Prăbușirea/aruncarea în aer a barajului Nova Kahovka de pe Nipru (Dnipro) este o crimă de război, în sensul definiției Convențiilor de la Geneva, dacă efectele sunt ”eliberarea de forțe periculoase și pierderi grave pentru civili”, arată presa internațională, care analizează dezastrul produs, marți, în Ucraina, din punct de vedere al al efectelor pentru civili, economice, mediu, responsabili și implicații pentru război.
În aval de baraj, pe malurile fluviului care traversează centrul Ucrainei, locuiesc sute de mii de persoane, dintre care aproximativ 16.000 în zona critică (în special pe malul controlat de Ucraina, în așezările mai joase). Sistemele de irigații vor fi afectate pe zeci și sute de mii de hectare, și în amonte și în aval. Inundarea deltei Niprului riscă să distrugă insulele și întreg ecosistemul acesteia.
Din punctul de vedere al mediului este cel mai grav dezastru de când a început războiul, efectele devastatoare putând să se întindă pe generații întregi – de la riscul pierderii de vieți, în orele și zilele de după deversarea apei, la părăsirea caselor și a fermelor, pe termen mediu și lung, inundarea minelor de pe malul Niprului (cu alte efecte în serie pentru mediu), afectarea, pe termen mediu și lung a terenurilor agricole și, cum arată deja mai mulți experți citați de presa internațională, afectarea deltei unuia dintre cele mai mari fluvii europene.
Desigur, pe termen scurt, atenția este pe evaluarea și diminuarea riscurilor imediate – în special protecția vieții civililor din zonele inundate și a celor legate de funcționarea centralei nucleare de la Zaporojie (cel puțin legat de această din urmă problemă, pare să existe un consens din toate direcțiile, ucraineană, rusă și a experților internaționali că riscul nu e imediat, existând rezerve alternative de apă pentru răcirea centralei).
”Prăbușirea avantajează, cinic, Rusia” (The Guardian)
Acum, nu e vreo surpriză că Ucraina acuză Rusia, iar Rusia dă vina pe Ucraina, în privința responsabilității prăbușirii barajului. Factual, prăbușirea s-a produs pe partea controlată de Rusia, iar în privința cine ar avea mai mult ”de câștigat” de pe urmele dezastrului, experții citați de presă (a se vedea The Guardian) arată că, cinic, ar fi vorba de Rusia. Faptul că nivelul apei din baraj ajunsese la maximul înregistrat în ultimi 30 de ani sugerează o premeditare/pregătire a prăbușirii.
Mai apoi (spun experții militari), Rusia se temea de un atac amfibiu prin delta fluviului Nipru. Unele dintre forțele armate ale Ucrainei au primit antrenament maritim din Marea Britanie, sugerând că, cel puțin Kievul a dorit să păstreze opțiunea de a încerca ceea ce ar fi fost un atac relativ riscant care, dacă ar fi avut succes, ar fi putut deschide opțiunea pentru o lovitură mai directă către Crimeea – sau deturnarea forțelor ruse departe de frontul sudic mai la est în regiunile Zaporojie și Doneț.
Pozițiile defensive ale Rusiei din aval, așa cum au fost cartografiate din imagini din satelit, au fost deja concentrate pe terenuri mai înalte. Spargerea barajului este un eveniment incert și va dura câteva zile până să fie clar unde va fi noua linie a râului – și dacă fortificațiile sunt în poziții adecvate. Lărgirea râului Nipro de la sute de metri la câțiva kilometri face ca sarcina traversării în forță să fie cu atât mai grea prin deltă. Rusia încă mai are la dispoziție forțele sale aeriene pentru a face dificilă traversarea unui râu și, după cum a arătat bătălia pentru Herson din noiembrie, este dificil să fie păstrat un cap de pod peste râul central al țării. Cu toate acestea, este, de asemenea, cazul că râul este probabil să se îngusteze în amonte, la sud de Zaporojie. Acest lucru poate crea, de asemenea, unele oportunități militare pentru Kiev (analiză pentru The Guardian).
Dincolo însă de acestea discuții, singurul lucru cert e incertitudinea: nu dacă, ci cât de mare și devastator va fi impactul dezastrului asupra civililor și asupra mediului.
Despre prăbușirea barajului. Variantele prezentate în presă
UPDATE: Guvernul Statelor Unite are informații care înclină spre Rusia ca fiind vinovată de atacul asupra barajului din Ucraina, potrivit a doi oficiali americani și a unui oficial occidental, potrivit NBC News. Administrația președintelui american Joe Biden încerca să declasifice o parte din informații și să le distribuie încă de marți după-amiază. Potrivit acelorași surse, motivul din spatele exploziei era încă în curs de evaluare, dar prăbușirea pare să îngreuneze forțele ucrainene să traverseze Nipru și, de asemenea, prezintă o provocare umanitară dificilă.
NBC News transmite: ”Ucraina a acuzat forțele ruse că au aruncat marți în aer barajul Kahovka, amenințând că vor inunda regiunea Kherson din jur.”
Un baraj important, aflat în prima linie a războiului din sudul Ucrainei a fost distrus, potrivit unui videoclip verificat de NBC News și de oficialii locali. Apa s-a scurs în cantități imense, amenințând să inunde regiunea Herson ducând imediat la declanșarea evacuărilor din zonele din apropiere și la o reuniune de urgență la Kiev.
Ucraina a acuzat forțele ruse că au aruncat în aer barajul, care se află într-o zonă controlată de Rusia din regiunea frontului. Agențiile de presă ruse au declarat că barajul a fost distrus în bombardamente, în timp ce un înalt oficial instalat de Rusia a declarat că este vorba despre un atac terorist, care implică un atac al Ucrainei.
Prăbușirea barajului de la Nova Kahova vine la o zi după ce forțele kievene păreau să lanseze o nouă serie de atacuri pe liniile frontului din sud și est, alimentând speculațiile că mult așteptata lor contraofensivă ar fi început.
De-a lungul războiului, ambele părți s-au acuzat reciproc că au vizat barajul cu atacuri, în timp ce Kievul și-a exprimat temerile că Moscova va distruge barajul pentru a provoca o inundație. Experții au speculat că distrugerea barajului ar putea avea un impact catastrofal asupra comunităților locale și a mediului.
Barajul din epoca sovietică, înalt de 30 de metri și lung de 2 mile (aproximativ 3,2 kilometri – n.r.), a fost construit în 1956 pe râu, ca parte a hidrocentralei Kahovka. Apa din rezervor alimentează centrala, o mare parte din regiunea înconjurătoare, inclusiv centrala nucleară Zaporojie controlată de Rusia și Crimeea ocupată de Rusia.
Mesajul lui Zelenski
Președintele Volodimir Zelenski a arătat cu degetul spre „teroriștii ruși”. El a convocat o ședință de urgență a consiliilor de apărare și securitate ale țării. „Distrugerea barajului hidrocentralei Kahovka nu face decât să confirme pentru întreaga lume că acestea trebuie expulzate din fiecare colț al teritoriului ucrainean”, a afirmat el pe Twitter. „Teroriștii nu vor putea opri Ucraina cu apă, rachete sau orice altceva”.
Oficiali instalați de Rusia au declarat că nu există încă niciun pericol pentru centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, de la distrugerea barajului. Ei au spus că a început evacuarea în apropierea barajului și că apa va atinge niveluri critice în câteva ore.
Regiunea Herson a fost anexată de Kremlin anul trecut, dar este controlată doar parțial de forțele Moscovei, după ce o ofensivă ucraineană anterioară a recucerit capitala regională cu același nume.
S-a speculat de mult timp că Ucraina își va reînnoi eforturile de a alunga trupele rusești din zonă, care este străbătută de crucialul râu Nipru (Dnipro), și va căuta să amenințe Peninsula Crimeea anexată de Rusia mai la sud.
Ocupanții ruși au aruncat în aer hidrocentrala Kahovka pentru a pune presiune pe forțele de apărare și Ucraina în ansamblu – titrează platforma ucraineană UNIAN.
Ocupanții ruși au aruncat în aer hidrocentrala Kahovka pentru a pune presiune pe forțele de apărare și Ucraina în ansamblu.
Acest lucru a fost anunțat de șefa Centrului comun de presă de coordonare a forțelor de apărare din sudul Ucrainei, Natalia Humeniuk.
„Rușii au aruncat în aer o parte a structurii (hidrocentrala) și o folosesc ca pe un șantaj punând presiune asupra forțelor de apărare, pentru a pune presiune asupra Ucrainei în ansamblu. Neavând puterea să mai aștepte de unde va veni acea contraofensivă, ei încearcă să provoace o anumită situație de criză în acest fel”, a spus Humeniuk.
https://www.youtube.com/watch?v=PMlmW64xFjg
După cum a raportat UNIAN mai devreme, ocupanții au aruncat în aer hidrocentrala Kahovka pe timp de noapte, iar acum a început evacuarea populației din zonele periculoase pentru care există risc de inundații în regiunea Herson.
Președintele Volodimir Zelenski a convocat o ședință de urgență a Consiliului de Securitate Națională și Apărare din cauza prăbușirii barajului hidrocentralei Kahovka.
Potrivit șefului Administrației Militare Regionale Herson, Oleksandr Prokudin, nivelul critic ar urma să fie atins în cinci ore de la prăbușire.
BBC relatează: Războiul din Ucraina: hidrocentrala Kahovka distrusă, apa merge în așezările învecinate; evacuarea anunțată în regiunea Herson
Kremlinul a respins acuzațiile de implicare a Rusiei în explozia hidrocentralei Kahovka. Kremlinul a numit distrugerea hidrocentralei Kahovka drept rezultatul unui sabotaj planificat și a respins acuzațiile privind implicarea armatei ruse în incident.
În același timp, reprezentanții anteriori ai autorităților de ocupație au declarat că distrugerea barajului a fost asociată cu bombardarea regulată a hidrocentralei Kahovka. Reprezentanții Rusiei nu au adus anterior acuzații de sabotaj. ”Negăm cu hotărâre. Declarăm oficial că aici vorbim cu siguranță despre sabotajul deliberat al părții ucrainene, care a fost planificat și realizat la ordinele primite de la Kiev, de la regimul de la Kiev”, a declarat Dmitri Peskov, secretar de presă prezidențial.
Alte declarații
Olaf Scholz: Distrugerea hidrocentralei Kahovka este o escaladare în concordanță cu acțiunile Rusiei în război
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat marți că distrugerea barajului Kahovka aduce o „nouă dimensiune” a conflictului, care, totuși, „corespunde modului în care Putin duce acest război”. „Aceasta este una dintre numeroasele crime pe care le-am văzut în Ucraina și care au fost comise de armata rusă. Ca parte a acestei metode de război, loviturile au fost întotdeauna efectuate asupra țintelor civile, orașelor, satelor, spitalelor, școlilor și infrastructurii. […] Și, prin urmare, a apărut o nouă dimensiune, dar este în concordanță cu modul în care Putin duce acest război”, a spus el într-un interviu acordat WDR (sursa aici).
Ucraina a acuzat anterior Rusia că a aruncat în aer barajul centralei nucleare de la Kahovka. Șeful ocupatului Nova Kahovka susține că stația a fost avariată din cauza bombardamentelor din Ucraina.
Jens Stoltenberg secretar general NATO afirmă (sursa aici): „Distrugerea barajului demonstrează încă o dată brutalitatea războiului Rusiei în Ucraina”
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a vorbit despre distrugerea hidrocentralei Kahovka. „Distrugerea barajului din Kahovka pune astăzi în pericol mii de civili și provoacă daune grave mediului. Acesta este un act scandalos care demonstrează încă o dată brutalitatea războiului Rusiei în Ucraina”.
Din păcate, efectele cele mai grave le vom vedea pe termen mediu și lung, ziua de astăzi intrând în istoria neagră a dezastrelor de mediu cauzate de iresponsabilitatea umană.
***
Articolul face parte din proiectul ”Ucraina, dezinformarea și manualul de demistificare”, implementat de Societatea Academică din România (SAR) și care beneficiază de o finanțare în valoare de 36.940 euro, prin programul Active Citizens Fund România – finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul materialelor realizate în cadrul proiectului nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021. Pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.
***
daca centrala de la Zaporojie devine un dezastru nuclear atunci europa de est si centrala nu o sa mai existe!
in privinta a cui este vina foarte greu de spus insa credibilitatea NATO-Ucraina scade vertiginos in tot ceea ce fac si mai ales ce declara, aproape totul se dovedeste o minciuna continua. Incredibil dar Rusia practic prinde credibilitate fara sa declare nimic (sau cel putin fara sa fie bagati in seama de prea multi care stim ce inseamna Rusia), nu-mi vine sa cred!
nu știu de unde ați ajuns la concluzia că ”tot ce declară NATO-Ucraina” ar fi o ”minciună continuă”
,,Zero infinit”, se intitiuleaza un capitol (dn romanul ,,Dragoste in umbra mortii”), descriind teribilul tsunami din Oc. Indian, 2004, cand au murit in cateva ore 300 de mii de turisti occidentali. Catastrofa de pe Nipru este similara fiindca este o crima de proprtii, premeditata! Halucinant!