Amenda, dată de Poliția Locală București, fost anunțată, în această dimineață, de Nicușor Dan, într-o conferință de presă. Faptele sunt multiple: distrugeri de copaci, tăieri, incendieri în Parcul IOR din Capitală. Am tot scris despre asta, iar faptele au scos cetățenii la protest de mai multe ori. Dacă vrea să scape mai ”ieftin”, proprietarul se poate conforma și să plătească, în 15 zile, jumătate din minim, adică undeva pe la 9 milioane de euro. La suma în discuție s-a ajuns prin aplicarea unei amenzi de 20.000 de lei pentru fiecare metru pătrat de spațiu verde afectat (și e vorba de peste 9.000 de mp), așa cum se prevede, și mai drastic, în propunerea de lege pentru spații verzi, blocată și atacată de mai multe ori de mafia imobiliară, în ultimii cinci ani.
Probabil că va fi și o contestare în instanță, dar sunt arhive întregi de filmări și imagini cu distrugerile, ba chiar și cu cei care au pus mâna, drujba și buldozerul la distrugere, care se laudă cu faptele lor ”mărețe” în slujba așa-zis-ului drept la proprietate. Care, în mintea lor, e mai important decât dreptul la sănătate al tuturor celorlați cetățeni.
Situația din Parcul IOR (dar și din alte zone verzi distruse în ultimii ani) fundamentează și amendamentul la legea Noului Cod Silvic, pe care l-am transmis în faza consultării publice, prin care asemenea fapte să fi considerate infracțiuni și pedepsite și cu închisoarea. Există promisiuni că amendamentul va fi susținut și inclus în Noul Cod Silvic.
Desigur, lupta pentru salvarea parcurilor și a altor spații verzi din orașe e departe de a fi încheiată. Dar avem cu cine să o ducem mai departe!
Declarații Nicușor Dan: „Am venit să anunțăm amenda pe care Poliția Locală a Municipiului București a dat-o ieri doamnei Maria Cocoru. E în sumă de 35 de milioane de euro.
În sfârșit, Poliția Locală a Municipiului București se comportă ca o autoritate care apără interesele cetățenilor. Este aplicarea unui articol din Legea 94/2007 care interzice reducerea suprafețelor de spațiu verde. Iar nerespectarea acestei legi și diminuarea spațiului verde se amendează la metrul pătrat. E important să rămână în Legea 24 acest articol. Atât prin Codul Urbanismului, cât și prin alte propuneri de modificare, acest articol ar fi urmat să dispară.
Aici, pe o suprafață de peste 9.000 de mp, s-au tăiat copaci, s-au scos rădăcinile și s-a nivelat cu buldozerul. A rămas pământ, pur și simplu. S-a diminuat, deci, suprafața de spațiu verde. Și așa am dat amenda”.
Pentru cei care nu știu, Maria Cocoru e ”celebra” proprietară a mai multor spații verzi (multe din ele deja distruse) din București, inclusiv a celui din Parcul IOR.
Foarte bine. Asa trebuie procedat in fiecare caz iar daca nu va plati celelalte terenuri pot fi confiscate si transformate din nou in spatii verzi/parcuri(asta daca nu au fost deja „betonate”).
In lumea civilizata se face puscarie cu executare, nu cu suspendare sau la domicilu.