Ministerul rus al Justiției a desemnat Moscova Times (The Moscow Times), un ziar online cu ediții în limbile engleză și rusă, drept „agent străin”, a declarat publicația vineri seara, citată de Reuters. Ediția în limba rusă a fost blocată de autorități, la fel cum s-a întâmplat și anul trecut, în luna aprilie. Fundația care publica Moscova Times a fost forțată să se închidă, tot anul trecut, după ce a fost desemnată ca ”agent străin”.
Desemnarea „agent străin” impune instituțiilor media și jurnaliștilor desemnați să plaseze o declarație de declinare a responsabilității asupra articolelor pe care le publică și impune cerințe stricte de raportare financiară și transparență.
Într-o declarație prezentată de mass-media rusă, Ministerul Justiției a acuzat Moscova Times că distribuie informații inexacte despre deciziile luate de autorități, formând astfel ”o imagine negativă a Rusiei”.
Moscova Times arată că legislația privind „agenții străini” a fost adoptată în 2012, aparent copiind o legislație similară din SUA, dar „folosită în mod disproporționat pentru a viza jurnaliști independenți, activiști și ONG-uri în ultimii ani”.
Potrivit publicației vizate de restricții, „registrul agenților străini al Ministerului (Justiției) listează site-urile edițiilor MT în limba engleză și rusă – precum și paginile sale de social media, inclusiv pe LinkedIn, YouTube, Instagram și Telegram – ca fiind supuse restricțiilor”.
Decizia vine după ce anul trecut, în luna mai, autoritățile ruse au desemnat fundația care la acea vreme publica Moscova Times drept „agent străin”, forțând închiderea acesteia, precum și cea a site-ului independent de afaceri VTimes. Încă din luna mai, autoritățile blocaseră ediția în limba rusă pe motiv că ar fi publicat știri false despre ofițerii de poliție care refuză să lupte în Ucraina.
Site-ul publicației Moscova Times a fost deja blocat în Rusia de către autoritatea de reglementare a comunicațiilor de stat Roskomnadzor.
***
Articol publicat în cadrul proiectului ”Ucraina, dezinformarea și manualul de demistificare”. Proiectul este derulat de Societatea Academică din România (SAR) și beneficiază de o finanțare în valoare de 36.940 euro, prin programul Active Citizens Fund România – finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul materialelor realizate în cadrul proiectului nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021. Pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.