Călin Dejeu

Comisia Europeana critică mutilarea Jiului de Est

La sfârșitul lunii trecute a avut loc, la Petroșani (și online) o conferință în cadrul proiectului TRACER, proiect finanțat prin Programul Orizont 2020, program-cadru al UE pentru cercetare și inovare.

Prin TRACER se urmărește susținerea regiunilor cele mai afectate de politica europeană de renunțare la cărbune ca sursă de energie. De aceea Valea Jiului, încă un bazin carbonifer activ, reprezintă un punct de interes major. Ce nu se înțelege în această tranziție este că ideea de bază nu este ca Valea Jiului să treacă de la producția energetică pe bază de cărbune la o producție echivalentă din surse regenabile. Așa ceva evident că nu este fezabil. Această tranziție justă, pentru care va exista Fondul pentru Tranziție Justă, are în vedere comunitățile locale afectate în sensul de a li se oferi o alternativă economică viabilă, nu neapărat una energetică.
Dar să revin la conferința găzduită de Universitatea din Petroșani. Prezentarea din partea Direcției Generale Politică Regională și Urbană (DG Regio) a atins niște aspecte cu adevărat relevante. Unul este cel al proiectelor care nu rezolvă nimic, doar înghit fonduri. Și a fost dat ca exemplu proiectul de mutilare a cursului Jiului de Est, proiect despre care am scris în 2017.

Este un proiect care nu a rezolvat nimic, doar a înghțit bani și a distrus. O șarlatanie instituțională pe care Dacian Cioloș, atunci prim-ministru, a refuzat tacit să o stopeze. I-am scris atunci o scrisoare deschisă.

Șarlatania instituțională a fost apoi mușamalizată de corpul de control al prim-ministrului Viorica Dăncilă, de-a valma cu proiectul hidroenergetic, la fel de ilegal, din Defileul Jiului.

Este dincolo de jenant ca astfel de entități politice, de mușamalizare, să se numească ”corp de control”.
Sfârșitul prezentării din partea DG Regio îl puteți vedea aici.

De la momentul 8:54 începe expunerea privitoare la Jiul de Est.
Dar mai întâi puteți vedea, la începutul video-ului, cu câtă diplomație sunt amintite costrucțiile ilegale ale Hidroelectrica, din inima parcului național. În curând se împlinesc trei ani de când instanța a stabilit că au fost ridicate ilegal, dar autoritățile nu au făcut încă niciun demers pentru demolarea lor.

De ce dă DG Regio aceste două exemple negative, cele două proiecte nocive, cel al Hidroelectrica din Defileul Jiului și cel al Apelor Române de pe Jiul de Est? Pentru că toată lumea susține că turismul este principala șansă a Văii Jiului. Iar proiectele de distrugere masivă a naturii reprezintă sabotaj pentru turism. Și pentru că proiectele nocive, din care localnicii nu au nimic de câștigat, doar de pierdut, nu aduc nicio alternativă ecomică viabilă, deteriorează calitatea vieții localnicilor, în loc să o îmbunătățească.

Din expunerea privind Jiul de Est aflăm că la Bruxelles s-a înțeles perfect că regularizarea râului nu avea niciun rost, deoarece terasamentul căii ferate, mult mai înalt decât zidul cu care a fost înlocuit malul natural, proteja deja orașul.
Suntem avertizați să terminăm cu proiectele iraționale, precum cel care a mutilat cursul Jiului de Est la Petroșani. În prezentare se întreabă retoric pentru ce este acest proiect. Răspunsul este simplu, ca să ajungă banii din bugetul României în conturile firmei Socot S.A. Găsesc în presă că Socot S.A. primise deja înainte de acest contract cu Jiul de Est, de la Apele Române, din mai multe contracte, 121,234,076.92 lei. Sumă cu care se putea construi un spital.

Dar mutilarea Jiului de Est este doar un mic preambul pentru ecocidul pe care Apele Române vor să-l aplice pe Jiul de Vest și afluenți, pentru care APM Hunedoara a ajuns deja la decizia etapei de încadrare, deși trebuia să-l respingă încă de la decizia etapei de evaluare inițială.

Din prezentare de la DG Regio mai merită amintit faptul că suntem criticați pentru că punem eficiența energetică pe ultimul plan, când ea trebuie să fie pe primul plan. Este prioritar să consumăm mai puțină energie, nu să producem mai multă. Dar noi continuăm cu mentalitatea din lozinca ”țării cât mai mult cărbune”, doar că schimbăm cărbunele, declarativ, cu surse regenerabile sau pseudo-regenerabile. Așa rezultă și din strategia energetică ilegală pe care guvernul Orban vrea să o aprobe acum prin OUG.

Cât despre viitorul Văii Jiului, degeba vor fi fonduri, dacă nu are cine să scrie proiecte benefice. De la administrațiile locale nu prea avem de ce să avem așteptări ridicate. La Petrila, de exemplu, a fost reales același primar care se face că crede că un proiect de distrugere a naturii care aduce 13 bani/persoană, pe lună, este o mare afacere pentru comunitatea locală.

Sub oblăduirea aceluiași primar, Schweighofer a aplicat o rană oribilă pe fața naturii, facând de la zero un drum ilegal, în ”creierii munților” anul acesta.

Dacă se continuă așa, putem uita complet de turism în Valea Jiului.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Comisia Europeana critică mutilarea Jiului de Est

  1. G

    Așa-i Comisia Europeană: se enervează, amenință, își exprimă îngrijorarea, pune infrigement, apoi îl anulează, dă noi dead-line-uri, etc. Iar când își trimite oamenii aici, aceștia se cazează, ca din întâmplare în cabanele de protocol ale Romsilva. A dracului, comisia asta europeană, cum ar zice un personaj al lui Caragiale!!!

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *