O imagine cu zecile de mii de moldoveni prezenți (75-80.000, conform surselor oficiale ale Poliției), duminică, la mitingul pro-european, organizat la Chișinău de președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a fost prezentat pe canalele de propagandă rusești ca fiind anti-guvernamental, arată Ziarul de Gardă.
”Un miting antiguvernamental continuă la Comrat, capitala Găgăuziei. Oamenii nu sunt de acord cu cursul pro-european al președintelui Sandu și cer un referendum pentru a-l schimba. La începutul aceleiași zile, Sandu și-a organizat propriul miting în sprijinul cursului de integrare europeană”, a scris Vladimir Soloviov, pe Telegram, prezentând o fotografie de la mitingul de la Chișinău. Minciuna era cu atât mai flagrantă cu cât, în imagine, se vede și un steag la Uniunii Europene. Dar asta nu pare să-l fi deranjat pe Soloviov, cunoscut propagandist rus, care nu este la prima postare în care realitățile din Republica Moldova sunt prezentate distorsionat de când a început războiul din Ucraina.
Manifestări anti-guvernamentale au avut loc, într-adevăr, în Republica Moldova, organizate de Partidul Șor (pro-rus), la Orhoi, Bălți și Comrat, dar reprezentanții Poliției, contactați de publicația NewsMaker, susțin că numărul acestora nu a depășit 5.500 de persoane, nicidecum 60.000, cum pretind cei din Partidul Șor.
Mitingul de la Chișinău, a fost inițiat de Maia Sandu, pentru susținerea parcursului pro-european al Republicii Moldova, pe care și l-a asumat când a candidat. La evenimentul intitulat Adunarea „Moldova Europeană”, a fost prezentă și Roberta Metsola, președinta Parlamentului European, care și-a exprimat speranța că negocierile pentru aderarea Moldovei la Uniunea Europeană vor începe în acest an. La finalul adunării a fost adoptată rezoluția „Moldova Europeană”, pentru a marca aspirația Republicii Moldova de a deveni membru cu drepturi depline al Uniunii Europene.
Articolul face parte din proiectul ”Ucraina, dezinformarea și manualul de demistificare”, implementat de Societatea Academică din România (SAR) și care beneficiază de o finanțare în valoare de 36.940 euro, prin programul Active Citizens Fund România – finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul materialelor realizate în cadrul proiectului nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021. Pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.
***