Alex CostacheDaniel BefuMihai Goțiu

Beny Steinmetz, unul dintre marii miliardari ai lumii și unul dintre principalii acționari de la Roșia Montana, inculpat în Dosarul Retrocedărilor de la Brașov

Miliardarul israelian Beny Steinmetz, unul dintre marii miliardari ai lumii și unul dintre principalii acționari ai Gabriel Resources, compania care vroia să pună mâna pe aurul de la Roșia Montana, este inculpat in dosarul retrocedarilor de la Brasov.

Paul Philippe al României pretinde că este îndreptăţit în calitate de descendent în linie directă al MS Carol al II – lea al României (nepot din fiu), dar şi în calitate de cumpărător al drepturilor succesorale ale Prinţesei Elena a României,  soţia supravieţuitoare a fostului rege, pe care le-a achiziţionat conform contractului de vânzare – cumpărare autentificat sub nr.1489 din 02.08.2001. Deoarece demersurile pe care acesta le-a făcut în justiţie încă din anul 2002 au rămas fără rezultat, având nevoie de „oameni mai puternici, mai bine ancoraţi politic”, care să intervină pentru retrocedarea proprietăţilor solicitate fără drept, începând cu luna noiembrie 2006, a apelat la inculpatul Truică Remus, care la rândul său a cooptat inculpaţii Tal Silberstein, Shimon Shevez, Benjamin “Benny” Steinmetz,  Roșu Robert, constituind astfel un grup infracţional ce a avut ca scop dobândirea întregii averi revendicate de prinţul Paul Al României prin săvârşirea de infracţiuni de corupţie sau asimilate acestora, prin oferire de bani/bunuri funcţionarilor din cadrul autorităţilor/instituţiilor deţinătoare a acestor proprietăţi pentru influenţarea deciziilor acestora, prin  instigarea şi complicitatea la săvârşirea de către aceste persoane a infracţiunii de abuz în serviciu (prin punerea la dispoziţie/semnarea înscrisurilor necesare), prin traficarea influenţei, reale, asupra funcţionarilor publici.”, se arată în referatul procurorilor.

România Curată arăta încă de anul trecut că Remus Truică, unul dintre principalii acuzați în Dosarul de la Brașov a făcut afaceri cu unul din principalii acționari ai Gabriel Resources, compania mamă a RMGC. E vorba de Beny Steinmetz. Acesta a cumpărat de pe bursa din Toronto unul dintre pachetele importante de acțiuni corporației care vroia să dea drumul la zăcământul aurifer de la Roșia Montană. Astfel, Remus Truică apare ca asociat cu 50% în firma BRG Residencial Consulting Services SRL, înfiinţată în 31 octombrie 2007, restul de 50% aparţinând unui offshore din BVI, Riverside Real Estate Corp Ltd (cu adresa: Akara Bldg.,24De Castro Street,  Wickhams Cay I,Road Town,Tortola, Ins. Virgine Britanice). Administrator al firmei, pe lângă Truică, a fost numit Sandra Merloni-Horemans, o belgiancă care conduce operațiunile lui Beny Steinmetz din mai multe țări. Beny Steinmetz Group (BSG) are numeroase afaceri controversate. În 2008 s-a scris despre implicarea în conflictele civile legate de controlul câmpurilor de diamante din Sierra Leone, dar și despre înșelarea statului Congo (vezi aici).

În 2013, The New Yorker sau The Guardian au scris pe larg despre modul în care Beny Steinmetz a dobândit cel mai important zăcământ de fier din Guineea (cumpărând cu 167 de milioane de dolari, zăcăminte a căror valoare este estimată la peste 5 miliarde de dolari!). Acuzațiile de corupție din acest caz au dus la o anchetă a Departamentului de Justiție al SUA și al FBI, unul dintre directorii companiei fiind arestat (detalii pe VoxPublica, aici și aici)

Divizia imobiliară a firmelor lui Beny Steinmetz a încercat să dezvolte și proiecte imobiliare în România, în special în București, în perioada în care primar era Adriean Videanu. Proiectul Planorama s-a încheiat cu un mare scandal. Investițiile de sute de milioane de dolari promise că vor fi făcute în România s-au redus la câteva zeci. Adriean Videanu a devenit însă unul dintre principalii susținători ai proiectului minier de la Roșia Montană.

BSG Capital Markets, parte a BSGR (grupul mamă al firmelor lui Steinmetz), a intrat în Afacerea Roşia Montană pe 18 decembrie 2009, după negocieri care au durat (cel puţin la nivel oficial) mai bine de o lună. BSG a cumpărat atunci un pachet de 30 de milioane de acţiuni (9%), cu clauze privitoare la mărirea participaţiei, contra sumei de 67,5 milioane de dolari. Tranzacţia a fost perfectată la doar câteva ore după ce Adriean Videanu (viitor ministru al Economiei) anunţase că proiectul de la Roşia Montană va intra în programul de guvernare al noului Cabinet Boc (anunţul făcut de Videanu a fost făcut într-un moment în care nici măcar nu se încheiaseră negocierile cu UDMR pentru formarea unui nou guvern).

***

Un alt inculpat în Dosarul de la Brașov este Marius Andrei Marcovici, fostul consilier personal al premierului Călin Popescu-Tăriceanu. Conform RISE Project, Marcovici a încasat și el 179.831 de lei de la RMGC. Banii au intrat în contul Mysore Consulting SRL, compania lui Marcovici.

“Da, e un contract de consultanță pe care l-am încheiat cu RMGC și care se întinde pe anumită perioadă. Vă referiți la plata din acest an. N-am nicio problemă să vorbesc depre asta, însă acest contract are mai multe clauze de confidențialitate, așa că și dacă aș vrea să vă dau mai multe amănunte, tot n-aș putea. Vă puteți uita însă la obiectul de activitate al firmei mele și veți deduce astfel tipul contractului”, a spus Marius Marcovici. Mysore Consulting este specializată pe consultanță în domeniul relațiilor publice și comunicare. (vezi aici).

***

În fine, în dosar este inculpat și Dan Andronic, șeful Evenimentului zilei, unul dintre ziarele care au susținut cel mai furibund proiectul minier de la Roșia Montană. De asemenea, Robert Roșu este avocat la Casa de avocatură Țucă Zbârcea și asociații, care s-a ocupat și de procesele RMGC în România.

***

Citește aici: Stenograme: Remus Truică – Beny Steinmetz și filmul afacerii

***

Citește și:

Truică, Dan Andronic şi Paul de România, ridicaţi de DNA pentru un prejudiciu uriaş

EXCLUSIV: Scandalul Microsoft și Rețeaua Truică


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

11 thoughts on “Beny Steinmetz, unul dintre marii miliardari ai lumii și unul dintre principalii acționari de la Roșia Montana, inculpat în Dosarul Retrocedărilor de la Brașov

  1. Daniel

    Acestia fac parte dintr-un grup infractional international bine organizat in jefuirea banului public,este clar cu stirea presedintelui,justitie pina la capat,toleranta 0 cum spunea premierul Frantei Valls.

    Reply
  2. scrivoi

    eu subliniez, la fel cum am mai spus, Orban are pasalac de la Buda la Bruxelles, extins pe toata partea de V a Romaniei, pasalac pe care l-a impartit pana acum cu statele evropene, iar cand s-a pus problema ca cei 6 milioane de arabi atestati sa nu mai fie patroni dintr-o data elitele suezului si-au manifestat si mai proeminent drepturile de proprietate, care helllloooo apartin romanilor;

    Reply
    • alex

      mai e mult pana departe iar judecatorii in cea mai mare parte sunt din alta tabara decat DNA, joaca alta piesa de teatru dictata de superiorii sau colegii de rang egal celor pe care-i ancheteaza

      Reply
  3. cinicul

    Nu sustin nici pe departe dezvoltarea proiectului Rosia Montana, nu numai din motive ecologice dar, mai ales, pe criterii economice si de eradicare a coruptiei. Acest proiect a demarat si practic aprobat printr-o succesiune de acte de coruptie fara precedent. Majoritatrea politicienilor romani sunt implicati mai mult sau mai putin in acesata afacere murdara. In plus beneficiul economic adus statului roman este minim, iar urmarile pe termen lung dupa inchiderea proiectului sunt greu de estimat.
    Proiectul a trecut prin multi proprietari/actionari iarasi printr-un proces foarte dubios. Pedigree-ul lui Benny Steinmetz nu este din cele mai curate, dar este pe linia celor care au inceput proiectul (Frank Timis et al).
    Totusi vreau sa pun in discutie un aspect al luptei impotriva proiectului Rosia Montana care nu a fost reliefat suficient in presa romaneasca. Unele din ONG-urile si mai ales unele din personalitatile implicate in aceasta actiune de protest sunt sau au fost in trecut sponsorizati de George Soros.
    Pentru cei neavizati merita semnalat ca intre George Soros si Benny Steinmetz este o dusmanie veche, rezultat, pare-se, al unor tzepe pe care Benny S i le-a tras lui Soros intr-o afacere de telecomunicatii (scuzati expresia cam frustra). De atunci George Soros finanteaza o campanie sustinuta impotriva lui Beny Steinmetz prin presa si sponsorizarea de ONG-uri care sa-i saboteze proiectele.
    Pentru cei care cred ca vorbesc prostii iata doua din sursele mai credibile :
    http://www.independent.co.uk/news/business/comment/jim-armitage-it-s-an-intriguing-tale-of-the-israeli-billionaire-the-mining-rights-george-soros-and-9193911.html
    http://www.telegraph.co.uk/finance/newsbysector/industry/9987264/Billionaire-Beny-Steinmetz-sues-former-adviser-Lord-Malloch-Brown-over-George-Soros-link.html
    Faceti o cautare pe intrenet si veti gasi zeci de alte surse.
    Ar fi util de stiut cate din personalitatie si ONG-urile care fost implicate in lupta impotriva proiectlui au fost sau sunt finantate de Soros. Asta pentru ca ne aflam pe un site care se numeste Romania Curata. Chiar publicarea acestui comentariu este un test pentru credibilitatea acestui site.

    Reply
    • Mihai Gotiu

      @ cinicul:
      1. Beny Steinmetz a intrat în Afacerea Roșia Montană în 2009, opoziția față de proiectul minier a început în anul 2000 cu înființarea Alburnus Maior, iar după 2002 localnicilor li s-au alăturat tot mai mulți oameni activi în societatea civilă;
      2. ”războiul” dintre Soros și Steinmetz este, într-adevăr, de notorietate mondială, dar nu este unul simetric; în timp ce Steinmetz a finanțat direct agenții de PR și lobby ori mass-media ca să-l atace pe Soros, Soros a finanțat și finanțează fonduri, ONG-uri etc. care se ocupă de democrație, luptă anti-corupție, bună guvernare, mobilizare civică etc. pe baza unor concursuri de proiecte – în activitatea lor, în special a celor legate de lupta anti-corupție, s-a ajuns și la Steinmetz;
      3. lui Soros i se reproșează faptul că și-a făcut averea speculând la bursă, mai exact că le-a tras-o unora din aceeași categorie cu el (a miliardarilor), Steinmetz e acuzat de implicare în scandaluri de corupție în numeroase țări din lume, de implicare în conflicte civile („diamantele însângerate” din Sierra Leone), de susținere a unor dictatori etc.
      4. Soros nu a finanțat pe nimeni care a luptat pentru Roșia Montană – una dintre fundațiile lui a suportat însă (prin 2006) costurile deplasării în România a doi experți internaționali (un expert în domeniul apei și un biolog), care au analizat proiectul rmgc; fundațiile lui Soros au finanțat în România proiecte de susținere a implicării civice (iar RM era unul din cazurile care necesita implicarea civică), de bună guvernare (iar la RM a fost și este, în continuare, o problemă de bună-guvernare) etc. ;
      5. s-a pedalat f. mult pe interesul pe care Soros l-ar fi avut ca să preia el proiectul – pe de o parte, după cum știi, opoziția a fost față de proiectul minier, nu față de o companie (așadar împotriva oricui ar fi vrut să facă proiectul minier – de altfel, acționarii s-au tot schimbat); pe de altă parte, speculația asta a pornit de la faptul că timp de vreo 2 ani, Soros a cumpărat undeva pe la 20% din acțiunile Newmont, care deținea, printr-o subsidiară, între 12 și 14% din Gabriel Resources, care are 80,69% din RMGC, așadar ”interesul” lui Soros a fost undeva pe la 1-2%; acțiunile alea cumpărate de Soros la Newmont au reprezentat, de fapt, unul din numeroasele pariuri (sute, poate mii) pe care le-a făcut la bursă; ca de obicei, a câștigat, a cumpărat acțiuni într-un moment în care acțiunile firmelor miniere de aur (peste tot în lume) erau în creștere și le-a vândut înainte de a începe căderea (opozițiile față de proiectele miniere, peste tot în lume, nu doar la RM, au existat și înainte și în timp ce acțiunile firmelor de aur creșteau, și când s-au prăbușit: Soros n-ar fi avut niciun interes direct să suțină asemenea lupte când avea acțiuni la o companie minieră – pt. că diminuau creșterea pe care o anticipa, și nici după ce și-a vândut pachetul de acțiuni – că-i era indiferent în acel moment dacă acțiunile cresc sau scad)
      6. în fine, ți-ai pus problema cine finanțează (cu mult mai mulți bani) toată propaganda anti-Soros împotriva tuturor ONG-urilor care luptă împotriva corupției, pt. bună-guvernare, implicare civică etc.? finanțările de proiecte (nu de ONG-uri – iar diferența e esențială) făcute de către fundațiile lui Soros sunt cât se poate de vizibile (există obligația de a le face publice și sunt făcute publice); despre modul în care sunt finanțați cei care promovează atacurile la adresa acestor ONG-uri aflăm din tot felul de investigații jurnalistice ori ale procurorilor (cum se vede inclusiv în cazul de față? nu e un reproș, ci doar o întrebare: oare nu a-i căzut cumva în capcana (manipularea) celor deranjați de faptul că există asemenea ONG-uri și a faptului că există cineva care finanțează activități anti-corupție, de bună guvernare, jurnalism de investigație, implicare civică etc.?

      Reply
      • cinicul

        Spre surprinderea mea ati publicat acest comentariu. Un comentariu mult mai benign despre situatia din Siria in care spuneam doar ca cine a stricat oalele tebuie sa le si plateasca a fost blocat de cerberul de serviciu.

        Sunt de acord cu majoritatea punctelor dvs de vedere, totusi imaginea idilica a unui George Soros raspandind democratie, pace si prosperiate nu se prea potriveste cu cea a lui George Soros partener de afaceri al generalului Wesley Clark (poate va mai amintiti de el pe punctul de a incepe un nou razboi nuclear) sau George Soros trimitand memos la Pentagon sau distrugand economii firave ale unor tari din Asia de SE.
        Altfel ar trebui sa-l sanctificam desi sunt sigur ca n-ar accepta.

        PS

        Evit sa ma tutuiesc cu persoane pe care nu le cunosc. S-au instapanit recent in Romania cutume aduse de cei cu ceva studii sau trai prin US sau UK, cutume care nu se potrivesc culturii si traditiilor romanesti.

        Reply
        • Mihai Gotiu

          @ cinicul:
          încep cu PS-ul: scuze, dar nu mă pot adresa cu d-voastră unui nick-name sau unei porecle,
          altfel, nu idealizez pe cineva, cu atât mai puțin vreo persoană pe care n-o cunosc direct, doar constat o diferență majoră între afacerile lui Soros și cele ale lui Steinmetz – consider bursa și specula la burse una dintre cauzele crizelor și a inegalității la nivel mondial, însă există o diferență între a depăși pe linie continuă (punând astfel în pericol viața ta, a celor cu care ești în mașină și a celor care circulă pe sens invers) și corupție, tâlhărie, război etc. – despre distrugerea economiilor unor țări din Asia de SE e de discutat în ce măsură i se datorează lui Soros (și câtă propagandă împotriva lui Soros e în această afirmație), însă în România și Europa de SE dacă există o cât de firavă democrație, asta are la bază și finanțările acordate prin cadrul fundațiilor lui – ca fapt divers, la începutul anilor 90, cărți esențiale pt. sociologie, filosofie, psihologie, jurnalism etc. găseai la Cluj doar la biblioteca Soros; până la Erasmus și alte programe internaționale, doar prin Soros aveai șansa de a studia afară; să avem pardon, dar Steinmetz a dat ”burse” doar unora ca Videanu, Truică, Andronic etc.

          Reply
          • Cinicul

            De acord ca Steinmetz n-a facut nimic decat pentru sine si clanul lui.
            Mult success in tot ce intreprindeti!
            Pe cat posibil va sunt aproape, chiar de departe.

            Un cinic (inca) romantic.

  4. marcks

    Acest Beny Steinmetz nu va pati nimic nici in Romania.Asa cum a scapat el de justitie in alte state asa va scapa el si in Ro.Decit sa ajunga el la puscarie pentru o suma de rahat de 100 sau 200 de milioane de euro mai repede cad doua sau trei guverne.Asa ca nu este o mare realizare a justitiei daca se pomeneste si numele lui prin dosare,cred ca nici nu va fi vazut pe holurile tribunalelor sau de procurori pentru a fi anchetat.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *