Alex Costache

De ce nu are DNA niciun dosar privind Roşia Montana

Deşi în ultimii ani România Curată a scris zeci de articole despre corupţia din jurul proiectului minier de la Roşia Montana, DNA a reuşit performanţa să nu aibă niciun dosar pe această temă.

Am solicitat DNA să spună câte dosare are legate de proiectul Roşia Montana Gold Corporation, mai cu seamă că, la începutul anului trecut, presa era invadată de titluri precum „Ministerul Culturii a sesizat DNA în legătură cu patrimoniul de la Roşia Montana” sau „Ministrul Culturii a sesizat DNA in cazul proiectului de la Rosia Montana. Ce nereguli au fost descoperite„.

Iată ce spune acum DNA legat de sesizarea fostului ministru al Culturii Vlad Alexandrescu:

„Sesizarea (…) transmisă la DNA de Institutul Naţional al Patrimoniului la data de 30 decembrie 2015, nu conţine aspecte legate de exploatarea minieră de la Roşia Montană”, arată DNA într-un răspuns pentru România Curată.

DNA-ul lui Morar a avut un dosar penal privind Roşia Montana, dar l-a închis

„Un dosar cu nr.3/P/2002 având ca obiect Roşia Montana a fost înregistrat iniţial la fosta Secţie de combatere a corupţiei şi criminalităţii organizate din cadrul PICCJ.

În anul 2004 acest dosar a fost declinat la Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul PICCJ.

La data de 10.07.2009, dosarul respectiv a fost declinat în favoarea DNA, obiectul dosarului fiind presupuse nereguli privind convenţiile/contractele referitoare la Proiectul Roşia Montană.

La data de 4 octombrie 2010, procurorii DNA au dispus netrimiterea în judecată în cauza respectivă.

Persoanele cercetate au fost foşti directori ai RAC Deva, respectiv Dobre Mircea, Nicolae Stanca şi Ionel Lazăr, în legătură cu presupuse infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, soluţia dispusă având în vedere că lipseşte unul din elementele constitutive ale infracţiunii. De asemenea, s-a dispus netrimiterea în judecată pentru infracţiunile de dare şi luare de mită, întrucât s-a constatat că aceste fapte nu există.

Soluţia a fost comunicată tuturor persoanelor interesate în cauză şi nu s-a formulat plângere împotriva acestei soluţii.

Rezoluţia de netrimitere în judecată a fost dispusă într-un dosar penal în care s-au efectuat cercetări în legătură cu împrejurările în care s-au încheiat şi derulat, în perioada 1995 – 1998, convenţiile referitoare la Proiectul Roşia Montană (acord de cooperare, contract de societate între RAC Deva şi GABRIEL RESOURCES NL), contracte ce au vizat evaluarea şi procesarea zăcământului de aur-argintifer şi reziduurilor din activitatea de minerit a Regiei din Deva la Roşia Montană şi la Brad. Proiectul a vizat două etape: una de explorare şi evaluare a resurselor miniere (finanţate de acţionarul extern) şi o alta de construire şi dare în funcţiune a unei instalaţii de tratare.

Din cercetări s-a stabilit că, la acel moment, statul român nu a suferit o tulburare a bunului mers sau o pagubă patrimonială, având în vedere că Proiectul Roşia Montană încă nu se afla în faza de exploatare, autorizările de mediu şi de exploatare nefiind încă acordate. Pe cale de consecinţă, producerea vreunui prejudiciu în paguba bugetului de stat se poate evalua abia după începerea exploatării miniere, producătoare de beneficii, când părţile ar conveni la anume cote de participare defavorabile statului român”, arată DNA în răspunsul pentru România Curată.

Cititorii României Curate au trimis sesizări la DNA privind Roşia Montana

De exemplu, dl. Cezar Băruţ a formulat o sesizare la DNA privind Roşia Montana prin intermediul site-ului romaniacurata.ro, chiar în urma cu 3 luni:

„Vă rog să luaţi în considerare informaţiile din spaţiul public, furnizate sau nu de Romania Curată şi să vă sesizaţi din oficiu conform 292 CPP privind implicarea lui Beny Steinmetz în coruperea autorităţilor române în proiectul Roşia Montana. Dacă nu vă sesizaţi dvs, consideraţi asta o plângere împotriva lui Beny Steinmetz pentru dare de mită. Începeţi, sper să o fi făcut deja, apoi vă extindeţi pentru altele. Vă mulţumesc, aştept un eventual răspuns”, suna plângerea d-lui Băruţ.

Ce s-a întâmplat cu sesizarea cititorului

„Pentru a putea fi luată în considerare, orice sesizare trebuie să cuprindă obligatoriu anumite elemente, aşa cum sunt prevăzute în Codul de procedură penală, la articolul 289 şi la articolul 291, respectiv: numele şi prenumele, datele de identificare (adresă, CNP), indicarea făptuitorului, dacă este cunoscut, descrierea faptei care formează obiectul plângerii, indicarea mijloacelor de probă, data şi semnătura. Pentru mai multe amănunte vă rugăm să consultaţi site-ul nostru www.pna.ro, la rubrica ” Sesizaţi-ne „, a fost răspunul DNA.

România Curată a cerut oficial DNA să se autosesizeze în cazul Roşia Montana

În 2013, România Curată a cerut DNA să demareze o anchetă privind Roşia Montana, după ce mai mulţi politicieni de nivel înalt precum preşedintele României la acea vreme, Traian Băsescu, premierul Victor Ponta, Elena Udrea şi Ecaterina Andronescu au făcut afirmaţii despre presupuse acte de corupţie legate de proiectul Roşia Montana Gold Corporation. Vezi aici mai multe:

DNA sa se autosesizeze in afacerea Rosia Montana

Preşedintele SAR Alina Mungiu a cerut chiar DNA să o mai lase pe Bombonica Prodana (fostă Dragnea) şi să îl ancheteze pe Benjamin Steinmetz, unul dintre investiorii de la Roşia Montana:

Sponsorul principal al campaniilor anti Soros, la pușcărie în Israel. DNA, mai las-o pe Bombonica și vezi de Steinmetz!

Suspiciuni de corupţie, politicieni şi jurnalişti cumpăraţi, manipularea burselor

România Curată a scris pe larg despre aceste bănuieli de corupţie, despre cum ar fi fost cumpăraţi politicieni sau jurnalişti de compania Gabriel Resources, dar şi despre prepupusa manipulare a burselor internaţionale prin declaraţiile politicienilor despre proiectul aurifer. Vezi aici:

De la Afacerea Roșia Montană la Dosarul Microsoft. Nu sunt coincidențe. E un sistem

PREMIERĂ: Turul Corupției la Roșia Montană (VIDEO și galerie FOTO)

Vino să căutăm împreună jumătate de miliard de dolari în Roşia Montană!

Ordin ministerial cu dedicație. Liviu Dragnea lovește în Roșia Montană

Gabriel Resources sfideaza hotararile judecatoresti din Cazul Rosia Montana. EXCLUSIV: Pozitia ministrului Mediului, Korodi Attila

CAPTURA STATULUI LA PURTATOR 43 de nume sonore pe lista neagra a exploatarii Rosia Montana

Studiu de impact asupra mitei. Dosarul Rosia Montana (I)

O intrebare publica pentru Daniel Barbu: Ati eliberat sau nu PUZ-ul pentru zonele istorica si industriala de la Rosia Montana?

Proiectul Rosia Montana: manipulari la bursa din Toronto?

Top 10 cazuri de mare corupție în România

Presa din România, coruptă și luptătoare anti-corupție: Reclamă otrăvită (II)

DNA l-a investigat pe Benjamin Steinmetz în dosarul Ferma Băneasa

Este adevărat însă ca procurorii DNA l-au anchetat pe miliardarul israelian Benjamin Steinmetz, însă nu în dosarul Roşia Montana, ci în cel privind retrocedarea presupus ilegală a Fermei Regale de la Băneasa şi a pădurii Fundu Sacului de la Snagov. Aici:

Beny Steinmetz, unul dintre marii miliardari ai lumii și unul dintre principalii acționari de la Roșia Montana, inculpat în Dosarul Retrocedărilor de la Brașov

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

9 thoughts on “De ce nu are DNA niciun dosar privind Roşia Montana

 1. Res

  Din tot tabloul redat aici reiese un lucru: o țară mică, cu oameni mici, dar disproporționat de bogată. Și-atunci trebuie restabilit echilibrul: aurul trebuie să meargă la cei mari, curvele (masculine și feminine) care au condus și conduc trebuie cumpărate pentru că ăsta-i rostul lor pe lume, săracii să rămână ceea ce sunt.
  Ni se spune cu indelicatețea pieței că suntem niște proști de sfârșit de Ev Mediu miraculos conservați de comunism.
  Trebuie să fie reconfortant pentru ei să mai colonizeze un trib atât de aproape, la marginea Europei!

  DNA-ul a pierdut demult lupta cu corupția, mai câștigă pe alocuri bătălii cu mici și izolați corupți. Este ca și-n cazul terorismului: cu cât cele mai bogate și mai bine înarmate țări au declarat război terorismului, cu atât terorismul a înflorit și înflorește! Văzut din prezent, pare un paradox, peste 50 de ani, cu siguranță nu va mai arăta așa.

  Reply
 2. activist

  Si totusi un dosar intrumentat de Parceht exista, Am retinut asta dintr-o emisiune la Rares Bogdan acum vreo patr-trei ani in urma, unde moderatorul l-a avut in emisiune ca invitat pe insasii procurorul care a instrumentat dosarul , dar care s-a pensionat . Trebuie cautate emisiunile lui R.B de acum patr-trei ani

  Reply
 3. taunul77

  Daca se ocupa de Tel Drum, cand sa mai aiba timp si de Rosia Montana. Il hartuiesc hainii pe Livache de Gratia, noul Impecabil …
  Nu zic ca nu ar trebui sa fie si un dosar privitor la Rosia Montana. Dar pe mine ma enerveaza mai mult ca nu e niciun dosar EADS.

  Reply
 4. marius

  e 15 noiembrie Romania Curata… macar cateva cuvinte despre Revolta brasovenilor din 1987, ca altfel statul securist antiroman trece totul sub pres

  Reply
 5. Dumitru

  E simplu : DNA si Securitatea nu investigheaza nici un strain. Dimpotriva, le promoveaza interesele investigandu-i pe cei care nu sunt super-supusi. Asa s-a reusit performanta sa avec un dosar Microsoft fara Microsoft, sa nu avem un dosar Rosia Montana sau EADS, etc.

  Reply
 6. AlinaMP

  @activist. acela e dosarul care a fost inchis. Nu au nimic legat de operatia de manipulare a bursei, de exemplu (proiectul fara aprobari a reusit lustarea si s-a tot umflat de fiecare data cand politicienii romani ziceau pe gura ca se dau aprobari- care nu se dadeau sau erau anulate de instante- ceea ce a dus la multi investitori cumparand actiuni care isi vor banii inapoi, si o sa ajungem sa ii dam de la stat daca nu ii dam de la cei care au manioulat intreaga schema. De asta inactivitatea nu e acceptabila, ca o sa ajungeti sa platiti chiar voi, cei din fotografie.

  Reply
 7. _'C'_

  …..DC nu are DNA in lucru un dosar privind Exploatarea aurifera de la Rosia Montana ?..DA~!~..Raspunsul e foarte simplu-logic si deductibil__!..din aceleasi motive_INTEMEIATE_de altfel pt. care NU are in lucru_( din cite stiu si eu de pe la presa )_nici macar 1_un dosar privind sutele de fabrici-fabricute si uzine mosteinte de poporul Roman de la vechiul regim si falimentate_TOATE_ si in mod deliberat_( ASE_citi_=_FURATE_!!!!_la modul cel mai ABJECT___! )_ desi multe dintre ele erau pe profit si aveau comenzi solide si in desfasurare~___~..si brusc, hodoronc-tronc si pe nepusa masa respectivele capacitati de productie au lut-Oo in jos si la vale !!..Iar in citiva ani sa ales din ele doar tarina-RUINA_si praful de beton_…DC cei la d’-Na nu a chemat-inca la ancheta macar 1 director-( Fost Comunist )-tradator si Kriminal_Economic sau vreun fost presed. de consiliu judetean majoritatea fiind de la PSD_dar si din PNL ??…DC nu are Curaj sau mai CORECT_spus cine NU le da voie celor de la DNA sa ii cheme la ancheta pe respectivii_Kriminali_Economici_FSN-isti ai poporului roman~~?…Cine va impiedica sau va da 1 ordin scris sau verbal doamna LC Kovesi~~~’?’…Aveti curajul sa ne ziceti si noua opiniei publice__??..~Sa fim bine intelesi~_…Poate mai mult de jumatate sau chiar 75-75% din aceste fabrici trebuiau inchise obligatoriu deoarece nu erau rentabile din p.v. economic, aveau datorii uriase-mostenite…dar o alta parte erau fiabile si produceau bani pt. buget si implicit locuri de munca_unele tineau chiar de interesul national si de securitatea economica a tarii..Prea putin a contat lucrul acesta in fata milioanelor de $ ce el surideau prin ochii LOR odata cu inchiderea acestor capacitati economice unele de maxima importanata nationala__!…Prin distrugera LOR-deliberata la ordinul acestor Kriminali_Economici si SPAGARI de ordinul milioanelor si milioanelor de Euroi, ele practic au fost NIMICITE fara se se ia in calcul si consecintele pt. viitor__…iar in disperare de cauza peste 4 milioane de Romani au plecat dincolo la munca_..Si_TOT vor pleca si de acum incolo_____~!!~…Si acum ii auzi pe TICALOSI_la televizor ca se pling ca nu avem suficente incasari la buget_….Am mai scris despre subiectul asta si o sa mai scriu cind voi prinde iarasi ocazia______!!………PS..Am mai scris deasemeni mai demult si intr-un Unison de Ginduri si Simtiri cu altii ca mine, cind am zis ca oameni precum Ion Iliescu_( un blesem_AT pt. Romania )_P. Roman dar altii din acelasi soi si teapa trebuiau demuuult dusi intr-o fosta fabrica falimentata de catre dinsii si pusi in fata unui Pluton de EXECUTIE format doar din fosti muncitori ramasi pe drumuri nu inainte de a li se citit in mod sumar rechizitoriul___si FOC_!!______…..insa nu incit la violenta prin cele afirmate~___~

  Reply
 8. Cinicul

  Ne racim gura de pomana, nimeni nu se va atinge de Benny Steimmitz. Scoaterea sa de sub urmarire penala fara nici o justificare este o dovada clara. Nici ofensiva dusmanului sau declarat, George Soros, si looser in competitii pentru ceva afaceri in telecom, nu l-a putut scoate din scorburile multiple pe care si le-a cladit (dubla cetatenie, relatii de afaceri in USA, Canada, Franta, Israel, etc).

  Reply
 9. danielanicolescu

  Doamne, e atat de mare, de evidenta partinirea, dubla masura, politizarea. E atat de mare sila, repulsia, revolta…. atatea institutii de stat care-si iau salarii si nu -si fac treba: Consiliul Legislativ, Consiliul Concurentei, Avocatul Poporului, ANRE, ANPC,CNADR, ministere, autoritati locale, Camerele de Comert si Industrie, Inspectia de Stat in Constructii, Garda de mediu, Directiilejudetene de Sanatate Publica, OJOFM, ne pica in mana si gura niste nume, niste bisnitari, niste oameni politici… ii inhatam, dispar, apar altii sau aceiasi se rotesc,roiesc, si problemele devin cronice, acute, fatale.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *