Adrian Popescu

Proiectul Rosia Montana: manipulari la bursa din Toronto?

In mediul virtual au aparut mai multe articole ce leaga proiectul de la Rosia Montana de o posibila manipularea pe bursa de la Toronto cu actiuni ale Gabriel Resource, adica exact initiatorul proiectului. Astfel, marti, pe 12 iulie, Comisia Nationala de Arheologie isi da avizul in secret pentru descarcarea de sarcina arheologica pentru Masivul Carnic in favoarea RMGC. In aceeasi zi, pe bursa din Toronto, tranzactiile cu actiuni Gabriel Resource, companie ce detine 80% din RMGC, ating un volum nemaivazut: 1,149 milioane actiuni, la un pret maxim de 7,06 dolari, in vreme ce cu o zi inainte abia atingeau 80.000 de actiuni.

Volumul tranzactiilor ramane ridicat si in zilele urmatoare: 376.000 de actiuni pe 13 iulie (cand ministrul Kelemen Hunor declara ca nu stie nimic despre opinia arheologilor in legatura cu Rosia Montana) si 1,52 milioane pe 14 iulie, zi in care ating un pret maxim al ultimelor luni de 8,65 dolari/actiune.

De altfel, joi, 14 iulie, este si ziua cand se afla oficial ca Directia Judeteana pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural Alba a eliberat certificatul de descarcare de sarcina arheologica pentru Masivul Carnic, pe baza avizului Comisiei Nationale de Arheologie.

Practic, in intervalul 12-13 iulie, cineva, bine informat in legatura cu avizul secret al Comisiei Nationale de Arheologie, a cumparat agresiv actiuni Gabriel Resource pe bursa din Toronto, dupa care le vinde pe 14 iulie, cu un profit semnificativ.
Dupa 14 iulie, pretul actiunilor incepe sa scada, ajungand pe 22 iulie 7,69 dolari, iar volumul se stabilizeaza la cateva sute de mii de actiuni pe zi.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Proiectul Rosia Montana: manipulari la bursa din Toronto?

  1. Adrian

    Ghici cine sint? Numele Videanu, Verestoy spun ceva? Bine ca Borbely e acuzat ca fara nici o mita i-ar fi varuit unii casa lui cuscra-sa iar pe astia nu ii deranjeaza nimenea.

    Reply
  2. paulica

    Volumul vanzarilor actiunilor la bursa poate sa nu aiba nici o legatura cu acel certificat de descarcare. e doar o simpla presupozitie. oare ce-or sa mai inventeze ca sa nu permita accesul la investitiile straine de care avem atata nevoie

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *