Finanţatorul Stelei Gigi Becali a recunoscut într-o emisiune de televiziune ceea ce bănuia toată lumea. Nu el a scris cele 5 cărţi care l-au ajutat să iasă cu 5 luni mai repede din penitenciar. Specialişti în drept consultaţi de România Curată au explicat că, dacă se confirmă ce spune Becali, patronul Stelei ar putea fi anchetat pentru fals în declaraţii întrucât tot el a afirmat că a fost nevoit să declare pe proprie răspundere că nu a plagiat.
Ce a declarat Becali la tv. “Noi ne-am făcut un mic avantaj şi am speculat legea. Cred şi eu că nimeni nu poate scrie 10 cărţi aşa, de unul singur. Dacă eşti ajutat şi dacă legea permite să fii ajutat de îndrumător, de ce să nu fii ajutat ca să scapi de pedeapsă mai repede? Eu pot să fac o carte cu un profesor universitar, el o scrie, eu, fără să scriu nimic, sunt coautor şi îmi dă legea 30 de zile pentru că sunt coautor. Eu nu am darul scrisului şi îl chem pe coordonator la puşcărie şi îi povestesc. El scrie cartea şi eu câştig zilele. Până schimbă Parlamentul legea, mi-am luat eu câştig cinci zile”, a declarat Becali la B1tv.
“O scrie îndrumătorul şi tu o copiezi de mână după îndrumător şi dai manuscrisul tău scris de mâna ta, dar dacă legea permite asta, ce? Care e problema?” Vezi aici dovada după minutul 41:30.
Problema e că acelaşi Becali a admis că a fost nevoit să declare pe proprie răspundere că nu a plagiat. Chiar el spune că poţi fi anchetat pentru minciună:
”Se dă o declaraţie pe propria răspundere, că nu plagiezi. Dacă e plagiat, nu se poate revoca hotărârea. Se poate întâmpla să fii cercetat penal pentru declaraţie mincinoasă şi poţi să fii condamnat penal pentru declaraţie mincinoasă, dar câştigul de o lună nu poate fi revocat“. Vezi aici.
Pe de altă parte, susţinerile lui Becali că a scris cărţile în regim de co-autorat cu îndrumătorul ştiinţific nu pot sta în picioare în condiţiile în care doar el a semnat cărţile, nu şi profesorul.
Lista cărţilor lui Becali:
Muntele Atos, patria ortodoxiei
Steaua şi Becali
Becali şi politica. Începuturile
Iubirea milostivă şi mântuitoare
Becali, Parlamentul Europei şi Parlamentul României
Potrivit legii de executare a pedespelor, articolul 96 litera f, “în cazul elaborarii de lucrări ştiinţifice publicate sau invenţii şi inovatii brevetate, se consideră 30 de zile executate, pentru fiecare lucrare ştiinţifică sau invenţie şi inovaţie brevetate”.
Ar putea fi anchetat. Specialiştii în drept consultaţi de România Curată au explicat că, dacă se confirmă ce spune Gigi Becali, sunt indicii privind un posibil fals în declaraţii.
Potrivit Codului penal art. 326 Falsul în declaraţii este “declararea necorespunzătoare a adevărului, făcută unei persoane dintre cele prevăzute în art. 175 (funcţionari ANP – n.r.)sau unei unităţi în care aceasta îşi desfăsoară activitatea în vederea producerii unei consecinţe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declaraţia făcută serveşte la producerea acelei consecinţe, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă“.
La Becali, consecinţa juridică ar fi că i s-a redus pedeapsa, au explicat juriştii.
Valul scriitorilor din puşcării. 188 de deţinuţi au scris după gratii, în ultimii 3 ani peste 400 de cărţi ca să îşi reducă pedepsele. Problema e că nu se ştie dacă aceste cărţi chiar au fost scrise de ei sau dacă au valoare ştiintifică. Dan Voiculescu şi Dinel Staicu deţin recordul cu câte 10 lucrări ştiinţifice, adică şi-au redus pedepsele cu aproape un an. Fondatorul OTV, Dan Diaconescu, a scris 5 cărţi şi în 3 dintre ele a folosit cuvântul “ştiinţific” înca din titlu.
Unele cărţi au titluri hilare. Fostul primar al Clujului Sorin Apostu a scris lucrarea ‘Controlul calităţii peştelui, batracienilor şi fructelor de mare”, Cornel Penescu de la fostul FC Argeş a scris despre “Presa online din Argeş – paşi timizi spre o presă moderna”, iar Cristian Vasile, un condamnat din dosarul Trofeul Calităţii, “Leadership între carisma şi jung zi”. Miliardarul Ioan Niculae a scris 5 cărţi în penitenciar. O notă internă a Administraţiei penitenciarelor pune însă la îndoială faptul că au fost scrise de el în condiţiile în care una dintre lucrări are 122 de pagini şi a fost scrisă în… 23 de ore pontate la bibliotecă.
“Aceste lucrări nu pot fi realizate în mod obişnuit de persoane cu aptitudini într-un timp de maximum 23 ore“, au concluzionat inspectorii Administraţiei penitenciarelor.
E nevoie de modificarea legii. CSM a cerut încă de anul trecut modificări legislative pentru a nu mai permite acest lucru.
“Am lucrat şi am spus că nu este în regulă ceea ce se întâmplă. Este imposibil să scrii un volum în 48 de ore cum am citit undeva ieri“, a declarat noul preşedinte al CSM, Mircea Aron.
Ministrul Justiţiei spune că vrea să modifice legea.
“Sunt înca în procesul de clarificare a modului în care s-au elaborat aceste lucrări, există o procedură şi voi vorbi despre aceste lucruri atunci când mă voi decide ce măsuri voi dispune“, a declarat Raluca Prună la CSM.
Vrea să vadă dacă s-a încălcat legea. Ministrul Justiţiei a declarat la o televiziune că verifică în acest moment dacă s-a încălcat legea atunci când au fost elaborate cele peste 400 de aşa zise lucrări ştiinţifice în penitenciar.
“Fac o analiză foarte serioasă pornind de la faptul că, din 2013, asistăm la o creştere absolut impresionantă a numărului de lucrări şi doresc, împreună cu ANP, să analizez cum s-a aplicat această procedură şi, dacă voi constata că ea s-a aplicat defectuos sau cu încalcărea legii, doresc să asigur pe toată lumea că nu voi fi deloc timidă în a propune măsuri pe care legea mi le pune la dispoziţie (…). Ceea ce vă promit, nu numai că în 2016 cifra nu va creşte, ci sper ca cifra să coboare, să fim în curba aceea a lui Gauss şi, dacă nu reuşim să abrogam această dispoziţie, să coborâm la numărul rezonabil o lucrare ştiinţifică în penitenciar într-un an”, a declarat ministrul Justiţiei Raluca Prună la tv.
Unde este valoarea științifică a publicațiilor lui B.G.?!!!!!
Off topic, dar nu foarte mult – Apropo de specialiștii în drept pe care îi consultați – poate scoateți de pe lista asta, a atotcunoscătorilor în ale dreptului, pe marele jurist care, imediat după tragedia de la Colectiv, a scris , aici pe Romania Curata, articolul ăla în care ne expunea, cu un aer doct, de ce patronii de la clubul respectiv ar trebui anchetați pentru OMOR CU PREMEDITARE……
@ Emil: recitiți articolul în discuție și faceți diferența dintre INTENȚIE (indirectă) și PREMEDITARE, sunt două lucruri diferite
Se astepta cineva ca aceste carti sa fie scrise chair de catre condamnatii semianalfabeti? Este o mare ipocrizie! Eu chair as vrea sa stiu numele scriitorilor , cati bani au incasat si daca au platit impozit. Gigi Becali a recunoscut cu onestitate , n-ar trebui sa fie anchetat pentru fals.