Update: Cum a câștigat România Curată procesul în care i se cere să șteargă articole despre fostul șef SRI
Una dintre cele mai bizare cereri din procesul prin care instanța a dispus ștergerea a patru articole de pe Internet – o premieră pentru România – se referă la „retragerea” a articolului „Asocieri mai mult și mai puțin secrete. Cine a protejat firmele lui Ghiță și Vlădescu în afacerile lor cu softurile pentru spitale? (II)”. (II) înseamnă că articolul este partea a doua a anchetei începute sub titlul EXCLUSIV.FRĂȚIA SEBASTIAN – GHIȚĂ și VLĂDESCU. Contracte umflate cu milioane de euro din banii europeni pentru spitale! Până când UE a spus ”STOP! AJUNGE!”
Ancheta face referire doar în treacăt la e-mailurile primite de George Maior și dezvăluite de Guccifer. În rest, este o expunere amplă a frăției celor doi Sebastian: Vlădescu și Ghiță.
Ziua, ei se prezentau ca adversari politici – unul ministru de finanțe al PNL sau PDL, după conjunctură, altul tânăr om de afaceri abonat la contracte publice cu cântec, membru influent al PSD sau chiar deputat însărcinat cu supravegherea SRI în comisia de specialitate.
Noaptea, cei doi împărțeau bani și contracte sub protecția celor mai discrete elemente din conducerea României. Nereguli care au condus la blocarea decontărilor din bani europeni pentru sistemul spitalicesc, după o anchetă la nivelul OLAF.
Ambii învârteau sume de ordinul zecilor sau sutelor de milioane de euro cu o nonșalanță de invidiat.
Sebastian Vlădescu este acum anchetat de DNA în dosarul CFR, are averea sub sechestru și și-a plătit o parte din cauțiune în lingouri de aur.
Sebstian Ghiță tocmai a scăpat de ultimul mandat de arestare și poate să se întoarcă din autoexilul la Belgrad dacă vrea, însă are în continuare dosare penale care îl pot duce după gratii.
Lucrurile pe care cei doi le au în comun sunt aproape necunoscute publicului larg iar acum, după decizia Tribunalului București, se presupune că ar trebui să dispară definitiv din spațiul public.
Inclusiv elementele legate de investigația Microsoft, clasată în mod bizar pentru că faptele s-ar fi „prescris”! (documentele de la OLAF pot fi descărcate aici – I, II)
De ce decide instanța să elimine un articol despre mecanismul care a dus la blocarea decontărilor europene pentru sistemul spitalicesc? O anchetă scrisă de un alt autor (Daniel Befu) decât cel chemat în judecată, într-o altă publicație și în alt context? Asta vom afla poate din motivare, iar dacă nu abia peste 50 de ani…
Ce avem deocamdată? O anchetă plină de nume și sume, acte și fapte. Redăm mai jos pasajele cele mai relevante:
(…)
Atât Sebastian Ghiță, fondatorul Teamnet International SA, cât și Sebastian Vlădescu fondatorul RSC SRL, au în comun faptul că sunt prieteni intimi ai unor premieri, Ghiță al lui victor Ponta și Vlădescu al lui Călin Popescu Tăriceanu. Însă și unul și celălalt sunt cunoscuți și prin punțile spre PDL, Sebastian Vlădescu fiind agreat de Traian Băsescu la șefia Finanțelor în Guvernul Boc 2, iar Sebastian Ghiță fiind unul din apropiații Elenei Udrea, pupila lui Traian Băsescu. Relațiile lor cu mediul de afaceri și lumea politică sunt însă mult mai complexe și au fost relatate de presă. România Curată vrea doar să puncteze niște elemente comune din istoricele celor două firme, Teamnet și RSC, care și-au adjudecat contractele de informatizare a spitalelor.
(…)
Firma Teamnet International SA, al cărei fondator e Sebastian Ghiță, s-a asociat în 2013 în două societăți (Logical Integrated Sustems SRL și Penta Group Tsm SRL) cu firma Security Global Consulting SRL a fostului director adjunct al SRI, generalul Dumitru Zamfir. Asta se întâmpla la o lună după ce generalul Dumitru Zamfir a cumpărat 90% din SRL-ul Security Global Consulting de la Viorel Soare (unul din asociații din Electro DCS ai lui Codruț Sereș, ai ex-consilierului din MEC Mădălin Borș și ai ex-vicepreședintelui ANRP Cătălin Dumitru, prins cu șpaga de 1 milion de euro). Dumitru Zamfir e secretar general al Asociației Naționale pentru Securitatea Sistemelor Informatice (vezi aici), participând în ciuda condamnării cu suspendare pentru corupție, la organizarea de evenimente unde pe lista de invitați s-au găsit guvernatorul Mugur Isărescu și generalul Michael Hayden, un fost șef al CIA-ului și al NSA-ului (aici). Printre sponsorii evenimentului s-a numărat Teamnet International SA, dar și Niro Investment Group SA, firma fanion a lui Nicolae Dumitru, personaj important din Dosarul Microsoft, apropiat la rându-i de serviciile secrete și alte instituții din securitatea națională, din rândurile cărora și-a recrutat un staff consistent (aici și aici).
(…)
Asocierea Teamnet cu generalul SRI Dumitru Zamfir nu reprezintă unica apropiere a companiei de serviciile secrete. În mai 2014 în acționariatul firmei Teamnet Internațional SA a intrat cu 2% Total Pax SRL, unde asociați sunt Adrian Bârzan, președintele filialei Giurgiu a micro-Partidului România Unită și fiul său Mihai Vladimir Bârzan, cel care a cumpărat în 2013 de la Teodor Meleșcanu, pe când ocupa funcția de director al Serviciului de Informații externe, un Aro 244.
(…)
O apropiere de instituții din securitatea națională o găsim și în cazul firmei Romanian Soft Company SRL, care încă de la început de drum a avut ușile larg deschise atât la MAI cât și la SRI. Ca o companie proaspătă, fără experiență să poată intra cu șanse crescute de succes pe piața achizițiilor publice din domeniul softului spitalicesc, avea nevoie să-și construiască un portofoliu. Așa se face că în 2002-2003, Romanian Soft Company SRL a donat software-ul de management integrat către două spitale care au acceptat să primească darul lui Sebastian Vlădescu. E vorba de Spitalul de Urgență al MAI, Prof. Dr. Dumitru Gerota și de spitalul Spitalul Militar Clinic de Urgență Prof. Dr. Agrippa Ionescu, cunoscut publicului ca „Spitalul SRI” (UM 0521). Și alte firme în care apare familia Vlădescu au derulat contracte cu alte instituții de securitate: SPP și STS.
(…)
În 2010 Sebastian Ghiță era acționarul majoritar al Teamnet International SA. În ce-l privește pe Sebastian Vlădescu, acesta a ieșit din acționariatul RCS SRL din 2005, însă fosta sa soție a rămas în societate, la momentul derulării contractelor Carmen Vlădescu având 26% din părțile sociale, restul fiind împărțit între Ionel Manole, Gheorghe Gabriel Oprea și Crăciun Elisei. Deși Sebastian Vlădescu și Cramen Vlădescu au divorțat în 2004, ei au rămas parteneri de afaceri și fostul ei consort a mai încercat să o readucă în patul conjugal. De altfel, Vlădescu este și acum partener de afaceri în alte firme cu toți foștii săi asociații din Romanian Soft Company SRL, sau cu rudele lor (SC Mărul de Aur SRL, Ecologic All Pro SRL). Administratorul RSC SRL, Bidaru Gheorghe Marian, apare la RECOM ca fiind asociat în firma GEOMATICA SRL cu deputatul PSD Bogdan Ionuț Săvoiu (ex-director adjunct la ANCPI).
(…)
În primii ani de existență, firma Romanian Soft Company SRL a fost acuzată public de Dragoș Rișcanu, patronul unei alte companii IT , Omnis SRL, că a furat o parte din codul sursă al programului informatic “Isis.net”, pe care l-ar fi folosit pentru dezvoltarea cu fonduri PHARE a softurilor de informatizare a spitalelor (aici și aici). Ca un amănunt haios, la începuturi, Romanian Software Company i-a avut fondatori pe Manole Ionel (30%), Sebastian Vlădescu (30%) și Alexandrescu Alin Alexandru (40%), personaj care a stat în RSC SRL până în 2002, peste ani, în 2011, fiind arestat în dosarul șantajului conducerii Medlife (cu unul dintre patroni a și fost de altfel asociat în firma SWOT PROIECT SRL). Alexandrescu, în timp ce se ocupa cu administrarea sistemelor IT ale lanțului de clinici Medlife, a furat bazele de date cu clienții și a cerut bani ca să nu le facă publice.
(…)
În 2015 firma Genius IT SRL a preluat părțile sociale deținute de Carmen Vlădescu și de Ionel Manole la Romanian Soft Company SRL, adică 52% din capitalul social. Firma Genius IT SRL, fondată de Ana Maria Antoaneta (aici și aici), fosta iubită a deputatului Radu Popa, ex-consilier al lui Victor Ponta (aici și aici), de Mădălina Ghiță, și Adelina Lupu Popescu (care a lucrat directoare de marketing la Teletrans, o filială a Transelectrica. O perioadă a deținut părți sociale în firmă și Cârstea Liviu Alexandru, candidat ARD de Dâmbovița pentru un loc de deputat în 2012 (aici). Actualul manager al Romanian Soft Company este Berdilă Raoul Ovidiu, a cărui soție e afacerist și totodată expert parlamentar la AEP (aici). Tot pentru RSC lucrează și fratele șefului companiei Horațiu Berdilă (aici), al cărui nume a fost pomenit într-o rețea de evaziune fiscală (aici).
Întregul serial de investigații în linkurile de mai jos:
Generalul SRI al lui Sebastian Ghiţă. În loc să îi ia, statul îi dă
Trebuie cenzurat articolul despre frăția Sebastian Ghiță – Sebastian Vlădescu și despre felul în care au fost protejați de serviciile secrete DEOARECE EI SUNT ********* ca multi alti RECHINI CARE DEVOREAZA NATIA ROMANA …………………
Când “serviciile” (pervers nume!) nu se ocupă public de unele afaceri puturoase, înseamnă că se ocupă dinăuntrul acestor afaceri. Pentru că nimic nu le poate scăpa: orice începător care prinde un fir deșiră ciorapul. Iar fire, slavă Domnului – ți le dă presa! Parafrazând o zicere despre armata dintr-o țară africană, se poate spune că toate țările au servicii, doar în România serviciile au țara.
Și dacă articolele vor deveni virale (fie și din simplul motiv că au fost interzise de o instanță judecătorească) ce va face dna judecătoare? Va dispune închiderea Internetului? :)
Cât privește strategia reclamantului, cred că tocmai și-a crescut șansele la nominalizarea pentru un mandat de (euro)parlamentar pe listele unui partid în urma notorietății căpătate.
Serios acum, ce schimbă această hotărâre -dincolo de despăgubirea reclamantului? Dispune retragerea unor articole de pe anumite websituri, de parcă conținutul acestora nu poate apărea din nou cu titlu diferit în alte locuri pe Internet -sau chiar pe paginile inițiale.