Romania Curată

Drepturile bolnavilor trebuie respectate ANPP si SAR cer Ministrului Sanatatii sa vina in sprijinul pacientilor pentru a-i proteja fata de cazurile de malpraxis

Asociaţia Naţională pentru Protecţia Pacientului (ANPP) împreună cu Societatea Academică din România (SAR), solicită Ministrului Sănătăţii, domnului dr. Raed Arafat, promovarea unui ordin de ministru prin care reprezentanţii spitalului să fie obligaţi ca, la internare, să informeze adecvat şi să solicite pacienţilor desemnarea în scris a unui aparţinător care să aibă acces la datele sale medicale din foia de observaţie pe perioada internarii sau în caz de deces.

ANPP a fost sesizată în repetate rânduri cu privire la refuzul autorităţilor sanitare de a permite accesul la foaia de observaţie familiei pacienţilor decedaţi în urma unor acte medicale suspicionate de malpraxis. Unele cazuri au ajuns în atenţia presei (cazul George Pavel Vuza, cazul Toni Tecuceanu, etc.) majoritatea însă s-au lovit ca de un zid de o legislaţie menită, culmea, să protejeze pacienţii. Situatia a fost analizata si in prestigioasa Revista Romana de bioetica – coordonata tocmai de presedintele CMR – prof.dr. Vasile Astarastoaie insa fara ca autoritatile sa aibă vreo reactie.

Refuzul mentionat se sprijină pe Legea drepturilor pacientului – care prevede ca “Toate informaţiile privind starea pacientului, rezultatele investigaţiilor, diagnosticul, prognosticul, tratamentul, datele personale sunt confidenţiale chiar şi după decesul acestuia” (art.21). În aceste condiţii, aparţinătorii pacienţilor decedaţi acuză, uneori fără temei, faptul că personalul medical schimbă datele din foaia de observaţie în timp ce ei nu au dreptul nici măcar de a face o copie după aceasta, pe care să-şi întemeieze acuzele.

Deşi aceiaşi lege a drepturilor pacientului prevede că “Informaţiile cu caracter confidenţial pot fi furnizate numai în cazul în care pacientul îşi dă consimţământul explicit sau dacă legea o cere în mod expres” (art 22) – în spitalele din România nimeni nu informează pacienţii de existenţa acestui drept şi nici asupra modului în care îl pot exercita.

Ministerul Sănătăţii, autoritate a statului care trebuie să promoveze şi să apere interesele populaţiei bolnave, are datoria morală de a juca un rol activ în apararea drepturilor pacientilor. Primul pas in aceasta directie il reprezinta luarea masurilor care se cuvin pentru ca acestia sa fie corect informarmati cu privire la aceste drepturi, inclusiv la acela de a desemna sau nu o persoana care sa aiba acces la datele sale de sanatate pe perioada internarii.

Drept urmare, SAR şi ANPP, în calitate de reprezentanţi ai societăţii civile, îi solicită Ministrului Sănătăţii, domnului dr. Raed Arafat personal, ca in urmatoarele doua saptamani, sa dispuna punerea în dezbatere publică a unui proiect de modificare a Ordinului 386/2004 (normele de aplicare a legii drepturilor pacientului), prin adăugarea unui articol nou, după cum urmează:

Art.10. Pacientului i se va solicita la internare indicarea persoanelor care au acces la datele cu caracter confidenţial privind starea sa de sănătate, pe perioada internării sau în caz de deces, înscrise în Foaia de observaţie clinică generală. Refuzul de a-şi exercita acest drept va fi menţionat în foia de observaţie.

Totodată solicităm modificarea OM/CNAS 1.782/576/2006 privind înregistrarea şi raportarea statistică a pacienţilor care primesc servicii medicale în regim de spitalizare continuă şi spitalizare de zi după cum urmează:

În ANEXA Nr. 1: care cuprinde datele din foaia de observaţie clinică generală care formează Setul minim de date la nivel de pacient, aferent spitalizării continue (SMDPC) se va include “o rubrică prin care să se menţioneze dacă pacientul şi-a exercitat dreptul de a-şi exprima consimţământul explicit de a permite unei persoane anume desemnate accesul la datele sale cu caracter confidenţial pe perioada internării sau în caz de deces.

Solicităm mas-media şi celorlalte asociaţii active în societatea civilă sprijinirea iniţiativei noastre pentru punerea ei cat mai rapidă în aplicare.

Asociaţia Naţională pentru Protecţia Pacientului
Vasile Barbu, Presedinte
Societatea Academica din Romania
Alina Mungiu Pippidi, Presedinte
Simona Popescu, coordonator proiect Alianta pentru o Romanie Curata
Sorin Paveliu, expert politici de sanatate

ARC va invita sa va spuneti parerea despre acest demers si sa-l sustineti daca il considerati necesar.Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Drepturile bolnavilor trebuie respectate ANPP si SAR cer Ministrului Sanatatii sa vina in sprijinul pacientilor pentru a-i proteja fata de cazurile de malpraxis

  1. LUCA IOAN SEBASTIAN

    tatal meu a decedat ca urmare a neglijentei si dispretului a 2 medici din spitalul judetean zalau,l-au lasat 9 zile cu gangrena la piciorul stang pana septicemia l-a ucis…a murit in chinuri…am facut plangeri la colegiul medicilor,parchet,presa…insa pana in acest moment degeaba…se musamalizeaza totul…medicii se apara reciproc!…aveti dreptate!

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *