Cristian Ghingheș

În locul unui raport promis, ministrul Stroe a trimis la Parlament un document cu informații eronate

Ministrul Tineretului și Sportului, Ionuț Stroe, a promis, cu prilejul audierii sale în Parlament înainte de învestirea în funcție, că în termen de șase luni de la preluarea mandatului va prezenta parlamentului un raport privind situația patrimoniului fostei UTC, trecut în administrarea fundațiilor pentru tineret după revoluție. Angajamentul a fost făcut în fața comisiilor parlamentare de resort, după întrebările lui Vlad Alexandrescu și Robert Turcescu.

Senatorul Vlad Alexandrescu a urmărit îndeaproape îndeplinirea promisiunilor făcute de Stroe pe subiectul fundațiilor pentru tineret ce gestionează patrimoniul UTC și bine a făcut, căci ministrul liberal, la jumătate de an după investirea în funcție, nu a prezentat încă situația completă a patrimoniului fundațiilor de tineret.

Aceste fundații au fost înființate pentru a folosi patrimoniul impresionant al UTC – hoteluri, palate ale pionierilor, centre de agrement – în beneficiul tinerilor din România. Între timp însă aceste fundații au fost acaparate de tot felul de indivizi care în loc să le administreze în beneficiul tinerilor, au ajuns să le devalizeze prin concesiuni și rente oneroase, vânzări dubioase și folosirea acestora contrar destinației pentru care ar trebui să existe. – Vlad Alexandrescu, senator USR

La întrebarea sa parlamentară, în care i-a cerut ministrului Stroe să prezinte situația a ceea ce a mai rămas din fostul patrimoniu UTC, șeful Ministerului Tineretului și Sportului a răspuns cu o evidență parțială, plină de inexactități și în care nu este înfățișată amploarea reală a furturilor din patrimoniul fostului UTC comise de administratorii actuali.

Pe de-o parte, recunoaște că în unele cazuri a existat administrare defectuoasă a patrimoniului tinerilor, dar pe de altă parte pune în valoare investițiile făcute de aceiași oameni care au devalizat proprietatea statului. Mai mult de atât, informarea parțială a ministerului nu cuprinde nicio informație despre modul în care fundații precum cea din București au dat în administrare unei alte societăți terenuri foarte scumpe pentru construirea de blocuri de apartamente, centre comerciale și altele asemenea, fără ca acestea să aibă vreo legătură cu scopul fundațiilor.

Este important ca ministrul Tineretului și Sportului să dea dovadă de bună credință și transparență în investigarea fraudelor și proastei administrări comise pe seama fundațiilor de tineret și să facă plângeri penale unde situația o cere. Îi cer ministrului să se asigure că legea este respectată și să semneze ordinul privind regulamentul pentru aplicarea Legii fundațiilor de tineret. – a concluzionat Vlad Alexandrescu în poziția sa publică

Am spus-o și noi pe 18 mai: situația prezentată este una mai veche și realizată chiar de fundațiile pentru tineret. Spre exemplu, fundațiile din Maramureș, Gorj și Caraș-Severin au fost dizolvate, iar bunurile se află în domeniul public, așa cum am mai scris, însă situația trimisă de Ionuț Stroe la Parlament nu arată acest aspect.

Iar despre patrimoniul din București de ce nu se menționează că…

Ecran Club – Șoseaua Grozăvești e acum Quantic Pub?
Sau că Titan Club – Str. Turturelelor e acum Phoenicia Business Center și Le Chateau?
Sau că Modern Club – Bulevardul Bucureștii Noi e acum Burlesque Events?
Sau că Universal Club – Șoseaua Vergului este acum bază sportivă și parcare?

Oricum, așa, cu titlu informativ, oficialitățile de la MTS ar trebui să știe că omisiunea cu știință de a insera unele date sau împrejurări într-un înscris oficial este infracțiune și o regăsim la art. 321 din Codul Penal, denumită fals intelectual. Nu îi acuz, Doamne ferește, de vreo faptă acum… dar e bine să știe că există o astfel de prevedere. :)

Și mai avem una, din Legea 115/1999 privind responsabilitatea ministerială: art. 8, alin (1) – Constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la un an la 5 ani următoarele fapte săvârşite de membrii Guvernului în exerciţiul funcţiei lor: b) prezentarea, cu rea-credinţă, de date inexacte Parlamentului sau Preşedintelui României cu privire la activitatea Guvernului sau a unui minister, pentru a ascunde săvârşirea unor fapte de natură să aducă atingere intereselor statului. Tot informativ.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *