Romania Curată

Apel pentru dreptul la viață și sănătate! Să ne unim împotriva oricăror abuzuri din sistemul medical!

Cere-i și tu, împreună cu noi, ministrului Sănătății, ca prin transparență să dea o şansă în plus diminuării cazurilor de malpraxis. Apelul nostru se adresează atât organizațiilor nonguvernamentale cât și cetățenilor care doresc să susțină acest demers. Împreună putem să-l convingem pe ministru să dărâme zidul ilegal după care se ascund în prezent unele din gravele abuzuri împotriva pacienților.

Iată ce-i cerem ministrului Sănătății, Nicolae Bănicioiu:   http://www.romaniacurata.ro/grup-de-initiativa-civica-pentru-o-sansa-in-plus-in-fata-suferintei-sa-ne-unim-impotriva-oricaror-abuzuri-din-sistemul-medical/

Argumente pentru dreptul elementar la sănătate

Imaginează-ţi că unul din părinţii tăi este imobilizat în patul spitalului. Ai vrea să faci tot ceea ce este posibil pentru viaţa celui care ţi-a dat viaţa. Mii de temeri şi de gânduri nu-ţi dau pace.

Ai în faţă toate analizele, toate investigaţiile şi toate tratamentele aplicate. Oare nu le scapă ceva medicilor? Oare nu cumva există un tratament mai bun sau mai scump care ar salva viaţa părintelui tău? Simţi nevoia să ceri opinia altui medic, poate mai cu experienţă, poate doar cu un alt renume. Este o cursă contracronometru.  Legea îţi permite o a doua opinie din partea unui medic, însă, practic, îţi este interzis să ai acces la Foaia de observaţie, care conţine valoroasele informaţii pe care ai putea să le prezinţi altui specialist.

Apuci să vezi, aşa pe furiş, că pe foaie i s-a prescris mamei tale un medicament care poate i-ar da o şansă în plus. Întrebi dacă i s-a administrat la timp – constaţi că nu! “Nu are farmacia!” “De ce-l mai scrieţi atunci?!” Îţi încolţeşte un gând insistent: “Oare nu cumva medicamentul cu pricina a părăsit totuşi farmacia fiind doar decontat pe foaia mamei mele?” Aş vrea să am o copie după Foaia de observaţie, ca să pot verifica. Nu pot!

În disperare de cauză, cauţi medicamentul pe la farmaciile din apropiere. Bagi mâna adânc în buzunar, nu-ţi vine să crezi că există medicamente aşa scumpe.  Îl duci în viteza la capul bolnavului şi te izbeşti de un zid. “V-am cerut noi să faceţi asta? Nu este nevoie de el!” “Păi cum, că era scris în foaie…?” “Ne învăţaţi cum să ne facem meseria?” “E mama! Poate să moară!” Încerci să argumentezi invocând Foaia de observaţie. “Ieşiţi afară, nu aveţi dreptul!”

Îţi trece prin cap o meschinărie, să îţi recuperezi salariul risipit pe medicamentele cu pricina. Renunţi rapid, nu ai nicio dovada că ele au fost administrate pacientului.

Toţi aparţinătorii de la uşa secţiei de reanimare vorbesc în şoaptă – “Al meu a făcut pneumonie. Acum este în comă. Tot spitalul ştie că există infecţie intraspitalicească cu …De ce oare nu fac nimic?”  „Oare aşa să fie? În Foaia de observaţie buletinul examenului bacteriologic, care oglindeşte infecţia intraspitalicească, a dispărut. Rămâne doar tratamentul cu antibiotice specifice bacteriei ucigaşe cu pricina, care însă, se dovedesc ineficiente. Ai vrea să te duci la alt spital, poate mai curat, poate mai bine aprovizionat, cine ştie. Vrei Foaia de observaţie – nu ai acces la ea. Te rogi la Dumnezeu să fie bine, divinitatea nu te aude, apare decesul, durerea, furia şi apoi renunţarea a lehamite! Asta e!

Afli că decesul s-a produs ca urmare a unei bronhopneumonii contractate înainte de internare! “Domnule doctor, mama şi-a rupt piciorul căzând pe treptele policlinicii când se ducea la consultul trimestrial pentru Parkinson, nu  era nicidecum bolnavă altfel”. “Nu ştiţi dumneavoastră, uite că scrie în foaie dar nu pot să v-o arăt, e confidenţială şi după moarte, iar pacientul nu v-a dat acest drept!” “Sunt fiul, fiica, etc! Moştenesc  toate drepturile defunctului pacient” “Da, dar mai sunt şi alţi urmaşi! Lămuriţi această problemă şi apoi veniţi cu o cerere sau daţi-ne în judecată!”

Simţi nevoia să te opui la ceea ce crezi tu că este o nedreptate. Nu vrei neapărat răzbunare, te gândeşti că mama ta nu trebuie să fi murit în van, măcar alţii să nu treacă prin ceea ce a trecut ea. Ajungi la Colegiul Medicilor din România. Vezi cum Foaia de observaţie cu pricina trece prin mâna tuturor, colegi şi confraţi chemaţi să “judece” medici reclamaţi! Adică nu chiar prin mâna tuturor! Ţie ţi se interzice să vezi foaia. Legea drepturilor pacienţilor are un articol care spune că datele personale de sănătate sunt confidenţiale şi după moarte. Citeşti şi rămâi interzis. Participi la discuţii şi înţelegi că în foaie se oglindeşte o altă realitate decât cea la care ai luat parte. Protestezi! Ţi se cere dovada! Înţelegi că tu nu ai o copie a foii de observaţie făcută la cald, iar noua foaie, care a stat luni de zile în mâinile celor pe care îi acuzi, s-a metamorfozat. Cum să demonstrezi? N-ai cum!

Aceasta este experienţa a mii de pacienţi, părinţi şi copii ai unor bolnavi, fapte reale de viaţă!

Vrei ca instituţiile statului să te apere. Îţi dai seama că tu trebuie să te aperi de ele, şi că nu ai nici cele mai mici dovezi. Odată intrat pe uşa camerei de gardă, ruda ta nu-ţi mai aparţine, este la îndemâna altora şi a sorţii, iar tu nu poţi să intervii în nici un fel! Poţi să speri că viaţa licărindă a apropiatului tău a încăput pe mâna unor oameni buni, competenţi, cinstiţi, motivaţi. Dar sunt atât de mulţi! Nu pot fi toţi la fel! Dacă ai ghinion? Cum să te aperi şi să îl aperi pe cel aflat în suferinţă?!

Am vorbit adesea despre lipsa de resurse suficiente pentru îngrijirile de sănătate din România. Nimeni nu poate schimba peste noapte acest lucru. Nici în 25 de ani!

De undeva trebuie să începem însă. Pacienţilor trebuie să li se dea şansa de a se apăra singuri, instituţiile statului nu o vor face niciodată. Transparența, cu limitele impuse de bunul simţ şi de lege, trebuie să devină prioritară. Apoi, societatea civilă, presa, opinia publică în general, vor putea determina o schimbare. Dar mai întâi trebuie să aducem dovezi în dezbaterea publică. Trebuie să poţi aduce o biată foaie de observaţie. Sute de mii de foi de observaţie.

Restricţionarea accesului familiei la Foaia de observaţie a pacientului nu are un temei legal.

Este un abuz care se bazează pe o minciună, pe o mişcare abilă, ca de judo. Legea drepturilor pacienţilor şi tratatele internaţionale la care România a aderat consfinţesc dreptul pacientului la confidenţialitatea datelor privind sănătatea să şi este bine că este aşa. Cei care invocă dreptul la confidenţialitate nu vor să citească legile în totalitate. Pacientul are şi dreptul de a desemna o persoană să aibă acces la datele privind sănătatea sa, inclusiv la Foaia de observaţie. Dar cum?

Aşa cum este legea în prezent, în absenţa unor norme de aplicare, singura modalitate legală este cea de a chema un notar la capul bolnavului care să certifice că aceasta este dorinţa pacientului! Este aceasta o posibilitate reală? Este o absurditate!

De ce s-a ajuns aici? Pentru că Ministerul Sănătăţii, instituţia care ar trebui să apere interesele bolnavilor din această ţară, nu vrea să emită legislaţia secundară care să pună în practică prevederile legii transformată exact în reversul ei.

Cum poate fi rezolvată această anomalie? Printr-o banală precizare care să fie înscrisă într-un ordin de ministru. Printr-un mecanism asemănător, pe care cu toţii l-am însuşit, pacientului i se cere la internare şi înainte de orice intervenţie chirurgicală acordul informat pentru toate manevrele şi riscurile care decurg din această. Astfel personalul este protejat în faţa legii. Este normal.

Într-un mod similar, cerem ca în aceeaşi Foaie de observaţie să existe şi o rubrică în care pacientul să fie obligat să semneze refuzul sau acordul, inclusiv desemnarea unei persoane anume, de a avea acces total la foaia de observaţie care vizează evoluţia stării sale de sănătate. Acest acord ar fi operant inclusiv după decesul său. Este simplu, este banal şi se practică peste tot în lume. Nu şi în România!

Demersurile noastre, ale societăţii civile s-au lovit ca de un zid de Ministerul Sănătăţii. Ştim cu toţii că ridicarea acestui scut ilegal poate devoala şi înlătura multe din ilegalităţile şi incompetenta din spitalele din România. Miniştrii Sănătăţii ar fi nevoiţi să ia atitudine, inclusiv solicitând mai mulţi bani, măsuri mai ferme pentru cei care abuzează sau greşesc. Dar niciun Guvern nu vrea cu adevărat acest lucru în pofida declaraţiilor oficiale.

Demersurile noastre de până acum au eşuat pentru că am fost singuri.

Solicităm Ministerul Sănătăţii să pună de îndată în dezbatere publică proiectul de modificare a Ordinului 386/2004. În timpul legal al dezbaterii publice, Ministerul Sănătăţii poate să-l îmbunătăţească să-l completeze sau să-l înlocuiască cu altă soluţie legislativă. Singurul lucru pe care nu-l putem accepta este refuzul de a declanşa dezbaterea în sine.

Să ne unim în jurul unui gest de normalitate! Să arătăm că, dacă cerem înlăturarea unei nedreptăţi oamenii politici, ei nu ne pot sta în cale!

Trimiteţi această scrisoare deschisă oricărui jurnalist aflat pe lista voastră de cunoştinţe şi rugaţi-i să îşi exercite puterea pe care le-o da mass media. Trimiteţi mesajul dvs. deputatului sau senatorului din circumscripţia în care locuiţi. Şi aşa, probabil, nu i-aţi cerut vreodată ceva. Semnaţi petiţia online mai jos, la secțiunea comentarii. Puneţi scrisoarea sau link-ul pe blogul dvs. Daţi un like banal pe Facebook la campanie.

Arătaţi că ne pasă. Durează doar câteva secunde pentru a salva o viaţă. Poate a apropiatului tău sau chiar a ta!

Notă: Celui care a citit printre rânduri aceasta prea lungă scrisoare îi este adresată aceasta precizare: personalul medical nu se ascunde în spatele refuzului de a permite accesul la Foaia de observație pentru că este hain, hoţ, incompetent, inuman, etc. Cititorul ar trebui să trăiască măcar o zi din viaţa unui medic să vadă angoasele, disperarea, frustrarea pe care o încearcă în fiecare zi. Aceşti oameni duc o bătălie zilnică împotriva bolilor şi morţii şi nu sunt apăraţi de autorităţi. Practic, compromisurile pe care trebuie să le facă eludând normalitatea îi lasă descoperiţi în fata pacienţilor şi rudelor acestora, ei fiind cei care sunt daţi în judecată, hăituiţi, înjuraţi şi nu cei care produc cu adevărat această stare de lucruri. De aceea, se apăra şi ei cum pot. Totuşi, această anomalie trebuie să înceteze. Şi atunci, pacienţi şi medici împreună poate vor putea să fie uniţi împotriva suferinţei.

Demersul nostru reprezintă o inițiativă comună a mai multor asociații active ale  societății civile din Romania și va fi larg distribuit pentru determinarea unei acțiuni legitime în favoarea pacienților din partea Ministerului pe care-l conduceți.

Sorin Paveliu, medic, director cercetare Societatea Academică din România

Radu Nicosevici, președinte Academia de Advocacy

Claudiu Pădurean, președinte Asociația Cluj Today

Răzvan Bobulescu, președinte onorific Alma Mater

Aurora Liiceanu, membru al Consiliului Director al Societății Academice din România

Georgiana Iorgulescu, director executiv Centrul de Resurse Juridice

Bogdan Iuliu Hossu, președinte CNS Cartel ALFA

Ioana Avădani, președinte Centrul pentru Jurnalism Independent

Cristian Oană, medic, colaborator al României curate

Simona Popescu, project manager Societatea Academică din România

Nicoleta Andreescu, director executiv APADOR-CH

Gheorghe Tache, președinte, Asociația Transplantaților din România

Mădălina Argăseală, director executiv, Asociația Română pentru Promovarea Sănătății

Alina David, președinte Asociația “SOS Infertilitatea“

Cristian Roșu, președinte, Uniunea Națională a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA

Mihai Popescu, președinte, Grupul Român pentru Apărarea Drepturilor Omului

Cristian Roșu, președinte, Asociația “Noi și Ceilalți”

Radu Costin Gănescu, președinte, Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice, Asociația Personelor cu Talasemie Majoră

și toți ceilalți 146 de semnatari de aici: http://www.romaniacurata.ro/grup-de-initiativa-civica-pentru-o-sansa-in-plus-in-fata-suferintei-sa-ne-unim-impotriva-oricaror-abuzuri-din-sistemul-medical/

Nu cerem decât aplicarea legii, respectarea unui drept fundamental al pacienţilor care astăzi este încălcat prin complicitatea ministerului Sănătăţii.

Dar pentru aceasta, este nevoie de participarea voastră activă!

România curată vă invită să deveniți semnatarii acestei scrisori către ministrul Sănătății completând, la secțiunea comentarii de mai jos: nume și prenume, calitatea în care semnați (pacient sau medic), denumirea întreagă a organizației (dacă este cazul). Vă chemăm să ne unim împotriva abuzurilor din sistemul medical!


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

44 thoughts on “Apel pentru dreptul la viață și sănătate! Să ne unim împotriva oricăror abuzuri din sistemul medical!

 1. Dr. med.. Ileana Vogel

  Este absolut necesara aceasta scrisoare, nu pot sa inteleg de ce nu o semneaza toti colegii mei din Romania. Colegii mei sunt criminalizati in fiecare zi, pentru ca lucrează intr-un sistem disfunctional de la un capat la altul. Intr-o tara normala nici un medic nu ar fi luat la rost pentru proasta organizare a sistemului.
  Malpraxisul medical exista, dar cel mai frecvent in Romania este Malpraxisul instituțional corupt, trebuie combătut cu multă forța.
  Frumoasa inițiativa, eu va susțin din suflet si cu know-how, având experiența de 15 ani de Begutachtung in astfel de cazuri pentru sistemul social german.

  Dr. Ileana Vogel

  Reply
 2. I. PUSCASU

  Cazurile de malpraxis din SISTEMUL de SANATATE au la origine in principal lipsa STRATEGIEI NATIONALE de SANATATEA PUBLICA elaborata de specialisti si experti in diferite domenii complementare , pe termen scurt, mediu si lung . In secundar fenomenul malraxisului are doua cauze; una tine de managementul resurslor umane ale Sistemului de Sanatate Publica si cea de-a doua tine de managementul resurselor materiale si financiare destinate Ministerului Sanatatii care din pacate pt poporul roman sunt „jefuite” de o mafie bine structurata. NOVICELE ministru Nicolae Bănicioiu nici daca ar fi asul asilor in problematica sistemului de sanatate tot nu ar putea diminua sau inlatura flagelul malpraxisului devenit tot mai acut , datorita existentei de 25 de ani a CORUPTIEI ENDEMICE si INCOMPETENTEI in toate structurile si institutiile statului. Daca se va putea ca SOCIETATEA CIVILA ,singura competenta, sa rezolve cele 3 cauze, atunci malpraxisul va fi mult diminuat si vor fi mai multi romani fericiti.

  Reply
 3. valeanu

  Sustin in totalitate cele prezentate. Dar exista si problema doctorilor de loc de neglijat. Daca un medic dupa atatia ani de studiu( de fapt o viata) este tratat ca un functionar public ,as avea o rugaminte sa sustinem si sa solicitam ca pe diploma de absolvire sa fie trecut si acest titlul, poate chiar inaintea celui de medic.
  De asemenea o tema extrem de importanta este capusarea sistemului medical de stat de catre cel privat. Tot ceea ce este profitabil este decontat din bani publici catre privat, tot ceea ce este consumator de resurse umane, zile de spitalizare, medicatie etc. adica neprofitabil este in pagubitul sistemul public! Distrugerea premeditata a sistemului de stat si imbolnavit de Borelia de catre cel privat este la ordinea zilei, agreat de toti decidentii politici indiferent de culoarea politica! Fratia banului isi spune cuvantul transpartinic!
  Este foarte bine sa existe sistem privat, dar nu prin sifonarea banilor publici. Chiar si buzunarele ministrilor sanatatii sunt primele si cele mai larg deschise pentru aceeasi bani publici returnati procentual, sub forma de tanin de privatul care i-a incasat din servicii profitabile.
  Oare s-a intrebat cineva cum dializa a devenit falimentara la stat si apoi superprofitabila cand s-a privatizat?
  Oare s-a intrebat cineva cum ani de zile serviciile de radioterapie au fost decontate la stat cu 0 lei astfel ca nu s-au putut amortiza cheltuilile pentru aparatele de radioterapie si chiar realiza unui profit care ulterior sa fie reinvestit pentru achizitionarea unui alt aparat. Brusc cand a venit privatul( ii drept ca nu oricare, initial) se deconteaza aceste servicii si la ce preturi, ca iti sta mintea in loc, tehnici de radioterapie IMRT folosite pentru radioterapie paleativa( nici americanii nu isi permit, da na romanul poate manca si cozonac in loc de paine). Oare infratirea Vonica( polisano)-Tariceanu ( citroen sibiu) Vladescu (medist)- Banicioiu(ordine care incalca legea 95/2006)- Chicea ( finul lui Vonica deci exponent si aservit polisano) ar putea fi descifrata de cei abilitati??? sau chiar s-ar putea descoperi alte infratiri?
  Ma bucur ca exista o intentie de Romanie curata! dar ce se poate face oare impotriva acestei adevarate masinarii mafiote fara granite, fara limite, fara……

  Reply
 4. Maria Dragnea

  Potential pacient satul de incompetenta, lipsa de responsabilitate, abuzuri si infratiri nesimtite si paguboase.

  Reply
 5. Sorin

  Sustin in totalitate cele prezentate precum si accesul direct si neingradit la dosarul de sanatae.
  De drept toate informatiile scrise in fisa si dosar apartin pacientului, si medicul primeste sau nu accesul de a completa sau analiza aceste date.
  Cel raspunzator de pastrarea confidentialitatii este medicul.

  Reply
 6. Florin Popescu

  Ca si sistemul de invatamant, cel sanitar sufera inca urmarile politicii bolsevice de discreditare prin subfinantare.
  Aceasta initiativa, dublata de o reconsiderare a statutului medicului printr-o salarizare conforma performantei profesionale a fiecaruia, ar aduce beneficii deopotriva pacientului si medicului competent.
  Ca pacienti am cunoscut fiecare medici cu adevarat daruiti meseriei, dar pentru care actualul sistem asigura aceleasi venituri ca si pentru medicii care se comporta ca simpli functionari.

  Reply
 7. Mihaela Cartis

  Am avut recent în spital pe cineva foarte drag mie, cineva care depindea numai de mine, căci se afla în imposibilitatea de a putea comunica cu personalul spitalului.

  MI S-A INTERZIS CU DESĂVÂRŞIRE doar şi numai elementarul gest de a citi ce scrie pe foaia de observaţie de la capul patului pacientei şi de fiecare dată când am întrebat DE CE ANUME EXACT SUFERĂ pacienta mi s-a răspuns invariabil: „Noi (asistentele adică) nu putem să vă dăm absolut nicio informaţie. Vorbiţi cu medicul. (medicul nefiind în salon şi necunoscându-se dacă şi când va veni acolo).

  Mi-am înmormântat prietena fără ca să am habar cărui fapt exact i s-a datorat încetarea ei din viaţă.

  Doar după ce i-a fost înmânat certificatul de deces familiei ei nerezidente în România, am putut afla de acolo nimic mai mult decât STOP CARDIAC.

  Nu, nu fac mişto de voi.
  Ştiu la fel de bine ca şi voi că toţi muritorii din această lume sfârşim în mod inevitabil prin STOP CARDIAC şi că tot ceea ce trebuie să conteze pentru noi este CE BOALĂ ANUME a provocat stopul cardiac.
  Dacă face cineva mişto de voi, acela este ministerul sănătăţii şi legile acestuia concepute în strict interesul Sistemului şi nu al pacientului.

  Alăturaţi-vă şi voi celor 17 organizaţii ale societăţii civile şi celor peste 150 de pacienţi şi medici care solicită ministrului sănătăţii să îndrepte eroarea legislativă care interzice accesul la foile de observaţie medicale!

  Reply
 8. Dr.Tudor CIUHODARU

  REZOLVAT!!! Prezenta propunere legislativă are ca obiect de reglementare modificarea completarea alin. (1) al art. 10 din ordinului Ministerului Sănătăţii nr. 386 din 7 aprilie 2004 privind aprobarea Normelor de aplicare a Legii drepturilor pacientului nr. 46/2003, în sensul clarificarii modului prin care pacientul poate desemna o alta persoană care să aibă acces la informaţiile considerate confidenţiale. Mai precis pacientului va avea dreptul de a desemna, printr-un acord consemnat în foaia de observaţie, o persoană care să aibă acces deplin, atât în timpul vieţii cât şi după decesul pacientului, la informaţiile cu caracter confidenţial din foaia de observaţie.

  Restricţionarea accesului familiei la foaia de observaţie a pacientului nu are un temei legal. Transparența, cu limitele impuse de lege, trebuie să devină prioritară. Legea drepturilor pacienţilor şi tratatele internaţionale la care România a aderat consfinţesc dreptul pacientului la confidenţialitatea datelor privind sănătatea dar cei care invocă dreptul la confidenţialitate pentru a restricţiona accesul familiei şi a altor persoane la informaţiile din foaia de observaţie nu vor să citească legile în totalitate. Pacientul are şi dreptul de a desemna o altă persoană să aibă acces la datele privind sănătatea sa, inclusiv la Foaia de observaţie.

  Concret, art.9 din legea 46/2003 precizează că pacientul are dreptul de a cere in mod expres sa nu fie informat si de a alege o alta persoana care sa fie informata in locul sau iar art.10 adauga şi rudele si prietenii pacientului la cei ce pot fi informati despre evolutia investigatiilor, diagnostic si tratament, evident cu acordul pacientului.

  Legea 46/2003îţi permite, la art.11, o a doua opinie din partea unui medic, însă, practic, îţi este interzis să ai acces la foaia de observaţie, care conţine informaţiile pe care ai putea să le prezinţi altui specialist.

  Desi legea permite, în absenţa unor norme de aplicare face ca singura modalitate legală prin care se poate face acest lucru este cea de a chema un notar la capul bolnavului care să certifice că aceasta este dorinţa pacientului, modalitate greu de aplicat şi costisitoare.

  Prin acest demers legislativ se rezolvă practic această problemă, pacientul putând desemna printr-un acord consemnat în foaia de observaţie, o persoană care să aibă acces deplin, atât în timpul vieţii cât şi după decesul pacientului, la informaţiile cu caracter confidenţial din foaia de observaţie.
  Având în vedere argumentele menţionate, vă solicit să adoptaţi acest demers legislativ ce oferă transparenţă actului medical fără a necesita alocări bugetare suplimentare.

  Dr.Tudor Ciuhodaru
  deputat al poporului

  Reply
 9. Lupu Ionel

  In activitatea medicala au fost introduse o MULTIME DE CONSTRANGERI, incat te apuca lehamitea si ai prefera sa mori instantaneu…. sa nu mai ai nevoie de ingrijiri medicale !!!!!… Am fiica medic stabilita de mai multi ani in Franta…. Acolo este mai multa bunavointa fata de pacienti…. Am fost examinat la Spitalul din Mulhous… Acest oras are rang de Subprefectura al orasului Strassbourg…Spitalul este enorm: parcarea este enorma : ordinea si serviciile din spital sunt de inalta tinuta……..

  Reply
 10. Ildiko Badescu

  TOTAL DE ACORD. ACEST SISTEM BAZAT PE SPAGARAIE TREBUIE ELIMINAT. E JENANT, TOATA LUMEA DA, SAU TREBUIE SA DEA BANI, PENTRU CA ALTFEL NU ESTI BAGAT IN SEAMA.
  SA SE PLATEASCA SI LA STAT, DAR LA CASIERIE SI NU ACEA COPLATA DE 5 LEI, PROPUSA IN BATAIE DE JOC.

  STATUL SUSTINE EVAZIUNEA FISCALA PENTRU SISTEMUL DE SANATATE.

  SUNT MEDICI CARE O SPUN FARA JENA CA NU LE AJUNGE SALARIUL SI CA TREBUIE SA LI SE DEA.
  DACA NU LE AJUNGE SA ISI CEARA VENITURILE LA VEDERE; NICI NU STII CUI SA DAI, CAT SA DAI, SUNT TOTI MULTUMITI CU CE-AU PRIMIT !
  SA EXISTE 1-2-3 NIVELE DE TIPURI DE SERVICII, DUPA POSIBILITATEA OAMENILOR DE A PLATI SAU NU.
  CLASA CEA MAI DEFAVORIZATA SA BENEFICIEZE DE SERVICII SOCIALE UNDESA POATA MERGE CU INCREDERE SI SA STIE CA NU LE CERE NIMENI NIMIC, DAR SUNT TRATATI CU OMENIE !
  Cum ar putea disparea coruptia, incompetenta, superficialitatea si neglijenta din sistemul de sanatate ?
  As pune umarul sa fac ceva in acest domeniu, poate si in altele, daca ar fi posibil.
  Deocamdata va relatez cazul prin care familia mea a fost „beneficiara” a acestui sistem.
  Pe mama, 79 ani, a omorat-o anul acesta, in noaptea de 2/3 aprilie, sistemul asigurarilor de sanatate romanesc, caci SMURDul judetean Tg. Mures a lamurit-o seara ca trebuie sa se interneze rapid, sa isi faca , coronarografia a doua zi dimineata , ca NU este niciun risc, etc (ca deh vin bani frumosi la spital de la CNAS, daca au cat mai multe investigatii indiferent daca sunt reusite sau nu). Tata „tabula rasa in ale medicinii” si putin cam tare de ureche a inteles ca este ceva cam asa ca o injectie, care largeste arterele coronare, iar cand a intrebat cat costa i s-a spus ca este gratis si a convins-o pe mama ca da sa se interneze pentru ca el s-a gandit ca daca nu costa nimic, chiar este simplu si fara niciun risc. Normal ca s-a intrebat cat costa la negru , iar ulterior am aflat ca la negru de fapt costa 500 lei si pretul se afla pe cai oculte, dar trebuie sa stai cateva zile in spital ca sa poti sa afli asta. Asa ca daca a fost totul rapid, de unde sa afle parintii mei aceste costuri, ei fiind poate dintre cei care au facut pentru Romania cat poate nu au facut milioane de romani, dar mai ales mamei nu ii scoteai din cap ca toti oamenii , dar si cei din sistemul de sanatate sunt dedicati profesiei, au constiinta profesionala si ca toti sunt sinceri. Macar de erau sinceri acei cioclii din lagarul mortii care au fost superficiali si neglijenti cu viata mamei mele in spitalul judetean Tg. Mures. A trecut mama de coronarografie ca deh avea si o inima mare , dar si puternica, totusi noaptea a trebuit sa mearga la WC, aflat pe undeva pe coridoare, dar tot personalul sforaia de rupea. I s-a facut rau, a cazut, s-a lovit in cadere de calorifer si s-a ales cu o gaura de minim 2 cm in diametru si 2 cm adancime si cine stie cate ore a zacut saraca pana a murit caci avea o expresie de groaza pe fatza. Eu si sora.mea fiind in Bucuresti am luat de buna, ceea ce ne-a spus medicul care a sunat-o pe sora mea dimineata la ora 6,50 (pentru ca ea vorbise cu mama seara dinainte, la h 22, cand mama era bine in sensul ca avea organismul stabilizat si echilibrat), cum ca mama a plecat la toaleta la h 3.30, ca i s-a facut rau , a cazut ,in cadere s-a julit putin pe frunte , a fost imediat gasita si resuscitata, dar la 4,05 s-a constatat decesul si mama a murit linistita. IN BAZA ACESTOR MINCIUNI A DOUA ZI DIMINEATA DUPA CE AM SOSIT LA TG. MURES, AM SEMNAT CA NU VREAU NECROPSIE, DAR LE-AM SPUS SEFEI DE SECTIE SI MEDICULUI DE SALON (DNA CARE NE-A SUNAT) CA TOTUSI DUPA PAREREA MEA PRIN INTERVENTIE I-AU DEZECHILBRAT MAMEI ORGANISMUL, CA ERA NORMAL SA NI SE SPUNA SA SA II ASIGURAM INSOTITOR. INITIAL M-AU LUAT PESTE PICIOR CUM CA NU SUNT MEDIC SI SA TAC, DAR CAND LE-AM SPUS CA MIE LOGICA MI-A GHIDAT VIATZA, IAR APARATELE CU CARE LUCREAZA NU AU FOST SI NU SUNT PROIECTATE DE MEDICI CI DE ECHIPE MIXTE FORMATE DIN SPECIALISTI DIN DIVERSE DOMENII DE ACTIVITATE GHIDATI TOT DE LOGICA, ATUNCI MEDICUL DE SALON MI-A ZIS CA DOAMNA, ADICA MAMA A SEMNAT, CELE 2 SPECIALISTE CARDIOLOG TINAND-O INCA PE A LOR CA INTERVENTIA CORONAROGRAFIE ESTE O INTERVENTIE SIMPLA, FARA RISCURI. Am vrut sa vad ce a semnat mama si mi-au adus documentul pe care de fapt mama l-a semnat ca primarul, in care scria asa: risc de infarct, risc de deces, risc de stop cardiorespirator, risc crescut peste 75 ani, etc. !!! Pai la asa riscuri minore sa fie supusi toti romanii care sprijina cu bani negri acest sistem medical de stat inuman, care afla foarte repede care sunt costurile oculte de prin spitale si care indiferent ca traiesc mor sunt foarte multumiti ca tot habar NU au despre ce inseamna medicina, iar IN ROMANIA SINGURA MESERIE PENTRU CARE SE PROSTERNEAZA SUFICIENT DE MULTI ESTE CEA DE MEDIC FARA SA LE CEARA FERM ALATURI DE DIPLOMA, OMENIE SI COMPETENTA !

  Reply
 11. Dr.Tudor CIUHODARU

  Si asta e depusa!

  Solutionarea cazurilor de malpraxis este greoaie in Romania. Pentru obtinerea de compensatii financiare pacientul prejudiciat este nevoit sa ajunga in instanta ceea ce duce la numeroase nemultumiri legate de durata si rezultatele procesului. Cazurile in care pacientii au fost despagubiti sunt rarisime, putandu-se numara pe degetele de la o mana, desi vorbim de o piata a asigurarilor de 3 milioane de euro anual, la care numarul garantat al clientilor este de circa 200.000, din care o treime medici, si de sute reclamatii inregistrate la Colegiul medicilor.

  Situatia devine si mai complicata in cazul pacientilor decedati intrucat legea 46/2003 asigura protectia institutiilor si cadrelor medicale fata de orice acuzatie de malpraxis din partea familiei. Prevalandu-se de articolul 21 si 22 din legea 46/2003 institutiile medicale refuza sa ofere sotiei sau sotului supravietuitor sau rudelor de gradul intai informatii privind starea pacientului la prezentare si pe durata spitalizarii, rezultatele investigatiilor, diagnosticul, prognosticul, tratamentul fara consimtamantul expres al acestuia.

  Sunt tot mai numeroase cazurile in care rudele pacientilor decedati acuza ca , sub masca respectarii drepturilor pacientului, institutiile si cadrele medicale blocheaza toate informatiile medicale astfel incat cazurile de malpraxis sa nu poata fi dovedite iar cei vinovati sa nu ajunga plateasca despagubiri sau sa raspunda civil sau penal pentru decesul pacientilor. In plus este greu de crezut ca ajuns in stare critica la spital pacientul va avea inspiratia sa dea consimantul

  Cazul Toni Tecuceanu e un exemplu elocvent in acest sens. In timp institutiile si cadrele medicale, care teoretic ar fi trebuit sa-i asigure confidentialitatea datelor personale, defilau pe la televizor cu diagnostice, evolutii si prognostice, familiei, care acuza spitalul si medicii de malpraxis, ii este refuzat de ani de zile accesul la dosarul medical.

  Pentru rezolvarea cu celeritate si transparenta a cazurilor de malpraxis proiectul meu de lege preve ca rudele de gradul intai a pacientului decedat, sotul supravietuitor sau sotia supravietuitoare, pot solicita informatiile cu caracter confidential, daca pacientul sau legea nu a interzis in mod expres aceasta cerere.

  Tudor Ciuhodaru-deputat

  Reply
  • Ildiko Badescu

   Malpraxis ??? LA PUSCARIE, DOMNULE ! PENTRU UCIDERE DIN CULPA ,NEGLIJENTA IN SERVICIU, ABUZ IN SERVICIU, ETC. SI DACA NU SE POATE , SPER IN MAREA DREPTATE PE CARE O POATE FACE DUMNEZEU.

   MAMA A SLUJIT SANATATEA ROMANEASCA 42 ANI, CA ASISTENTA MEDICALA (CONJUNCTURA NU I-A PERMIS SA FACA FACULTATEA DE MEDICINA), A FACUT PARTE DIN ECHIPA DE 5 PERSOANE CARE AU PUS PE PICIOARE PRIMA CLINICA DE RECUPERARE CARDIOVASCULARA DIN TARA; TATA A CONDUS INVESTITIILE UNUI JUDET PENTRU CLADIRI PUBLICE, LOCUINTE DE STAT SI PRIVATE, CU PROFESIONALISM SI MODESTIE SI CUM AR VENI, EL SI TCMul AU CONSTRUIT JUDETUL IN 22 ANI (ca pensia lui tata ,e de mizerie, nici nu mai comentez).

   Ce i-a oferit statul roman mamei mele, ca grija pentru sanatatea ei ?
   Moartea subita si tragica !!!

   Pe mama mi-a omorat-o in 2 zile sistemul de sanatate romanesc prin neglijenta si superficialitate, pentru ca ea nu s-a dus unde apartinea si unde a muncit o viata, spunand ca cei de acolo au atatea probleme si sa nu ii mai poarte si ei de grija. Mama a fost de mare buna credinta, dedicata trup si suflet meseriei si credea ca toata lumea este dedicata profesiei si are constiinta profesionala asa cum a fost ea si colectivele unde a lucrat.

   A simtit pe propria piele ca acum la multi nu mai este asa, cand a murit chinuindu-se, cine stie cate ore, noaptea in toaleta spitalului, fara niciun prim ajutor ca toti sforaiau de rupeau; expresia de groaza de pe fata ei si gaura din frunte (fi: 2cm; h: 2cm) cand a cazut si s-a lovit de calorifer, asa cum am gasit-o la morga si nu cum ne-a mintit personalul clinicii, ne-a spus tot (vezi mai sus si „povestea”)

   NU pot sa am mila de nemernicii care sunt in sistemul de sanatate in slujba banului si nu a omului, motiv pentru care si competenta lor este de neglijenta si superficialitate !

   Reply
   • Ildiko Badescu

    Erata:
    In loc de „pentru ca ea nu s-a dus unde apartinea si unde a muncit o viata”, citeste:
    „pentru ca ea s-a dus unde apartinea si NU unde a muncit o viata”

    Reply
 12. cri

  Inainte de a „protesta” contra „cazurilor de malpraxis” ar trebui sa nu cunoasteti realitatea asa cum e ea, nu cum credeti dvs. Iar eu, spre deosebire de dvs, lucrand in sistem, cunosc adevarata cauza care a generat nemultumirile dvs; daca aveti un pic de rabdare, va voi explica:
  1. Nu aveti ce discuta cu actualul ministru;este un om lipsit de capacitatea de a schimba ceva; pur si simplu nu este capabil, chiar daca este posibil sa fie bine intentionat;
  2. Actualele asisgurari de mal-praxis reprezinta o MEGA-EXCROCHERIE NATIONALA patronata de toate guvernele; firmele de asigurari incaseaza MILIARDE anual de la personalul sanitar, fara a oferi nicio protectie medicilor sau pacientilor; in caz de litigiu, medicul este obligat sa se apere singur in instanta, iar in caz ca e gasit vinovat si nu are banii de despagubire, plateste tot statul roman daca medicul este angajat al unui spital public. Cazul Ciomu este elocvent: justitia a obligat spitalul Panduri sa plateasca 500 000 euro despagubire, bani pe care evident ca spitalul nu-i avea, asa ca a platit Primaria; firma la care era asigurat medicul vinovat nu a platit nici un leu;
  3. Colegiul Medicilor nu ofera o protectie reala nici medicilor cotizanti, nici pacientilor; este vorba doar de spirit „de casta” instinctuala si nimic altceva; nicio institutie, publica sau privata, profesionala sau politica nu-i apara pe medici. va invit sa vizitati „incognito” Colegiul Medicilor din Bucuresti, si veti vedea dispretul, aroganta si birocratia cu care aceasta institutie ii trateaza atat pe medici, cat si pe pacienti, pe banii medicilor cotizanti; doar mergeti incognito sau insotiti un medic care are treaba acolo, si va veti convinge.
  4. SINGURA SOLUTIE pentru a rezolva nemultumirile pacientilor si medicilor si pentru ca populatia sa aibe un sistem sanitar public decent este DESFIINTAREA MONOPOLULUI CASEI NATIONALE DE ASIGURARI DE SANATATE; daca atat medicii cat si pacientii vor avea posibilitatea de a alege intre 2-3 Case de Asigurari de Sanatate cu anvergura nationala, mare parte dintre nemultumirile dvs vor disparea de la sine. Dar niciun guvern nu este dispus sa-si ia labele lacome de pe un fond public de 5-6 miliarde de euro care reprezinta banii nostri, contributia noastra la sanatate;
  5. Ar mai trebui sa stiti ca statul roman, prin Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, favorizeaza unitatile private in detrimentul sistemului public de sanatate, platind pentru spitalele private mult mai multi bani per pacient decat acorda spitalelor publice; dar aceste plati se fac din BANII TUTUROR, desi DOAR O MICA PARTE DINTRE PACIENTI isi permit sa plateasca sumele suplimentare cerute de unitatile medicale private care primesc astfel bani din doua surse: Casa Nationala plus contributia pacientului. Statul roman ar trebui sa stimuleze medicina privata prin mecanisme fiscale si nu prin alocarea directa de bani; statul roman ar trebui sa sprijine financiar firmele private de sanatate doar daca aceste unitati se deschid intr-o zona defavorizata sau acorda servicii medicale care lipsesc in sistemul public.
  Aceste lucruri ar trebui sa le cunoasteti inainte de a protesta inutil. Imi cer scuze daca din graba, am comis erori de scriere, dar nu am timp sa ma corectez insa am tinut sa va explic lucrurile pe care nu le cunosteti.

  Reply
 13. Toni

  majoritatea corpului medical,nu vor o transparenta a actului medical.Infiintarea caselor private de sanatate,ar rezolva majoritatea problemelor,iar cei profesionisti vor avea de castigat. Ce te faci cu restul?

  Reply
 14. Negru Adriana Nicoleta

  Semnez si sustin! Sunt mama unui pacient in varsta de 4 luni, aflat intr.o stare deosebit de grava. O mica observatie, insa : precizati la un moment dat ca medicii sunt „cei care sunt daţi în judecată, hăituiţi, înjuraţi şi nu cei care produc cu adevărat această stare de lucruri”…GRESIT. Nimeni nu e atat de incult sa dea in judecata si sa aduca acuzatii grave unui medic nevinovat. Pai daca un medic care se ocupa de un pacient spune tot adevarul de la inceput, care sunt riscurile, ce tratament ii este prescis, in ce conditii se ocupa statul de achizitionarea celor necesare pentru insanatosirea pacinetului, atunci ce motiv ar avea sa ii fie frica de reactia pacientului sau a apartinatorilor? dar cand ei se stiu ca fac deconturi aiurea de medicamente in numele pacientului, pentru ei, nu pentru pacient sau iau decizii gresite apoi incearca sa le dreaga? Sau iei o bacterie din spital si in loc sa spuna adevarul si sa devina un erou al unui pacient zace intr.o continua minciuna ca sa mai imbolnaveasca si altii, cine e devina? Statul? Daca cineva are nevoie de investigatii sau tratamente costisitoare care l.ar putea ajuta sa isi revina si medicul nu.ii spune, cine e vinovat?Tot statul? Si aici apare Logica….Medici judecati sunt medici incompetenti. De unde concluzia? Hai sa facem un tur al instantelor de judecata si sa vedem ce cauza au litigiile si motivarea cererilor …
  De aceea ar trebuii discutat in paralel DOUA PROBLEME DIFERITE. Pe deoparte TRANSPARENTA DATELOR si investigatiilor pentru a putea proba oricand si parerea altui specialist, lucru care i.ar ajuta mult pe unii dintre noi si pe de alta parte,
  AUTENTICITATEA DATELOR SI CAZURILE DE MALPRAXIS, ca de exemplu, eu degeaba am scos o foaie de observatii daca ea cuprinde modificari si stersaturi neparafate. Si ar mai fi multe de spus….

  Reply
 15. Negru Adriana Nicoleta

  Si visul meu cu privire la sistemul sanitar ar fi urmatorul, vis nascut in urma experientelor traite
  , oricum s.a dovedit a fi inutila.
  >Am nascut prin cezariana, doctorul nu a vrut sa ma opereze pana nu i.am facut plata la toata gasca, anestezist, medic de mana a doua, brancardier, asistenta. A dat.o un pic in bara pentru ca in timp ce eram sub efectul anesteziei m.a intrebat unde lucrez, afland raspunsul a dat teama in el si mi.a adus o chitanta de donatie cu suma care a primit.o. Ideea era ca i.am platit pe toti.
  >Dupa nastere, am avut nevoie de mult tratament antibiotic, perfuzii cu fier si altele. Bineinteles ca farmacia spitalului nu avea si pentru mine asa ceva desi cotizez ca fraiera de 7 ani la sanatate, fara a fi facut vreo interventie, investigatie sau altceva. De parinti mei nu mai zic. Ei cotizeaza de 30 de ani si nu au fost in viata lor prin spitale. Ideea e k am cumparat si retete.
  >Toti noii nascuti au fost vaccinati BCG, numai al meu nu. Nu s.a mai ajuns. Ghinion.
  >La ora actuala baietelul e internat la un spital de stat unde a fost necesar sa fie alimentat cu o formula de lapte foarte costisitoare, 1000 lei cutia mica. Binenteles ca statul nu a fost de acord cu decontarea laptelui nici macar pe perioada spitalizarii.
  Si atunci, ca ce sa dau bani la sanatate sa profite toti. Mai bine fara cotizatii. As vrea sa fie totul in sistem privat sa vada si medicii ce inseamna sa muncesti pentru bani,nu sa ti dea statul indiferent ca faci sau nu ceva.Si oricum asa, va aparea concurenta intre medicii si totodata si interesul pentru solutionarea diferitelor probleme. Nu vor mai sta sa doarma in garda, nu vor mai avea timp de cafele cu asistentele. Noi oricum ii plateam desi isi luau si salarii. Macar asa scapam de oprirea de pe statele de plata si totodata se automotiveaza si medici.

  Reply
 16. Doina Crangasu

  Pacientul este parte activa a actului medical, de aceea are dreptul de a primi orice informatie solicita privind rezultatele analizelor si tratamentul care ii este administrat, atat pe perioada internarii in spital cat si la externare cand trebuie sa primeasca o copie a Foii de observatie. In cazul in care pacientul isi pierde capacitatea, membrii familei il reprezinta. Recent am avut experienta contactului cu spitalele din Romania, din nefericire incheiata tragic. Sunt multe de spus. Poate intr-o zi voi gasi forta sa vorbesc.

  Reply
 17. Eu

  Cadrelor medico militare nu mai dati oamwni inapti abuziv ca veti pierde oameni nu va mai veni nimeni sa se angajeze in armata,armata va ramine fara oameni,armata va pierde oameni in numar mare ginditiva bine

  Reply
 18. VICTOR

  Un medic concediat de la Spitalul de Pneumoftiziologie din Sanpetru, dr. Horia Ionut Leoveanu, a facut dezvaluiri socante despre modul in care sunt tratati bolnavii, teroarea sub care lucreaza personalul si abuzurile care se fac. -Cadavrele erau tinute intr-o camera dezafectata a sectiei de la parter, timp mai multe zile, pacientii erau tratati numai de TBC, chiar daca aveau si alte afectiuni, iar externarile se faceau preferential-, spune Leoveanu. Acestea sunt insa doar o parte din neregulile descrise de Ionut Leoveanu.
  Medicul Horia Ionut Leoveanu a fost angajat la Spitalul TBC din Sanpetru in iunie 2000. Nu este pneumolog, dar are specializare in medicina generala. Sustine ca medicul Gheorghe Lupu l-a impiedicat sa-si faca meseria. -Am fost efectiv sechestrat in cabinet. Nu puteam examina nici un bolnav si nici sa fac vreo mentiune in fisa. Am observat apoi neregulile la medicamente. Pacientii primeau doar tratament pentru TBC. Daca aveau si alte afectiuni, nu erau tratati. Medicul Lupu ridica din sertare medicatia primita de bolnavi pentru alte afectiuni-, sustine dr. Leoveanu.
  Acuzat de omor
  -Am avut un pacient pe nume Andreuca. Suferea de hipertensiune. I-am prescris medicamente pentru aceasta boala. Medicul Lupu a sistat tratamentul dupa trei zile. Starea pacientului s-a inrautatit. Medicul Lupu i-a prescris Furosemid, dar a fost prea tarziu. Bolnavul a facut un accident cerebral. A fost transferat la Neurologie, unde a decedat-, continua medicul Leoveanu. Cazurile sociale nu prezentau interes pentru Spitalul TBC. -Medicul Lupu a refuzat sa efectueze controale pacientilor considerati cazuri sociale. Spunea ca oricum mor si ce conteaza un tigan in minus. Aceste cazuri mi se repartizau mie. Am fost nevoit sa apelez la colegii de alte specialiatti pentru a transfera acesti bolnavi la alte unitati spitalicesti pentru a primi tratament-, spune medicul concediat.
  Morga in salon
  O alta problema strigatoare la cer, afirma medicul Leoveanu, se refera la cazurile terminale sau la pacientii decedati care nu aveau acte de identitate. -Cadavrele era tinute intr-o camera dezafectata a sectiei de la parter, timp de mai multe zile. Am vazut cu groaza cum un om slab ca batul se umfla ca un balon. Ca sa nu mai vorbim de miros si de focarul de infectie-.
  Personalul, redus la tacere
  Medicul spune ca intreg personalul este terorizat. -Toata lumea tace, desi multi stiu ce se intampla. Angajatii au fost obligati sa plateasca din banii lor costul examenului periodic. Proviziile de iarna ale medicului Lupu erau facute de bucataresele spitalului. De multe ori a luat muncitorii de la spital ca sa-i construiasca lui casa. Isi crestea porcii cu resturile de alimente de la spital. Prin tot spitalul se plimbau caini. Am fost la un pas sa iau paduchi. Spitalul a primit o amenda substantiala de la Sanepid, bani care au fost imputati personalului. Fiecarui angajat i s-au retinut din salariu 150.000 – 200.000 de lei-, a mai spus medicul.
  Externari preferentiale
  Spitalul din Sanpetru nu mai are de doi ani o ambulanta proprie. -Bolnavii isi duceau analizele cu masina personala. Si externarile se faceau preferenaial. Daca un bolnav era descoperit in stare de ebrietate, trebuia sa-l externezi. Mergeau apoi la medicul Lupu in dispensar, dadeau ceva si erau din nou internati. Medicul Lupu a efectuat mai multe garzi decat este legal. I-a obligat pe unii dintre colegi sa i le cedeze. Astfel putea lua doua salarii, desi incalca legea-, a mai spus medicul.
  Frig in saloane
  Desi exista o dispozitie de la Casa de Asigurari de Sanatate, bolnavii au fost lasati sa tremure de frig. -CNAS a dispus furnizarea de caldura de la inceputul lunii noiembrie, dar centrala termica a spitalului a fost pornita abia in 15 noiembrie, cu regim redus peste noapte. Bolnavii au inceput sa se planga, deoarece tuberculosii au mare nevoie de caldura. Cand am fost de garda, am cerut fochistului sa porneasca centrala pentru ca in saloane erau doar 17 grade-, povesteste medicul. Conducerea nu a facut nimic. Conducerea spitalului nu a luat nici o masura de remediere a problemelor. -L-am informat pe directorul Ciobanu, dar stia care este situatia. Mi-a spus ca asa este omul, nu are ce face. Apoi mi-a prezentat actul de concediere si mi-a spus ca de la 1 martie nu mai lucrez acolo-, afirma dr. Leoveanu.
  Scuze prin acuze
  Dr. Gheorghe Lupu spune ca intreaga poveste este o razbunare a dr. Leoveanu. -Din cauza lui am primit amenda de la DSP. A facut o sesizare si au venit in control chiar cand s-a terminat micul dejun si mesele nu erau inca sterse. Este adevarat ca amenda a fost platita din banii celor vinovati pentru asta-, a declarat ieri dr. Lupu.
  In privinta camerei mortuare, Dr. Lupu spune ca aceasta este dezinfectata dupa ce cadavrele sunt ridicate. Cat despre porcii despre care vorbea dr. Leoveanu, seful sectiei spune ca acestia sunt ai unor angajati care locuiesc in fostele cladiri ale spitalului. -Oamenii si-au facut gospodarie si isi mai cresc animale-, a explicat dr. Lupu.

  Reply
 19. VICTOR

  Un medic concediat de la Spitalul de Pneumoftiziologie din Sanpetru, dr. Horia Ionut Leoveanu, a facut dezvaluiri socante despre modul in care sunt tratati bolnavii, teroarea sub care lucreaza personalul si abuzurile care se fac. -Cadavrele erau tinute intr-o camera dezafectata a sectiei de la parter, timp mai multe zile, pacientii erau tratati numai de TBC, chiar daca aveau si alte afectiuni, iar externarile se faceau preferential-, spune Leoveanu. Acestea sunt insa doar o parte din neregulile descrise de Ionut Leoveanu.Medicul Horia Ionut Leoveanu a fost angajat la Spitalul TBC din Sanpetru in iunie 2000. Nu este pneumolog, dar are specializare in medicina generala. Sustine ca medicul Gheorghe Lupu l-a impiedicat sa-si faca meseria. -Am fost efectiv sechestrat in cabinet. Nu puteam examina nici un bolnav si nici sa fac vreo mentiune in fisa. Am observat apoi neregulile la medicamente. Pacientii primeau doar tratament pentru TBC. Daca aveau si alte afectiuni, nu erau tratati. Medicul Lupu ridica din sertare medicatia primita de bolnavi pentru alte afectiuni-, sustine dr. Leoveanu.Acuzat de omor-Am avut un pacient pe nume Andreuca. Suferea de hipertensiune. I-am prescris medicamente pentru aceasta boala. Medicul Lupu a sistat tratamentul dupa trei zile. Starea pacientului s-a inrautatit. Medicul Lupu i-a prescris Furosemid, dar a fost prea tarziu. Bolnavul a facut un accident cerebral. A fost transferat la Neurologie, unde a decedat-, continua medicul Leoveanu. Cazurile sociale nu prezentau interes pentru Spitalul TBC. -Medicul Lupu a refuzat sa efectueze controale pacientilor considerati cazuri sociale. Spunea ca oricum mor si ce conteaza un tigan in minus. Aceste cazuri mi se repartizau mie. Am fost nevoit sa apelez la colegii de alte specialiatti pentru a transfera acesti bolnavi la alte unitati spitalicesti pentru a primi tratament-, spune medicul concediat.Morga in salonO alta problema strigatoare la cer, afirma medicul Leoveanu, se refera la cazurile terminale sau la pacientii decedati care nu aveau acte de identitate. -Cadavrele era tinute intr-o camera dezafectata a sectiei de la parter, timp de mai multe zile. Am vazut cu groaza cum un om slab ca batul se umfla ca un balon. Ca sa nu mai vorbim de miros si de focarul de infectie-.Personalul, redus la tacereMedicul spune ca intreg personalul este terorizat. -Toata lumea tace, desi multi stiu ce se intampla. Angajatii au fost obligati sa plateasca din banii lor costul examenului periodic. Proviziile de iarna ale medicului Lupu erau facute de bucataresele spitalului. De multe ori a luat muncitorii de la spital ca sa-i construiasca lui casa. Isi crestea porcii cu resturile de alimente de la spital. Prin tot spitalul se plimbau caini. Am fost la un pas sa iau paduchi. Spitalul a primit o amenda substantiala de la Sanepid, bani care au fost imputati personalului. Fiecarui angajat i s-au retinut din salariu 150.000 – 200.000 de lei-, a mai spus medicul.Externari preferentialeSpitalul din Sanpetru nu mai are de doi ani o ambulanta proprie. -Bolnavii isi duceau analizele cu masina personala. Si externarile se faceau preferenaial. Daca un bolnav era descoperit in stare de ebrietate, trebuia sa-l externezi. Mergeau apoi la medicul Lupu in dispensar, dadeau ceva si erau din nou internati. Medicul Lupu a efectuat mai multe garzi decat este legal. I-a obligat pe unii dintre colegi sa i le cedeze. Astfel putea lua doua salarii, desi incalca legea-, a mai spus medicul.Frig in saloaneDesi exista o dispozitie de la Casa de Asigurari de Sanatate, bolnavii au fost lasati sa tremure de frig. -CNAS a dispus furnizarea de caldura de la inceputul lunii noiembrie, dar centrala termica a spitalului a fost pornita abia in 15 noiembrie, cu regim redus peste noapte. Bolnavii au inceput sa se planga, deoarece tuberculosii au mare nevoie de caldura. Cand am fost de garda, am cerut fochistului sa porneasca centrala pentru ca in saloane erau doar 17 grade-, povesteste medicul. Conducerea nu a facut nimic. Conducerea spitalului nu a luat nici o masura de remediere a problemelor. -L-am informat pe directorul Ciobanu, dar stia care este situatia. Mi-a spus ca asa este omul, nu are ce face. Apoi mi-a prezentat actul de concediere si mi-a spus ca de la 1 martie nu mai lucrez acolo-, afirma dr. Leoveanu.Scuze prin acuzeDr. Gheorghe Lupu spune ca intreaga poveste este o razbunare a dr. Leoveanu. -Din cauza lui am primit amenda de la DSP. A facut o sesizare si au venit in control chiar cand s-a terminat micul dejun si mesele nu erau inca sterse. Este adevarat ca amenda a fost platita din banii celor vinovati pentru asta-, a declarat ieri dr. Lupu.In privinta camerei mortuare, Dr. Lupu spune ca aceasta este dezinfectata dupa ce cadavrele sunt ridicate. Cat despre porcii despre care vorbea dr. Leoveanu, seful sectiei spune ca acestia sunt ai unor angajati care locuiesc in fostele cladiri ale spitalului. -Oamenii si-au facut gospodarie si isi mai cresc animale-, a explicat dr. Lupu.

  Reply
 20. DR.LEOVEANU T.IONUT HORIA

  Colt de rai,ospitalitate ,omenie,liniste si relaxare,voie buna,in Statiunea Aita Mare Judetul Covasna numai la 46 de km de Brasov directia Feldioara-Rotbav-Apata !!!

  Un adevarat colt de rai,cu multa ospitalitate,omenie,liniste,relaxare si voie buna in zona de agrement Piscicol Aita Mare din Judetul Covasna numai la 46 km de Brasov,in directia Feldioara-Rortbav-Apata !
  Avand baie privata cu cabina de dus,uscator de par,toaleta in camera in zona de agrement pentru pescuit si plaja-piscina-sauna,din localitatea Aita Mare cele sapte casute pentru cazare sunt prevazute cu TV,frigider,si WI-FI gratuit.
  Casutele sunt rustic amenajate,cu multe flori,cu cerdac,unde poti sa savurezi,de la cafeaua matinala inainte de a pleca pe balta cu tot arsenalul pentru pescuit….la o bere rece si proaspata luata de la barul Statiunii de Agrement,o bere bine meritata intr-un moment de respiro al partidei de pecuit inceputa in zorii zilei.Cele sapte casute sunt amplasate pe marginea baltii/lacului de pescuit unde pescarii si pescaritele sunt cumva doar ei sau ele, cu unditele,lansetele lor care mai decare mai sofsticate cu gandurile lor,dar nu in ultima faza cu dorinta de a prinde”pestisorul de aur” !!! Pentru cei mici exista un loc de joaca special amenajat,dar deopotriva si cei mari cat si cei mici se pot bucura in voie de o piscina pentru copii,de una pentru adulti de sauna,iar din acest an 2019 si de un minunat jacuzi.
  Zona piscinei este dotata cu sezlonguri si locuri pentru facut plaja.
  Aita Mare cu Zona Balta de pescuit,piscinele,sauna si jacuzi sunt o veritabila calatorie de intoarcere in timp,o relaxare intr-o ambianta romantica pe malul unei balti unde cei veniti pot beneficia de mult soare,foarte mult soare mult aer curat,ospitalitate si intelegere,servicii ireprosabile de inalta calitate.Aita Mare este o oaza de liniste si relaxare care place la nebunie deopotriva si pestilor dar si pescarilor.Poti intra cu masina pana pe marginea baltii dar sunt si cateva locuri amenajate pentru parcare si o zona pentru camping pentru cei care vin cu cortul.
  La Aita Mare este un loc minunat pentru facut gratar.Pestele proaspat prins poate iesi o delicatesa de nota 10 pe carbunii incinsi in foisorul special amenajat.La Aita Mare langa foisorul gratarului este amenajata o bucatarie de vara fff curata,utilata si dotata cu tot ceea ce vrei:aragaz,butelie,apa curenta,canalizare,oale,cratiti,tigai,detergenti pentru vase,vesela,tacamuri si un minim de consumabile ca de exemplu:sare,ulei,zahar,otet,ceapa,usturoi cartofi.Pai ce mai vreti fratilor cred ca nici acasa nu este ca acolo!?Pai hai sa fim seriosi si rezonabili.Exista nu as spune sala de mese dar un umbrar unde poti manca in voie ceea ce iti pregatesti pe gratar.La cateva sute de metri unde gasesti un bar cu tot ceea ce vrei,cei mici gasesc inghetata,racoritoare,alune etc.Trebuie sa fi carcotas rau, sa spui ca ceva nu este ok.Este cumva asa….vrei sa pleci la un pescuit si un gratar si nu ai unde?Probabil mai mult ca sigur ai fost in multe locuri pe care le sti unde ai nevoie de peisaje,soare,aer curat,liniste si relaxare.Dar omul este un permanent cautator de lucruri si locuri noi.Noile locuri unde ajungi in conjunctura zilelor de astazi pe langa cele enumerate mai sus trebuie sa iti ofere pe langa siguranta si confort si un loc sigur din toate punctele de vedere atat pentru tine cat si pentru intreaga familie,pentru cei mici.Aita Mare ofera din belsug aceste facilitati deoarece zona are paznic de zi,paznic de noapte,personal care supravegheaza piscinile si parcarea auto,zona de camping.
  Aita Mare este o locatie excelenta pentru pescuit,facut plaja,relaxare si uitarea problemelor cotidiene de cele mai multe ori cumplit de stresante si epuizante.Personalul baltii este foarte amabil si saritor indiferent de problemele ivite,cauta solutii si rezolvari pentru tot ceea ce apare.Am fost si in acest an 2019 la Aita Mare intr-o perioada calduroasa cumva norocosi si feriti de codurile de ploi si furtuni rebele.
  Am regasit piscina/piscinele/,sauna/,noul jacuzi impecabil si ireprosabil de cutate,igenizate si dezinfectate,permanent supravegheate sa nu se intample necazuri,incidente,accidentati etc.AM AUZIT DE ACEASTA LOCATIE,MAI CORECT AM AFLAT DE ACEASTA LOCATIE DE PE INTERNET!!!
  Prima data am mers acolo in luna mai a anului 2018 dupa care am revenit pentru 10 zile in luna iulie a anului 2018.Daca nu imi placea fie sotiei mele fie mie va asigur ca nu reveneam.Incet dar sigur iarna lui 2018 lunga,grea,friguroasa a plecat si foarte bine a facut si a cedat locul primaverii si verii anului 2019 chiar daca aceasta vara este putin capricioasa si indaratnica cu tot felul de coduri si oscilatii meteo una mai ambitioasa ca alta.
  Asta nu inseamna ca anul acesta nu mai merg acolo!EXCLUSSSSS ACEST LUCRU !In acest anotimp minunat VARA cand totul se trezeste la viata,cand totul freamata si este verde parca si eu si sotia renastem din amorteala iernii si primaverii ploioase.Dupa cateva zile de Aita Mare ne reincarcam bateriile la maxim,simtim ca parca zburam,nu mai avem rabdarea sa stam in casa.Suntem dornici sa iesim in natura,simtim nevoia de aer,soare,de relaxare ,liniste si recreere.Gandul ne este la pescuit,plaja,piscina.Pana acum doi ani ne intrebam unde? Putem gasi toate aceste locuri la un lac!?Acum de cand am descoperit Aita Mare din Judetul Covasna,mergem de cate ori avem posibilitatea doar acolo,si ne cazam,la aceeasi casuta care de fiecare data ne asteapta primitoare,curata,cu drag,voie buna,flori proaspete si vesele la cerdac.Casuta noastra este chiar pe malul baltii.In fiecare zi putem urmari din cerdac rasaritul si apusul soarelui.
  Preferam locurile mai retrase,salbatice baltile cat mai naturale,un mal cat mai verde si cu multa vegetatie tipica ambientului Deltei Dunarii.
  Multumim frumos gazdelor noastre pentru ospitalitate,ne-am simtit si ne simtim de fiecare data foarte bine cand ajungem acolo.Cu siguranta vom reveni mereu in acele locuri de vis.Doamne ajuta.Multa si deplina sanatate gazdelor noastre,sa le regasim cu bine pe ele,casuta noastra si Aita Mare.

  11-iulie-2019 Cu mult drag si respect,
  Adela Mariana si Ionut Horia

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *