Romania Curată

Crezul putinismului dezvoltat. Ce vrea Kremlinul cu ”Fundamentele statalității ruse”, noul curs pentru studenții ruși

Administrația prezidențială de la Moscova a pregătit un nou surogat de ideologie pentru alegerile din 2024. Autoritățile nu au zugrăvit o imagine clară a viitorului, dar nici nu au abordat trecutul. În schimb, cetățenilor li s-a oferit un set de dogme: „tânăra civilizație țărănească a Rusiei nu poate decât să învingă civilizația îmbătrânită a Occidentului”, „guvernul și societatea au aceleași obiective”, iar rușii se caracterizează prin colectivism, sacrificiu și slujire a statului. Aceste teze sunt prezentate într-un nou curs universitar, „Fundamentele statalității ruse”, pe care toți studenții îl vor studia începând cu luna septembrie. Kremlinul încearcă să își susțină teoria cu o bază pseudo-științifică pentru a face tezele mai ușor de crezut.

Andrei Perțev, jurnalist, corespondent special al ziarului Meduza, a explicat pentru Carnegie Endowment for International Peace și Carnegie Politika, ideologia din ”Fundamentele statalității ruse”. Adaptare de Vasile Ernu. Titlul aparține redacției (România Curată).

Rusia este tânără

Înainte de fiecare alegere federală din ultimii ani, Kremlinul se întreabă ce „imagine a viitorului” să le prezinte rușilor. Multă vreme, totul s-a bazat pe conceptul de „stabilitate a lui Putin”: bunăstarea materială a cetățenilor se îmbunătățește și va continua să o facă. În schimb, autoritățile au cerut și au primit loialitate din partea populației.

Cu toate acestea, a devenit dificil să se mențină acest concept chiar și în anii dinaintea războiului. A intervenit stagnarea îndelungată a economiei și măsurile nepopulare ale autorităților, cum ar fi reforma pensiilor din 2018. Invazia Ucrainei, care a început în februarie 2022, a îngropat în cele din urmă „stabilitatea lui Putin”. Kremlinul a trebuit să se gândească la o nouă pseudo-ideologie.

Rezultatul acestei gândiri este noua disciplină universitară „Fundamentele statalității ruse”, dezvoltată la comanda și sub supravegherea blocului politic intern al Kremlinului. Unul dintre obiectivele sale, declarat în mod explicit în programă, este de a preveni creșterea sentimentelor de opoziție în rândul tinerilor, insuflându-le „un sentiment dezvoltat de cetățenie și patriotism”.

Se propune să se facă acest lucru cu ajutorul abordării civilizaționale a istoriei. Esența acesteia constă în faptul că în fiecare moment de timp, la vârful dezvoltării, există o anumită civilizație cu propriul mod de viață, cultură și tradiții speciale. Ca și organismele vii, civilizațiile se nasc, cresc, înfloresc, îmbătrânesc și mor. Subtextul este clar: civilizația occidentală a supraviețuit timpului său, în timp ce civilizația rusă este „în plină dezvoltare”. Acesta este un citat al lui Vladimir Putin, căruia îi place, în general, să argumenteze în acest spirit și, de exemplu, să se refere la lucrările istoricului Lev Gumilev, un proeminent susținător al abordării civilizaționale.

Ideea istoriei ca o cursă de ștafetă a civilizațiilor este foarte convenabilă pentru conducerea de vârf a Rusiei. Din moment ce sunt suficient de norocoși să conducă o civilizație tânără, nu trebuie neapărat să își calculeze pașii și riscurile, să dezvolte economia și să conducă o politică externă rezonabilă. Tinerii vor ierta totul și vor anula toate greșelile, Rusia va deveni lider în orice caz.

Autoritățile beneficiază și de faptul că abordarea civilizațională exclude existența valorilor universale. Putin se ghidează tocmai după aceste considerente atunci când critică „impunerea de către Occident a valorilor sale”. În cele din urmă, această abordare ajută la justificarea celuilalt concept preferat al Kremlinului – o „lume multipolară” cu diferiți „poli-civilizații”.

Kremlinul visează să introducă astfel de idei în mintea nu doar a studenților, ci a tuturor rușilor. Nu este o coincidență faptul că unul dintre principalii responsabili ai proiectului, Andrei Polosin (o persoană apropiată de Serghei Kirienko, supervizorul politic intern al Kremlinului), explică în mod activ conceptul angajaților Kremlinului, viceguvernatorilor și analiștilor politici. Până la alegerile din 2024, nu ar trebui să existe diferențe de abordare.

Loialitate prin știință

Conceptul formulat nu implică reflecție, ceea ce este convenabil pentru propagandă. Nu este necesar să se elaboreze proiecte pentru viitor (acesta este explicitat doar în linii punctate) și nici să se gândească la metodele de atingere a obiectivelor. Kremlinul vrea să le impună rușilor o credință oarbă, încercând să o susțină cu un erzaț de știință. Abundența de termeni – cum ar fi „codul civilizației naționale” și „identitate socială” – ar trebui să inspire încrederea publicului. Însuși Fundamentele statalității a fost elaborat în cadrul proiectului „ADN-ul Rusiei” – și acesta este, de asemenea, un joc de terminologie științifică.

Pe aceleași baze pseudoștiințifice, autoritățile vor încerca să-și formeze loialitatea față de ele însele. Cetățenilor li se va vorbi despre o viziune specială asupra lumii și un sistem de valori pe care trebuie să le împărtășească în virtutea „apartenenței la civilizația rusă și la societatea rusă”.

Cursul universitar enumeră conceptele-cheie ale acestui sistem și „dominantele valorice corespunzătoare”. Astfel, o persoană corespunde creației, o familie – tradiției, societatea – armoniei, statul – încrederii în instituțiile puterii, iar țara – patriotismului. Urmează „atitudini” care, potrivit autorilor, sunt împărtășite de ruși: „autoritățile sunt competente și eficiente”, „autoritățile și societatea sunt de aceeași parte, au obiective comune”, „încredere în alegeri”, „asigurarea unei creșteri naturale durabile a populației în Rusia” și așa mai departe.

Prezentarea proiectului „ADN-ul Rusiei” a enumerat, de asemenea, o serie de „valori” inerente rușilor: „serviciul”, „suveranitatea”, „stabilitatea”. Andrei Polosin, în discursurile sale publice, numește „proprietățile poporului rus” mesianismul și „prezența obligatorie a unui super-post”.

Autorii conceptului susțin că „dominantele”, „atitudinile” și „valorile” au fost identificate pe baza unor cercetări științifice. Dacă analizăm mai în profunzime problema, se pare că este vorba doar de sesiuni de brainstorming desfășurate de oficiali, profesori și politologi, precum și de sondaje de focus grup formate în rândul studenților loiali autorităților.

Cu toate acestea, cetățenii obișnuiți nu vor săpa atât de adânc. Li se oferă pur și simplu să creadă în caracterul științific al noului concept. Și să accepte regulile jocului: dacă te consideri parte a civilizației rusești, atunci împărtășește-i „atitudinile” și „valorile”. Rușilor li se oferă să accepte și să se supună – pentru că le este științific inerent.

Lui Putin și asociaților săi le plac astfel de evoluții ideologice. Conceptul reconfortează conducerea țării după greșeli și îi dă un sentiment de liniște: nu există nicio amenințare la adresa regimului, deoarece rușii venerează puterea, iar Rusia, în calitate de civilizație tânără, nu poate decât să învingă.

Cu toate acestea, nu există niciun motiv să ne așteptăm la un succes deosebit al construcției create. Este mai probabil ca aceasta să repete soarta comunismului științific sovietic. Cel puțin exista o imagine a viitorului, dar oamenii au fost totuși masiv dezamăgiți de această ideologie imediat ce și-au dat seama că ea nu i-a condus la prosperitate materială. Actuala abordare civilizațională nici măcar nu face astfel de promisiuni, oferindu-le cetățenilor să își servească patria doar pentru că „știința” a predeterminat acest lucru.

În prezent, structurile și personajele loiale autorităților își vor demonstra în orice mod posibil aderența la „viziunea rusă asupra lumii” prescrisă în concept. Cu toate acestea, într-o situație de criză pentru autorități, aceștia vor abandona cu siguranță construcțiile artificiale cu aceeași ușurință cu care cetățenii sovietici au respins cândva comunismul științific, transformându-se în susținători ai democrației și al reformelor din epoca perestroika.

***

Articol publicat în cadrul proiectului ”Ucraina, dezinformarea și manualul de demistificare”. Proiectul este derulat de Societatea Academică din România (SAR) și beneficiază de o finanțare în valoare de 36.940 euro, prin programul Active Citizens Fund România – finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul materialelor realizate în cadrul proiectului nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021. Pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Crezul putinismului dezvoltat. Ce vrea Kremlinul cu ”Fundamentele statalității ruse”, noul curs pentru studenții ruși

  1. Advertoriale

    Felicitari pentru aceasta scriere interesanta! Abordarea ta privind noua ideologie dezlantuita de Kremlin este minunata. Sunt surprins cat de bine te-ai documentat si ai prezentat argumentele din spatele acestei miscari. Cu aceasta, Rusia dovedeste ca emanciparea lor poate rezista in fata valorilor occidentale. In acelasi timp, este trist sa vedem ca se poate incepe o ideologie folosind pseudo-stiinta. Este un pic disperant, dar inca speram ca lucrurile se vor schimba odata cu schimbarea generatiei.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *