Cristian Ghingheș

OSCE: Starea de urgență nu trebuie să limiteze accesul la informații publice

Inevitabilul s-a produs, iar Decretul președintelui Klaus Iohannis privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României ca răspuns la pandemia de coronavirus ajunge să fie cunoscut pe plan internațional. Și nu ca exemplu de bună practică, ba dimpotrivă din cauza articolelor 54 și 56.

Aseară, OSCE (Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa), prin vocea reprezentantului pentru libertatea mass-media Harlem Desir, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la prevederile decretului președintelui care acordă guvernului puteri speciale de a limita libertatea informațiilor în țară. Comunicatul OSCE subliniază că decretul include dispoziții care permit eliminarea știrilor și site-urilor fără a oferi mecanisme de apel sau remediere.

„Împărtășesc preocuparea autorităților române de a combate diseminarea informațiilor false legate de criza de sănătate”, a spus reprezentantul. „Totuși, în același timp, vreau să reamintesc importanța asigurării fluxului liber de informații, care este o componentă esențială pentru furnizarea publicului de informații cu privire la măsurile vitale necesare pentru a opri virusul, precum și respectarea dreptului mass-media de a relata politicile guvernamentale care vizează pandemia. Aceste dispoziții ale decretului stării urgență, așa cum este astăzi, prezintă un risc de restricționare nejustificată a activității jurnaliștilor, de autocenzură pentru actorii media care încearcă să informeze publicul și ar putea fi chiar contraproductive. Mass-media și jurnaliștii independenți au un rol important în lupta împotriva dezinformării, în special online și nu ar trebui să fie restricționați în mod nejustificat în materialele lor despre pandemie.”

În continuare, OSCE povestește lumii cum ANCOM, instituție „fără expertiză anterioară în tratarea unor astfel de probleme de conținut”, a primit puteri depline să elimine conținut prin intermediul furnizorilor serviciilor de găzduire web la cererea Grupului de comunicare strategică de la Ministerul de Interne, dar și cum președintele a dublat de la sine putere termenul în care autoritățile trebuie să soluționeze cererile privind liberul acces la informațiile de interes public, lucru care „ar putea împiedica accesul mass-media la informații despre pandemie”. Și vedem deja cum se întâmplă.

Reprezentantul a remarcat îngrijorări similare ale uniunii naționale de jurnaliști, a altor organizații ale societății civile, precum și a Federației Europene a Jurnaliștilor în această privință.

Am spus-o și noi, dar doar CJI, APADOR-CH, Tolontan și încă vreo 2-3 jurnaliști independenți au semnalat pericolele asociate acestor articole dăunătoare la care Parlamentul României nici nu a clipit. A, plus presa din local, unde am văzut o solidarizare neașteptată a jurnaliștilor în multe locuri din țară, inclusiv cu scrisori deschise la adresa autorităților, cum s-a întâmplat la Bacău.

În rest, cetățenii din bula mea pretențioasă (cu preocupări de bună guvernare, progresiști etc) chiar aplaudau succesul răsunător al închiderii unui site făcut peste noapte vedetă. S-au mai liniștit după ce au văzut adresa trimisă de MAI către prefecți că nu trebuie comunicate către mass-media locală numărul de teste, numărul persoanelor infectate și starea de sănătate a pacienților cu CoViD.

Vedem deja primele rezultate ale batistei pe țambal la Suceava, unde, întrebat aseară la Sinteza Zilei de Mihai Gâdea dacă am avut de a face cu o mușamalizare a deceselor din cauza CoViD, ministrul Nelu Tătaru a răspuns evaziv, dar sincer: „Nu neapărat mușamalizare” (dar ceva care să dea bine în presă, vorba unui amic). Să fie, oare, și acesta unul dintre motivele demisiei lui Victor Costache? Că prea a plecat dus și nemaivăzut fără să ne dea vreo explicație, iar asta e de neacceptat într-o democrație (mai suntem una, vom mai fi până la finalul pandemiei, dar după?).

„Există un mare risc ca noua reglementare să nu penalizeze atât de mult diseminatorii dezinformării dăunătoare, ci să îngreuneze jurnalismul independent. Prin urmare, cer autorităților române să restabilească capacitatea jurnaliștilor de a acționa în interesul public, fără restricții excesive ”, a mai spus Désir, reprezentantul OSCE. „Fac apel la respectarea libertății mass-media în contextul crizei actuale și ca autoritățile să respecte principiile necesității și proporționalității în orice decizie legată de starea de urgență.”

Așadar, domnule președinte, în numele Alianței pentru o Românie Curată (ARC), vă solicităm să faceți ceva cu articolele 54 și 56 din decretul dumneavoastră, căci autoritățile încep să abuzeze de prevederile acestea două care pe de o parte cenzurează site-uri fără drept de apel, iar pe de altă parte îngreunează liberul acces la informații de interes public, poate chiar vitale în această criză! Și nu o spunem doar noi, activiștii și jurnaliștii, ci ditamai organismul internațional, OSCE.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “OSCE: Starea de urgență nu trebuie să limiteze accesul la informații publice

 1. Marga

  Vreun protest in Pta Victoriei, ceva? Macar o piata online.. sau nu e ordin pe unitate la rezistenti? Ca vb ta… au stat ascunsi, ba chiar au ovationat stergerea unui sit obscur abia creat (cred ca tot de ei ca sa faca parada ca sunt duri..).

  Hai baietii, bagam mare un protest online?

  Reply
 2. G.

  Să ne prefacem că până acum ne-am scăldat în transparență! Șlefuită de fake-news-uri, de post-truth, de lobby, de publicitate. Ne atenționează un om de la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa! Un sentiment de securitate exhală Europa, trece prin măști. L-aș sfătui pe dl. Dorință să meargă în Italia și să strige tare pe-o stradă în Milano „Cooperare europeanăăăăă!!!”

  Reply
 3. marius

  singura asemanare e punerea lui iohanis linga ceausescu, aceeasi paranoia securist shizofrenica de a ascunde totul sub pres… problema e ca are ce sa ascunda pentru ca fiefurile PNL Arad, Suceava, Hunedoara, Timisoara au facut implozie din cauza baronilor PNL ce si-au batut joc de romani incercind sa-si pastreze profiturile din punguta statului.
  iar Serviciile se pare ca sint in spatele acestor baroni, si mai pun o roblema: nu cumva se pregateau serviciile impreuna cu baronetul pnl si ceva parteneri externi sa puna mina gratis pe spitalele judetene prin privatizarea urgenta „noaptea ca hotii” a sistemului de sanatate astfel incit au zis sa nu mai doteze cu materiale spitalele din propria ograda scazind astfel valoarea de privatizare a lor???!!! a veni pandemia iar strategia lor de jefuire a sistemului de sanatate s-a transformat intr-un genocid

  Reply
 4. emil

  Informatia e vizibila cu ochiul liber. Doctorii incearca sa considere fiecare cetatean un posibil infectat dar in familie si la servici ramane sanatos. Politia isi face datoria cu responsabilitate si transmite boala din mana in mana cu o cruzime rar intalnita. Ramasii Streinu-Cercel au luat tolba cu sageti si trag napraznic in nor sa ucida grindina care urmeaza a se dezlantui. Libertatea prostiei si ticalosiei capata dimensiuni inimaginabile.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *