Călin Dejeu

Despre Proclamația de la Timișoara, altfel

Au trecut 31 de ani de la lansarea Proclamației de la Timișoara. Dar există o consecință nefastă a ignorării punctului 8 al Proclamației de la Timișoara despre care nimeni nu a scris, deși va fi simțită chiar și atunci când nici măcar istoricii nu își vor mai aminti de Revoluția Română. Este vorba de distrugerea ireversibilă a râurilor României de către instituția numită eufemistic Administrația Națională Apele Române.

Nu este niciun secret că Ion Iliescu este inginer hidrotehnist, că a lucrat la precursorul Apelor Române, că, mai simplu spus, Apele Române este instituția lui Iliescu. Această instituție nocivă a fost inventată prin ordonanță de urgență de către guvernul Năstase, în septembrie 2002, când Ion Iliescu era președintele României. Evident că nu este o coincidență. Dacă punctul 8 ar fi fost respectat, Iliescu nu ar fi ajuns să ”modeleze sistemul” în România, și această instituție nu ar fi existat. Sute de râuri distruse de această instituție în cei 19 ani de la înființare ar curge încă libere, ar avea albii și maluri naturale, umbrite, cum este firesc, de sălcii, plopi și arini, nu de ziduri din beton sau gabioane, ar face viața localnicilor mai frumoasă și prosperă, ar reprezenta un habitat propice pentru speciile de floră și faună.

Un agent economic specializat în distrugerea râurilor prin regularizări, cele mai perimate și nocive practici de management al apelor, a fost transformat în instituție ”stat în stat”, pus stăpân absolut peste ape. Este ca și cum ai pune un pedofil șef la ”protecția copilului”.

Ținând cont că este instituția lui Iliescu, nu putem să nu facem acum legătura și cu leagănul mineriadelor. Mai ales că cel mai brutal proiect pe care Apele Române vor să îl implementeze acum este cel de regularizare a Jiului de Vest, la Uricani, Lupeni, Aninoasa și Vulcan. Ca să dea impresia că se face ceva și pentru oamenii din Valea Jiului, Apele Române insistă cel mai mult cu acest proiect complet absurd, dacă este să ținem cont de topografia localităților de pe Jiul de Vest.

Am spune că cineva ar trebui să le deseneze băieților că nu este suficient să faci ceva, mai trebuie să fie și ceva constructiv, nu destructiv, ceva care să le dea localnicilor un loc de muncă, nu să le anuleze un loc de muncă.

Dar, la nivelul politicii românești, dacă este benefic sau nociv este un detaliu nesemnificativ. Important este să poată spune că au facut ceva și, mai ales, să ajungă banii publici la firmele cui trebuie. Că în urmă rămâne o vale sluțită și oameni și mai săraci nu interesează pe nimeni la nivelurile de decizie.

Într-o zi în care la Aninoasa nu a căzut niciun strop de apă, am avut inundații la Aninoasa. Nu a plouat mult mai sus pe vale în acea zi de iunie 2020, cauza inundației a fost proasta gestionare a acumulării Valea de Pești (pe lângă despăduriri).

O dovadă siderantă a gradului de penetrare în ”sistem” a sforilor trase de acești bandiți este faptul că PricewaterhouseCoopers vrea să întroducă în TRACER proiectul de distrugere a Jiului de Vest, cu pretextul inundației din 26 iunie 2020.

Nu aș merge până la a susține că proasta gestionare a acumulării a fost ceva premeditat, deși inundația le-a picat teribil de bine celor de la Apele Române. Oricum, au fost inundate doar niște anexe gospodărești, nu a fost nicio victimă umană, și nimic nu justifică distrugerea ireversibilă a râului, pe care o pun la cale, și zecile de milioane de euro cheltuiți degeaba, ca să distrugă natura, să accentueze amprenta de carbon și să saboteze turismul.

Este cu atât mai suspect ce face PricewaterhouseCoopers cu cât Comisia Europeană a criticat deja proiectul analog, dar la scară mult mai mică, prin care a fost mutilat ilegal Jiul de Est, fără evaluarea impactului asupra mediului, cu dosar penal pentru defrișarea vegetației ripariene, dosar despre care evident că nu s-a mai auzit nimic. Și l-a criticat chiar într-o conferință din cadrul proiectului TRACER.

Deci grotescul situației merge dincolo de faptul că un guvern liberal promovează acest proiect anacronic și ilegal, o șarlatanie insituțională concepută mai demult.

Mimarea procedurii de evaluare a impactului asupra mediului merge mai departe la APM Hunedoara, deși decizia de încadrare a fost ilegală, fără evaluare adecvată, și avem pentru așa ceva un infringement deschis în octombrie.

Parlamentul European a luat în vizor aberația criminală din gestioarea apelor din Romania, aberație fără egal în Europa. În Rezoluția Parlamentului European din 17 decembrie 2020 referitoare la punerea în aplicare a legislației UE privind apa (2020/2613(RSP)), avem referire clară la conflictul de interese care marchează total activitatea instituției lui Iliescu, chiar dacă instituția nu este nominalizată:

Parlamentul European, ”întrucât există situații în care entitățile care gestionează corpurile de apă sunt finanțate din activități care deteriorează starea chimică și ecologică a corpurilor de apă, împiedicând realizarea obiectivelor Directivei-cadru privind apa; întrucât, în astfel de situații, conflictele de interese sunt dificil de evitat, acestea menținând entitățile care gestionează corpurile de apă în cercuri vicioase, făcându-le dependente de activități care deteriorează corpurile de apă”,

invită statele membre să creeze cadre juridice prin care să se evite situațiile în care entitățile care gestionează corpuri de apă sunt finanțate din activități care deteriorează starea chimică și ecologică a acestora; invită statele membre să separe în mod clar entitățile responsabile de gestionarea apelor de cele responsabile de evaluarea stării corpurilor de apă”.

La trei luni de la această rezoluție, nu vedem nicio reacție guvernamentală sau parlamentară. Deși premierul Câțu vrea să pară un reformator, nu schițează niciun gest pentru a ne scăpa de instituția lui Iliescu. Așa cum a fost inventată, prin ordonanță de urgență, poate să fie și desființată. Tăcerea este cu atât mai asurzitoare cu cât în ultimele luni abuzuri de la Apele Române au tot ajuns în presă. Dar din păcate s-a creat doar impresia falsă că la Apele Române sunt niște probleme. La Apele Române nu sunt doar niște probleme. Apele Române, instituția lui Iiescu, estea ea însăși, în ansamblul ei, o imensă problemă.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

9 thoughts on “Despre Proclamația de la Timișoara, altfel

 1. Vlad Slăvoiu

  Când, într-un context oarecare, s-a pus problema să închei un contract cu Hidroelectrica, unul din lucrurile care m-au ținut în loc au fost, vă vine să credeți sau nu, textele dumneavoastră citite aici, pe România Curată.

  Astăzi citesc textul acesta, care mi se pare … cum mi se pare? … mi se pare … dar ce mai contează cum mi se pare? Felicitări, ce să zic… :))

  Reply
 2. CMC

  O fi distractiva povestea fortata cu Iliescu si Apele Romane…pentru unii…(ca Iliescu nu mai are treaba cu Apele Romane dinainte de ’89, dar e bun de folosit pentru bautut campii de oameni dusi cu pluta … pe apele roamne)
  Dar asta cu chelneritzele PNLului si cu datul profesionistilor afara, nu va pune pe ganduri ca Apele Romane o sa fie acusi, acusi incluse in HORECA?

  Reply
 3. Vlad Slăvoiu

  @CMC: Păi tocmai asta e ideea: că nu „distractivă” e, ci „ridicolă”. E ca o teslă… :))

  Reply
 4. marius

  Gavril Dejeu aveati niste articole bune, logice si de bun simt dar ceva incepe sa se strice rau…

  Reply
 5. Lecitina

  Ce-au mai uitat unii cum lauda Iliescu la TV sistemul betonisto-diguist de gospodărire a apelor.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *