Romania Curată

România Curată contribuie la reducerea malpraxisului! A fost „desecretizată“ Fișa pacientului. Vezi formularul ce trebuie completat

Fișa pacientului nu mai este secretă! Pacienții au convins Ministerul Sănătății, în cadrul unei susținute campanii de advocacy, că această măsură poate contribui semnificativ la reducerea numărului de cazuri de malpraxis. Pacienții și reprezentanții lor au acum acces la informațiile medicale, după ce Ministerul Sănătății a emis un ordin în acest sens care, de altfel, a și fost publicat în Monitorul Oficial în urmă cu două zile. Emiterea ordinului de ministru de către Nicolae Bănicioiu a fost posibilă după un demers inițiat de Societatea Academică din România și Asociaţia Naţională pentru Protecţia Pacienţilor, demers susținut de organizațiile membre ale Alianței pentru o Românie Curată care au găsit suportul altor peste 140 de organizații nonguvernamentale și cetățeni care au semnat scrisorile deschise adresate ministerului.

Prin acest demers (vezi aici mai multe detalii) s-a solicitat dezbaterea și emiterea unui ordin de ministru prin care reprezentanţii spitalului să fie obligaţi ca, la internare, să informeze adecvat şi să solicite pacienţilor ca, în cazul în care doresc, să desemneze în scris un aparţinător care să aibă acces la datele medicale din Foaia de observaţie pe perioada internării sau în caz de deces. Asta după ce asociațiile de pacienți au fost sesizate în repetate rânduri cu privire la refuzul autorităţilor sanitare de a permite accesul la Foaia de observaţie familiei pacienţilor decedaţi în urma unor acte medicale suspicionate de malpraxis. Apelul societății civile a atras numeroase comentarii favorabile acestei inițiative din partea cititorilor site-ului România Curată care, la rândul lor, au cerut ministrului Sănătății Nicolae Bănicioiu să emită acest ordin.

Iată modificarea adusă normelor de aplicare a Legii drepturilor pacienților:

„După articolul 10 se introduce un nou articol, articolul 10.1, cu următorul cuprins:

Art. 10.1.

(1) La internare sau pe parcursul furnizării serviciilor de sănătate, după caz, medicul curant are obligaţia să aducă la cunoştinţa pacientului faptul că are dreptul de a cere să nu fie informat în cazul în care informaţiile medicale prezentate i-ar cauza suferinţă, precum şi dreptul de a alege o altă persoană care să fie informată în locul său.

(2) Acordul pacientului privind desemnarea rudelor sau prietenilor care pot fi informaţi despre evoluţia investigaţiilor, diagnostic şi tratament se exprimă în scris, prin completarea formularului prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezentele norme.”

Expertul Sorin Paveliu: „Este o victorie a societății civile“

„Societatea Academică din România şi Asociaţia Naţională pentru Protecţia Pacienţilor, în calitate de iniţiatori ai demersului, mulţumesc tuturor asociaţiilor neguvernamentale şi persoanelor fizice care au sprijinit modificarea normelor de aplicare a Legii drepturilor pacienţilor, materializând astfel dreptul  acestora şi/sau a persoanelor desemnate, de a avea acces la datele personale de sănătate oglindite în Foaia de internare/fisa.

Totodată, aducem mulţumiri Ministrului Sănătăţii, Nicolae Banicioiu, precum şi secretarului de stat, Dorel Săndesc, pentru deschiderea manifestată în dialogul cu societatea civilă pentru deschiderea manifestată și materializarea solicitărilor pertinente ridicate, prin emiterea ordinului MS 673/2015 publicat în MO 384 din 02.06.2015. Este o victorie a societății civile, care, prin unire a reușit să impună o modificare utilă a legislației“, a spus Sorin Paveliu, expert pentru probleme de sănătate publică în cadrul Societății Academice din România.

Cine sunt cei care au sprijinit SAR și ANPP pentru „desecretizarea“ informațiilor medicale

Demersul Societății Academice din România și al Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor a adunat în jurul său peste 140 de asociații active ale societății civile din România și persoane fizice, printre care:

Sorin Paveliu, medic, director cercetare Societatea Academică din România

Radu Nicosevici, președinte Academia de Advocacy

Claudiu Pădurean, președinte Asociația Cluj Today

Răzvan Bobulescu, președinte onorific Alma Mater

Aurora Liiceanu, membru al Consiliului Director al Societății Academice din România

Georgiana Iorgulescu, director executiv Centrul de Resurse Juridice

Bogdan Iuliu Hossu, președinte CNS Cartel ALFA

Ioana Avădani, președinte Centrul pentru Jurnalism Independent

Cristian Oană, medic, colaborator al României Curate

Simona Popescu, project manager Societatea Academică din România

Nicoleta Andreescu, director executiv APADOR-CH

Gheorghe Tache, președinte, Asociația Transplantaților din România

Mădălina Argăseală, director executiv, Asociația Română pentru Promovarea Sănătății

Alina David, președinte Asociația “SOS Infertilitatea“

Radu Costin Gănescu, președinte, Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România

Cristian Roșu, președinte, Uniunea Națională a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA

Mihai Popescu, președinte, Grupul Român pentru Apărarea Drepturilor Omului

Cristian Roșu, președinte, Asociația “Noi și Ceilalți”

Citește aici și Apelul pentru o șansă în plus!

Iată cum arată formularul ce trebuie completat de către pacienți:

Formular de exercitare a dreptului de acces la datele cu caracter confidenţial ale pacientului

Subsemnatul, . . . . . . . . . ., domiciliat în localitatea . . . . . . . . . ., str. . . . . . . . . . . nr . . . . . . . . . ., bl. . . . . . . . . . ., sc. . . ., ap. . . . . . . . . . ., sectorul/judeţul . . . . . . . . . ., legitimat cu B.I./C.I. seria . . . . . . . . . . nr. . . . . . . . . . ., având CNP: □□□□□□□□□□□□□, în calitate de pacient/reprezentant legal al pacientului . . . . . . . . . ., având CNP: □□□□□□□□□□□□□

Îmi exprim decizia, în conformitate cu art. 7 din Legea drepturilor pacientului nr. 46/2003, să nu fiu informat în cazul în care informaţiile prezentate mi-ar cauza suferinţă.

Semnătura pacientului/reprezentantului legal . . . . . . . . . . Data . . . . . . . . . .

Îmi exprim opţiunea, în conformitate cu prevederile art. 9 din Legea drepturilor pacientului nr. 46/2003, de a permite accesul la datele cu caracter confidenţial privind starea mea de sănătate domnului/doamnei . . . . . . . . . ., în calitate de . . . . . . . . . .,

Semnătura pacientului/reprezentantului legal . . . . . . . . . . Data . . . . . . . . . .

Nu sunt de acord să permit accesul altei persoane la datele cu caracter confidenţial privind starea mea de sănătate.

Semnătura pacientului/reprezentantului legal . . . . . . . . . . Data . . . . . . . . . .

Am retras accesul la datele cu caracter confidenţial privind starea mea de sănătate domnului/doamnei . . . . . . . . . . .

Semnătura pacientului/reprezentantului legal . . . . . . . . . . Data . . . . . . . . . .


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

7 thoughts on “România Curată contribuie la reducerea malpraxisului! A fost „desecretizată“ Fișa pacientului. Vezi formularul ce trebuie completat

 1. Costin

  E bine si asa. Desi sincer nu prea vad schepsisul. Medicul scrie in foaie ce-l taie capul, adică inclusiv detalii care să-i spele imaginea.

  Reply
 2. Liuba Iacoblev

  Din formularea ‘ care pot fi informaţi despre evoluţia investigaţiilor, diagnostic şi tratament” nu rezulta ca oameni pot avea acces la fisa cu toate insemnarile, la rezultatele investigatiilor, eventual la o copie a acesteia. Asta pt mine este important. Cred ca medicii vor recurge la a ne livra informatii verbal, asa cum au facut-o si pina acum, facind o sinteza ‘pe intelesul omului’ a ceea ce se intimpla cu pacientul, ce tratamente i-ai fost aplicate, cum evolueaza, etc, dar nu la fisa medicala.

  Reply
 3. Diana Lucia Zotescu

  Formularul in cauza este „formulat” foarte ambiguu, deoarece cuprinde un acord al sau privind DOAR neinformarea sa directa cu privie la datele sale medicale, situatie in care pacientul da alternativa informarii unei alte perdsoane (ruda sau prieten). Il deranja foarte tare pe autorul FORMULARULUI sa fife mai complet si mai explicit? Adica:

  Subsemnaul….pacient….c.i…..etc, etc.,………
  Imi exprim decizia, in conf. cu actul…….. / sa fiu informat cu exactitate asupra datelor mele medicale din Fisa
  / sa nu fiu informat
  Medicala (inclusiv cu eliberarea unei copii a acesteia si/sau a celorlalte documente medicale).

  Reply
 4. Diana Lucia Zotescu

  Regret ca, desi in varianta scrisa de mine cele doua optiuni ale pacientului erau bine pozitionate in text, computerul a decis sa-mi faca varianta vraiste, separand fragmentele frazei in forma in care exista ea mai sus.

  Sper sa mi se inteleaga idea.

  Reply
  • gabriela

   Da, asa ese, din formular nu reiese clar ca eu, in calitate de pacient, doresc sa fiu singurul informat privind starea mea de sanatate cf. fisei medicale, ci doar ca nu vreau sa fiu informat, caz in care pot delega aceasta optiune altcuiva, sau o pot retrage. Ati vazut in spital ca fisa sa stea la patul pacientului care sa o poate consulta cand vrea, ca doar este vorba de fisa lui, nu a altcuiva ? Si ca la externare sa mi se dea o copie a fisei ?

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *