Romania Curată

SUPER-TUPEU: Mitingul pro-european de la Chișinău, prezentat de propaganda rusă ca fiind împotriva președintei Maia Sandu!

O imagine cu zecile de mii de moldoveni prezenți (75-80.000, conform surselor oficiale ale Poliției), duminică, la mitingul pro-european, organizat la Chișinău de președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a fost prezentat pe canalele de propagandă rusești ca fiind anti-guvernamental, arată Ziarul de Gardă.

”Un miting antiguvernamental continuă la Comrat, capitala Găgăuziei. Oamenii nu sunt de acord cu cursul pro-european al președintelui Sandu și cer un referendum pentru a-l schimba. La începutul aceleiași zile, Sandu și-a organizat propriul miting în sprijinul cursului de integrare europeană”, a scris Vladimir Soloviov, pe Telegram, prezentând o fotografie de la mitingul de la Chișinău. Minciuna era cu atât mai flagrantă cu cât, în imagine, se vede și un steag la Uniunii Europene. Dar asta nu pare să-l fi deranjat pe Soloviov, cunoscut propagandist rus, care nu este la prima postare în care realitățile din Republica Moldova sunt prezentate distorsionat de când a început războiul din Ucraina.

Manifestări anti-guvernamentale au avut loc, într-adevăr, în Republica Moldova, organizate de Partidul Șor (pro-rus), la Orhoi, Bălți și Comrat, dar reprezentanții Poliției, contactați de publicația NewsMaker, susțin că numărul acestora nu a depășit 5.500 de persoane, nicidecum 60.000, cum pretind cei din Partidul Șor.

Mitingul de la Chișinău, a fost inițiat de Maia Sandu, pentru susținerea parcursului pro-european al Republicii Moldova, pe care și l-a asumat când a candidat. La evenimentul intitulat Adunarea „Moldova Europeană”, a fost prezentă și Roberta Metsola, președinta Parlamentului European, care și-a exprimat speranța că negocierile pentru aderarea Moldovei la Uniunea Europeană vor începe în acest an. La finalul adunării a fost adoptată rezoluția „Moldova Europeană”, pentru a marca aspirația Republicii Moldova de a deveni membru cu drepturi depline al Uniunii Europene.

Articolul face parte din proiectul ”Ucraina, dezinformarea și manualul de demistificare”, implementat de Societatea Academică din România (SAR) și care beneficiază de o finanțare în valoare de 36.940 euro, prin programul Active Citizens Fund România – finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul materialelor realizate în cadrul proiectului nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021. Pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.

***

ÎNSCRIE-TE! Apel pentru trainingul online gratuit ”Ucraina, dezinformare și demistificare”

Societatea Academică din România (SAR) lansează apelul de înscrieri la trainingul ”Ucraina, dezinformare și demistificare”, care se va desfășura pe data de 10 iunie 2023, în format online. Participarea la training este gratuită, pe bază de pre-înscriere, la adresa: contact@romaniacurata.ro, în limita locurilor disponibile.

Mai multe informații despre training și experții care îl vor susține, aici:


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *