Alina Mungiu-Pippidi

Lovitura de pedeapsă

Rezultatul alegerilor în Capitală înseamnă un singur lucru: că electoratul urban s-a săturat să aștepte ca PNL să priceapă că modernitatea înseamnă meritocrație și i-a administrat lovitura de pedeapsă cuvenită. PNL nu numai că nu este ce trebuie, dar a și ținut să ne transmită că nici nu aspiră. Dacă după alegerea lui Klaus Iohannis, care nu s–ar fi realizat fără sprijinul nostru, președintele și partidul înțelegeau ce se petrece și veneau la masa de discuții cu societatea civilă, Gabriela Firea nu era primar azi (ce rușine pentru PNL că numai PSD promovează femei ca primar!). Au preferat socoteli meschine cu legea electorală, strategii copiate de la PSD că dacă societatea civilă face mofturi ne creăm alta și chiar semnale pe față că nu dăm doi bani nici pe meritocrație, nici pe europenitate (Bușoi, Munteanu, Predoiu). Nicușor Dan nu trebuia sprijinit că era al meu (că nu e ”al meu”), ci pentru că era cel mai bun. Așa cum trebuie totdeauna sprijinit cel mai bun. Și ar fi fost timp să se facă asta înainte de crearea USB – și Toader Paleologu din interior, și eu din afară am sugerat asta cu mult înainte. Rezultatul nu e doar catastrofal pentru PNL – în fond, treaba lor, destul să trec prin Piața Amzei și nu îmi mai doresc niciodată primar PNL- ci pentru noi toți. Două treimi din bucureșteni nu au votat, demobilizați de circ și campania negativă a PNL (cu straniu ajutor de la GDS) crezând în mod eronat că pe oricine alegi tot se va lăsa corupt să îți crească prețul la apă. Eroare: pe oricine alegi dintre PNL și PSD, sau UNPR, ALDE și PMP te alegi tot cu același lucru. Participarea e foarte proastă și național, cu mai mult de jumătate din români stând acasă. Am mai avut ocazia să vă spun că găsesc o corelație între corupție și prezentarea la vot. Simplu spus, în țările sistematic corupte lumea e convinsă că pe oricine va alege tot de furat se va ține și nu se duce la vot. Statistic dovedit.

E momentul să ne redresăm. Nu, nu e o întâmplare că în multe locuri lumea nu a avut cu cine vota, nici că floarea oncologiei din România a fost umflată de DNA (70 de doctori? Chiar nici unul nu își dădea seama că nu e bine ce fac? Cine se mai ocupă de bolnavi?). Nu e o întâmplare nici că partidele nu mai au loc de redresare, târându-și datoriile și păcatele după ele, și nici faptul că, de când frate-meu a luat premiul pentru regie la Cannes pentru ”Bacalaureat”, un film despre cum familia ne socializează în regulile corupte ale societății noastre de care nu prea ai cum scăpa altfel decât plecând departe, am citit reflecții interesante în Le Monde, în Guardian și în presa germană și americană – dar nimic în cea română. Și nu din cauza alegerilor – că nu a discutat nimeni despre alegeri. Ci pentru că, nici Premiul Nobel să îl luăm, noi nu vrem să ne privim în oglindă, și de fapt ne agasează artiștii ca Herta Muller sau frate-meu care ne obligă să o facem. Mai degrabă ne e mai ușor să ne spunem că unii câștigă mereu la Cannes fiindcă își denigrează țara (chiar credeți că nu fac filme negative despre țara lor sute de cineaști care nu iau asemenea premii de top?), sau că avem noi în familie pile internaționale. Pentru orice analist al mentalităților, faptul că un film unde se discută dureros despre corupția din sănătate și educație nu e discutat  public,  în timp ce se dovedește că dezinfectanții din spitale, ca și doctoratele din multe domenii, sunt deopotrivă apă de ploaie la români, devine mai preocupant decât filmul în sine. Desigur, așa cum la alegeri de vină sunt partidele că vor să se țină numai de vechile lor obiceiuri, la fel și în lumea culturală românească intermediarii sunt corupți, și ei se feresc să discute asemenea subiecte, ca și incapacitatea lor de a vedea ce e valoare până nu le-o spune juriul de la Cannes.Că pe blogurile celor neafiliați și fără poziții strategice lumea discută ”Bacalaureat” și votează USB. Normalitatea există, dar e constant marginalizată.

Trebuie să dăm de pâmânt cu elitele astea corupte care au acaparat poziții strategice și au paralizat societatea și să creăm culoare noi. Și alegerile astea sunt un început bun. E momentul să facem partidul oamenilor onești, care s-au săturat de pile și relații, de schimbul de favoruri, de mediocritatea amorală care mai nou are și predicatori (promotorul cel mai notabil e Vintilă Mihăilescu, care se plânge că a pierdut un concurs la Muzeul Satului, dar era, nu mai departe de începutul acestui an, șeful comisiei de concurs de la SNSPA care se pregătea să le titularizeze pe nevestele de la Academia de Informații, noroc că au protestat tinerii). Gradul de infiltrare al acestei societăți a ajuns iarăși, în acești ultimi ani, la nivelul anilor optzeci sub Ceaușescu. Când în sfărșit construim o autostradă, e putredă și trebuie să o dăm jos. Ca să ne apărăm de impostura ajunsă majoritară în sistemul academic, trebuie să aducem mercenari din Europa să ne evalueze școlile doctorale. Corupția e completă, cu ideologi, lideri și practicanți, și societatea se trezește doar când ia forma unor incendii sau explozii.

Și nu, nu doar liderii politici sunt de vină, vina lor este în principal că doar se prefac că fac (își fac poze cu popi sau comandă materiale de mare perspectivă la academici cu citări internaționale zero), vina este a unor cercuri mai largi, a unei complicități extinse, a unei enorme lașități și slăbiciuni care face că au ajuns să ne guverneze serviciile secrete, care recrutează băieți ambițioși și capabili de orice, sub pretextul că nu mai există energie și capacitate, nici în partide și nici în societatea civilă. Mai vedem noi. Esențialul este ca la legislative să nu mai câștigăm încă o dată alegeri pentru PNL ca să descoperim că după aceea fac blat cu PSD. Existența unui al treilea partid, fără de care nu se va putea face o coaliție de guvernare (doar dacă nu fac din nou un USL) poate schimba în sfârșit regulile jocului.

De asta mulțumesc celor care au fost astfel alegerile astea, care nu s-au dat neutri între cei cinstiți și cei necinstiți, care au ținut constant steagul, în primul rând lui Nicușor Dan, că a avut curajul să se opună unor oameni selectați de cercuri oculte, cu mare protecție, sau unora ca Daniel Barbu (ideologul ideii că statul de drept e un mit, deci statul de nedrept e tocmai bun să prospere el) și a unei întregi baterii de asemenea figuri. Nu, nu e ușor oamenilor să lupte cu kreaturile, și de asta mulțumesc și celor vechi în lupta asta, care și-au păstrat energia, ca Dan Perjovschi, ca și celor care ni s-au alăturat mai târziu, ca Rareș Bogdan. Mulțumesc tuturor artiștilor care și-au dat numele și talentul, tuturor voluntarilor care au pus umărul, și tuturor ziariștilor care ni s-au alăturat, chiar dacă unii au făcut-o ca să mai câștige puțină legitimitate după multe rătăciri. Nu mai contează, trecutul e trecut, societatea are nevoie de toți care vor o schimbare profundă.

Ce urmează e greu, nu e ușor, să multiplici efortul din București fără să pierzi calitatea și să te trezești, ca Monica Macovei, cu toți traseiștii care dau năvală. Dar societatea bună trebuie să se asocieze dacă nu vrea să piară în netrebnicie, oamenii trebuie să își dea mâna în fața kreaturilor. Timpul construcției a venit. Căutați pe cei care gândesc ca noi și ca voi, și veniți, singur sau cu câțiva oameni în care aveți încredere, să amplificăm operația de salvare la nivel național. O să se cheme Uniunea Salvați România, dar, să ne înțelegem, pe voi vă salvați în primul rând, nu pe alții. Trebuie să faceți ceva ca să nu ajungeți ca ei. Mergeți să vedeți ”Bacalaureat” și mai vorbim după aceea.

***

Citește și:

Ce victorie extraordinară s-a obținut azi

USB poate fi începutul adevăratei reforme a clasei politice. Câteva concluzii la cald după alegerile locale

Nicușor Dan a anunțat public: ”Uniunea Salvați Bucureștiul devine Uniunea Salvați România și va lupta pentru locuri în Parlament la toamnă”

***

bacalaureat-foto-2


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

40 thoughts on “Lovitura de pedeapsă

 1. taunul77

  Greu de multiplicat USB la nivel national. Cum sa gasesti oameni de calitate prin Teleorman, Botosani, Olt sau Mehedinti?

  Reply
  • provincial

   chiar ca esti taun …..pai ati ales una de calitate mare, firea si altii de mare calitate pe la sectoare..toti pesedisti de soi..asa ca las-o balta cu niculet dan asta, ca n-a castigat..a luat un procent bunisor, dupa ce se chinuie de ani de zile…sa-ti mai amintesc de lis si de oprescu, alti oameni de ,,mare calitate”?????

   Reply
  • marinescu

   Teleormanul inseamna si MARIN PREDA,ZAHARIA STANCU,GALA GALACTION(de asta ai auzit?)nu numai dragnea sau botezatu.ce sa vezi,sunt din tr si am votat usb.

   Reply
    • marinescu

     Si „SCOALA ARDELEANA”e moarta si ingropata. Pe boc,chereches,gutau,falca,cine i.a votat? Daca prostia ar durea…..

     Reply
   • taunul77

    Si esti dispus si sa te implici pe plan local in constituirea unei filiale USB)/USR? Si cati crezi ca vor fi alaturi de tine?

    Reply
    • marinescu

     Sunt plecat de acolo de cand se dadea examen la facultate si eram min 5/loc. Dar ma pot implica. Si o voi face.

     Reply
 2. cristi

  Dar daca coruptia este mai unflata decit in realitate? Cum de un primar care este in arest la domiciliu cistiga cu 70% ?Nu este un semn de intrebare? Cred ca anticoruptia inseamna altceva.DNA sa compromis in ochii multora ,chiar si in ai mei ,cind au facut dosare pentru mizilicuri,ocolind cazuri grave,uriase,gen ANRP ,Microsoft,privatizari de combinate care au ajuns ulterior in paragina.Alea ar fi fost cazuri care ar fi pus DNA pe un piedestal meritat.Va dati seama cita incredere ar capata de la cei care au ramas fara loc de munca in urma unor privatizari dubioase?

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ cristi: nu este un semn de întrebare pt. DNA? semne de întrebare pt. DNA ar fi dacă cei trimiși în judecată ar fi achitați într-un procent semnificativ; altfel, semne de întrebare sunt 1) pt. electoratul care votează asemenea candidați 2) pt. contracandidați – că din mai mulți penali, tot un penal câștigă, și chiar dacă nu sunt contracandidați penali, faptul că mai mult de jumătate din oameni au rămas acasă la locale înseamnă că nu au convins

   Reply
  • geo

   când dragnea, condamnat penal definitiv pentru furt electoral, iese in fata sa sarbatoreasca apar si oameni precum cristi care sa croseteze pe seama anticoruptiei …

   Reply
  • Munteanu

   Microsoft a inventat calculatorul care nu calculeaza insa face ta-da si expune pe ecranul color tot felul de desene nostime care te impresioneaza intr-atat incat cand in sfarsit se incarca Windows ai uitat deja ce motiv ai avut sa pornesti calculatorul caci el oricum nu calculeaza. Oamenii au devenit dependenti de Windows ca de Opium si astfel a devenit Bill Gates miliardar.

   Reply
 3. Adrian

  Apropo de Bacalaureat, la propriu: universitarii nu prea se mai înscriu pentru conducerea comisiilor. Desigur că așa-zisa indemnizație care în termeni reali a scăzut groaznic față de acum zece ani, de pildă, e un insucces clar al sistemului(adică de ce prețul per km de autostradă, pe de altă parte, a crescut amețitor, s-au inventat și aplicat cumva noi tehnologii?), capacitatea reală a președintelui de a conduce efectiv comisia este mult redusă de metodologii, inclusiv prin separarea de dată recentă a examenului oral (la care președintele avea dreptul să pună direct întrebări candidaților) de cel scris.

  Reply
 4. agricultorul fericit

  Din pacate Dna. Mungiu nici Nicusor Dan nu a convins. Eu fac parte din cele 2 treimi care au stat acasa, pentru prima oara.Singurul candidat(stiut de mine) este Ilie Bolojan la Oradea, si nu pentru ca e liberal.
  Scrieti ca PNL nu s-a adaptat vremurilor.Uite ca s-a adaptat PSD, cu presedinte in functie cu condamnare, altul cu 2 pedepse ispasite, Ponta cu dosar, etc.
  Sunt pesedistii mai buni ca ceilalti, sau ceilalti mult mai prosti ca ei?

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ agricultorul fericit: în cifre absolute (nr. de votanți), Firea a obținut mai puține voturi în București decât Ponta la alegerile din 2014; fără Nicușor și USB, PSD și PNL s-au bătut în cine pierde mai mulți alegători, ”competiție” în care PNL a înfrânt cât se poate de clar

   Reply
   • octavian

    Daca e agricultor atunci politica antinationala, antipopulatie, anti clasa de mijloc, anti mici afaceri si profund pro corporatista a guvernului Ciolos a dus la acest procent urias de boicot impotriva tuturor inclusiv a societatii civile reprezentate de USB. Micii fermieri autohtoni sunt exterminati deliberat de catre Ciolos.
    Nicusor Dan trebuie sa ia urgent distanta fata de acest guvern si sa inceapa o lupta la baioneta impotriva distrugerilor iremediabile pe care le comite.
    Guvernarea Ciolos reprezinta o catastrofa pentru democratie si speranta unei vieti mai bune a cetatenilor chiar mai mare decat dezastrul numit Klaus Iohannis.
    Politicile neoliberale de distrugere in totalitate a micilor afaceri prin ultraimpozitare si favorizare/protejare a mafiei marilor corporatii care produc cea mai mare evaziune fiscala, politici preluata cu multa sarguinta de catre neoliberali ca de exemplu Anca Dragu Paliu, Borc sau Biris de la fosta guvernare Ponta.
    Marirea impozitelor pentru populatie, distrugerea deliberata a micilor initiative private prin ultrabirocratizare si marirea impozitarii in acelasi timp cu scaderea taxelor si impozitelor, protejarea uriasei evaziuni fiscale si a politicilor economice de dumping ale marilor corporatii impotriva intregii tari sunt politide stat pe care guvernul neoliberal Ciolos a preluat-o si o continua cu si mai mult avant de la predecesorii Boc, Ungureanu, Ponta.
    Adaugam aici esecul din ce in ce mai mare pe care-l inregistreaza DNA ce refuza pur si simplu sa intre in mafia politica a PNL (berceanu, blaga, falca, videanu, ANRP etc.); mai nou, mai mult decat suspect, asistam la neimplicare reala in genocidul hexipharma.
    Mi-am adus acum aminte de preluare si protectia pe care o ofera guvernul Ciolos unor cuiburi mafiote precum CNADR care in mod normel trebuia desfiintat si predat in catuse catre DNA.
    Sunt incredibil de multe catastrofe de care USR nu numai ca trebuie sa ia distanta in cel mai scurt timp cu putinta dar trebuie sa inceapa lupta la baioneta inclusiv cu Iohannis si Ciolos adaugati clanurilor PSD si PNL altfel absenteismul masiv o sa se transforme in furie si revolte sociale ce pot duce la declararea unei dictaturi securist militarizate in toata splendoarea ei de la ceausescu si pana acum.

    Reply
 5. cristi

  Dar Domnule Gotiu,sa cistigi cu 70% ,inseamna ca acel om totusi este foarte apreciat.Nu credeti? La aceste alegeri sa mai dovedit ca societatea noastra nu are alternativa reala la administratia de pina acum.In afara de surpriza placuta care sa dovedit a fi Nicusor Dan,in rest nu au fost decit vechi functionari.Dupa parerea mea trebuie urgent infiintata o scoala de elitita in administratie si desfiintate alegerile de la sat.Acolo la sat,sa fie un fel de stagiatura pentru absolventii universitatii de administratie,unde nu poti sta decit maxim un mandat.Oricum majoritatea primariilor stau pe banii de la centru,macar sa ne alegem cu niste tineri pregatiti pentru viitoare administratie.Va spun ca majoritatea primarilor cind ajung in functie sint cazuti din cer si in acest fel,vechii trepadusi de prim primarii trag in continuare sforile.

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ cristi: sau că e foarte mediatizat și nu există contra-candidat (sau că e apreciat pt. zidul rușinii, care desparte rromii de ”albi”…)

   Reply
 6. cristi

  Taunule,oameni de calitate sint,doar ca nu sint dispusi sa se sacrifice pentru un salariu mizerabil.In plus cine vrea sa intre in malaxorul legilor prost facute si interpretabile.Am mai observat ca se da foarte mult in parlament si pe buna dreptate,dar as fi curios daca se verifica si cei care propun legi,votate cu ochii inchisi.

  Reply
 7. ioana

  Coruptia exista. Si trebuie starpita intr-o masura cat mai mare. Dar nu cred ca anticoruptia este singurul leac la boala Romaniei. Foarte, foarte multi oameni traiesc in saracie lucie, nu vad nici o perspectiva pentru ceva mai bun, viata lor e macinata de un efort continuu, epuizant, de a-si asigura un minim de trai decent. Oamenii sunt obositi. Satui, sastisiti inclusiv de catusele plimbate pe la televizor. Pentru ca viata lor grea nu devine mai buna daca ii stie pe mafioti in puscarie. Asta e realitatea. Raman la fel de saraci, de lipsiti de perspective. Li se satisface pe moment furia si setea de razbunare, dar nu li se ofer, de fapt, nici un fel de perspectiva ca vor trai mai bine.

  Iar meritocratia, da, e nevoie de ea. Dar ar trebui sa fii constient de faptul ca majoritatea oamenilor sunt mediocri. Cei mai multi avem vieti mici, cariere mici (daca le avem si pe alea) si nu ne dorim decat un trai decent si o perspectiva de viitor pentru copiii nostri. E cat se poate de naturala realitatea asta si, in combinatie cu saracia si oboseala psihica rezultata din ea, duce la o lehamite generalizata fata de discursul meritocratic in exces. Lectorul universitar de la o universitate mica, de provincie, sufocat de planuri stahanoviste de publicare, stie foarte bine ca ce publica el nu va revolutiona nimic, ca e, de fapt, apa de ploaie. Stie si ca studentii sunt tot mai slabi si mai confuzi si se simte mai degraba chemat sa le predea, cat poate el de bine, amaratul lui de curs, decat sa fie om de stiinta. Si tot asa, exemplele se pot multiplica pentru fiecare domeniu.

  Eu imi doresc foarte mult ca USR sa devina o forta politica redutabila. Dar daca adopta un discurs bazat doar pe mixul dintre anitcoruptie si meritocratie, nu cred ca va avea sanse prea mari.

  Reply
  • ladiana

   Da, majoritatea oamenilor traiesc in saracie si pt faptul ca guvernantii au hotarat din pix cine sa traiasca bine prin acordarea preferential de salarii si pensii speciale. Acum ma revolt impotriva celor care ameninta cu greve si fac presiuni asupra unui guvern de tranzitie pt mariri de salarii deoarece mariri pt ei inseamna diminuarea drepturilor pt ceilalti. Vreau ca putinii bani din buget sa fie impartit tuturor salariatilor si pensionarilor. De ce cred profesorii ca au dreptul sa traiasca mai bine decat mine? Guvernul nu este numai al unor categorii profesionale ci al turor cetatenilor si banii trebuie distribuiti in mod egal.

   Reply
 8. berceanu emil

  doamna, majoritatea celor care sunt considerati ca fiind elita Romaniei, sunt LASI. va pot da exemple cate vreti. cel putin in ultimii 15 ani, s-au intamplat atatea NENOROCIRI, incat ne-au adus pe marginea prapastiei. intre 2001-2004, in „epoca” nastase, s-au furat miliarde de euro si dolari: rompetrol, eads, microsoft. am dat soar 3 exemple. TOTI ATI TACUT MALC. ERA O ADEVARATA TEROARE. intre 2005-2014, s-a constituit OEGANIZATIA TERORISTA usl, basescu a fost suspendat de doua ori, aiurea, fara un motiv REAL, ci doar ptr. ca nu le placea sa le spuna cineva public, la televizor ca sunt hoti. s-a descoperit plagiatul lui ponta, acelasi nenorocit le-a facut cadou azerilor cateva sute de milioane de dolari(oare de ce, cat si-o fi luat el), a venit johanis la cotroceni, intr-un an si jumatate a DOVEDIT CU VARF SI INDESAT CA A RAMAS PREMIERUL DE LA GRIVCO. de fapt este un profesoras de provincie, parvenit, ranchiunos si plin de ura impotriva lui basescu, ptr. ca nu l-a pus premier. iar voi, telectualii(cu mici exceptii), il condamnati pentru toate HOTIILE, NEREUSITELE, FURTURILE SI NEIMPLINIRILE pe basescu. RUSINE SA VA FIE! va e mai bine cu mutu’?

  Reply
 9. Traian

  D-na Mungiu, vad ca nimeni nu zice nimic despre „meritele” secretarului general al PNL, incruntatul Ilie Bolojan, primar la Oradea (care se bate cu caramida in piept ca a iesit cu 70% din voturi, desi s-au dus la urne 36% din populatie, ori la pretentiile lui e jenant de putin), care nu e nici primar in Oradea, nici secretar general, ca e greu sa fii ubicuu, si in Oradea si in capitala ! Da’ chiar asa, Ilie de la scularie n-are nici o vina !? Este un nemernic care a taiat copacii din centrul orasului fara autorizatie (stia ca nu-i da nimeni si a zis ca daca vrea el, ii taie !) ca sa puna pietre, care a marit chiriile bietelor ONG-uri cu 400% (spunand ca „ce fac aceste ong-uri pentru oras ?” !), care a facut doua referendumuri la rand doar pentru obsesia lui si l-ar fi facut si pe-al treilea daca nu l-ar fi oprit (deocamdata) avocatul boborului si care in general, sub masca unui „profesionist mancati-as”, distruge incet dar sigur acest oras !

  Reply
 10. berceanu emil

  p.s. si o nedumerire: cine si-a permis sa imparta Romania in doua: p.n.l. si p.s.d.? in 26 de ani, cele doua „partide” au dat cel mai mare procent de IMBOGATITI AI TRANZITIEI”, au avut(si au) cel mai mare procent de PENALI in randurile lor! iar gaselnita cu u.s.b. este o alta tampenie, la fel cu cea „tinerii frumosi si liberi”. oricum, pentru salvarea Bucurestiului TREBUIE o persoana FOARTE VOCALA si HOTARATA, care sa dezvaluie eventuale incalcari ale legii. si aici, de departe Turcescu era mult mai indicat. mai ales ca Dan este impiedicat la vorba, la fel ca iohanis. iar in ce priveste Romania, ea este EXTREM de greu de salvat. pentru asta trebuie un om hotarat si care sa stie TOATE DEDESUBTURILE SI TOATE CHITIBUSURILE sistemului ticalos si ticalosit. in nici un caz nicusor nu este persoana care sa salveze Romania.

  Reply
  • Anti-turcescu

   Atunci să rămână ziarist sau cântăreț. Rolurile cele mai bune din care să strigi „hoții”.

   Reply
 11. Ioan Precup

  Buna!
  Media pe tara a fost in jur de 45% prezenta la vot! :(
  Si, noi vrem (multi, doar „asteapta!”…) ca lucrurile sa se schimbe in bine?!…
  Coruptia, clientelismul si lipsa de performanta a institutiilor nu sunt cauzele ci doar consecinta acestei mentalitati apatice si ipocrite pe care o avem majoritatea dintre noi! :(..
  Lucrurile rele sunt izvorate la noi din comoditatea (apatia civica) generalizata si asa au sa ramana pana cand majoritatea nu intelege sa isi schimbe comportamentul public…
  Sa ne fie rusine, ca si comunitati nu incetam sa cadem la examenele democratiei si, ca orice elev smecher, continuam doar sa trisam sau mimam, neintelegand ca, in final, pagubitii suntem noi si nimeni altcineva!…

  Adevarul este ca la prezidentiale s-a folosit energia diasporei, care a mobilizat si pe multi din tara, iar acum la locale s-a vazut din pacate apatia caracteristica romanilor din tara (cei mai putin dinamici) …

  O alta explicatie este ca cei ramasi in tara prefera minciuna dulce a ajutoarelor de la stat si a sistemului de „cunostiinte” perfectionat inca din comunism (va amintiti de PCR = pile, cunostiinte si relatii, nu?!…), desi de 26 de ani se fac ca adopta valorile occidentale care se bazeaza pe adevaratele cunostiinte (adica pe competenta, meritocratie si respectarea legii)!…

  Deci ce am vazut ieri, nu e decat produsul acestei mentalitati apatice si ipocrite a majoritatii romanilor, care se cred inca spectatori desemnati din 4 in 4 ani sa aleaga pe altii sa le faca treaba in propriile comunitati, iar apoi declarandu-se invariabil dezamagiti!…

  Acum, se da vina pe Iohannis si PNL de parca ei ar fi obligat pe cineva sa voteze penalii si coruptii din PSD!…
  Adevarul e ca suntem un popor care nu stie sa se uneasca la nivel de comunitati prin comportament si implicare civica concreta, zilnica si persistenta, ci doar din cand in cand prin izbucniri patriotard sentimentale de scurta durata!

  Suntem balcanici, cu toata spoleiala noastra de membrii UE si NATO si asa o sa ramanem pt mult timp! …

  Reply
 12. alinaMP

  Meritocratia inseamna societate pe baza de merit, nu sa fim condusi de olimpici neaparat, inseamna cel mai bun tamplar sa castige cel mai mult, cel mai bun elev sa ia bursa, si asa mai departe. Meritocratie nu inseamna societate condusa cu elite, inseamna, dimpotriva, elite deschise emeritului, oportunitati de educatie egale pentru toata lumea etc. Ca sa nu iasa ca propag vreo secta noua pe aici.

  Reply
  • Natalia Bercaru

   Cu tot respectul, culoarul il gasesti, nu-l creezi, ca el deja exista (intr-un sistem). Poate ca din cauza acestui zel (usor) ipocrit (ca sa nu-i zic avant pionieresc fals) s-a absentat masiv la vot sau nu ne-am urnit sa votam, ca acum patru ani, NB. Gasesc discursul dumneavoastra periculos, dar poate sunt doar eu…
   *CULOÁR, culoare, s. n. 1. Încăpere îngustă și lungă în interiorul unei clădiri, care servește ca loc de trecere între încăperile situate pe același plan. 2. Spațiu îngust și liber de-a lungul unui vagon de cale ferată, prin care se circulă și din care se intră în compartimente. 3. (Sport) Fiecare dintre spațiile înguste și delimitate de-a lungul unei piste de atletism sau al unui bazin de natație, pe care aleargă sau înoată un singur concurent sau o singură echipă. 4. Spațiu delimitat pe o șosea pentru un anumit tip de circulație. 5. (Geogr.; în sintagma) Culoar depresionar = depresiune alungită și îngustă, semiînchisă, care separă masive sau culmi de dealuri și munți. – Din fr. couloir.

   Reply
  • Munteanu

   Oricat de mult ar progresa Romanii nici-o-data nu vor produce un Mercedes cum are Iohannis pentru ca il produc deja Nemtii. Daca asta e criteriul meritocratiei poporul Roman a pierdut deja si va fi exterminat de Nemti cum patesc toti invinsii.

   Reply
 13. Mark

  Adrian Năstase a fost luat în balon când a vorbit de două românii. S-a văzut coexistența lor în capitală unde alături de activiștii de la USB au votat și cei cu PSD și vai, au fost mai numeroși. Vanghelie a avut 20% și împreună cu procentele candidatului PSD cred că ajungea peste 50%. Pe de altă parte ne amăgim că o participare la vot mai mare scădea PSD.Oare? România nu este din păcate doar a celor care doresc o” Românie curată”. Există o statistică ce spune că 42% sunt analfabeți funcționali. În fiecare an știrile ne arată medii grave la examenele de titularizare. Și unii dintre aceea ajung și predau copiilor noștri. De aceea până la o masă critică USB e doar primul pas. Poate ar trebui stimulat simțul civic în Ardeal. Pentru că există o legătură între economie, educație și atitudini politice. De aceea PSD se reinventează chiar dacă cei care l-au votat în anii 90 s-au dus. Vin alți săraci, vin alți analfabeți ușor manipulabili și care doresc ceva. Un loc de muncă, o asistență socială ceva. De aceea PSD în Ardeal cam dă chix. Oamenii acolo știu că găsesc de muncă se califică și devin mai puțin manipulabili. În zonele sărace de București(că nu e plin tot de corporatiști), în sud și est șansele de o viață clară sunt mici. Acolo supraviețuiești pe criteriul găștilor. De aceea modelul USB ar trebui adaptat. Să apară oameni care să vorbească pe limba omului de la țară, să le dea o speranță concretă. Dar de unde să vină acești oameni? Ce să lucreze în timpul cât nu-s aleși? De unde bani să bată comunele? Foarte greu să fi cinstit și să bați partidele mari la nivel național. Ce resurse ai la Vaslui? Să fi cinstit, credibil, să vorbești pe limba omului, să ai puțină experiență administrativă, să vi cu un back din spate, să ai bani și timp de cheltuit …De unde aduni să fi toate astea? La Vaslui nu sunt multinaționale.

  Reply
 14. Bogdan Iancu

  Ppasajul pe care il atasez contine doua inexactitati pe care le puteti verifica si pe care ar fi corect sa le rectificati: „Vintilă Mihăilescu, care se plânge că a pierdut un concurs la Muzeul Satului, dar era, nu mai departe de începutul acestui an, șeful comisiei de concurs de la SNSPA care se pregătea să le titularizeze pe nevestele de la Academia de Informații, noroc că au protestat tinerii)” – 1. Vintila Mihailescu a fost numit presedintele comisiei despre care vorbiti INAINTE ca nevestele de la ANI sa se inscrie si si-a dat demisia din aceasta comisie exact din acest motiv, la putin dupa concursul a si fost suspendat. 2. Concursul pe care l-a sustinut a fost pentru functia de director la Muzeul Taranului Roman nu la Muzeul Satului si va asigur ca nu l-ati vazut lamentandu-se in presa. Da, au fost reactii care au criticat decizia Ministerului de relua concursul (unul din membrii comisiei de concurs, arhitectul Serban Sturdza a fost declarat ne-specialist in aria disciplinara specifica muzeului desi a facut parte pentru mai multi ani din consiliul stiintific al MTR etc.).

  Reply
 15. miron miron

  Uniunea Salvati Bucurestiul si a salvat Bucurestiul doamna Alina, tocmai l-a dat pe mana PSD-lui. O alianta intre partidele de dreapta salava Bucurestiul din ghearele pesedistilor. La nivel national, fara o alianta, insuccesul va fi garantat. Asta se intampla fiindca pe partea stanga nu exista rival pentru PSD, pe cand dreapta e divizata artficial.

  Reply
 16. Andrei

  USL are tot 70%, PNL are tot cam atat cat reprezenta in PSD. Pentru multi nu mai sunt de mult o alternativa, insa tara tot aia e si tot asa voteaza, cum a votat si pana acum. Nicusor Dan nu a reprezentat nici un moment o alternativa a dreptei, nu l-am perceput de loc asa. E mai degraba ca M5S in Italia, Podemos in Spania sau Syriza, cei care au tras hotarati Grecia in jos de manuta si votantii lui ar fi cei ai stangii mai de stanga reale, va fi greu, chiar foarte greu sa atraga votantii din dreapta. ca nu toti au votat cu raul cel mai mic in 2000…

  Reply
 17. Emil Stoica

  Referitor la GDS: Gabriel Liiceanu tocmai a scris pe contributors ca s-a lăsat prostit de Predoiu. Mai mult, deși il critica pe doua chestiuni punctuale pe Nicușor Dan, afirma ca l-ar fi votat. Cred ca, încet-încet, susținerea pentru USR devine din ce in ce mai mare.
  Am urmărit cu atenție discursul lui Nicușor Dan si cred ca a evoluat extrem de mult ca politician. Si e foarte bine ca e asa, rolul unui politician este sa creeze un mare „cort” care sa cuprindă cat mai multă lume pentru a putea câștiga alegeri. Insa exista si riscuri, mai ales ca aceasta mare coaliție este imposibil sa nu aibă si ceva pete negre. Iar petele negre vor fi punctul de atac din partea USL. Deci mare atenție la cum cor fi co-optați oameni in USR.

  Reply
 18. geo

  USR nu are nevoie să se extindă în mod disperat în țară. Toți politrucii sunt deja disperați…
  Sunt mari orașe reședințe de județ în care există grupuri de atitudine din care pot fi selectați reprezentanții pentru filiale și parlamentare.
  Deocamdată USB trebuie să solicite în Consiliul municipal din București și în consiliile locale ale sectoarelor, transmiterea live a ședințelor desecretizarea tuturor contractelor de achiziții, a rapoartelor de audit și a dosarelor corpurilor de control și stabilirea priorităților în proiectele in derulare.
  Tot USB poate propune planul lor de transport, au ceva spre deosebire de politrucii ceilalți. Succes

  Reply
 19. ladiana

  Nicusor Dan nu trebuie sa incerce crearea de platforme politice in rural. Acolo sunt VAX POPULI din emisiunea lui Patraru. Macar sa reuseasca in orase. Cred ca trebuie insistat in universitati pt atragerea unor tineri educati care sa fie dispusi sa schimbe situatia actuala.

  Reply
 20. volodia macovei

  Doamna Pippidi, observ că, deja, nu mai este de actualitate identitatea politică. Suntem într-un primitivism politic atât de agresiv, încât, deocamdată, ar fi mare lucru să rezolvăm problema filtrării morale (măcar) oamenilor politici, fără atenție la identitate și doctrină. E mai sinistru decât pot așeza cele mai sumbre scenarii asupra democrației românești. Pentru că nu există garanția că filtrul, chiar onest, al oamenilor politici garantează limpezirea problemelor de identitate. Mă gândesc…

  Reply
 21. Ion Podocea

  Doamna Pippidi, sunt convins că cunoașteți foarte bine cum se pot crea miturile. Inclusiv cele false. În scurta noastră istorie post comunistă am dat dovadă că ne-am însușit foarte bine modelul comunist de a crea false mituri. De cine și cum a fost creat mitul Băsescu, apărătorul statului de drept, marele anticomunist, marele proeuropean, apărătorul justiției, etc,( e drept nu s-a mers până acolo să fie declarat și cel mai mare intelectual) Și ce coincidență ! Toți, sau aproape toți cei care au pus umărul la crearea acestui mit, atacau în același timp PNL-ul și liberalii în articole care concurau cu multe mizerii din Săptămâna lui Barbu. Eu sunt convins că Dl Predoiu ar fi fost un primar mai bun decât dl Dan. Tot nu pricep cum a schimbat sau va schimba dl Dan și partidul pe care îl conduce clasa politică românească. Sunt uimit, în același timp, de bucuria generală din mass-media de pierderea alegerilor din București de către PNL și de ”grija” ziariștilor și a mulțimii de ”analiști politici” de soarta PNL . Ca unul care am votat tot timpul cu PNL, inclusiv la aceste alegeri, mă simt jignit de toate comentariile și alegațiile din presă. Am pretenția că știu foarte bine ce atitudine sa iau în problemele societății românești.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *