Ionuț Dorobanțu

Super-savantul Ioan Niculae! Recorduri mondiale de viteză la scris, editat și publicat lucrări științifice în închisoare!

O notă internă a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor din 25 august 2015, aflată la dosarul prin care magnatul Ioan Niculae încearcă să iasă din penitenciar pe 22 ianuarie 2016, dezvăluie condiţiile “grele” în care acesta îşi ispăşeşte pedeapsa de 2 ani şi 6 luni, primită în dosarul finanţării ilegale a campaniei prezidenţiale a lui Mircea Geoană din 2009.

Condiţii “grele”. Potrivit notei ANP, Nicuale are în penitenciar sute de convorbiri telefonice, zeci de vizite şi a scris cărţi în timp record. A elaborat “lucrări ştiinţifice” în timp ce dormea, vorbea la telefon şi primea vizite. O carte de 122 de pagini cu 35 de referinţe bibliografice a fost documentată, redactată şi publicată  în 7 zile.

Regim deschis. Miliardarul a fost încadrat la regimul deschis pentru că procurorul de la Parchetul Judecătoriei sectorului 4 care se ocupă de penitenciarul Jilava, unde se afla în acel moment Niculae, nu a contestat decizia judecătorului de supraveghere a privării de libertate. După condamnarea din 2 aprilie, Niculae a ajuns la Jilava. După perioada de carantină, pe 28 aprilie, a fost plasat în regim de detenţie semideschis şi avea posibilitatea de a face cerere pentru a trece la regimul deschis abia după 30 septembrie. Niculae a contestat însă decizia comisiei de individualizare a pedepsei la judecătorul de supraveghere care i-a dat dreptate. Potrivit notei ANP, decizia a rămas definitivă prin necontestare de către procuror.

Ce înseamnă regimul deschis. Potrivit legii 254/2013 de executare a pedepselor,

persoanele condamnate care execută pedeapsa în regim deschis sunt cazate în comun, se pot deplasa neînsoţite în zone prestabilite din interiorul penitenciarului, pot presta munca şi pot desfăşura activităţi educative, culturale, terapeutice, de consiliere psihologică şi asistenţă socială, moral-religioase, instruire şcolară şi formare profesională, în afara penitenciarului, fără supraveghere, în condiţiile stabilite prin regulamentul de aplicare a prezentei legi.”

167 de zile câştig. Potrivit sentinţei de condamnare, Niculae a fost arestat pe 2 aprilie 2015 şi ar urma să iasă din penitenciar la termen pe 10 ianuarie 2017. Numai până la data întocmirii acestui raport – 24 august – deci în 5 luni de detenţie, Niculae a reuşit să îşi reducă pedeapsa cu 167 de zile: 150 prin elaborarea a 5 lucrări ştiinţifice şi 17 zile ca urmare a muncii prestate în penitenciarele Jilava şi Găeşti.

Cărţile scrise de Nicuale. Magnatul a reuşit să scrie 5 lucrări considerate ştiinţifice:

“Bioetanolul, combustibilul viitorului”

“Biodieselul, motorina ecologică”

“Valorificarea energetică a biomasei”

“Orientări moderne în producţia vegetală”

“Tehnologii moderne în producţia vegetală”

Toate cele 5 lucrări au fost publicate anul trecut la editura Aius din Craiova. Editura este recunoscută de CNCSIS, Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice pentru Învătământul Superior, din 2011, pentru 4 ani.

Carte scrisă în 22 de ore şi 40 de minute pontate. Spre exemplu, lucrarea “Biotenaolul, combustibilul viitorului” are 122 pagini, 82 scrise şi 40 anexe cu scheme şi tabele mici explicate sub ele şi 35 de referinţe bibliografice.

Comisia de selecţionare la muncă a penitenciarului Jilava din 29 aprilie a propus programul luni – vineri 16 – 18 la club S4 (…) Persoana menţionată a fost pontată pentru elaborarea lucrării de penitenciarul Jilava în zilele de 1, 4-8, 11-15, 18-20 mai 2015 (total 22 ore 40 min.)”, se arată în nota ANP.

Pentru această lucrare, Nicuale a câştigat 30 de zile reduse din pedeapsă. Potrivit legii, o lucrare ştiinţifică publicată echivalează cu 30 de zile reduse.

Carte “scrisă” după ce a terminat şi predat lucrarea.  Alte cărţi au fost scrise în 16 sau 18 ore, însă un alt caz atrage şi mai tare atenţia. Potrivit inspectorilor ANP, tabelul de pontaj pentru lucrarea “Orientări moderne în producţia vegetală” conţine pontaj pentru zilele 15-17 iulie, în condiţiile în care comisia de liberare condiţionată a analizat lucrarea în data de 14 iulie 2015.

Referitor la acest aspect, persoana care a înscris în tabel orele lucrate la elaborarea acestei lucrări, agent şef Camelia Filip a declarat că pontajul din perioada 15-17 a fost înscris din eroare, acesta neinfluenţând numărul zilelor considerate ca executate”, arată raportul ANP.

Inspectorii au descoperit această situaţie miraculoasă atât la penitenciarul Jilava, cât şi la Găeşti.

Concluziile inspecţiei. Iată ce au constatat inspectorii trimişi de la Bucureşti în control la penitenciarele Jilava şi Găeşti:

“Având în vedere numai volumul şi complexitatea lucrărilor publicate, fără a analiza caracterul ştiinţific sau originalitatea acestora, apreciem că aceste lucrări nu pot fi realizate în mod obişnuit de persoane cu aptitudini într-un timp de maxim 23 ore.”

Carte scrisă în timp ce a dormit, muncit, vorbit la telefon şi primit vizite. Inspectorii admit că există posiblitatea ca Niculae să fi redactat lucrările şi în celulă, nu doar la sala educativă. De exemplu, lucrarea “Bioetanolul, combustibilul viitorului” a fost documentată, redactată şi publicată de Nicuale între 28 aprilie şi 11 mai 2015, deci în 14 zile, adică 336 de ore.

Scăzând 7 ore pe zi pentru odihnă, obţinem un total de 238 de ore. În perioada menţionată, persoana privată de libertate a participat la 4 activităţi educative, a muncit 49 de ore la punctul de lucru ateliere fort, a efectuat 99 convorbiri telefonice cu durata totală de 330 de minute, a primit 13 vizite şi a participat la activităţile zilnice ale penitenciarului (servitul mesei, îmbăiere, etc)”, arată inspectorii ANP.

Dacă scădem  cele 49 de ore muncite şi 6 ore vorbite la telefon, dacă socotim 10 minute alocate unei vizite şi 30 de minute alocate zilnic meselor şi îmbăierii, rezultă că i-au mai rămas în jur de 170 de ore, adică 7 zile să redacteze lucrarea “Bioetanolul, combustibilul viitorului”.

17 zile câştigate la spălătorie. Potrivit notei ANP, Ioan Nicuale a muncit la Penitenciarul Găeşti câte 6 ore pe zi în iulie şi 8 ore pe zi în august la “punctul de lucru deservire spălătorie”. Aşa a reuşit să îşi mai reducă pedeapsa cu alte 17 zile.

ANP a sesizat DNA. Avînd în vedere toate semnele de întrebare care se ridică, Administraţia penitenciarelor a sesizat DNA pentru verificări. Surse din cadrul DNA au precizat pentru Romănia Curată că aceste fapte nu sunt de competenţa DNA. Astfel, ar fi 3 soluţii:

– DNA să decline la un parchet competent, adică la un parchet de judecătorie, însă speranţele ca procurorii de acolo să facă ceva sunt minime

– ANP să ia măsuri administrative şi să îi anuleze lui Niculae zilele câştigate prin redactarea în condiţii şi termene neplauzibile a celor 5 cărţi

– judecătorul de la Tribunalul Dâmboviţa care va analiza pe 22 ianuarie cererea lui Niculae de eliberare condiţionată ar putea anula zilele câştig ale acestuia ca urmare a suspiciunilor legate de redactarea lucrărilor

ANP a sesizat şi comisia de disciplină a penitenciarului Găeşti în ce o priveşte pe agenta Camelia Filip, cea care l-a pontat pe Niculae la sala de lectură după ce îşi predase lucrarea.

ANP a cerut modificarea legislaţiei, dar Ministerul Justiţiei nu a făcut nimic. Administraţia penitenciarelor, aflată în subordinea Ministerului Justiţiei, a făcut şi “propuneri de modificare a legislaţiei care reglementează elaborarea lucrărilor ştiinţifice de către deţinuţi şi de acordare a zilelor considerate a fi executate ca urmare a desfăşurării acestei activităţi”.

Din informaţiile România Curată, încă din ianuarie 2015, ANP a cerut MJ să modifice legislaţia care le permite deţinuţilor să îşi reducă pedeapsa scriind cărţi. În primăvara anului trecut, DNA a cerut şi ea modificarea legislaţiei, iar CSM a trimis propunerea de modificare legislativă la MJ. Detalii aici.

Pe 1 iulie 2015, la facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti, la lansarea Codex Constitutional, fostul ministru al Justiţiei, Robert Cazanciuc, a promis ca „în scurt timp” va modifica legislaţia astfel încât sa nu mai fie permis aşa ceva. În octombrie, la ProTV, Cazanciuc a promis din nou că în „2 săptămâni” va modifica legislaţia. Nu s-a întamplat nimic.

Între timp a căzut Guvernul Ponta, a venit Cabinetul Cioloş. În prima săptămână a actualului Guvern, noul ministru al Justiţiei, Raluca Prună, a declarat că modificarea legislativă e gata şi trebuie aprobată de Guvern, însă a evitat să dea un termen şi să spună ce formă va avea, HG, OUG, etc. Au trecut deja 2 luni de la această declaraţie şi nu s-a întâmplat nimic.

Care e miza. Surse judiciare au explicat pentru România Curată:

„Să presupunem că mâine intră în vigoare modificarea legislativă care nu le mai permite deţinuţilor să îşi reducă pedepsele scriind cărţi sau nu le mai permite să scrie fără niciun control, fără să se ştie dacă lucrarea respectivă are sau nu valoare ştiinţifică, dacă a fost plagiată sau cumpărată.

Noua legislaţie va avea însă efecte numai pentru viitor. În consecinţă, Ioan Niculae sau Dan Voiculescu, spre exemplu, nu vor mai putea scrie de aici încolo sau vor putea scrie doar în condiţii de rigoare academică.

Însa ce au scris până acum, rămâne scris, adică 8 cărţi în cazul lui Voiculescu şi 5 în cazul lui Niculae. Voiculescu rămâne cu cele 240 de zile reduse din pedeapsă, iar Niculae cu cele 150 de zile câştig.

Prin urmare, spun sursele România Curată, cu cât Guvernul întârzie să modifice legislaţia, cu atât Voiculescu şi Niculae ies mai câştigaţi”.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

15 thoughts on “Super-savantul Ioan Niculae! Recorduri mondiale de viteză la scris, editat și publicat lucrări științifice în închisoare!

 1. Dezideriu Dudas

  Am urmarit cu interes acea miscare asociativa generata de Ioan Nicolae in mediul de afaceri romanesc. Oameni de afaceri pe care nu-i puteau misca “n” argumente “tehnocrate” ( “vremea lepadarii” va veni curand, la RTV…, deja e. ), venisera atunci alaturi de el…. Era ultima sansa pentru a nu se pierde increderea necesara in acest sector atat de important pentru capitalism, singurul evitat cu grija de “capitalisti”, probabil pentru ca ar trebui sa aiba legitimitatea cea mai mare….Din pacate, s-a pierdut si acea sansa !
  Cand am inceput colaborarea cu ONG-urile din Constanta care s-au organizat dupa “Colectiv”, am fost nevoit sa-mi fac cont de facebook. Nici nu l-am realizat bine si am primit “cerere de prietenie” de la Ion Coja ( nu prea stiam ce-i aia…). Tinand cont ca era pe o lista a prietenilor lui Paul Goma odata, i-am spus “realizatorului” ( adresei mele de facebook ) sa o accepte. Imediat insa, afland ce inseamna, m-am decis ca cele doua cereri de prietenie ( prima, naturala, legata de “post-Colectiv”, a doua, legata de Paul Goma )…sa fie si ultimele acceptate de mine in “epopeea feacebook”…Acum 2 zile d-nul Coja ii pune cateva intrebari lui Dan Voiculescu ( “oriunde s-ar afla” ), legata de pozitia “Antenelor” in cazul scoaterii de pe piata bancara a lui Sever Muresan…Dan Voiculescu acceptase odata sa fie presedintele de onoare al unei Asociatii de Consultanti fondata de mine ( o cale de comunicare cu Dan Voiculescu a fost atunci si Cristian Parvan, secretarul general al AOAR )…
  Doua exemple legate de faptul ca sectorul de afaceri, care ar fi trebuit sa fie motorul capitalismului in Romania, a devenit cel mult o remorca….Pentru FONDUL MOLDOVA, vrem nu vrem, trebuie sa punem “caruta inaintea cailor”…..Cum scria Arnold Toynbee in “Orasele in Miscare”, daca e vorba de “transport pe sine”, ar merge….Cateva “traverse” ( 3 ) :
  1.Dupa intalnirea din decembrie 2015 ref. la FONDUL MOLDOVA organizata de FUMN si SAR, l-am sunat pe d-nul Valentin Berca, presedintele BRK Systems Craiova ( interesanta abordarea sa la conferinta, de “integrare romaneasca”, prin matrice europeana – ma refer la partea instrumentala, 3 axe de interventie mentionate… ). Mi-a spus ca-l va invita la initiativa si pe Septimiu Stoica, fost presedinte al B.R.M. Bucuresti, fost si presedinte al Bursei de Valori Bucuresti, al Pietei RASDAQ ( desfiintata …) vicepresedinte al ANSVM ( actuala Asociatie a Brokerilor ).
  2. Eu, cum am mai scris, il voi invita pe d-nul Valentin Ionescu, fost ministru al Privatizarii .
  3. Ref. la a 3-a directie, pe care o consider necesara FONDULUI MOLDOVA, redau un fragment dintr-un comentariu anterior transmis spatiului public : “ …50 % – piata, la fondurile de investitii clasice, 50 % – stat, la fondurile suverane, sunt doua procente care ar trebui diminuate prin introducerea unui alt procent – concentrator de interese comunitare, care sa “sparga” status-quo-ul blocajului investitional generalizat la nivel global.” La acesta categorie, mentionez doar ca am vorbit si cu d-nul Vitalie Josanu, cms. dr. in IPJ Neamt, autorul studiului despre Cetatea Alba de care am scris in comentariul meu anterior de pe “Romania curata”…

  Ramane necesitatea structurarii initiativei…..Punctez aici acest “pas”, datorita importantei sectorului de afaceri si a “oraselor” ( pentru extensia administrativa care li se poate asocia in domeniul investitiilor )…..Sper ca in luna ianuarie sa pot aduce fata in fata administratia si sectorul de afaceri din Constanta ( etapa urmatoare, si Tulcea…) avand ca tema principala FONDUL MOLDOVA. De ce ? Daca nu mai vrem sa mai dam extemporale pe temele altora, poate a venit vremea sa (mai) avem si noi temele noastre….Nu se exclud temele intre ele. Democratia spune chiar ca temele noastre sunt mai importante. E drept, nu si Realitatea…Poate Eterialitatea ( concept Arnold Toynbee ) !

  PS 1 “Cetatile genoveze”….din comentariul meu anterior de pe RC ( “ Craciun “ ), pot fi mai usor intelese ca si concept necesar acum, daca atasez aici un citat din acelasi A.Toynbee ( tot din “Orasele in miscare” ) : “ Atunci cand locuitorii Imperiului roman de rasarit ( adica grecii medievali ) au reintrat, in cele din urma in posesiunea Constantinopolului, au constatat ca singura lor cale de a scapa de jugul Venetiei era de a-si baga capul sub jugul apasator al rivalei Venetiei, Genova”. Pe un plan mai profund, ref. la INCREDERE ( contextul in PS 2 ), trebuie sa mentionez ca prefata la “Orasele in miscare” din editia romaneasca ( Editura Politica, 1979 ) a fost scrisa de acad. Emil Condurachi…
  PS 2 Adaug aici si un comentariu pentru materialul de pe RC, “Razboiul civilizatiilor pe interesul tuturor”, tinand cont de ingredientul necesar oricarei initiave, INCREDEREA : “ Autodeterminarea popoarelor, un concept foarte tehnic dealtfel, va trebui recalibrata hard intre varianta pasunista ( global…), de neinterventie ( “ in viata altor civilizatii” ) si cea interventionista …., ca variante soft, dar si cea “impaciuitoare”, de power-sharing, de balansare a puterii …Daca religia “era” opiumul popoarelor, cred ca “TREZIREA” ( din blocaje mult mai profunde decat cele legate de “opium” ) tine de INCREDEREA necesar de transmis la nivel public. In lipsa acesteia, si mesajele de Stanga si cele de Dreapta, le transforma in alte doua “religii”, la lungul sir al celor deja existente….Cum scria si Mihai Botez odata ceva asemanator ( in “Dilemele sperantei” ), nu cred ca vom reusi sa insuflam INCREDERE vituperand si mai tare argumentele celorlalti in timp ce argumentelor noastre le vom schimba la nesfarsit forma de prezentare….Ciclic, unele devin “oficiale”, altele anti-oficiale…, dar status-quo-ul este garantat… ”

  Reply
  • mihail

   Eu am 2 licente universitare obtinute in R pe vremea cand se mai invataa si ceva carte si nu se faceau numai scoli, si va pun 2 intrebaari: pentru cine ati scris acest articol si cati cititori a inregistrat? Cate reactii ati primit pana acum si cine si cu ce idei a venit alaturi de Dvs.?

   Reply
 2. Radu Negrut

  Prin Hotărîre de Guvern se poate impune ca o parte din tiraj să fie publică . Se păstrează la biblioteca penitenciarului 5 ani . În tot acest interval de timp se poate cere reevaluarea lucrării . Dacă nu are valoare , preopinentul se poate întoarce la bulău . Pentru asta e suficientă o hotărîre de guvern , ordonanțele de orice gen ajung în Parlament si acolo Dumnezeu cu mila …
  Apropo , se pare că sunt 3 (trei ) propuneri legislative pentru corectarea „nedreptății” la care sunt supuși cei care și-au dat doctorate după 2010 . Să vedeți atunci ce viteză vor lua fabricile de doctorate …
  Iar societatea civilă dorme și sforăie de se dărîmă casa .

  Reply
 3. Jalobeanu Mihai Stanislav

  Am parcurs cu interes și parțial amuzat relatarea privind deosebitele aptitudini de cercetător științific și scriitor ale magnatului, dar și despre condițiile ce par de invidiat din cele 2 penitenciare.
  Cred că domnul ministru al Educației și Cercetării, împreună cu Academia Română ar trebui să ia exemplu – să cerceteze și poate chiar să colaboreze cu penitenciarele în cauză pentru a aduce cercetarea științifică românească pe culmile despre care se tot vorbea acum 26-30 de ani. E drept că pe atunci multe din institutele noastre naționale de cercetare științifică ajunseseră să semene oarecum a penitenciare, dar „productivitatea” asta de carte lipsea. O mărturisesc cu modestia celui care în 41 de ani de activitate (într-un institut național) n-a fost în stare să publice decât 3 cărți și vreo 12-13 capitole prin diferite volume…
  Lăsând gluma la o parte, se îndoiește cineva că un magnat (de calibrul celui despre care-i vorba în acest articol) nu găsește, prin 3-4 telefoane, o cohortă de „negrișori” gata să scrie oricâte volume, pe orice temă? Poate chiar și fără „copy-paste”.
  A verificat cineva concordanța dintre „manuscrisele redactate la Jilava & Găiești” și textele din cărțile publicate sub numele magnatului Niculae??
  Mă opresc aici, ca, nu cumva, comentariul meu să capete aceeași etichetă cu a celui de mai sus …

  Reply
 4. nicolae pop

  De obicei miliardarii sunt cvasi analfabeti niste indivizu cu mult tupeu,corupatori si hoti. Prea multa scoala nu au in general scoala vietii la hotie.

  Reply
 5. ion muscoiu

  NU SUNT DE ACORD CA ATUNCI CIND UN HOT A PAGUBIT STATUL CU SUTE DE MILIOANE DE EURO SA FIE ELIBERAT MAI DEVREME PTR CA A SCRIS „CARTI SAVANTE ” PRECUM „RAPOSATA”. ASTA INSEAMNA CA TARA E INCA SUB TUTELA SECURISTILOR.ISI FAC LEGI NUMAI PTR EI SI COLEGII LOR .DE CE SE TERGIVERSEAZA ASA DE MULIT UN PROCES SI NU SE RECUPEREAZA PAGUBELE?DECI ORICE COMENTARIU E DE PRISOS

  Reply
 6. Laura

  Nu sunt ei de vina,ci aceia care au transformat asta intr-o afacerre. E vorba despre o CONFUZIE DE VALORI,tipica vremurilor noastre,dar periculoasa,
  Condamnatii se agata de orice ca sa scape din puscarie. N-ar trebui sa se ia in considerare,decat formal.

  Reply
 7. Vladimir Dumitru

  Când se vor termina aceste mizerii, aceste bășcălii ? Ar fi bine anul ăsta pentru că în caz contrar, prevăd niște răfuieli grozave între CETĂȚENII CARE ȘTIU CE VOR și SISTEM !

  Reply
 8. marius skolka

  Daca editura care publica maculatura lui Nicolae e acreditata CNCSIS, nu mai ai ce comenta. Stau si ma gandesc – oare de ce „crema capitalismului romanesc” care zace prin puscarii de interlopi ce sunt nu se apuca sa scrie lucrari cotate ISI, ca bani au (statul nu se oboseste sa confiste averile realizate prin fraude clare sau prin furt calificat), timp au…..S-ar transforma penitenciarul Poarta Alba sau Jilava in centre de cercetare, si sa vezi atunci evolutie stiintifica…..si asta fara interventia unui minister condus pana mai ieri de personaje care nici macar doctoratul nu-l aveau…..

  Reply
 9. Paul

  Legea care permite transformarea delicventilor in scriitori de literatura beletristica sau stiintifica,este perversa si indusa de niste escroci din exterior,ca un atac la demnitatea si cultura noastra nationala.Este de preferat ca acesti pungasi din penitenciare sa ne delecteze cu muzica corala din categoria „noi suntem mandria tarii” pe versuri din activitatile care i-au consacrat privarii de libertate.

  Reply
 10. mihail

  Am un singur comentariu legat de autorii articolului pe care nu ma obosesc sa-l citesc: legea nu a facut-o Ioan Niculae, care, va asigur ca este mai competent/bine pregatit decat Becali- maimutoiul TV-urilor comerciale – ca de altffel si multi altii de tala lui!

  Reply
 11. mihail

  Si mai e ceva: legislatia nu se modifica pentru ca cei aflati in ” functii” numiti fiind de „Il cappo del Tutti Capi” se simt obligati sa astepte avantejele oferite de legea „academicianilor puscariasi” pana ce va profita de ea si marinarul dement si betivan!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *