Procurorii anticorupţie s-au sesizat din oficiu pentru favorizarea făptuitorului faţă de profesorii universitari, editorii şi angajaţii din comisiile penitenciarelor care i-au ajutat pe deţinuţi să îşi reducă pedepsele, deşi există suspiciuni că operele puşcăriaşilor nu sunt “ştiinţifice” sau scrise de ei.
Procurorii susţin că profesorii, editorii şi angajaţii penitenciarelor “au acţionat concertat în scopul de a crea aparenţa că sunt îndeplinite condiţiile legale pentru ca persoanele condamnate să fie liberate condiţionat.”
Procurorii fac trimitere la o notă a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor în cazul Ioan Niculae despre care România Curată a scris:
precum şi la alte informaţii revoltătoare publicate de presă în cazul scriitorilor din puşcării. “Din datele existente în spaţiul public rezultă indicii că aceste condiţii nu erau îndeplinite în realitate, iar prin faptele săvârşite s-a urmărit exclusiv favorizarea persoanelor condamnate”, spun procurorii.
Voiculescu şi Dinel au câştigat 300 de zile. Aşa s-a ajuns ca unii deţinuţi să îşi reducă pedepsele cu până la 300 de zile – afirmă cei de la DNA în ordonanţa de sesizare din oficiu, cu referire directă la Dan Voiculescu şi Dinel Staicu. Ei au scris câte 10 cărţi în penitenciar. Potrivit articolului 96 litera f din Legea 254/2013 privind executarea pedepselor, în cazul elaborării de lucrări ştiinţifice, se consideră 30 de zile executate, pentru fiecare lucrare ştiinţifică.
“Pentru a profita de această prevedere, s-ar fi creat un mecanism în care ar fi implicate cadre universitare, reprezentanţi ai unor edituri şi membri ai comisiilor din penitenciare, care au acţionat coroborat, astfel încât persoanele condamnate să apară ca autori de lucrări ştiinţifice, iar pedepsele aplicate de instanţe să se considere ca executate”, acuză DNA.
Profesorii universitari, luaţi în vizor. “Mai multe cadre universitare ar fi acordat recomandări formale prin care au atestat pretinsa relevanţă ştiinţifică a unor lucrări, exclusiv pe baza titlului acestora, fără a lua contact în vreun mod cu autorul lucrării şi fără a cunoaşte viziunea acestuia asupra temelor care urmau să fie abordate. Aceste recomandări ar fi avut o natură generică şi ar fi fost folosite, uneori, în aceeaşi formă, pentru elaborarea unor multiple lucrări cu caracter ştiinţific.
Alte cadre universitare ar fi acceptat să valideze valoarea unor lucrări şi să le includă în evidenţa unor conferinţe ştiinţifice internaţionale, în condiţiile în care activitatea de elaborare desfăşurată de autor durase câte o oră pentru fiecare comunicare. Se observă că ar exista o discrepanţă între prestigiul presupus al unei asemenea manifestări şi implicarea reală a autorului, care a determinat ca fiecare oră de activitate să reducă durata pedepsei executate cu câte 30 de zile”, arată procurorii.
Vezi aici cine sunt profesorii care i-au ajutat pe deţinuţi să facă aşa zise lucrări ştiinţifice şi să îşi reducă pedepsele:
Aici vezi care sunt universităţile din topul ruşinii:
Topul Rușinii. Clasamentul universităților care i-au girat pe pușcăriașii ”academicieni”
Alţi profesori universitari au coborât atât de jos încât au acceptat să scrie ei pentru deţinuţi operele “ştiinţifice”. “Ar fi existat persoane care au acceptat să elaboreze lucrări cu un aparent caracter ştiinţific şi care au fost asumate ulterior de persoanele condamnate.
Lucrările pretins a fi fost realizate în penitenciar citează opere la care autorul nu a avut acces nici la bibliotecă, nici online, iar timpul dedicat elaborării lucrărilor este în mod obiectiv insuficient pentru un asemenea demers (de exemplu 12 ore pentru o lucrare de 180 de pagini ori 6 ore şi 40 de minute pentru elaborarea unei lucrări de 212 pagini). În aceste împrejurări, concluzia este că autorul real este o altă persoană”, spune DNA. România Curată a atras atenţia că Gigi Becali a recunoscut în direct la tv că nu el a scris operele “ştiinţifice” semnate de el.
Gigi Becali recunoaște că nu a scris el cărțile în penitenciar. Ar putea fi anchetat pentru fals
Editorii, intraţi şi ei în colimatorul DNA. “Reprezentanţii unor edituri ar fi acceptat publicarea lucrărilor fără a se raporta în niciun fel la valoarea ştiinţifică acestora şi interesul pieţei de carte, în tiraje infime, care nu au fost puse în vânzare în circuitul comercial obiţnuit. Modalitatea atipică de încheiere şi executare a contractelor în raport cu celelalte lucrări publicate de aceleaşi edituri demonstrează că aceste persoane nu ar fi acţionat în scopul pentru care a fost înfiinţată persoana juridică, ci exclusiv pentru a împiedica executarea pedepsei în condiţiile stabilite de instanţă”, spun procurorii.
Şi funcţionarii ANP, vizaţi. Gardienii cu atribuţii în analiza condiţiilor prevăzute de lege pentru a propune liberarea condiţionată “ar fi acceptat susţinerile condamnaţilor şi le-ar fi acordat beneficiul legal menţionat, în lipsa oricărei cenzuri cu privire la temeinicia acestora. Astfel, au existat situaţii în care persoanele condamnate nu figurau în tabelele de pontaj sau au elaborat în acelaşi interval patru lucrări ştiinţifice în paralel, împrejurări care arată că era în mod obiectiv imposibil să fie autorii acestor opere.”
Potrivit DNA, numai în decembrie 2015, doar la Penitenciarul Rahova erau în curs de elaborare 46 de lucrări pretins ştiinţifice. La Rahova se află şi Dan Voiculescu. El a scris recent pe blog: ” Mi se reproşează că sunt prolific, că am scris zece cărţi. Cu toată modestia, nu mă voi opri aici.” Vezi detalii aici.