Gabriela Lupu

Școala de jurnalism civic, ziua întâi: despre investigații, economie și bugete publice

Cursul de jurnalism civic, susținut de Societatea Academică din România în acest weekend în București, a început astăzi, adunând peste 20 de participanți din toate colțurile țării. Cursanții au venit cu așteptări și cu teme civice diverse: de la poluare, la vaccinare, cheltuirea fără rost a banului public, drepturile femeilor, egalitatea de gen, lipsa de transparență a autorităților și multe altele.

Primul trainer din program a fost Daniel Befu, care le-a vorbit cursanților despre jurnalismul de investigație și despre cum se face o bună documentare. ”Trebuie să știm că întotdeauna corupția lasă urme”, a spus el.

”Investigația e ca un puzzle”, a declarat Befu, demonstrând apoi, cu exemple concrete de investigații, cum au fost dovedite acte de corupție pornind de la elemente și informații adunate din Monitorul Oficial, Registrul Comerțului, Ministerul Finanțelor Publice, declarațiile de avere și interese ale politicienilor, Registrul Asociațiilor și Fundațiilor, Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară, Sistemul Electronic de Achiziții Publice, Biblioteca Națională și bibliotecile universităților etc. ”Dintr-o pagină <<amărâtă>> din Monitorul Oficial am aflat, de exemplu, că la un moment dat avocatul cercului Elenei Udrea era nimeni altul decat Victor Viorel Ponta”, a exemplificat jurnalistul. ”Nimic nu e complet documentat însă dacă nu faci și muncă de teren. Doar făcând cercetare pe teren ajungi să ai surse. Nu uitați că este extrem de important ca ziarist să îți protejezi sursele. Sursa este sfântă.”

”La baza oricărui articol trebuie să stea o poveste,” a mai subliniat ziaristul.

Lucian Davidescu, coordonatorul editorial România Curată, le-a vorbit cursanților despre jurnalismul economic. ”Economia a ajuns, din păcate, o armă politică și de manipulare media,” a zis el. ”Există manipulatori ai cifrelor care scot în evidență doar ce le convine. Îi găsiți la toate partidele. Sunt oameni care și-au făcut o carieră din manipularea cifrelor. Noi trebuie să căutăm ce se ascunde în spate: care este de fapt interesul politic sau economic din spatele prezentării cifrelor într-un anumit fel.”

Junalistul a vorbit apoi despre cum se poate ”citi” un buget. ”Cum analizăm un buget? Un buget reflectă niște decizii. În orice buget există cheltuieli obiective, adică lucrurile impuse prin lege, de exemplu salariile. După cheltuielile de personal vin cheltuieli cu bunuri și servicii-aici contează de unde cumperim cu cât și pentru ce-aici pot apărea deja lucruri dubioase. De exemplu, dacă Secretariatul General al Guvernului cumpără parfumuri și vită Kobe, avem deja un subiect de presă. Apoi, într-un buget intră și investițiile. Dar, dacă facem o lucrare de reabilitare a străzilor într-un oraș iar bordurile costă mai mult de 10%, avem o problemă. Noi trebuie să corelăm cifrele din buget cu realitatea și să aflăm ce se întâmplă de fapt cu banii. E important pentru asta să urmărim lucrurile mici.”

”Economia românească a ajuns o comedie,” a mai zis Lucian Davidescu. ”La noi s-a ajuns să se taie bugete pentru că nu se știe să se construiască un buget. Un buget este de fapt o listă de necesități. Ca acasă. Când iei salariul analizezi ce îți permiți să cumperi și ce nu. Trebuie să fie o ierarhie. De exemplu, a câta pe lista necesităților pentru copiii din România este vitamina D? Este chiar necesară sau e doar o găselniță de PR?”

Apoi, i-a învățat pe cursanți cum trebuie să mergi, ca ziarist sau activist civic, pe urmele banului public. ”Schema tradițională de delapidare a banilor publici era cea a ”panseluțelor”. Primarul, de exemplu, umfla pur și simplu prețul.  Apoi a apărut obligativitatea de a pune totul pe SEAP și au găsit metoda cu prețul cel mai mic. Firma agreată propune prețul cel mai mic, câștigă licitația și apoi fie primește o suplimentare de contract, fie va livra o marfă sub standarde (exemplu Hexipharma).”

”Știu că acțiunile civice sunt petițiile și protestele, dar, în esență, rezolvarea tuturor problemelor se întâmplă politic, prin vot,” a mai spus Lucian Davidescu.

În încheiere, Cristian Ghingheș, coordonator de proiecte în cadrul Societății Academice din România și consilier local independent, le-a arătat cursanților cum este alcătuit un buget local și cum poate fi analizat acesta.

Evenimentul continuă duminică, în cea de-a doua zi, cu unelte pentru monitorizarea instituțiilor publice și cum se face implicarea civică în era rețelelor sociale. La final, va fi stabilit un mod de lucru între cursanți și traineri astfel încât problemele ridicate de participanți să fie urmărite și abordate în cadrul unor articole ulterioare.

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *