Dollores Benezic

Și „distrați”, și cu banii luați

De la un glonte în gât, cu eșarfă asortată, la un deget în nas, cu cătușe și ținută office, românii demonstrează că nu se satură niciodată de circ. Chiar dacă prețul biletului e plătit deja de viitoarele generații.

Spre deosebire de Adrian Năstase, Elena Udrea nu a încercat să se sinucidă. A dus doar un deget la nas, nu pe trăgaci, însă efectul produs de degetul ei a stârnit în poporul ăsta, însetat de telenovele și circ, aceeași reacție. Putea să și-l bage și în fund, că tot ne-am fi repezit să i-l mirosim ca să înțelegem sensul profund al gestului ei, făcut desigur pentru liniștea unei persoane dragi.

La doi ani jumate distanță de sinuciderea ratată a lui Năstase – după ce tipul și-a ispășit pedeapsa, a scris câteva cărți și un blog, și-a lăsat barbă, iar acum își mănâncă liniștit averea, alături de familie și copii – noi, poporul, demonstrăm că nu ne-am săturat de circ, ba chiar coborâm standardele, dornici de distracție cu orice preț. De la un glonte în gât, cu eșarfă asortată, la un deget în nas, cu cătușe și ținută office.

Prețul e mare, probabil nici anchetatorii nu-l estimează în întregime, și dacă tot nu-i știm amploarea, de ce să ne facem sânge rău că nu vom mai vedea vreodată banii ăia înapoi? Măcar să fie șou. Iar asta ni se oferă din plin, în transmisii non-stop și analize de „conținut” în reluare.

Suntem precum amerindienii vrăjiți de mărgelele lui Columb, dar ăia aveau scuza că nu mai văzuseră așa ceva. Noi suntem trecuți prin destule arestări mediatice ca să fi învățat deja să întrebăm: ok, i-am prins, i-am condamnat, când/de ce nu le luăm și banii? Pare, însă, că nu ne place decât distracția.

Cineva îmi spunea deunăzi că sunt bune și arestările astea televizate, că mai răcoresc lumea, dau satisfacție, mai demolează niște socluri. De fapt expresia folosită de om a fost: înainte de a se face justiție trebuie să se facă și dreptate. Dar dreptate înseamnă doar că-l vezi încătușat pe un Năstase sau că ți-o imaginezi pe Udrea dormind la comun cu niște dealerițe de droguri sau vânzătoare de facturi de pe marginea drumului? Sau că li se confiscă toată averea astfel încât după ce ies de acolo să nu poată trăi liniștiți din ce au furat, timp de câteva generații?

Dacă ar fi să alegeți, între a-i vedea umiliți, cu cătușe și în arest, sau a le lua toți banii, ce ați alege? Să zicem că nu le puteți alege pe ambele, să punem situația ipotetică a dreptății făcute într-un singur mod. Nu-i așa că ați alege să-i lăsați fără bani? Pentru că asta îi doare de fapt cel mai mult. Nu umilința, nu anul sau lunile petrecute după gratii. Adevărata lor grijă și panică este averea. Pentru ea au riscat totul, știind, fiind pregătiți de fapt să plătească prețul ăsta. Politicienii noștri învață deja de câțiva ani faptul că banul nou se plătește în luni și ani de libertate, dar sunt dispuși să plătească acest preț, știind că eliberarea echivalează cu albirea averii. Altfel s-ar fi oprit din furat măcar când a fost arestat și condamnat Năstase.

Dar viitoarea burghezie a României, formată din copiii și nepoții politicienilor corupți de azi, are și o acoperire legală. Chiar Curtea Constituțională a României a decis, recent, că legea privind confiscarea extinsă a averilor (votată de Parlament în 2012, și care prevedea că pot fi confiscate averile nejustificate, chiar dacă sunt dosite pe la rude, dobândite de cei condamnați la mai mult de 5 ani închisoare pentru diverse infracțiuni, printre care și corupție) nu se poate aplica decât de la momentul votării legii. Deci numai asupra averilor făcute după 2012.

E firesc ca o lege să nu acționeze retroactiv, însă când vorbim de avere, ea nu se dobândește dintr-o singură lovitură, oricât de mult ar fura cineva în România. Iar cine a avut de făcut avere – inclusiv ăștia care sunt plimbați acum cu cătușe pe la DNA – au făcut-o deja în toți anii de când sunt la putere. A le confisca numai sumele obținute din ultimul tun – cum se face acum, și nici asta în totalitate – e ca și când îl prinzi pe hoț cu mâna în buzunarul tău și i-o strângi până dă drumul la banii pe care tocmai îi fura, dar el își cumpărase o casă și o mașină din activitatea prolifică de furat din buzunare derulată în ultimii 5 ani.

În timp ce CCR decide că legea confiscării extinse se aplică numai averilor nefăcute încă, banii se fură, averile se înmulțesc și se ascund. De ele pare că se ocupă numai ziariștii de investigații. Pentru a da numai două exemple, avem site-ul care numără zilnic cât se fură în România – și a ajuns deja la peste 40 de miliarde în câțiva ani – și recentul swiss leak care ne spune că peste 200 de români – Hrebenciuc e deocamdată primul nominalizat dintre ei – au conturi de peste 1,3 miliarde de dolari ascunse în băncile elvețiene.  Astă seară la știri l-am văzut pe șeful ANAF spunând că instituția nu știe nimic despre conturile alea, dar ar vrea să afle… Mai bine să se limiteze la blocarea conturilor celor care nu au plătit impozit pe alocațiile copiilor, că li se scrântește, doamne ferește, vreo venă dacă află sumele dosite de ăștia prin băncile elvețiene.

Revenind la oile noastre, ce vreau să zic cu postarea asta e că atunci când mai râdeți ca proasta la p… văzând-o pe Udrea cu cătușe, pe Năstase pe targă, pe Hrebenciuc cu fiul în pușcărie etc, numărați-vă banii din cont, amintiți-vă cu cine ați votat sau când ați fost la vot ultima dată, cum ați acceptat să dați șpagă la doctor sau la grădiniță ca să vi-l înscrie pe ăla micu într-o școală „bună”, și în general cam ce ați făcut în ultimii 25 de ani. S-ar putea să descoperiți că umilința și cătușele alea nu mai sunt atât de satisfăcătoare, pentru că prețul pentru distracția asta a noastră de acum va fi plătit de viitoarele generații. Alea care nu vor avea averi ilicite de cheltuit.

sursa: dollo.ro

***

Citește și:

Alina Mungiu-Pippidi: Trei mesaje după Elena Udrea

Mihai Goțiu: Pentru ce îi mulțumesc Elenei Udrea. Și ce subiect esențial a ratat (iar) presa românească

Moise Guran: Un deget pe obrazul Elenei Udrea. Nu pe nas, pe obraz

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

8 thoughts on “Și „distrați”, și cu banii luați

 1. George Petrineanu

  Arestările televizate ar fi putut avea o ratiune daca ele aveau un efect de intimidare a altora sa comita fapte de coruptie. Dar nu are, asa ca din asta ramîne doar penibilul.

  Fara sa fiu specialist, cei condamnati pentru coruptie, abuz de putere, trafic de influenta, au produs pagube cuantificabile in bani. De exemplu, prin favorizarea unui contract statul a pierdut $$$$$. Pornind de la aceasta baza, o sentinta ar putea contine si plata de despagubiri pentru suma acestor pagube produse. Ar rezulta o suma care ar fi xx% din averea acuzatului. Confiscarea averii nu ar trebui sa fie un scop in sine dar plata unor despagubiri majore (din avere) ar putea acoperi si acest lucru.

  In principiu, dupa aducerea unei persoane in fata legii pentru coruptie si raportarea de catre media a vinilor acestuia (si nu alte detalii pitoresti) interesul public ar trebui sa se diminueze si indrepte spre noi cazuri. Analizele nesfirsite ale Udrei post arestare nu duc decit la dispersia atentiei, vigilentei si energiei. In timp ce lumea îi urmareste gesturile în alte mii de locuri din tara se pun la cale sau au loc alte matrapazlicuri, care, culmea, niciodata nu pot fi prevenite si descoperite in timp ce au loc. Nu mai vorbesc in faza incipienta.

  Reply
  • Ana Domnica

   Bine zis, George! Dar vor mai trece niste ani pana se va scrie si legea care sa permita amendarea inculpatului cu suma de x% din prejudiciu… si… cel mai probabil nu se va putea aplica retroactiv :)!!! Asa ca… tot noi platim furturile lor de pana acum.

   Reply
  • sevar

   Din păcate toate legile sunt făcute în avantajul personal al celor de la putere. Uitați-vă ce batjocură fac acuma cu codul electoral! Ședințe secrete departe de ochii lumii, respingerea tuturor amendamentelor cerute de societatea civilă, lucrăturile și înțelegerile din culise. Treaba lăsată pe mâna lui Zgonea – ce să mai așteptăm? Cum a fost, așa rămâne, cine are va avea mai mult, cine n-are va avea și mai puțin. Jaful continuă acoperit de circ și praf în ochi. Mai închide pe unul altul dar au grijă să nu se atingă de ce au furat ca după eliberare să poată trăi pe vătrai la Monte Carlo sau în Bahamas. Corb la corb nu-i scoate ochii! Se lefăie în pușcărie cu televizor, internet, mâncare aleasă, serviciul la cameră Mai scriu o carte, două pe care nici dracu nu le citește, ca să scape mai repede și pe urmă cu averea intactă lumea îi a lor! Ne dau cu tifla proștilor care le-au dat banii!

   Reply
 2. Marchi

  De acord cu (aproape) tot ce scrieți aici. Doar că, formularea „atunci când mai râdeți ca proasta la p… văzând-o pe Udrea cu cătușe, pe Năstase pe targă, pe Hrebenciuc cu fiul”, mi se pare profund nefericită. Ca să spun doar atât…

  Reply
 3. Viorel

  Bineinteles ca nu-i destul sa fie doar arestati, trebuie si sa li se confiste averea si sa se recupereze atat cat se mai poate. Mare lucru nu se mai poate recupera, daca cretinul, de exemplu a devalizat bunuri nationale de 1mld euro ca sa castige el 1mil.

  Reply
 4. o femeie

  Sa se confiste , zic. Sa creeze precedent, sa stie ceilalti ca pot sa cada, rau de tot.
  sunt curioasa de cum arata o inchisoare pt ei. Eventual sa ii inghesuie in aceeasi camera de puscarie si pe ceilalti 588 de hoti din varf.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *