Călin Dejeu

Cioloș și certificatele verzi de Paris

În sfârșit, dar din păcate nu din rațiuni de mediu, ci doar pentru a mai ”tempera” facturile la energie, apare în spațiul politic românesc propunerea privind eliminarea plății certificatelor verzi. Dacian Cioloș a insistat miercuri pe această temă.

Oricine se uită pe o factură de energie electrică vede că o parte din sumă este pentru certificate verzi. Nu știu câți dintre români știu și unde ajung acești bani. Avem aici probabil cel mai cinic și aberant abuz al autorităților din ultimii 30 de ani. O mare parte din acești bani ajung la industria letală pentru râuri, la băieții deștepți care ne-au măcelărit râurile și văile cu câțiva ani în urmă, când șantierele microhidrocentralelor ne-au distrus ireversibil cele mai fascinante colțuri de natură. Ce poate fi mai cinic decât să-i premiezi cu certificate verzi pe cei care distrug ireversibil natura? Ce poate fi mai absurd decât să susții că protejezi mediul înconjurător prin distrugerea naturii? Natura este cel mai important element al mediului înconjurător, cum să protejezi mediul distrugând-o??!

Pentru cine a uitat cum ne-au fost distruse văile, astfel de imagini sunt destul de sugestive.

Sau astfel de imagini.

Revenind la certificatele verzi pe care suntem obligați să le plătim, cel mai revoltător mi se pare cazul microhidrocentralei de pe râul Taia, care a funcționat ilegal câțiva ani de zile, până când, în urma deciziei definitive a Curții de Apel Alba Iulia, a fost închisă. Evident că în acești ani firma Hidro Clear S.R.L. a câștigat o grămadă de bani din certificate verzi de pe urma funcționării ilegale. Nimeni nu a mișcat un deget pentru ca acești bani, furați din buzunarele noastre, să fie recuperați.

Propaganda industriei băgării râurilor în țeavă a încercat să ne inoculeze ideea că este vorba doar de o proastă implementare a conceptului în România.

Dar imaginile din Catalogul Negru al Microhidrocentralelor, catalog care din România prezintă doar cazul Drăganului (la pag. 17), arată clar că acest flagel este la fel de oribil peste tot.

Chiar și Grupul de Experți Tehnici al Comisiei Europene a concluzionat că: ”Construirea de hidrocentrale mici (<10MW) trebuie evitată.”

Ar mai fi poate de amintit infringementul în curs, pe microhidrocentrale. Dar mult nu putem aștepta de la el. Așa cum s-a scris recent, Comisia Europeană este câinele de pază care nu iese din cușcă.

Din start vedem, în scrisoarea de punere în întârziere, că nu se exemplifică decât cu anumite cazuri, deși toate microhidrocentralele construite în acel val au fost construite ilegal. Este suficient să obervăm că nici măcar cazul Drăganului nu apare în scrisoare.

Vecinii noștri de la sud luptă cu disperare pentru a-și apăra râurile.

Noi dormim în papuci, așeptăm să vină Comisia Europeană să ni le salveze. Cam cum i-am așteptat pe americani după Al Doilea Război Mondial …

Foarte grav este că impostorul de la mediu, Tanczos Barna, un furibund militant anti-natură, vrea să crească producția hidroenergetică nu prin retehnologizare, cum ar fi rațional și legal, ci prin noi distrugeri ale ariilor naturale protejate.

 

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Cioloș și certificatele verzi de Paris

  1. ionas

    Mai multe minihidrocentrale existente sunt construite , detinute si operate de firme private- o afacere poate mai profitabila decit comertul in vrac cu substante ilegale

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *