Gabriela Lupu

Despre cum luăm statul la întrebări și influențarea deciziilor instituțiilor publice la Școala de jurnalism civic

În cea de-a doua zi a cursului de jurnalism civic organizat de Societatea Academică din România (SAR), cursanții au aflat cum poate cetățeanul să ”miște” instituțiile. În acest sens Andrei Macsut, politolog și cercetător în domeniul politicilor publice, a vorbit despre cum monitorizăm instituțiile publice, în timp ce activistul civic Andreea Petruț le-a dezvăluit cum pot cetățenii influența deciziile acestora.

”În primul rând, de ce monitorizăm instituțiile?”, a început Andrei Macsut.
”În situația ideală, instituțiile publice trebuie să servească interesului public. Dar în realitate nu întotdeauna se întâmplă așa. De exemplu, fosta Securitate acționa legal, dar nu în interesul public. E o distincție între ce e moral și ce e legal pentru o instituție. Noi trebuie, prin monitorizare, să ne asigurăm ca instituțiile statului să urmărească în mod real interesul public și nu un interes privat sau de partid.

Ce urmărim de fapt? În primul rând, respectarea legii, apoi interesul public pentru că uneori legea nu este făcută în interesul public. Urmează transparența. E important apoi ca instituțiile să acționeze cu bună credință mai ales în cheltuirea banului public (pentru că mulți confundă banul public cu o pușculiță personală)”.

Apoi, politologul a detaliat care sunt sursele de informații ale celui care vrea să fie cu ochii pe instituțiile publice. ”Trebuie să ne uităm pe website-urile instituțiilor pentru că în baza legii 544/2001 sunt o serie de informații publice ce trebuie publicate din oficiu. Este esențial să cercetăm bugetul pentru că cele mai multe abuzuri din instituțiile publice se fac având la bază bugetul. De multe ori banii sunt dați cu dedicație, în mod netransparent, pentru lucruri care nu sunt de interes public. Să fim apoi cu ochii pe rapoartele de activitate anuale, dar cu atenție pentru că din ele lipsește cu desăvârșire capitolul cu nerealizări.

Putem merge direct la sediul instituției (Legea 52/2003 privind transparența decizională ne dă dreptul să participăm la dezbateri publice). Simplul fapt că oamenii din instituții știu că cetățenii sunt cu ochii pe ei îi determină să își facă mai bine treaba. Și nu în ultimul rând, faceți cereri în baza legii 544/2001.”

Ajungând aici, Andrei Macsut le-a prezentat cursanților aplicația Ia statul la întrebări. ”Am strâns adrese de email de la majoritatea instituțiilor publice, le-am centralizat și am făcut această aplicație prin care puteți crea o cerere. E de preferat să identificăm exact instituția care se ocupă cu respectiva problemă. Prin lege, răspunsul se trimite maxim în 30 de zile. De regulă nu prea se întâmplă. Înarmați-vă cu răbdare”.

Cursanții au făcut apoi un exercițiu și au formulat o cerere către Ministerul Mediului pentru a ajunge la Agenția de Protecție a Mediului Caraș Severin referitor la construirea unei microhidrocentrale pe râul Bistra fără consultarea populației din zonă.

”Am descoperit că atunci când cererea vine din partea unei organizații sunt șanse mai mari să primească răspuns. Din păcate, nu orice răspuns este și relevant. Iar legea nu îți mai lasă prea multe variante. Nu există sancțiuni. Legea 544 este o lege ”fără dinți”: nu are rubrică de sancțiuni care să intimideze pe cineva. Dacă un șef nu vrea să dea răspuns, instituția nu răspunde. Următorul pas ar fi în instanță. Dar de cele mai multe ori oamenii nu ajung până acolo. SAR are însă foarte multe procese câștigate. Maximum pe care îl face judecătorul este să oblige instituția să răspundă la cerere. Foarte rar dau și sancțiuni. E un ”dans” întreg pe care îl practicăm cu instituțiile publice ca să ajungem la informații”, a mai spus Macsut.

Cine îi veghează pe cei care veghează? Noi. Adesea noi, societatea civilă, suntem singura lor opoziție. Instituțiile nu se sancționează singure. Ce facem când dăm peste un pozibil abuz? Facem investigații, scriem cereri și, dacă nu primim răspuns, facem ”zgomot” în presă și nu numai, iar, în ultimă instanță ajungem în… instanță. Iar noi avem procese mari câștigate în instanță.

Să ținem minte că lucrurile nu vor merge mai bine de la sine. Dacă ”pacientul” nu urlă înseamnă că nu îl doare”, a încheiat Andrei Macsut.

Cum influențăm deciziile instituțiilor? Facebook-ul și protestele

Andreea Petruț le-a vorbit apoi cursanților despre implicarea civică în era rețelelor sociale. ”Ca să influențăm deciziile instituțiilor, în prima prima fază încercăm cu ”frumosul” prin acțiuni de lobby, dar mai ales advocacy. Ne facem apoi o echipă. Identificăm ”actorii” și delimităm taberele: cine e pro, cine e contra și căutăm parteneri care au interese comune cu noi. Urmează să ne facem o strategie prin care să ajungem la comunitate.

Implicăm presa și rețelele sociale: facem pagină de facebook sau eveniment pe facebook, intrăm în contact cu grupuri care au aceleași interese. Presiunea din social media este acum foarte valoroasă.

Luăm legătura cu asociații reprezentative și cu persoane care să își spună povestea pentru a crea emoție și empatie. Ne întâlnim cu factori de decizie care pot rezolva problema. Dacă nu avem răspuns, chemăm oamenii la acțiune făcând mai întâi petiții. În ultima fază, recurgem la proteste. Totuși, protestele nu trebuie făcute din orice și pentru orice. Ajungem la protest când ”florile” nu mai funcționează”.

Apoi Andreea Petruț a povestit despre protestele la care a participat, cum a fost amendată de Jandarmerie pentru simplul fapt că era fata cu portavocea, vorbind totodată despre cultura protestului și cum a evoluat aceasta în România ultimilor ani, începând cu Roșia Montană, continuând cu Colectiv și ajungând în cele din urmă la ultimele proteste anticorupție.

În încheierea evenimentului, echipa României Curate a stabilit modul de comunicare prin care problemele punctuale pe care cursanții le-au ridicat la eveniment urmează să facă subiectul unor acțiuni marca România Curată ce urmează să se desfășoare cot la cot cu participanții care le-au menționat și care le vor rezolvate în comunitățile lor.

Școala de jurnalism civic, ziua întâi: despre investigații, economie și bugete publice


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *