoarelor noastre, concetățenii mei și cu mine am trăit în cea mai avansată, iubitoare de pace și justă țară din lume, apărând constant atacurile din mâna forțelor imperialiste. Ascultând cântece care strigau împotriva războiului nuclear iminent sau urmărind emisiuni ale forțelor de poliție americane care dispersează demonstrații de pace cu gaze lacrimogene, m-am întrebat de ce americanii erau atât de hotărâți să ne distrugă modul de viață. Prăbușirea statului totalitar a dezvăluit lumea pe care o descria propaganda drept ceea ce era: o fantezie. Dar mecanismele de manipulare din epoca sovietică – și tendința rușilor de a cădea în ea – sunt și mai puternice astăzi. Sondaj după sondaj, sprijinul public pentru Putin și războiul său împotriva Ucrainei rămâne ridicat, mulțumită parțial consensului realizat de programele de televiziune pro-Kremlin.

Televiziunea, nu internetul, rămâne mijlocul de știri dominant în Rusia. Rusul mediu consumă aproximativ patru ore de televiziune pe zi. În termeni absoluți, aceste cifre nu sunt unice: americanii petrec și mai mult timp în fața televizorului. Ceea ce este unic, chiar și din perioada sovietică, este că fiecare canal și fiecare program, de la știri la concursuri muzicale, transmit narațiunea Kremlinului, 24 de ore pe zi, șapte zile pe săptămână.

Agenda zilei este stabilită de buletinul de știri de la ora 5 dimineața. Într-o vineri dimineață din aprilie, povestea principală de pe Channel One, cel mai vechi și mai influent canal al Federației Ruse, este „lupta cu naziștii ucraineni” lângă Bahmut. Aceasta este urmată de știri despre vizita președintelui francez Emmanuel Macron în China, vizita ministrului rus de externe Serghei Lavrov în Turcia și sărbătoarea ortodoxă a Bunei Vestiri. Această gamă se repetă, cu variații minore, la fiecare 30 de minute în timpul emisiunii de dimineață de trei ore, cu știri de actualitate intercalate cu sfaturi populare despre cum să extragi suc de mesteacăn sau să faci o capcană pentru șoareci din rechizitele de uz casnic. Chiar și prognoza meteo contribuie cu ce poate prin enumerarea orașelor ucrainene ocupate ca parte a teritoriului rus.

Integral, în Foreign Policy

***

Articolul face parte din proiectul ”Ucraina, dezinformarea și manualul de demistificare”, implementat de Societatea Academică din România (SAR) și care beneficiază de o finanțare în valoare de 36.940 euro, prin programul Active Citizens Fund România – finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul materialelor realizate în cadrul proiectului nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021. Pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.

***

ÎNSCRIE-TE! Apel pentru trainingul online gratuit ”Ucraina, dezinformare și demistificare”

Societatea Academică din România (SAR) lansează apelul de înscrieri la trainingul ”Ucraina, dezinformare și demistificare”, care se va desfășura pe data de 10 iunie 2023, în format online. Participarea la training este gratuită, pe bază de pre-înscriere, la adresa: contact@romaniacurata.ro, în limita locurilor disponibile.

Mai multe informații despre training și experții care îl vor susține, aici


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *