Gabriel Păun

Ursul uriaș Arthur, împușcat de un prinț austriac la Ojdula, Covasna într-o arie naturală protejată

ONG-urile oferă ministerului mediului soluții pentru a pune capăt vânătorii de trofee
București, 5 mai 2021 – Organizațiile Agent Green și VGT (Austria) condamnă uciderea ursului brun Arthur de către vânătorul de trofee, Prințul Emanuel von und zu Liechtenstein, care a venit în România în luna martie pentru a-l împușca.
Prințul Emanuel von und zu Liechtenstein, rezident în Riegersburg, localitate situată în regiunea austriacă Stiria, și-a fundamentat uciderea celui mai mare urs prin derogarea oferită de ministerul mediului din România acordată pentru eliminarea unei ursoaice cu pui care ar fi cauzat pagube anul trecut la unele ferme din Ojdula, județul Covasna. Dar în realitate, Prințul nu a omorât ursul problemă, ci un mascul care trăia în adâncul pădurii și care nu venise niciodată în apropierea localităților. Ursul Arthur a fost observat vreme de mai mulți ani de rangerul Agent Green din zona respectivă și era recunoscut ca fiind un exemplar sălbatic și neobișnuit cu prezența omului și sursele de hrană oferite de acesta. Habitatul său era aria protejată Natura 2000 Oituz-Ojdula ROSCI0130.

Ilustrație din Riegersburg, Austria, spre liberă distribuție:

Arthur avea vârsta de 17 ani și a fost cel mai mare urs observat în România și probabil cel mai mare care trăia în Uniunea Europeană. Măsurătorile cadavrului indică că Arthur avea 593 de puncte din 600 care reprezintă maximum posibil în industria vânătorii de trofee. Nu am mai auzit de un asemenea punctaj record până acum. Mă întreb cum a putut prințul să confunde o femelă cu pui care vine la sat cu cel mai mare mascul care exista în adâncul pădurii. Este clar că prințul nu a venit să rezolve problema localnicilor ci să omoare ursul și să își ducă acasă cel mai mare trofeu pentru a-l agăța pe perete. Avem de a face cu o partidă de braconaj, de vreme ce au împușcat ursul greșit”, a spus Gabriel Paun, președintele Agent Green.

Ursul Arthur
Ursul Arthur
Calcul punctaj trofeu
Arthur împușcat

Ursul întâmpină multiple amenințări care îi periclitează supraviețuirea: degradarea habitatului, schimbările climatice și persecuția omului. Ministerul mediului trebuie să abordeze cauzele care au condus la conflictul om-urs și nu efectele. Extracția masculilor mari destructurează populația și poate conduce la cosangvinizare. Nu se știe câți urși există cu adevărat și orice cotă de derogare acordată este periculoasă. Vânătoarea de trofee trebuie scoasă în afara legii. Alfel, confictele vor spori și specia va fi în pericol de dispariție, așa cum s-a întâmplat în majoritatea Europei”, a spus Ann-Kathrin Freude, coordinator de campanii al VGT (Verein Gegen Tierfabriken), o organizație pentru drepturile animalelor din Austria. „Este o rușine pentru Austria, că Prințul Emanuel a abuzat o derogare pentru a ucide acest superb urs doar pentru a bifa o nouă lovitură pe lista sa de trofee.“
Ursul brun este o specie strict protejată de legislația UE și de Convenția de la Berna. Derogările sunt excepții care se dau în cazuri extreme de la caz la caz, după o evaluare amănunțită a situației, iar metoda letală este ultima soluție atunci când alternativele (inclusiv relocarea) au eșuat, iar ursul problemă pune în pericol vieți omenești și gospodării.  Comisia Euopeană a aprobat Statelor Membre buget pentru a compensa imediat și just orice fermier care suferă pagube pe propriul teren sau în zone unde au contract pentru a practica agricultura.
Agent Green a discutat pe 28 aprilie 2021 cu primarul din Ojdula și a vizitat mai multe gospodării din acest sat. ”Am stat de vorbă cu localnicii care au raportat atacuri ale ursoacei, inclusiv cu domnul Berszan Gheorghe, cel care a cerut Asociației de Vânătoare Botos în luna ianuarie 2021 să împuște ursoaica care i-a provocat pagube în vara anului 2020. Atât domnul Gheorghe, cât și alți săteni au gospodăriile la marginea satului, învecinându-se direct cu habitatul ursului. Niciunul nu are gard electric. De fapt niciunul nu are vreun fel de gard în partea dinspre pădure. Niciunul nu a primit compensații pentru pagubele suferite. Niciunul nu s-a plâns de un urs mascul, ci de femele cu pui. Fiecare fermier cu care am discuat a spus că nu s-a schimbat nimic de când a fost împușcat ursul de sex masculin și că femela continuă să vină zilnic în gospodării. Gospodăriile nu au câini din rase speciale care alungă urșii și nu implementează nicio măsură de coexistență și coadaptare. Pe domnul Gheorghe l-am rugat să își citească propria plângere făcută de domnia sa către asociația de vânătoare, dar nu a fost capabil să o facă. Uciderea lui Arthur este extrem de suspectă și este de competența poliției să facă lumina în acest caz”, a adăugat Păun.

Plangerea domnului Berszan Gheorghe
Berszan Gheorghe si gospodaria sa din Ojdula, lipsita de protectie impotriva ursilor
Gospodarie in Ojdula, jud. Covasna, invecinata direct cu habitatul ursului proprietar Reman Zoltan
DIscutie cu primarul Ojdula

România a încălcat în mod consecvent legislația comunitară în domeniu de când a intrat în UE prin stabilirea cotelor de recoltare și de derogare fără a implementa vreodată măsuri de coexistență și coadaptare. Mai presus de toate, România nu și-a măsurat niciodată populația de urși prin metode științifice care include probe de ADN. Măsurătorile realizate până acum s-au bazat doar pe observații directe ale reprezentanților fondurilor de vânătoare. O astfel de metodologie a permis numărarea aceluiași urs de multiple ori într-o singură zi și în consecință nu s-a știut niciodată câți urși au fost în România. În cazul lui Arthur, este posibil că ursul s-a deplasat sute de kilometri de vara trecută de când fermierul Berszan Gheorghe a raportat că o ursoaică i-ar fi făcut pagubă și până în ianuarie când s-a hotărât să ceară asociației de vânătoare să împuște animalul. Întreaga documentație subsecventă necesară legalizării aparente a partidei de vânătoare pentru print a fost realizată în mare grabă.
România este privilegiată să fi putut oferi habitat pentru această specie emblemă situate în vârful piramidei trofice a zonei de climă temperate. Este nevoie de un plan national ambițios care abordează amenințările la adresa specie și care investește în măsuri de coexistență și coadaptare. Ulterior, țara se va putea promova drept capitala biodiversității Europei. Potențialul pentru ecoturism este încă inegalabil”, a adăugat Păun, care este specialist în ecologie și ecoturism.
Este nevoie și de câteva măsuri mai ferme. Când soluția letală este singura rămasă, atunci ar trebui să fie prezent și un jandarm și un comisar de mediu. Împușcarea ar trebui evitată, prioritizându-se tranchilizarea, urmată de eutanasie. Pentru a pune capac vânătorii de trofee, toți urșii morți vor trebui incinerați, după ce se vor fi prelevat probe de ADN. La fel s-a făcut și cu fildeșul elefanților pentru a salva această specie”, a concluzionat Păun.

S-a lansat și o petiție pentru interzicerea vânătorii de trofee, disponibilă aici. 

 

Contacte pentru presă:

Ann-Kathrin FREUDE, VGT (Verein Gegen Tierfabriken), +436801199362, ann-kathrin.freude@vgt.at

Gabriel PAUN, Agent Green, Preșdinte, office@agentgreen.org


Agent Green


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

9 thoughts on “Ursul uriaș Arthur, împușcat de un prinț austriac la Ojdula, Covasna într-o arie naturală protejată

 1. G

  Pe toți îi atacă urșii, peste tot urși, nicăieri garduri electrice sau sisteme de semnalizare. De subvenții nu mai vorbim, căci nici nu ne duce mintea să le cerem. Și, mult mai mulți decât urșii, peste tot – proștii. Când mergeți în munte, cu cerbi și ciute, vă întâlniți? Sau, mă rog, cu urmele lor? Auziți de țărani cărora sălbăticiunile ierbivore le-au distrus fânul? Vă deranjează toamna boncăluitul cerbilor? Nu cred. Iar dacă auziți boncăluit, veți auzi aproape sigur și pușca după, apoi tăcerea.
  Oare de ce?
  Iar când planați deasupra munților patriei cu GoogleEarth, de ce credeți că se vede ca un obraz adânc și întins mâncat de vărsatul de vânt?
  Odihnește-te în pace Arthur! Ai un nume prea nobil pentru locurile astea și cu mult mai nobil decât cel al unui prinz.

  Reply
 2. ionas

  In scopul defrisarii padurilor se dau derogari serioase de la vanatoarea unor specii de catre persoanele interesate. Sa nu ne mintim singuri – avem o atitudine de tara subsahariana in privinta mediului.

  Nimeni nu crede ca individul ala ‘ print” a venit teleleu din Austria cu armament si munitie intr-o zona protejata pentru braconaj fara ajutorul unor complici locali, nu neaparat din HarCov.
  Nu cred ca procedurile de identificare a unui urs se fac doar din ochii vanatorului. Nu exista camere video in copaci ca in Austria ? Oricine se poate duce cu jalba la garda de mediu ca vreo 3-4 ursi au furat 2 gaini si solicita eliminarea lor ?
  Declaratiile ministrului mediului si a superiorului sau ierarhic sunt o flegma purulenta aruncata in fata noastra.

  Reply
 3. marius

  austriecii lui klaus cel negru ne-au distrus muntii defrisind padurile si nu s-a intimplat nimic pentru ca Securitatea in frunte cu SRI vegheaza si participa activ la protejarea si infaptuirea tuturor crimelor impotriva romanilor si Romaniei asa ca un urs in plus sau minus ce mai conteaza…

  Reply
 4. DES

  Așteptăm (cu atenție și îngrijorare) și poziția prințului Mutulaus Mutulerner Mutulanis von und zu SIEnstein. (De la bancherul Katz nu, nu așteptăm nimic. Eventual, un nou discurs neoliberaloid la granița dintre dislexie, balcanism și incultură ecologică.)

  Reply
 5. CMC

  Ursul omorat de „Vulpea”

  Totul pare o simpla poveste internationala de cumparare de influenta si dejucare de cumparare de influenta…

  Peste 3 ani, un presedinte nu va mai vrea sa se intoarca profesor. Si aia care l-au pus in functie (urmasii Vulpii) si pe care i-a servit vor sa il plaseze (infltreze) intr-o pozitie de influenta europeana (PPE) sau chiar UE. Pentru asa ceva e nevoie de sprijinul persoanelor cu influenta in PPE.
  Si cum cumperi influenta? Pai cautand slabiciuni ale influentului si ale familiei sale. De exemplu vanatoarea de trofee. De aici, capcana cu miere e setata. Individul pica in ea.
  Uraaaa! Avem influenta… in buzunar.

  Doar ca si altii au servicii. Si au si agenti. Chiar la noi. Ca ne sunt vecini…Si nu prea vor ca noi sa ne cumparam inluenta prea mare.
  Astia au mirosit povestea si au dejucat-o dand informatiile presei. Si nu doar de la noi. Ci in presa internationala, care a preluat povestea ca la comanda.

  Operatiune indeplinita, operatiune dejucata…
  Aici sunt banii (ursii) dumneavoastra…

  Reply
  • CMC

   Ce e „capcana cu miere”?
   Capcana cu miere e de fapt recrutarea pe baza de sex. Rusii au folosit-o intens pe vremea cand capitala Germaniei era la Bonn, tara ducea lipsa de barbati si o multime de femei lucrau ca secretare in pozitii cheie.
   Doar ca „‘miere” nu trebuie sa fie doar pe baza de sex. Poate sa fie si altceva…De exemplu un urs…

   Cum se foloseste „capcana cu miere”? Assange a gustat-o din plin…
   https://evz.ro/julien-assange-capcana-cu-miere.html

   Reply
   • CMC

    Povestea nu ajungea atat de usor si atat de masiv in presa internationala, fara un impuls consistent de undeva. ONGistii de la noi nu aveau putearea asta…
    Ori un serviciu de la noi a faultat grav alt serviciu (si nu prea cred ca avea curajul sa faca asa ceva – cel putin nu iesind international) ori – tinand cont de zona etnica in care s-a petrecut fapta – e vorba de un serviciu din tara cu etnia zonei de la noi care a preluat povestea si i-a dat spin-ul international…
    Q.E.D.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *