Discuția despre orele de istorie la liceu arată eșecul grandios al reformei bazată pe cele mai înalte principii științifice ale pedagogiei în teorie, dar în practică sabotată de reformatori de profesie, pedagogi nuli în disciplina lor, dacă au vreuna în afară de Reformă în general, și de grupurile de interese din domeniul educației.
De la pandemie încoace, România vede efectele slabei educații la copii și absența educației la adulți în creșterea iraționalității și ignoranței de bază sub toate formele, de la identitară la medicală. Principalul simptom este sprijinul real de care se bucură Călin Georgescu, oricât ar fi fost de măsluite alegerile prin ascunderea finanțării și amestecul extern.
Nici Georgescu și nici Șoșoacă nu sunt niște idioți. Când spun lucruri care nouă ni se par idioate – evreii care l-au omorât pe Mihai Eminescu, când nu pe Mihai Viteazul, sau eroicul mareșal Antonescu care a lichidat evreii din Odesa, deși a fost avertizat în scris de oameni din anturajul său că împinge România într-o zonă de barbarie istorică – acești demagogi știu că există un public pentru așa ceva. De unde vine publicul care crede că dacii, și nu grecii sau romanii, erau cea mai avansată civilizație din Europa? Din educația de pe rețele sociale. Cum de înghit așa ceva
Pentru că nu au învățat altceva, întâlnirea lor cu istoria a fost așa de firavă că nu au apucat să învețe nici alfabetul, darămite istoria. Ca să nu mai vorbesc că școala românească e în clasă, duce mult prea puțin elevii la un muzeu, la un monument istoric, la un teatru. Ce învață oameni mai ușor? Ce le masează stima de sine și îi face să se simtă în control și superiori altora fără nici un efort.
Istoria nu a avut niciodată puterea în școala noastră, spre deosebire de română, unde gașca de meditatori a fost mai tare decât toți miniștrii și a reușit să-și mențină o programă fără lecturi. La ce bun? La 18 ani elevii nu mai pot recita din memorie poezii de Eminescu sau Nichita Stănescu. Româna e predată ca filologie, fără cultură, cu jargon în loc de analiză și deși exclusivistă – nu citește nimeni Shakespeare sau Tolstoi în minunata școală românească, numai autori români – nu dă identitate.. Nu că profesorii ar fi incompetenți să predea altceva, dar pentru că găina cu ouă de aur este Bacalaureatul, la care elevii promovează dacă învață pe de rost comentariile la română. Iar comentariile adecvate le sunt vândute de industria de meditații care a făcut subiectele ca pe o rentă pentru ei înșiși și o rețetă perfectă a analfabetismului funcțional.
L-am văzut pe Daniel David spunându-i lui Adrian Cioroianu la o emisiune TV că din cauza vechii programe încărcate elevii terminau analfabeți funcțional și că de asta la ultimele două clase de liceu elevii nu mai studiază istorie și geografie, ci fac tehnologie, biologie, matematică, toate artistic combinate cu o oră de artă.
David, ca și alții, a făcut parte din cei care au fost consultați pentru aceste programe cadru, și știe foarte bine că din cauza felului în care este predată româna avem analfabeți funcționali, și nu din cauza programei. A spus-o el însuși când a admis că cei 40% elevi cu probleme sunt aproape toți în rural, unde au cumulat deficitul în toți anii de școală. Soluția, după cum a apreciat chiar el zilele astea, e deja în reformele din România educată, care a început cu multe lucruri bune, dar le-a abandonat treptat la presiunea grupurilor de interese – niște campusuri pentru elevi, niște stimulente pentru profesori etc.
A da școlii o decizie mai mare asupra programei e o idee bună în principiu și eu o promovez de 20 de ani, dar nicăieri în democrații asta nu se face pe seama istoriei și a materiilor care dau identitate națională, că la 18 ani tinerii votează iar țara poate să aibă nevoie din nou de serviciu militar obligatoriu.
Absența totală a unei educații identitare o vezi sută la sută la tineretul care îl votează pe Georgescu din diaspora, care nu a fost în școala românească, bună sau proastă, deloc, deci au educație patriotică zero, scriu o română de Tik-tok și ideea lor despre patrie e să nu plătești impozite și să nu fie niciodată războaie, că oricum trăiești de pe seama unui welfare state care nu e al tău, unde ești complet neintegrat cultural. Dacă ar da examen de cetățenie acolo unde trăiesc, cum se dă pentru imigranți în Marea Britanie, ar pica și la istoria acelui stat, ce să mai vorbim de civilizație, că englezii au introdus și cum se stă la coadă la acest examen. Mare păcat că nu se dă examen la istorie pentru dreptul la vot acasă, în România.
De unde vine naționalismul românesc? La generația Georgescu și mai în vârstă, de la o altfel de școală, cea care îndoctrina copiii cu naționalismul comunist, în care Ceaușescu se trăgea direct de la Burebista. Filmele istorice ale lui Sergiu Nicolaescu fac și azi furori pe canale TV, atât în România cât și în diaspora. În tranziție nu s-au mai făcut filme istorice. Statul a finanțat doar monopolistul Memorial al durerii, iar departamentul de film de la TVR a trecut de la producții comuniste precum Cântarea României la producții anticomuniste fără să clipească și fără să schimbe stilul.
Generațiile noi s-au pierdut. Treizeci de ani am căutat finanțare pentru o ecranizare a memoriilor Adrianei Georgescu, șefa de cabinet a ultimului guvern democratic din România și prietena Monicăi Lovinescu, niciodată nu am reușit să mobilizăm sprijin, deși bani pe filme s-au dat și se dau. În Turcia sau Correa de Sud, producțiile de filme istorice au reușit să mobilizeze toate generațiile și să ofere substanța identitară de care țara are nevoie. Am ajuns și filmele despre Vlad Țepeș să le facă turcii. România trebuie să își educe adulții, nu doar copiii, suntem cea mai nevaccinată populație din Europa.
Tehnologia fără cultură creează monștri, de asta școala trebuie mai întâi să dea cultură, să pună bazele cetățeniei democratice. Utilizarea tehnologiei nu are nevoie de matematică. Satul Mihai Kogălniceanu, cel cu baza NATO, intervievat de ziariștii de la BBC folosește în unanimitate Tik-tok, votează cu Georgescu și orice analfabet funcțional mai tânăr de 60 de ani se descurcă cu un smart phone, deși nu ar putea face nici focul fără chibrituri, că nu a citit o carte de Jules Verne în viață. Școlile pot folosi tehnologia la predat, nu au nevoie să o predea ca materie. O excursie la Memorialul Sighet se ține minte mai bine decît istoria comunismului din manual. Oamenii care vor să reformeze educația în România adesea nu fac deosebirea dintre conținut și formă.
Istoria trebuie reintrodusă în trunchiul comun, o oră la liceu e încă prea puțin, dar măcar dacă elevii își scriu impresiile după ce au fost să vadă casa lui Ceaușescu, sau Muzeul Satului, sau filme despre holocaust de Jude, Iepan and Spielberg pe Youtube tot e un câștig.
Istoricii nu or fi avut un spate așa de puternic ca meditatorii de la limba română când s-au pus pe hârtie aberațiile astea din noile planuri cadru, dar acum au. În spatele lor se profilează amenințător cele potențial trei-patru milioane de votanți Georgescu sau Simion care vor să facă România din nou Mare, dar nu au habar ce e România asta sau cum a fost altădată.
Exista astazi o deconectare aproape completa intre ceea ce AMP numeste cultura si ceea ce masele traiesc. Nu numai in Romania, desi in Romania situatia este totusi cea mai extrema, astfel incat s-a ajuns ca masele sa aiba o cultura proprie – muzica lor (poate manelizata dar exprimand sentimentele lor) bancurile lor, mandriile lor… Acum cateva zile algoritmul youtube s-a stricat si mi-a propus cateva filmulete de-ale “maselor”. Erau “refreshing” de vii, vorbind de sentimente umane (nu trans-umane) cu un limbaj foarte liber (deloc constrans de politicul corect Bruxelez al diverselor *isme). Oamenii aceia sunt mandri ca sunt romani. Daca tot ce le poate propune “cultura” este un compendiu al tuturor lucrurilor de care sa le fie rusine de la 1800 incoace (caci doar “nationalismul” e rau), atunci cred ca va bateti gura degeaba. Cultura aceea prescriptiva, opresiva si care nu-ti da nici un motiv sa fii mandru va fi respinsa total, si pe buna dreptate. Iar cei care propun aceasta viziune a istoriei vor dispare, inevitabil, pentru ca e rebarbativa. Voi va dati seama ca ceea ce numiti “cultura” pierde in fata unui Trump, a unui Orban, a unui Georgescu? Nu din cauza ca oamenii sunt inculti, ci pentru ca ceea ce e propus oamenilor e urat si inacceptabil, chiar si pentru majoritatea celor educati, daca viata lor nu depinde de sistemul de propaganda (direct sau prin anturajul familial sau profesional). De-aia clasele medii au votat Trump iar acum se departeaza de partidele clasice in Germania, in Franta, in UK.
Addendum la mesajul precedent: exista acum o oportunitate istorica, furnizata de politicile agresive ale lui Trump si ale Chinei. E ocazia unica de a crea o identitate europeana. Iar oamenii au nevoie de identitate. Asa cum s-a vazut in SUA sau la Brexit, primul care vine cu idei constructive, pozitive este ales. Si e simplu sa fii constructiv. In Europa ar trebui ca:
1. sa se renunte la circul identitar si intersectional, care nu mai este astazi o lupta pentru acceptare, ci una de reprimare a normalitatii/mediei.
2. sa fie facut clar ca UE are o identitate proprie, de care oamenii sa poata fi mandri. E vorba bineinteles de identitatea culturala crestina, care nu implica excluderea noilor veniri, ci doar acceptarea de catre acestia a unor valori europene.
3. patriotismul european nu e un lucru rau. Iar daca este sustinut prin masuri de protectie (de exemplu buy European act la nivel guvernamental) e si mai bine.
4. UE are nevoie de o doctrina militara proprie, diferita de cea a NATO. Aici AMP ***, pentru ca e integrata in societatea germana, dar in UE singura tara care are o doctrina militara demna de numele asta, o armata si disuasiune nucleara este Franta. Macron de mult timp impinge in directia asta, si pentru prima oara ar trebui ascultat.
Problema e ca ,,Buna dezinformare” ramane fara finantare.
Oare nu profesorilor de istorie le datoram ideile ca romanii sunt cei mai viteji etc. Oare abordarea nationalista si protocronista nu e inca actuala in scola romaneasca? . V-ati uitat pe programa de la Bac la istorie? Sunt cerute doar victoriile, infrangerile nu ne intereseaza.