Cristian Ghingheș

0 lei – atât a alocat Ministerul Educației pentru finanțarea suplimentară a învățământului la nivel național

În primul episod al Ghidului pentru Școli Curate, vă spuneam că finanțarea educației este de trei feluri: de bază (cea care vine direct din bugetul național în funcție de numărul de elevi), complementară (de la autoritățile locale pentru cheltuielile curente) și suplimentară. Ei bine, despre această finanțare suplimentară și totodată inexistentă a învățământului vom vorbi noi astăzi.

Prevăzută la articolul 107 din Legea Educației Naționale nr, 1/2011, finanțarea suplimentară se acordă ca sumă globală fixă din bugetul Ministerului Educației Naționale pentru premierea unităților de învățământ preuniversitar de stat cu rezultate deosebite în domeniul incluziunii sau în domeniul performanțelor școlare. De asemenea, autoritățile locale ar trebui să contribuie la finanțarea suplimentară, acordând granturi unităților de învățământ, în baza unei metodologii proprii. În cele din urmă, această finanțare suplimentară ar trebui să se realizeze pe bază de contract încheiat între unitatea școlară și finanțator.

În contextul proiectului Școli Curate, care vizează buna guvernare și finanțarea adecvată a învățământului preuniversitar, am vrut să aflăm ce spune ministerul cu privire la această finanțare suplimentară. Noi bănuiam că acesta va fi răspunsul, dar am vrut să îl avem scris negru pe alb: vă comunicăm că Ministerul Educației Naționale (MEN) nu a alocat fonduri ca finanțare suplimentară unităților de învățământ în ultimii cinci ani.

Ce ar trebui să înțelegem din asta?

  • Că unitățile de învățământ nu merită premiate?
  • Că ministerul nu își propune să încurajeze performanța decât în timpuri de campanie electorală cu tot felul de gale și evenimente neprevăzute de lege?
  • Că mai multe prevederi ale Legii Educației sunt degeaba?
  • Că factorul politic a socotit semantic finanțarea suplimentară ca fiind în plus și că nu trebuie bugetată?

În același timp, am întrebat ministerul ce știe cu privire la contribuția la finanțarea suplimentară a consiliilor locale și județene. Răspunsul: MEN nu deține astfel de date, explicația furnizată fiind aceea că autoritățile locale depun situațiile financiare la Ministerul Finanțelor Publice, fără ca funcționarii ministerului care au redactat și semnat acest răspuns să ia în calcul că instituția centrală de resort este cea care ar trebui să urmărească implementarea politicilor educaționale din legea dedicată ce reglementează organizarea și funcționarea acestui domeniu. În plus, ministerul ar avea capacitatea să monitorizeze finanțarea suplimentară a învățământului din bugetele locale prin vasta și birocratica rețea de inspectorate școlare.

În plus, dacă ne uităm în Metodologia-cadru de organizare și funcționare a inspectoratelor școlare 5530/2011, observăm cum între primele atribuții ale inspectoratelor școlare figurează aplicarea legislaţiei şi monitorizarea calitatății activităţilor de predare-învăţare, aplicarea politicilor educaţionale naţionale. Așadar, vorbim de o obligație a inspectoratelor școlare de a asigura și monitoriza aplicarea Legii Educației cu toate prevederile sale, dar și de o responsabilitate a ministerului de a consemna aplicarea politicilor naționale în fiecare județ, în fiecare localitate.

Să vă mai spun, totuși, și despre cea de-a treia întrebare adresată ministerului, cea care a fost lăsată fără răspuns: care sunt planurile Ministerului Educației privind acordarea finanțării suplimentare în 2019? Desigur, tăcerea în cazul de față este în sine un răspuns.

Următorul pas: vom petiționa autoritățile locale ca să aflăm dacă și cum asigură această finanțare suplimentară, pe bază de granturi de merit, școlilor și liceelor pe care le păstoresc.

Şi tu poţi adresa întrebări către instituțiile publice din orașul tău, primării, școli, licee, universități, regii autonome, aflând cum sunt cheltuiți banii pe care-i plătești statului prin impozite și taxe! Tu ne spui ce vrei să afli și de la ce instituție anume, iar noi trimitem și urmărim cererea pentru tine! Folosește aplicația!


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *