Alina Mungiu-Pippidi

Alina Mungiu-Pippidi: Serviciile l-au aruncat peste bord pe Iohannis

Încă o victorie a democrației originale românești. Serviciile secrete au estimat că rămânerea lui Klaus Iohannis în fruntea statului nu e sustenabilă, de parcă asupra orașului veneau minerii și nu un număr limitat de demonstranți pașnici.

Nu e prima oară. Emil Constantinescu a fost așa de bine informat în anul 2000 că s-a retras și astfel a intrat Vadim Tudor în turul doi.

Principalul reproș contra lui Klaus Iohannis este, sau ar trebui să fie, că a condus cu serviciile secrete peste orice limită acceptabilă. Având zero staff propriu s-a ajuns ca ei să fie specialiști în vaccinare, alegeri și toate politicile publice. Mai ales lupta cu PSD în care au excelat.

Acum când președintele pleacă serviciile secrete rămân. După ce au oferit prognoza că moțiunea de suspendare are șanse să treacă de Parlament.

E adevărat că odată cu depunerea moțiunii jumătate din rău fusese făcut, adică date semnale negative dobânzii la împrumuturi externe, unde România se îndatorează lunar să plătească pensii și salarii mărite pentru care votanții nu sunt recunoscători, vor să dea de pământ cu regimul cu cele mai scăzute impozite din Europa (vedeți harta Eurostat) dar cele mai multe indexări!

Populiștii radicali din România au reușit această victorie datorită oportunismului serviciilor secrete și a populismului USR care s-a alăturat – dacă nu cumva cele două cauze sunt una și aceeași. Dacă nu ar fi și țara înaintașilor noștri aș zice să lăsăm AUR și USR vreo patru ani să încerce ei să le facă pe toate la maxim cu impozite la minim, după ce dau afară pe ușă FMI și alți finanțatori.

Înainte să aud urlete că nu e bună harta Eurostat care arată Bulgaria și România ca templul populismului, cu cele mai joase impozite de pe continent poate vă gândiți că americanii nu ridicau vizele și OECD nu deschidea ușa pentru aderarea României dacă țara nu trecea în categoria țărilor cu venit mare la Banca Mondială. Oricât de mare e încă diferența de Danemarca, România e un succes al convergenței europene, a sărit jumătate din clasament din prima parte a anilor nouăzeci!

Trump cel mult așteptat poate cel mult să vă scoată la loc vizele la liber pe care le aranjase nevrednicul regim Iohannis.

E vreo consolare că Ilie Bolojan e un om bun și că ajunge președinte interimar? Nu prea, că la așa servicii, așa politicieni și așa votanți nu iese omul cel mai bun, chiar dacă temporar o să-l avem drept șef al statului.

Alina Mungiu-Pippidi: Reformatorii educației lucrează pentru Călin Georgescu

Burduja, lasă minciunile și citește asta: producția de energie a Hidroelectrica s-a prăbușit cu peste 20% în 2024. Și știrea despre Răstolița pe care cvasi-majoritatea presei a ignorat-o

Jigniri și atacuri din partea baronului de Botoșani: ”Un nebun vrea să ne țină în secetă”. Ce l-a deranjat din dezvăluirile pe care le-am făcut și ce spune și Academia Română despre subiect


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

14 thoughts on “Alina Mungiu-Pippidi: Serviciile l-au aruncat peste bord pe Iohannis

  1. zoli

    Dna Mungiu, eu inteleg ca in tarile occidentale veniturile sunt mari, taxele sunt mari si din taxele astea mari primesc servici publice de calitate etc. Numai ca eu am impresia ca la noi cumva e invers. Noi platim taxe mici pentru ca statul nu poate furniza servici publice de calitate… ever. Nu avem traditie administrativa si nu avem resurse umane pentru asa ceva. Pur si simplu nu putem fuctiona ca occidentali. Iar taxele pe care platim, platim degeaba. De asta serviciile secrete functionaza cum funcioneaza. Ei ne dau taxe mici (plus facem eveziune la greu in privat) si circ, ei fac ce vor. Si turma voteaza…

    Cat despre Iohannis, ce a spus Kelemen: a intrat ca mare speranta acum 10 ani si a lasat in urma societate frustrata.

    Reply
    • Alina Pippidi

      Nu prea sunt de acord…exista zone din statul roman care merg, exista orase care merg, exista spitale care merg, scoli…romanii sunt slabi in a generaliza ce merge si a invata de la ei insisi. Cu tarile astea occidentale nu sunt de un singur fel, In Grecia veniturile au cazut la nivelul nostru sau sub, in Italia o parte considerabila din populatie are venituri mici, in Germani foarte putina lume castiga mai mult de 2000 eur pe luna…deci romanii nu vor sa recunoasca, dar au trecut la venituri individuale inaintea Poloniei, Greciei…lumea nu o duce asa de bine cum credeti voi, nu toata Europa e Elvatia, Scandinavia, etc. Oricit critic politizarea administratiei nu e just sa spunem ca birocratia romaneasca e fara speranta, ca nu e. Cum mergea la Oradea sub Bolojan poate merge si in alte parti.

      Reply
      • zoli

        M-am referit strict la tarile occidentale (nu foste comuniste sau ortodoxe, mediterane).

        Ce economie am invatat eu, zice ca faptele sunt incontestabile, dar mai important sunt motivele care au dus la acele fapte. Degeaba ai Ferrari, daca ai luat-o din bani negrii (sau din imprumut). Degeaba ne uitam doar masina.

        Stiti foarte bine ca Oradea lui Bolojan e un fel de Sibiu a lui Iohannis, un marketing securist. Toata lumea a unitat de Sibiu. E un clown circus totul.

        Reply
  2. Vlad Slăvoiu

    Dl Bolojan o fi sau n-o fi un om bun, dar, dacă este adevărat ce am auzit, anume că, într-o remarcabilă manifestare de inteligență personală, el vrea să-și dea demisia din funcțiile de președinte al Senatului și senator pentru a putea astfel deveni președintele interimar al României, atunci aș fi de părere că face o mare tâmpenie. Nu-i o problemă, că nu ne încurcăm în asta și va fi și așa președinte interimar – doar că ilegal.
    Poate că dacă nu dlui Văcăroiu, îi dă dlui Antonescu un telefon să îl întrebe. Sau chiar dlui Băsescu, de ce nu.

    Personal, îmi pare rău de ce i se întâmplă dlui Iohannis; consider că merita mai mult decât atât, dar … asta e.

    Și by the way: chiar e corectă harta aia?…

    Reply
    • Mihai Goțiu

      unde ați citit că demisionează din funcția de senator? din cea de președinte al Senatului, evident, trebuie, că nu poate deține ambele funcții simultan, că trebuie să conducă cineva și Senatul

      Reply
  3. Seserman Radu

    Dna Mungiu, am fost foarte suprins să văd că proliferați neadevăruri: România fiind „țara cu cele mai mici impozite din Europa”. Sunt convins că știți că inpozitul total (tax burden) include pe lângă impozitul pe venit și taxele pe salarii. În România acest impozit total e 45%. Conform unui raport OECD. numai Belgia, Germania, Franța, Italia și Austria au un impozit mai mare. https://taxfoundation.org/data/all/eu/tax-burden-labor-europe-2024/
    Cu respect.
    Seserman Radu

    Reply
    • Alina Mungiu-Pippidi

      Contributiile si impozitele sunt lucruri diferite. Si in tarile celelalte lumea plateste pensii, somaj, etc, acestea nu sunt impozite. Le vei colecta intr-o zi.

      Reply
  4. Vlad Slăvoiu

    @MG: Nu din senator, așa e, din președinte al Senatului și se “autosuspendă” din PNL.

    Cât privește prima: cred că a fost o declarație aiurea, că evident că nu demisionează, că dacă o face nu mai poate fi președintele interimar al României. Asta e și ideea: președintele interimar al României este președintele Senatului. Dacă nu ești a doua, nu poți fi nici prima. Senatul îl va conduce cu delegație unul din vicepreședinți. O să vedeți că în realitate așa va fi, indiferent ce vor spune el sau alții.

    Cât privește “autosuspendarea”, asta e altă prostie: în primul rând că nu înseamnă nimic și în al doilea rând că nu e nevoie să plece din PNL sau din funcția de președinte al PNL. Va rămâne (sper pentru el că nu e dus în Lună) președintele PNL, pe care, la fel, îl va conduce cu delegație dl Predoiu sau whoever. Cât despre “autosuspendarea” din calitatea de membru… ce să zic acuma: înseamnă a rezolva o falsă problemă cu o non-soluție. Sau, dacă vreți, dacă dl Iohannis și-a făcut seppuku, dl Bolojan își face shibari.

    Îmi pare rău, dar e ca dracu’, numai în străchini calcă oamenii ăștia, merg din greșeală în greșeală, zici că mănâncă găini zăpăcite. În fine…

    Reply
  5. Dumitru

    Sunt bucuros ca nu sunt singurul perplex in fata situatiei din RO. Sunt lucruri bune si lucruri rele pe care le vad si nu stiu daca sa ma bucur sau sa fiu trist. La lucruri bune as pune faptul ca e prima oara dupa 2000 ca-i vad pe securisti luand decizii ce iau in calcul opinia publica, nu numai ordinele venite de la UE si SUA. La lucrurile rele: CG pare a fi tot un produs securist, mi-e teama ca am intrat in era controlului de mase care chiar functioneaza. Daca poporul e nemultumit de actualii guvernanti, tot Securitatea pregateste un nou set de guvernanti, cu retorica anti-sistem. CG exact asta pare a fi. Ceea ce debiteaza pare a fi produs de o IA (gen ChatGPT) nu pentru a fi corect, ci pentru a obtine raspunsul comportamental dorit din partea alegatorilor. E destul de usor sa antrenezi o IA pentru asta daca ai resursele necesare, iar securistii le au in Romania. La lucruri bune: chiar daca sunt intr-o bucla de control, alegatorii invata ca le sunt luate in calcul doleantele, si ca pot pot obtine rezultate prin proteste legale. De cand cu primul tur anulat: am intrat in Schengen, a inceput un boicot cu oarece rezultate, au plecat Iohannis si Ciuca (iar Ciolacu e vizat de Binom).

    Reply
  6. Nelu Stiuca

    In Ro, dupa 1989, DEMOCRATIA este mimata, deoarece nu se poate vorbi de o separatie a puterilor in stat, ci numai de amestecul dintre ele, de ingerinte si influiente reciproce de tip imoral, neortodox sau MAFIOT. COABITAREA damboviteana este o intelegere HAIDUCEASCA balcanica si nicidecum o aplicatie constitutionala sau morala ori care sa refelecte normalitatea.
    Premierii si ministri isi pastreaza totdeauna functiile de conducere detinute in partidele din care provin, in loc sa se autosuspende si activeaza si ca parlamentari exercitand in acelasi timp atributii legislative cat si executive contrar principiului separatiei puterilor in stat incasand unii dintre ei cumulat pensii nesimtite (speciale), salarii de la Guvern si de la Parlament. De unde si cine sa se mai gandeasca la saraci ori sa conceapa si sa implementeze Politici publice, PROIECTE de TARA progresiste ori STRATEGII de DEZVOLTARE generala si SECTORIALE sau de combaterea a CORUPTIEI ori a imoralitatii in procesul de guvernare a tarii?????
    Parlamentarii si Guvernantii activeaza si exercita functii in Sistemul Judiciar (fie ca avocati, experti, membrii ai unor comisii ori asociatii juridice, etc) sau in organisme de DECIZIE nerespectand principiul separatiei puterilor.
    Parlamentarii si falsii revolutionari (atacatori ai umanitatii)sustinuti de baronii locali isi atribuie fara nici o rusinare in mod abuziv si discretionar drepturi si facilitati imorale (anormale) ignorand orice nuanta a demnitatii umane, in timp ce profesorii, medicii, inginerii, artistii, functionarii, etc traiesc din miciunile si glumele proaste spuse (promise) de guvernanti.

    Reply
  7. Gabriel Radeanu

    Eu cred că demisia are motivații mult mai meschine decât posibila suspendare absolut inutilă a unei prelungiri fortuite de mandat.
    Am remarcat și în ultima campanie prezidențială o iterație generalizată împotriva lui Iohannis de parcă ar fi candidat oficial pentru un nou mandat.
    Se manifestă astfel în mod plenar și exacerbat înclinația românilor pentru manevre de subliminal sau subconștient și de aici “convingerea” că totul este “subversiv”…
    Tocmai “apariția” lui Călin Georgescu descalifică total orice evaluare produsă de serviciile secrete.
    Oricum am “da-o” …e nasol!
    Ori nu l-au “văzut” venind,ori este creația lor…
    Iohannis încearcă să-și prezerveze privilegiile post prezidențiale având în vedere precedentul cu Băsescu pe care tocmai el l-a creat… adică rămâne același nimeni egoist și suficient…și noi aceeași beneficiari ai frustrării lipsei de corecție reală.
    Și dacă tot vorbim de lideri egoiști, există o soluție excepțională pentru președinția României…Ursula ar trebui să o “libereze” pe Laura Codruța Kovesi de sarcina de a sta cu fundul pe dosarul vaccinurilor Covid(pentru a nu fi implementat) și să o lase să devină prima femeie-presedinte al României!

    Reply
  8. Dumitru

    Daca tot vorbeste AMP de “democratia originala” din Romania. Ce sa mai spunem de cea din Germania, unde (tocmai am descoperit, articol pe DW) vor sa interzica un partid (AfD) a carui singura ideologie pare a fi oprirea sau limitarea imigratiei musulmane. Oare subiectul asta chiar e tabu? Dar daca asta e tabu, poate fi tabu cam orice. Maine ni se va spune, si in Vest, ca in decembrie in Romania, ca nu mai poti candida daca nu esti pro-EU si pro-NATO. Si cand zic pro-EU, inteleg ca nu ai voie sa critici felul in care EU e condusa. Eu de exemplu, sunt foarte pro-EU dar gasesc actuala CE si pe Ursula sub orice critica. Oare as mai putea candida? In Romania, cu actuala interpretare a CCR, mira-m-as. Germania vad ca vrea sa faca la fel.

    Reply
  9. Vlad Slăvoiu

    Dl Bolojan nu doar va lucra, ci va și locui la Cotroceni pentru “eficientizarea activității” și pentru “limitarea cheltuielilor privind cazarea și transportul”.

    Atâta responsabilitate e tulburătoare…

    Începe bine. Doamne ferește (că Doamne ajută nu mai are niciun rost) !

    PS: Cum adică limitarea cheltuielilor privind “cazarea”? Doarme pe două scaune în biroul prezidențial sau lucrează din dormitorul prezidențial?

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *