Cristian Ghingheș

Primăriile alocă prea mulți bani concertelor gratuite și sportului, însă prea puțini pentru școli (studiu POL)

În cazul în care vă întrebați de ce tavanul școlii ne cade în cap sau de ce părinții plătesc sute de lei pe an pentru cele necesare desfășurării cursurilor (inclusiv hârtia igienică și săpunul se aduc de acasă în multe locuri din țară, căci de mobilier nu mai spun), trebuie să știți și de ce: pentru că educația este subfinanțată. O educație gratuită, dar cu plată.

Totuși, nu vorbim doar despre subfinanțarea pe care toate guvernele, indiferent de culoare, au practicat-o și dus-o mai departe la nivel central, ci în special despre cea locală. Școala este a comunității locale din punct de vedere material și intră în responsabilitatea primarilor și a consiliilor locale să aloce fondurile necesare cheltuielilor materiale și investițiilor din școală, dar acest lucru se întâmplă în prea puține locuri ca să nu-l luăm ca pe o excepție ce doar confirmă regula.

Partidul Oamenilor Liberi (POL), axat foarte mult pe principiul descentralizării, a publicat săptămâna aceasta un studiu care analizează modul în care 64 de primării din țară au cheltuit bugetul local în anul 2017 pe care l-a numit operațiunea “Budget Storm”: descărcă studiul aici! Au eliminat cheltuielile curente (salariile, utilitățile) și astfel și-au putut da seama unde aleg primăriile să direcționeze banii, concentrându-se pe o comparație foarte relevantă: sumele alocate investițiilor și reparațiilor pentru școli, grădinițe și creșe (școli și creșe) vs. cheltuielile pentru sport, cultură, recreere și religie (adică sport și distracție). Totuși, nu au luat în calcul instituțiile publice de spectacole și concerte, deci cluburi sportive proprii și teatre ori alte instituții culturale din subordine, tocmai pentru a avea o aproximare cât mai fidelă a susținerii sportului profesionist și a concertelor gratuite.

Concluziile ar trebui să ne dea de gândit și pe urmă să ne facă să acționăm la firul ierbii:

  • Un număr mare de primării au sportul profesionist și concertele gratuite în primele trei priorități;
  • Unele primării efectiv își bat joc de elevi și preșcolari, aruncând banii lor pe cheltuieli care nu lasă nimic în comunitate;
  • Primăria Sectorului 1 cheltuiește cei mai mulți bani pentru școli (important de precizat: nu ca valoare, ci ca proporție din bugetul total);
  • Cheltuielile cu parcuri și zone verzi sunt în general mari.

Unde apar problemele?

Chiar dacă sunt obligate să finanțeze învățământul de toate gradele, majoritatea primăriilor aleg să toace banii pe sport și distracție în loc să își îndeplinească obligațiile față de populația școlară și părinți, arată raportul POL. Autorii raportului vin cu două soluții legislative:

  1. interzicerea prin lege a finanțării sportului profesionist de către stat
  2. schimbarea Legii educației astfel încât primarii care nu repară, întrețin sau dotează școlile, grădinițele, și creșele pe care sunt obligați să le întrețină să fie pedepsiți.

La voi în comunitate care sunt prioritățile autorității locale? Dotați școlile din buzunarele proprii sau acoperă primăria fondurile necesare? Scrieți-ne și împreună vom acționa în cadrul proiectului Școli curate prin care vizăm buna guvernare a școlilor și liceelor din România!


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *