Cristian Ghingheș

La 35 de ani de la Revoluție, POT, AUR, SOS și PLAN vor să bage în Parlament colaboratori și turnători la Securitate

AUR, SOS, PLAN-ul fostului general Silviu Predoiu și, culmea, Partidul Oamenilor Tineri (POT), asociat, zilele astea, cu Călin Georgescu, au pe listele pentru alegerile parlamentare de duminică, pe primele poziții, candidați care fie sunt lucrători dovediți ai Securității de pe vremea lui Ceaușescu, fie au furnizat informații către Securitate.

I-am descoperit trecând prin listele pentru alegerile europarlamentare, aplicând criteriul de autonomie față de serviciile secrete, alături de voluntarii noștri implicați în proiectul (You)th elect.

Cine sunt securiștii de pe liste

De departe cea mai revoltătoare candidatură din perspectiva securismului mi se pare cea a lui Marian Rizea de pe lista Partidului Oamenilor Tineri (POT), depusă în județul Vâlcea. Acesta a fost lucrător al Securității la Mediaș și Ploiești înainte de 1989, după care a devenit cadru activ al Serviciului Român de Informații (SRI), structură care l-a considerat potrivit pentru a fi profesor la Academia Națională de Informații până în 2014, potrivit lui Răzvan Popa, fostul şef al departamentului de Investigaţii al CNSAS, citat de Epoch-Times.

Din categoria lucrătorilor dovediți ai Securității face parte și Alexandru Amititeloaie, care deschide lista SOS pentru Senat la Botoșani. Antisemit, antieuropean, adept al teoriilor conspiraților, Amititeloaie se prezintă conferențiar universitar doctor. Potrivit documentelor citate de PressHub, „pârâtul a avut gradul de căpitan şi funcţia de şef Birou Contrainformații la UM 02910 – Rădăuți din cadrul Direcţiei a IV-a (1986, 1987), iar în această calitate a aprobat deschiderea urmăririi informative a unui ofițer semnalat că „sora sa a rămas ilegal în străinătate”.

Au turnat, dar nu au colaborat

Pe liste regăsim și candidați care au furnizat informații Securității, dar cărora CNSAS nu a putut, conform legii, să le atribuie calitatea de colaborator.

Mihăescu Mugur (AUR), Olt – A fost recrutat de Securitate în timpul armatei, pentru a furniza informații despre colegii lui militari. Principalele teme care apar în notele semnate de Mihăescu la Securitate sunt relațiile amoroase ale celor cu care discuta, valuta sau obiectele din străinătate pe care aceștia le aveau sau relațiile cu străinii pe care colegii sau prietenii lui le cultivau. În pofida notelor consemnate de CNSAS, instituția a considerat că lui Mugur Mihăescu nu i se poate atribui calitatea de lucrător/colaborator al Securității. (INFO) Pentru Europa Liberă acesta a precizat că a turnat la Securitate pentru că a fost bătut și-i face securiști pe cei care au făcut dezvăluirea.

Bădescu Victor Ștefan (PLAN), Arad – A furnizat informatii Securitati cu numele conspirativ “Bebe” despre colegi în studenție, însă nu i se poate atribui calitatea de lucrător. (INFO)
Dîrlău Andrei Emil (AUR), Alba – A fost racolat în 1978, cu numele conspirativ „Marius”, pe când era însoțitor interpret la Consiliul Culturii și Educației Socialiste pentru delegații din Marea Britanie, dar a primit de la CNSAS adeverință de necolaborare cu Securitatea. (INFO)

Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *